Menu
Bonaire

20x zien en doen op Bonaire: deze bezienswaardigheden wil je niet missen!

Bonaire is het kleinste ABC eiland, maar er is toch genoeg te zien en doen op Bonaire. Het eiland is nog rustig en heeft veel mooie natuur, zowel onder als boven water. Het kent 2 nationale parken: Marine National Park Bonaire en Washington Slagbaai National Park en nature reserves. Het landschap is droog, er valt jaarlijks weinig water: er heerst een steppenklimaat op Bonaire. Je ziet vooral veel cactussen, divi-divi bomen, versteend koraal en rotsen. Ezels en geiten lopen overal los in het wild, dus uitkijken met autorijden! Er leven veel tropische vogels op Bonaire, waarvan de flamingo de bekendste is. De lora, papegaai, is de meest bijzondere en bijna met uitsterven bedreigd. Op Bonaire is de sfeer gemoedelijk en relaxt. Het eiland trekt vooral veel duikers, snorkelaars en andere watersporters maar ook toeristen die van de zon en relaxte sfeer willen genieten. Als je naar Bonaire reist, wil je de volgende bezienswaardigheden en activiteiten zeker niet missen.

Zien en doen op Bonaire:

1. Snorkelen en duiken in National Marine Park Bonaire

Een van de beste reden om naar Bonaire te gaan is de prachtige onderwaterwereld in het National Marine Park Bonaire. Of je nu duikt of snorkelt, je zwemt tussen de mooiste vissen en dieren. Er zijn maar liefst 86 officiële duiklocaties, waarvan 51 kantduikplekken. Op de meeste plekken kan je ook goed snorkelen. De duik- en snorkelbestemmingen worden vanaf de kant aangegeven door gele stenen met daarop de naam. De meeste duikplekken vind je aan de rustige westkant van Bonaire.
In het artikel de mooiste snorkelplekken van Bonaire vind je precies waar je moet zijn. Snorkelen en duiken is een must zien en doen op Bonaire!

Meer lezen over mooie snorkelplekken, bekijk dan ook de mooiste snorkelplekken in Australië of 5x snorkelen met wilde zeedieren.

2. Kite- of windsurfen op Bonaire

Door de constante oostenwind is Bonaire een paradijs voor kite- en windsurfers. Kitesurfers zoeken de wind op bij Atlantis Kite Beach, aan de zuidwestkant van Bonaire. Alleen hier mag je als uitzondering op de regels van het Marine Park kitesurfen. Er staan twee kiteschoolbussen op het strand. Windsurfen kan je alleen bij Lac Bay. Hier vind je windsurfcentra, zoals Jibe City, waar je ook zonder lessen materiaal kan huren. Lac Bay is ideaal om te leren surfen, je kunt overal staan en het water is lekker van temperatuur. Er zijn een tweetal beachclubs: Sebastian’s en Hangout Bar, waar je kunt lunchen of geniet van een cocktail. Er zijn ook strandbedjes aanwezig. Het is vooral een plek om even wat te eten als je aan het surfen bent of als je kijkt naar de surfers. Op zoek naar accommodatie dichtbij het surfstrand? Bekijk dan dit resort of deze betaalbare studio aan het water.

Zien en doen op Bonaire: Kitesurfen
Kitesurfen mag alleen bij Atlantis Kite Beach

3. Paardrijden en zwemmen met paarden

Ben je een paardenliefhebber? Dan kan je je hart ophalen op Bonaire. Er zijn hier een aantal ranches, waar je paardrijtochten of -lessen kunt boeken. Bij de meeste paardrijtochten ga je zwemmen met je paard! Bij de Horse Ranch Bonaire rijd je te paard naar Lac Cai waar je met je paard een kort stukje gaat zwemmen. Een unieke ervaring!

4. Ezelopvang Donkey Sanctuary Bonaire

Zodra je op Bonaire rondrijdt zal je ze zien: wilde ezels (en geiten). Deze lopen los over het hele eiland. Ooit brachten de Spanjaarden ezels mee naar Bonaire om ze in te zetten als lastdier. Toen er modernere vervoersmiddelen kwamen, werden de ezels overbodig en losgelaten in de natuur. Inmiddels leven er honderden ezels op het eiland. Ze hebben het niet altijd makkelijk op het ruige en dorre eiland. Zieke, verwaarloosde of verweesde ezels worden opgevangen bij Donkey Sanctuary. Inmiddels zijn er al 700 ezels bij de ezelopvang. Je kunt als bezoeker een rondje rijden en een bakje kopen met voer. De ezels hebben snel door dat je voer hebt. Ze komen met hun grappige hoofden de auto in om te kijken of je iets voor ze hebt. En sommige rennen heel lang mee met de auto. Bij het begin van het terrein ontvang je nog informatie over de ezelopvang en mag je de jonge ezels van dichtbij bekijken.

