Vogels spotten op Bonaire: dit zijn de beste plekken

Het is niet het eerste dat in je opkomt als je hier op vakantie gaat, maar je kunt heel goed vogels spotten op Bonaire. Naast de vogels die je ook in Nederland ziet, leven hier namelijk ook veel tropische vogels, zoals parkieten, papegaaien en kolibries. In dit artikel vertel ik je welke vogels je allemaal in Bonaire kunt zien en tip ik jou de beste plekken om vogels te spotten.

Lees ook mijn artikel over wat je kunt zien en doen op Bonaire en over waar je het beste kunt snorkelen op Bonaire.

Soorten vogels op Bonaire

Benieuwd welke vogels je kunt spotten op Bonaire? Naast de ‘gewone’ vogels die je ook in Nederland kan spotten zoals mussen, zie je hier ook veel watervogels. Denk aan de fregatvogel, de pelikaan en natuurlijk de flamingo. Ook zie je hier heel veel steltlopers en meeuwsoorten. Tot de tropische, gekleurde vogels horen onder andere de geelvleugelamazone papegaai (Lora), de halsbandparkiet, twee verschillende soorten kolibries, de gele en oranje Troupiaal, het suikerdiefje en de gele zanger. En dan zijn er nog verschillende roofvogels, waarvan de kuifcaracara voor ons de onbekendste is, maar ook de visarend is mooi om te zien. Die komt hier vooral in de winter voor.

Vogels spotten op Bonaire: de kuifcarcara (crested caracara)
Kuifcaracara (Crested Caracara)
Flamingo’s: de meest voorkomende vogel op Bonaire
Jonge Flamingo’s (denk ik)

Top 5 plekken om vogels te spotten op Bonaire

Eigenlijk kan je overal op Bonaire vogels spotten. Sommige vogels zie je langs de kant van de weg of gewoon in de tuin van je accommodatie. Toch zijn er plekken waar je grote kans hebt om bepaalde vogels te spotten op Bonaire, zeker als je op zoek bent naar een speciale soort vogel.

1 Washington Slagbaai

Washington Slagbaai Nationaal Park is de beste plek om veel tropische vogels te spotten. En ook roofvogels spot je hier vrij makkelijk. Als je met de auto het nationaal park inrijdt zie je vaak al direct gekleurde vogels voor je auto vliegen. Hier is de kans groot dat je de troupiaal, het suikerdiefje en de halsbandparkiet ziet. Ook als je de Lora (papegaai) wil zien, is dit de plek. De Lora is echter wel veel zeldzamer dan de parkiet. Ze lijken heel erg op elkaar qua tekening, maar de Lora is groter en heeft minder geel op de kop. Kijk vooral bij de cactussen naar de vruchten (vijgen), daar houden de vogels het meest van en vaak kan je ze mooi fotograferen als ze van de vruchten aan het snoepen zijn.

Vogelhotsposts in Washington Slagbaai:

  • Put Bronswinkel: een van de weinige plekken met zoetwater. Een bron, waar zeer veel vogels op afkomen. Zorg wel voor insectenspray én voor goed schoeisel, ik vond de cactusnaalden later nog in mijn slippers (en door de zool in mijn voet, au).
  • Boka Slagbaai: hier vind je Saliña Slagbaai een zoutwatermeer waar veel vogels op af komen, zoals flamingo’s en visdiefjes
  • Gotomeer: een groot zoutwatermeer vol met flamingo’s. Een mooie weg leid je langs het meer naar een mooi uitkijkpunt.

Let op als je Washington Slagbaai wilt bezoeken heb je een naturetag van STINAPA nodig, die je ook nodig hebt als je het water in wilt gaan. Kies voor de duurdere naturetag, dan zit een bezoek aan het nationale park erbij inbegrepen.

Tip: mocht je de lora niet gezien hebben, of niet goed op de foto hebben kunnen vastleggen, ga dan naar Rincon Distellery, hier worden vogels gevoerd en kan je je hart ophalen als fotograaf. Ook de Lora zit hier vaak! Zo kon ik ‘m ook fotograferen. In het wild zag ik deze vogel alleen voorbijvliegen, lastig te fotograferen.

2 Lac Cai Beach

Bij Lac Cai aan de oostkant van het eiland vind je vooral veel watervogels. De opvallendste is de fregatvogel. Hij is een meter lang en heeft een spanwijdte van 2 meter. Daarmee is het de grootste vogel op Bonaire. Een andere mooie verschijning is de Pelikaan. Geen zeldzame verschijning, maar wel heel actief met vissen. Met een groot duik vangt hij de vissen, gooit ze in zijn grote balzak en slikt ze door. Een leuk gezicht om een tijdje naar te kijken.

Bron fregatvogel: pixabay

3 Rondom Lac Cai

Op de weg van Lac Cai Beach naar Sorobon kom je langs mangroves en waterplassen vol met vogels. Hier vind je vooral flamingo’s, steltvogels, zoals de steltkluut en reigersoorten. Ze staan meestal in het water op zoek naar eten. Houd ook de cactussen langs de kant in de gaten, want suikerdiefjes, Troupiaals en parkieten zie je hier ook van de cactusvijgen eten. Naast vogels zie je ook geregeld geiten en ezels, kijk uit met autorijden, want ze lopen geregeld ook op de weg.

4 Pekelmeer (Saliña)

Het grote Pekelmeer vind je in het zuiden van Bonaire. Eigenlijk bestaat bijna het hele zuiden van het eiland uit zoutmeren (saliña’s). Een groot gedeelte is niet toegankelijk doordat er ook nog daadwerkelijk zout wordt gewonnen. Ook het Flamingo Reservaat is niet toegankelijk, het is dus niet een natuurgebied waar je kunt wandleen en de vogels dichtbij kunt bekijken. Maar in alle zoutmeren vind je grote groepen flamingo’s, die je al van verre ziet staan. Soms heb je geluk en vliegen ze in groepjes over je heen, prachtig gezicht.

5 Karst and Caves Naturereserve

Ga met een 4×4 off the road en bezoek het Karst and Caves Naturereserve. Ga eerst langs de vuurtoren Boka Spelonk langs over een grote hobbelweg. Nou ja, van weg is geen sprake. Onderweg zie je verschillende zeevogels, zoals de visdief. Die broedt hier tussen de stenen en ze verdedigen hun nesten erg goed. Wij werden gewoon aangevallen, zwaai dus goed met je handen boven je hoofd als je een stukje buiten de auto loopt en kijk goed waar je loopt. Je wilt niet op een nest eieren of jongen terechtkomen natuurlijk. Bij het Karst and Caves Naturereserve zie je naast veel leguanen ook parkieten op de cactussen zitten.

De enige vogel die ik nog niet gezien heb op Bonaire is de kolibrie. Ik zal dus nog een keertje terug moeten komen. Ze schijnen vooral in tuinen van resorts te zitten.

Pinterest

Vogels spotten op Bonaire
Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.