Antwoord op vijf veel gestelde vragen over roaming in Europa

Roaming, we horen deze term steeds vaker voorbijkomen. Maar wat is het eigenlijk en waarom is het belangrijk om dat te weten? In dit artikel geven we antwoord op vijf veel gestelde vragen over roaming in Europa.

Bron: Pixabay

1. Wat is roaming?

Als je belt of internet in het buitenland gebruik je daarvoor het mobiele netwerk van een andere provider dan die van je thuisnetwerk. Dit wordt roaming of dataroaming genoemd. Buitenlandse providers vragen hier geld voor en maken onderling afspraken met Nederlandse providers. Deze betalen over het algemeen per minuut aan dataverbruik en per smsje. Deze kosten rekenen ze vervolgens door aan de klant.

2. Wat kost roaming?

De Europese Unie heeft in 2017 besloten dat providers geen extra kosten meer mogen rekenen voor roaming in landen die bij de Europese Unie horen. Hierdoor kun je dus gratis gebruik maken van roaming in landen binnen de EU. Ook is afgesproken dat het internet in het buitenland net zo goed moet zijn als je thuis gewend bent, dus eigenlijk een soort onbeperkt internet Europa deal. Als je thuis een 4 of zelfs 5G-netwerk hebt, heb je hier in de andere landen van de EU dus ook recht op.

Zo werkt roaming buiten de EU

Buiten de EU hangt het van het land af of je gratis kunt roamen of niet:

  • Noorwegen, IJsland en Liechtenstein horen bij de Europese Economische Ruimte (EER) en vallen onder de EU-regels voor roaming;
  • Zwitserland ligt in de EU-zone, maar is geen EU-land en hoort ook niet bij de EER. Hier is dataroaming dus niet gratis;
  • Ook in andere landen die niet bij de EU en EER horen kun je geen gebruikmaken van gratis dataroaming. In deze landen hangt het van de provider af of, en zo ja hoeveel je extra voor roaming betaalt.

Voor Europese landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (geen EU-lidstaten) gelden weer andere regels. Omdat deze landen deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (EER) worden deze landen net als EU-lidstaten behandeld. Check daarom altijd de tarieven in het buitenland.

Let overigens op in grensgebieden. Het kan namelijk gebeuren dat je op het netwerk van het buurland terecht komt en ineens wel moet betalen voor roaming.

Bron: Pixabay

3. Zijn hoge roamingkosten te voorkomen?

Hoge kosten voor roaming kun je voorkomen door dataroaming op je telefoon uit te schakelen. Dit kan via de instellingen. Ga verder alleen het internet op als er een gratis lokaal wifi-netwerk of een wifi-hotspot beschikbaar is. Gratis wifi-netwerken en wifi-hotspots zijn gelukkig op steeds meer plekken beschikbaar.

4. Kan je roaming gebruiken met een vakantiebundel of prepaidkaart?

Een vakantiebundel of prepaidkaart is handig om hoge telefoonkosten in het buitenland te voorkomen. Je hebt namelijk een bepaalde hoeveelheid data die je kunt gebruiken en wordt niet met extra kosten geconfronteerd. Door de nieuwe wetgeving van 2017 kun je ook met een vakantiebundel of prepaidkaart gratis roamen in EU-landen.

In landen buiten Europa zijn er bij een prepaidkaart dezelfde (dure) kosten verbonden als bij een gewoon abonnement. Een vakantiebundel is voordelig, omdat er voor roaming aangepaste (goedkopere) bedragen per Mb betaald hoeven te worden.

5. Krijg je een waarschuwing als je naar een Europees land gaat waar je niet gratis kunt roamen?

Het kan gebeuren dat je in een land terechtkomt waar je gratis roaming niet kunt gebruiken.

Om je hiervoor te waarschuwen stuurt je provider een tekstbericht met informatie over het telefoongebruik en de kosten in het land waar je bent.

Maar doordat het niet altijd duidelijk is wanneer je dit bericht ontvangt, is het verstandig om je dataroaming sowieso uit te zetten als je in het grensgebied bent. Zo kom je niet voor onverwachte (hoge) roamingkosten te staan.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van hollandsenieuwe

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.