Heb je iets lekkers voor mij?

5. Gotomeer (Saliña Goto)

Onderweg naar Washington Slagbaai National Park vanuit Kralendijk kom je langs het Gotomeer (Saliña Goto, Saliña Grandi, Lagun Goto) als je de juiste afslag neemt. Dit enorme zoutwatermeer (saliña) is ontstaan doordat het water van het meer werd afgesloten van de zee door een koraaldam. De kans is heel groot dat je in dit meer groepen flamingo’s ziet staan. Vanaf het observatiepunt kijk je weids uit over het meer.

Zien en doen op Bonaire: Gotomeer
Uitzicht op het Gotomeer met op de achtergrond de heuvels van het Washington Slagbaai National Park

6. Washington Slagbaai National Park

Naast het National Marine Park heeft Bonaire nog een nationaal park: Washington Slagbaai National Park. Dit Nationale Park beslaat bijna het hele noordwesten van Bonaire. In het Nationale Park zijn geen geasfalteerde wegen, je hebt een 4×4 nodig of in ieder geval een auto die hoog op de wielen staat. Er zijn twee autoroutes uitgezet in het park, een lange en een korte route. Verder zijn er ook wandel- en een mountinebikeroutes en je kunt er uitstekend duiken en snorkelen. Lees alles wat je moet weten over Washington Slagbaai National Park, oa over de entree, de kosten, de routes, bezienswaardigheden en flora & fauna.

Typerend landschap van Washington Slagbaai National Park

7. Cadushy Distillery in Rincon

Rincon is naast Kralendijk het tweede én tevens oudste dorp op Bonaire. Het plaatsje is in 1527 gesticht door Spaanse kolonisten die uit het zicht van zeerovers en priaten wilden blijven. Je vindt er een aantal historische gebouwen zoals een oude school, een klooster en twee kerken. Wat je zeker niet wil missen als je in Rincon bent op Bonaire is de Cadushy Distillery. In deze kleine destilleerderij brouwen ze likeur van cadushy, oftwel van cactus. Naast de lokale likeur worden er ook likeuren van andere Caribische eilanden van Nederlands Koninkrijk gemaakt, ook weer met typisch lokale ingrediënten, zoals Kukuï Aruba, Calbas Curaçao, Gold Sint Eustatius (Statia), Spices Saba en Orange Orange (NL). Naast deze lokale likeuren wordt er ook rum en gin gemaakt. Je krijgt een korte uitleg over hoe de likeur wordt gemaakt én natuurlijk mag je ook proeven en een flesje meenemen voor thuis.

8. Bonaire hoofdplaats: Kralendijk

Kralendijk is de hoofdplaats op Bonaire, hier vind je supermarkten, winkeltjes, horeca en terrassen. Maar verwacht er niet teveel van, want het centrum is erg klein, meer een dorp met één winkelstraat dan een stad. Je bent er heel snel uitgekeken. Opvallend is Fort Oranje uit 1639 met zijn gele kleur en kanonnen. Langs het water ligt een promenade en bij restaurant Karel’s zit je op de pier met zicht op Klein Bonaire. Een heerlijke plek voor een drankje of diner.

Fort Oranje

9. Caves en Karst nature reserve

Wij bezoeken het Caves en Karst Nature Reserve in het noordoosten. Het is een afgelegen plek waar je alleen naartoe kunt gaan als je een 4×4 hebt. Je hobbelt over een zeer slechte weg, wat je op sommige plekken niet eens een weg kunt noemen. Je rijdt langs het karstgebergte en kan een van de grotten bekijken. In de grotten vind je ook tekeningen gemaakt door indianen, de oorspronkelijke bewoners van Bonaire. Houd ook je ogen open voor de leguanen en vogels. In de grotten leven vleermuizen. Het natuurreservaat beslaat een groot gebied, er is een heel grottenstelsel onder de grond.. De meeste grotten zijn alleen te bezichtigen met een speciaal daarvoor opgeleide tourgids. Dat geldt ook als je wilt snorkelen in een van de grotten op Bonaire waar water in staat.

