Natuur en wildlifewatching in Tortuguero National Park

Als je een rondreis gaat maken door Costa Rica, dan mag je dit nationale park zeker niet overslaan. Dit laagland regenwoud ligt pal aan de Caribische kust en door de vele regenval die overstromingen veroorzaakt zijn er veel moerasachtige gebieden. Je kunt Tortuguero alleen over het water (of door de lucht) bereiken. Je reist per boot naar Tortuguero dorp of naar één van de resorts aan het strand. Het nationale park is práchtig en zit vol dieren: natuur en wildlifewatching is dé reden om naar Tortuguero National Park te gaan.

De reis naar Tortuguero

De meesten zullen de reis beginnen vanuit San José of omgeving. Wij hebben dit park inmiddels 2x bezocht, de ene keer vanuit San José en de andere keer vanuit Alajuela. Je wordt opgehaald met de bus bij je accommodatie en je rijdt dan via het prachtige park Braullio Carillo naar Siquirres. Onderweg stoppen we nog bij restaurant Rio Dante, hier krijgen we nog een ontbijt. Ik loop met mijn camera nog even een rondje en zie een prachtige rivier omringd met jungle achter het restaurant. Prachtig! Snel wat plaatjes geschoten.

Mawamba Lodge

Bij Siquirres wordt de bagage op bootjes overgeladen. Het is belangrijk dat je de goede boot pakt anders beland je bij de verkeerd accommodatie. Met een bootje vaar je vervolgens door de vele kanalen door prachtig groen naar je accommodatie. Wij verbleven bij Mawamba Lodge, een prima betaalbare lodge, zonder al te veel opsmuk. Het is ook de enige lodge waar je wandelend naar het dorp kunt. Zelf ben ik wel een beetje allergisch voor het groepsgebeuren. Je moet persé aan een bepaalde tafel met de rest van de groep en in de bus herhaalt de gids de hele tijd wat het programma is. Daar moet je even doorheen bijten. Je kunt ook zelf accommodatie in Tortuguero dorp regelen en je reis helemaal zelf plannen. Wij vonden het wel lekker om enige comfort te hebben en om in de hitte lekker te kunnen afkoelen in het zwembad. Als je daar niks om geeft zou ik adviseren om alles zelf te regelen in Tortuguero dorp.

Meer informatie over Mawamba Lodge lees je in het artikel Accommodaties Costa Rica

Natuur en wildlifewatching in Tortuguero National Park

Tortuguero dorp

Tortuguero dorp is eigenlijk de enige nederzetting bij Tortuguero National Park. Hier kan je je toegang tot het nationle park regelen. Het dorp zelf is niet groot, maar zeker leuk om een keertje te bezoeken. Vanaf onze lodge kunnen we er lopend naartoe langs het strand. De zee is ruig en het strand is niet echt een mooie idylisch strand. Als het water heel hoog staat kan je beter via de ‘binnenroute’ lopen langs het dorp. In Tortuguero heb je geen bezienswaardigheden. Je gaat er naartoe om een laatste (vergeten) inkoop te doen, een beetje rond te struinen én om heerlijk wat te eten of drinken bij Buddha café (met uitzicht op het nationale park).


Wildlifewatching per boot

Als je naar Tortuguero gaat dan is vervoer per boot de beste manier om de pracht van het nationale park te zien. Wij boekten een vroege boottour en een middagtour. Het is raadzaam om vroeg op pad te gaan, het is dan nog lekker rustig en de dieren laten zich vaak goed zien. Als wij in de ochtend vertrekken begint het flink te regenen. Nee hé, daar zitten we natuurlijk niet op te wachten. Na geklungel met een poncho en de poncho van mijn voorbuurman die de hele tijd in mijn gezicht wappert (en bedankt), proberen we ondanks de regen toch te genieten van al het moois. Gelukkig houdt het na een tijdje op en kunnen die rotponcho’s uit. We glijden kleinere kanalen in en we wanen ons in een sprookjes omgeving. Doordat het vroeg is en het net geregend heeft is het nog wat mistig en echt overal om ons heen is het groen. Wow wat een mooie wereld! In de middag gaan we in de herhaling en zien we weer een supermooie groene wereld vol dieren. We zien heel veel vogels, luiaards, verschillende soorten apen, vleermuizen, kaaimannen en hagedissen.