10. Vuurtoren Spelonk

Als je via Lagun naar het Caves en Karst Nature Reserve rijdt komt de vuurtoren Spelonk vanzelf in beeld. Over een zeer slechte ‘weg’ rijd je naar deze vuurtoren toe. Naast de vuurtoren staat het huis van de vuurtorenwachters, dat niet meer in gebruik is en tot een ruïne is vervallen. De kust is hier zeer ruw, de golven slaan tegen de rotsen en spatten hoog op. Kijk uit voor de sterns als je in broedseizoen bent, ze vallen je aan als je langs hun (onzichtbare) nesten loopt.

11. Pekelmeer en andere zoutmeren (saliñas) van Bonaire

Het zuiden van Bonaire bestaat voor een groot deel uit saliña’s, oftewel zoutmeren. Deze zijn ontstaan doordat het water van het meer werd afgesloten van de zee door een koraaldam. Het grootste gedeelte van het zuiden van Bonaire is niet toegankelijk, hier wordt zout gewonnen door multinational Cargill. Het commercieel winnen van zout gaat al terug tot begin 17e eeuw. De West Indische Compagnie haalden slaven uit Afrika om te werken op de zoutpannen op Bonaire. Deze slaven woonden in slavenhuisjes vlakbij de zoutpannen. Het Pekelmeer is een van de zoutmeren met een rustplaats voor flamingo’s, waar ze fourageren én broeden. De Flamingo Sanctuary is niet toegankelijk voor bezoekers, maar flamingo’s kan je van een afstand zien. Zoutmeren zijn, net als flamingo’s, roze gekleurd. Dit komt doordat de kleine roze zoutgarnalen en micro-organismen die in het water leven roze zijn geworden door algen, bacteriën en bèta-caroteen.

12. Slavenhuisjes

In het zuiden bij de zoutpannen vind je nog de oude slavenhuisjes uit 1850. Slaven die in de zouthandel werkten sliepen eerst in de openlucht of in zelfgemaakte hutjes van stro en leem. Later zijn de slavenhuisjes van koraalkalksteen gemaakt, oorspronkelijk met rieten dak. Voor het huidige beheer is er een waterdicht dak gemaakt. De te werk gestelde slaven woonden in Rincon, dat ongeveer 6 uur lopen is vanaf de zoutpannen. Hier waren ze dan meestal ook alleen op zondag, de rest van de dagen verbleven ze in de slavenhutjes. Er waren vroeger 4 zoutpannen: Rode pan, Witte pan, Blauwe pan en Oranje pan. Om de schepen naar de juiste zoutpan te leiden zijn er obelisken in bijpassende kleur geplaatst, deze zijn nog steeds te zien. Bij de witte huisjes zie je ook nog het grote landhuis van de opzichter. Een schril contrast met de kleine slavenhutjes.

13. Indianen rots tekeningen

De oorspronkelijke bewoners van Bonaire zijn Arawak indianen uit Venezuela die de oversteek naar het eiland durfden te maken. Op het huidige Bonaire vind je maar weinig terug van deze bewoners. De enige verwijzingen naar hun verblijf op Bonaire zijn de rots- en wandtekeningen van de Indianen. Je vindt ze op verschillende plekken, onder andere bij Boca Onima (waar ook een informatiebord staat) en bij Boca Spelonk, in de grot bij de vuurtoren. Wat de tekeningen betekenen is onbekend. De indianen woonden niet in de grotten, maar zagen deze waarschijnlijk als religieuze plek of als offerplaats.

Zien en doen op Bonaire: Indianen rots tekeningen
Rotstekeningen van Indianen in een grot in de buurt van Boca Spelonk

14. Lac Bay

Is een ondiepe baai aan de oostkant van het eiland Bonaire. Lac Bay is het walhalla voor de windsurfers. De wind waait altijd vanuit het oosten en omdat je overal makkelijk kunt staan is het heel relaxed varen. Ook de warme watertemperatuur maakt deze plek een ideale windsurfplek. Ook als je het wil leren. Daarnaast vind je hier verschillende voorzieningen voor windsurfers, zoals een windsurfschool en verhuur van materiaal, maar ook beachclubs, toiletten en accommodatie. Er is een grote gratis parkeerplaats.