Wildlife op en rond de lodge

Onze lodge ligt midden in de jungle van Tortuguero, dus ook al wil je helemaal niks doen hier (wat ik me niet kan voorstellen), dan nog word je geconfronteerd met natuur en wildlife. Lui hangend in een hangmat voor mijn huisje zie ik de mooiste bloemen, waarop vlinders af en aan vliegen. Ik hoor veel vogelgekwetter en ik sluit even mijn ogen om van al deze geluiden te genieten. Als het je lukt om uit de hangmat te stappen, dan kan je bij de lodge ook nog een vlinder- en kikkertuin bezoeken. Hoewel het een beetje kunstmatig aandoet, zo’n afgezet gedeelte in de jungle, is het wel een makkelijke manier om de dieren te zien én om erover te leren. De gidsen weten ontzettend goed erover te vertellen. Dus ondanks dat ik bijna flauwval van de broeierige hitte en het zweet uit werkelijk alle poriën naar buiten komt, blijf ik toch geboeid kijken en luisteren. Nu het warmer wordt na een aantal dagen regen, komen er ook een hoop leguanen ineens uit het niets naar onze lodge, alsof ze massaal een vrije dag hebben gekregen om te liggen loungen. Ik heb niks met deze beesten, vind ze een beetje eng, maar ze zijn wel interessant genoeg om te fotograferen, gelukkig heb ik een telelens bij, held als ik ben.

Een andere verrassing krijgen we als ik ’s avonds onder de douche sta, Alwin op bed ligt te relaxen en Natalie buiten in de hangmat ligt. Plots komt ze naar binnengerend, pap, mam kom kijken er loopt een megaslang langs ons huisje. Wij weten hoe ze reageert als er een minispinnetje op haar kamer zit, dus we verwachten een kleine worm buiten te zien. Ik haast me dan ook niet echt met afdrogen. Totdat manlief naar binnenkomt rennen, Caro pak je camera snel, er loopt een 3 meter grote Boa constrictor langs ons huisje. Wát! Nog nooit zo snel aangekleed en mijn camera gepakt. Helaas te laat om zijn hoofd te zien, hij kruipt al onder het huisje. Nog net een puntje van zijn staart kunnen vastleggen. Er staat een medewerker van de lodge bij, hij had Natalie op de slang geattendeerd. Hij is nauwelijks onder de indruk. Slangen komen hier nu eenmaal voor, en slapen geregeld onder de huisjes… oké…. weten we dat ook weer *slik*.

Schildpadden eieren zien leggen

Hét meest bijzondere wat je op wildlife vlak kunt meemaken in Tortuguero is natuurlijk de zeeschildpadden die aan land komen om eieren te leggen. Er komen 4 van de 7 soorten zeeschildpadden naar Costa Rica toe. De beste tijd voor de lederschildpad (de grootste) is tussen februari en juni, de groene schildpadden komen tussen juni en oktober aan land. Wij zijn er in augustus en dit is een prima tijd voor de groene schildpad. Wij hebben dit nu twee keer mogen meemaken en het is zó supermooi om te zien. Het lijkt wel of je in een film van National Geographic zit. De laatste keer dat we op het strand waren (onder begeleiding!) kwamen er zoveel schildpadden aan land, dat ik het gewoon eng vond om er te lopen in het donker. Je ziet geen hand voor ogen, want zaklampen zijn verboden. Gelukkig onweerde het een beetje, met de lichtflitsen konden we het enigszins onderscheiden. We zagen ook neusberen eieren stelen uit oudere nesten. Als een schildpad eenmaal haar eieren aan het leggen is komt ze in een soort trance en kan je als groep dichterbij komen. Ik geloof dat dit wel één van de mooiste natuurlijke schouwspellen is die ik heb mogen zien. Wow!

Praktische tips voor je bezoek aan Tortuguero

 • Het meest praktische is om (vooraf) een pakket te boeken bij één van de vele lodges. Vergelijk onderling de prijzen en kijk wat je er voor krijgt. Mawamba Lodge vonden wij een van de betere prijs-kwaliteit verhoudingen hebben.
 • Zorg dat je voldoende contant geld meeneemt naar Tortuguero. Er zijn hier geen pinautomaten of banken en een credit card wordt niet overal geaccepteerd. Zo moet je de schildpaddentour zeker contant betalen (ca 35 dollar)
 • Ook al heb je een pakket geboekt, je moet ter plekke nog je entreegeld voor het nationale park betalen (ca 18 dollar)
 • Neem je poncho en deet mee. Het regent veel en vaak in Tortuguero en er is genoeg vliegend en stekend ongedierte
 • Wandelen langs het strand is leuk, maar na zonsondergang is dit verboden, omdat dan schildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.
 • Een schildpaddentour boek je makkelijk bij je eigen accommodatie. Trek makkelijk zittende schoenen aan, je moet soms nog best een stukje lopen. Je mag geen foto’s of filmopnames nemen en een zaklamp / licht is verboden. De gids heeft een infrarode lamp mee. Luister goed naar de instructies van de gids. Als een schildpad aan strand komt en een gat aan het graven is, moet je ze vooral met rust laten anders keren ze weer om richting zee, zonder dat ze eieren hebben gelegd. Als ze eieren aan het leggen is, komt ze in een soort trance en dan mag je er als groep dichterbij komen.

Welk dier zou jij graag willen zien?

Nog meer inspiratie nodig voor mooie natuur en wildlifewatching in Costa Rica? Dan vind je de volgende artikelen vast ook leuk:

Quetzals spotten in San Gerado de Dota

10x natuur in Costa Rica

San Gerado de bergbestemming van Costa Rica

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Denise 27 september 2017 at 21:09

  Jaaaaa, Tortuguero! Vandaar dat ik het herkende! Ik ben er ook geweest. Ik heb het destijds wel zelf geregeld. Met een vriendin was ik. Het is volgend jaar 20 jaar geleden en dat vind ik echt óngelofelijk! Het voelt nog zo dichtbij. Oh, ik zou er zo weer naartoe willen… Het enige rotte was de kriebel die ik ’s nachts in bed kreeg. Alsof er de hele nacht beesten over me heen liepen. Maar het waren gewoon bedbugs denk ik.
  Schitterende foto’s trouwens. Die met het kikkertje is helemaal geweldig!

 • Reply Jessica 28 september 2017 at 11:05

  Een van mijn lievelingsplekken op aarde! Het is daar inderdaad zo prachtig 🙂 En je hebt het allemaal ook erg mooi vastgelegd, hele gave foto’s. Ik droom even weg en ben weer even in Costa Rica…. 😉

 • Reply Jenny 29 september 2017 at 16:00

  Prachtige natuur weer! Vooral de kikkers en schildpadden zijn gaaf.

  In Argentinië hoorden we dat de kikkers een soort van klikkend geluid maakten, als een stokje over een ribbelend oppervlak. Doen deze dat ook?

 • Reply Marcel 29 september 2017 at 16:06

  Prachtige natuur! Je foto van de kikker is fantastisch. Wij zijn een aantal jaar geleden ook in Costa Rica geweest en hebben genoten van de mooie natuur en veel wildlife gespot. Nu ik je blog lees zou ik best weer een keer naar Costa Rica willen.

 • Reply Sanne 30 september 2017 at 14:43

  Wat een mooie foto’s en een prachtige reis zeg!

 • Reply Martin 1 oktober 2017 at 09:55

  Wow, mooi zeg. Mijn vrouw is er geweest en die zou zo terug gaan….alleen maar prachtige natuur! Prachtige foto’s!

 • Reply Chantal 27 oktober 2017 at 19:46

  Prachtige foto’s! Ik hou van Costa Rica, ben er nu twee keer geweest maar wil zeker nog een keer terug.

 • Reply anto 28 oktober 2017 at 03:56

  Prachtige foto’s! Ik vind het altijd super tof om wild te zien, in grote of in kleine vorm 🙂

 • Reply Gabrielle 10 november 2017 at 19:04

  Tortuguero klinkt mooi! Ik vind het spotten van dieren sowieso super leuk en helemaal vanuit een boot. Twee leuke dingen tegelijk ?

 • Reply Elisa 11 november 2017 at 01:15

  Wow die slang!! Was toch wel even geschrokken, denk ik haha. Wat heb je trouwens veel dieren gezien, geweldig. Vind de foto van de leguaan echt heel mooi, zo vol trots 🙂

 • Reply Yvonne 11 november 2017 at 09:28

  Wat een gave natuur zeg! Die kikkers en schildpadden kennen wij alleen uit de dierentuin, lijkt me fantastisch om dat met eigen ogen te zien. En die slang! Aaaahhhh… ik weet niet of ik helemaal gerust zou zijn om in te slapen daarna.

 • Reply Britte 16 november 2017 at 17:51

  Wat leuk dat jullie zoveel wildlife hebben gezien in Costa Rica! Het lijkt me sowieso een onwijs mooi land. Goede tips ook van het zelf boeken. Ik hou ook niet zo van groepsreizen en het ‘gedwongen’ gezellig doen. Maar soms ontkom je er niet helemaal aan 🙂

 • Reply Jan Ubels 23 november 2017 at 22:40

  Gaaf land. In oktober nog geweest. Wat een mooie natuur en ook superlieve mensen.

  • Reply Carolien 25 november 2017 at 13:22

   Zeker waar Jan, ik ben er twee keer geweest, maar zou zo weer gaan!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.