Zien en doen op Bonaire: Lac Bay

15. Lac Cai Beach

Lac Cai Beach ligt aan de andere kant van Lac Bay aan dezelfde baai. Hier vind je stapels grote karkoschelpen. Deze schelpdieren worden met uitsterven bedreigd door toedoen van de mens, die ze vangt om te eten én voor de mooie schelp. Het is nu verboden om de schelpen te vangen. Bij Lac Bay vind je veel zeegras in het water, het voedsel waar zeeschildpadden graag eten. De kans is dan ook groot om hier zeeschildpadden te zien. Ga in de buurt van de schelpen in het water, daar komen ze het meeste voor. Aan de andere kant vind je een groot mangrovebos. Het mangrovebos is de kraamkamer voor veel vissen. Onder water tussen de mangrovewortels vind je veel verschillende soorten babyvissen, in de bomen zitten vogels klaar om er een te vangen, zoals pelikanen, reigers en de fregatvogel. Ook vind je hier de mangrovekwal, die onderste boven zwemt. Let op: als je in aanraking met deze kwal komt zorgt dat voor veel pijn, niet geheel onschuldig dus.

Zien en doen op Bonaire: Lac Cai

16. Kajakken in de Mangrove

Het mangrovebos is vanaf de bay én vanaf de autoweg ernaartoe al te zien. Wij snorkelden een gedeelte langs de mangrove en zagen zo de kleine visjes zwemmen. Een andere actieve manier om de mangrove te verkennen is per kayak. Deze kayaktocht kan je het beste boeken bij het Mangrove Informatiecentrum. Je hebt de keuze tussen 1 of 2 uur peddelen, inclusief snorkelen tussen de mangrove.

Zien en doen op Bonaire: kayakken

17. Klein Bonaire

Klein Bonaire is een onbewoond eiland voor de kust van Kralendijk. Je kunt met de watertaxi vanaf Kralendijk naar dit eiland toe. Het eiland is alleen toegankelijk bij een klein zandstrand, verder is het dichtbegroeid met oa cactussen. Er is dus op het eiland niks te zien of doen, behalve zonnen. Wel kan je vanaf het strand de onderwaterwereld bekijken. Deze staat bekend als heel mooi, alleen vind ik het zelf niet mooier dan elders. Wij gaan met een eigen huurbootje naar het eiland. Voor het eiland meren we aan bij een boei (je mag niet voor anker door het rif), vanaf de boot kunnen we direct boven het rif snorkelen en ook naar het eiland zwemmen.

Zien en doen op Bonaire: Klein Bonaire

18. Bootje huren

Huur een dag een boot en vaar langs de kust van Bonaire, rondom Kralendijk. Onderweg kan je op verschillende plekken bij boeien aanleggen, bijvoorbeeld om te snorkelen. Ook kan je naar Klein Bonaire varen en zelf bepalen hoe lang je daar wil blijven. Wij huren een bootje bij Chogogo Boatrental, maar er zijn meer vergelijkbare verhuurbedrijven. De huurboot ligt bij de plezierhaven van Bonaire aan de Kaya Gob. N. Debrot weg. Er is een grote gratis parkeerplaats aan de overkant van de weg. Reken op ongeveer 200 dollar per dag, inclusief benzine. Je kunt een koelbox meekrijgen en er ligt een kaart aan boord.

Zien en doen op Bonaire: bootje huren

19. Vogels spotten en fotograferen

Op het eiland Bonaire leven heel wat verschillende soorten vogels. De opvallendste zijn de gekleurde vogels en de grote (roof)vogels. De Lora of wel Geelvleugelamazonepapegaai is een van de mooiste vogels. Deze groene papegaai met gele kop komt alleen op Bonaire voor. Je ziet hem niet erg vaak, dit in tegenstelling tot de groene parkieten met gele kop, die zitten overal. Andere kleurrijke vogels zijn het brutale suikerdiefje, de oranje en gele troupiaal, kolibrie’s (muskietkolibrie en de blauwstaartsmaragdkolibrie), de gele zanger en natuurlijk de flamingo. Lees meer over waar je het beste vogels kunt spotten en over welke soort vogels er voorkomen op Bonaire.

20. Dineren bij Brass Boer

Een andere in de lijst van must zien en doen op Bonaire is een diner bij Brass Boer. Misschien niet iets wat meteen op je lijst staat, maar wel iets waar ik zelf erg van genoten heb. Een 5-gangen verrassingsmenu bij Brass Boer, het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer is een complete beleving, je wordt helemaal in de watten gelegd. De locatie is ook heerlijk, je zit direct bij het water en met wat geluk word je getrakteerd op een mooie zonsondergang. Op zoek naar nog meer restauranttips? Lees dan ook 6x beste restaurants op Bonaire.

Zien en doen op Bonaire: dineren bij Brass Boer

Praktische informatie

Wil je na het lezen van deze 20x zien en doen op Bonaire ook dit mooie eiland bezoeken? Lees dan eerst even deze onderstaande tips over vervoer, verblijf en nature tag.

Vlucht

Zowel KLM als TUI vliegen op Bonaire. Veel vluchten hebben een tussenstop op Aruba of Curaçao. Gemiddeld duurt een vlucht ongeveer 10 uur. Bonaire heeft één luchthaven: Flamingo Airport. Vanaf hier kan je je laten ophalen door de accommodatie of je huurauto ophalen en zelf rijden.

Auto huren

Huur je auto net als wij via Sunny Cars, geen verrassingen met extra verzekeringen. Als je ook naar het Washington National Park en naar het Caves en Karst Nature Reserve wil, zorg dan dat je een auto huurt die daar ook kan rijden, alleen auto’s van een bepaalde categorie mogen op dit soort wegen rijden. Een pick-up auto is de ideale auto voor de off the road wegen en zie je dan ook heel veel rijden op Bonaire. Met deze auto kan je ook de meer afgelegen bezienswaardigheden bekijken.

Zien en doen op Bonaire: auto huren

Accommodatie

Er zijn heel veel accommodaties op Bonaire, variërend van simpele B&B’s tot luxe all inclusive resorts. Wij verbleven in Bella Breeze Appartments. Eerder hadden we Delfins geboekt (met 3 personen), toen kwam Corona, dus moesten we die annuleren. Omdat we nu met 4 mensen zijn gegaan, hebben we een groter appartement gekozen. Bella Breeze is ons goed bevallen. De buitenruimte met zitjes en zwembad is heel fijn, je hebt buiten veel ruimte voor je appartement en wij liepen zo het zwembad in. We zaten in het laatste appartement op de begane grond. Ik heb goed geslapen (bed is iets aan de harde kant) en de keuken is fijn om je eigen eten klaar te maken. Wat kleine verbeterpuntjes: in het appartement mogen een aantal zaken wel nog wat gerepareerd of verbeterd worden, maar het was niet van invloed op ons positief verblijf.

TIP: Bekijk ook deze kleinschalige accommodaties in Bonaire, je boekt ze inclusief vlucht en huurauto

Bella Breeze Appartments

Delfins Beach Resort

Ocean Breeze Boutique

Waar bestel ik een Nature tag voor Bonaire?

Als je op Bonaire het water in wil moet je een Nature Tag betalen. Stichting Nationale Parken Bonaire (STINAPA) beschermt de natuurparken en geeft de tag uit. Als je wilt zwemmen, snorkelen, surfen én het Washington Slagbaai wil bezoeken betaal je 45 dollar p.p. (prijspeil 2022)

Koop je nature tag in duikwinkels, bij aanbieders van activiteiten of online op de website van STINAPA

advertentie tui bonaire

Reisgidsen

Online vind je natuurlijk heel veel informatie, maar hoe heerlijk is de voorpret als je ook op de bank de reis kunt voorbereiden. Bekijk onderstaande reisgidsen met meer informatie over Bonaire voor de leukste voorpret.

Of download onderstaande gids (pdf, €) zodat je direct een reisgids op je mobiel of tablet hebt staan.

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand o.a. in samenwerking met Sunny Cars en bevat affiliatelinks met derden

2 Comments

  • Roel
    18 september 2023 at 12:45

    Pas op met het donkey sanctuary, veel huur auto’s mogen het terrein niet op omdat de ezels regelmatig voor flinke schade aan de auto’s zorgen. Mag je er van de verhuurder niet op en je doet het toch, dan ben je niet verzekerd en mag je zelf opdraaien voor de schade

    Reply
    • Carolien
      21 september 2023 at 06:50

      Hi Roel, Dank voor je bericht. Hier had ik nog nooit van gehoord, maar goed om het benoemd te hebben, dan kan iedereen er van tevoren goed over nadenken. Wij hebben gelukkig geen enkele schade ondervonden.

      Reply

Laat een reactie achter

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang reistips en updates over nieuwe bestemmingen

This function has been disabled for Dream the world.