Raften op rivier de Aude Pyreneeën in Frankrijk

Adrenaline schiet door me heen. Ik zit met 4 anderen en een gids in een boot. Het eerste stuk is nog vrij rustig, hoewel we ook daar al wat stroomversnellingen zijn gepasseerd. Aan het eind wordt het serieuzer en komen we in een kloof. Daar is het water wilder en er zijn heel veel hoge rotsen om tegenaan te botsen. Hier begint het echte werk (én plezier). We schieten door de stroomversnellingen en draaien in het kolkende water. Splash. Water in mijn gezicht én mond, een kussen zit irritant in de weg, terwijl ik probeer niet in het water te vallen. Plots hoor ik een plots een plons. De jonge jongen die tegenover me zit hangt half in het water. Ik weet nog een voet te grijpen en gelukkig hijst de gids hem weer naar binnen. Blauwe plekken overal, kussens én mensen die half overboord zijn gegaan en een veel te hoge hartslag. Raften op de Aude in de Pyreneeën in Frankrijk is gaaf!!

Raften Aude

Outdoorbedrijf Mountain sports

De rafttocht vertrekt vanaf Camping Ascou La Forge, waar wij een paar dagen verblijven. Op deze camping vind je ook het Nederlandse outdoorbedrijf Mountain Sports. Zij organiseren de meest gave outdooractiviteiten voor campinggasten: canyoning, rotsklimmen, via ferrata, speleologie, mountainbiken, (berg) wandelen, wildwater kanoën en raften. Wij kiezen voor de rafttocht.

Entree van de camping Ascou la Forge
raften Aude Pyreneeën Frankrijk
Op de achtergrond gebouw van Mountain Sports

Via mooie autotocht naar startplaats

Met de eigen auto rijden we naar de beginplaats van ons raftavontuur. We volgen de auto met rafts die voor ons rijdt. We passeren de bergpas, Col de Pailhères op ruim 2000 meter. Dat betekent een hoop bochten rijden. Maar ook wilde paarden en prachtige uitzichten. De weg wordt verderop nog een stukje uitdagender, aangezien deze zo smal wordt dat passeren haast onmogelijk is. We zijn dan ook blij dat we bij het beginpunt zijn. Hier trekken we ons raftpak aan en krijgen we peddels en een helm. Na wat instructies tillen we de raft richting water en dan gaat het beginnen.

Wilde paarden op de bergpas
raften Aude Pyreneeën Frankrijk
We zijn er klaar voor!

Raften op de Aude in Pyreneeën Frankrijk

We raften op de rivier de Aude en het eerste stuk is ongeveer categorie II / III. Meer II dan III. Niet al te moeilijk dus. De omgeving is mooi en op rustige stukken genieten we van het groen en de hoge rotswanden die steeds hoger worden. Halverwege stoppen we om nog even van een paar meter hoge rots naar beneden te springen. De meeste vrouwen blijven in de boot, zie ik later. Met mijn hoogtevrees is de sprong een flinke uitdaging, maar ik ga hem aan! Na het raft- en springavontuur in Costa Rica kan dit niet erger zijn.

Gorges Pierre Lys, het echte raftwerk

Vlak voordat we de kloof Gorges Pierre Lys bereiken, moeten kinderen jonger dan 14 jaar uit de raft stappen. Nu begint het echte werk. Spannend, maar we zijn er klaar voor! Het water kolkt en stroomt en de gids schreeuwt de longen uit zijn lijf. Forwards, forwards. We peddelen alsof ons leven er vanaf hangt. Stop! Angstig momentje, maar de raft gaat zoals hij moet gaan. En … we overleven het. Supergaaf dit!

Lees ook mijn raftavontuur in Costa Rica, Fins Lapland én in Limburg in Nederland

Zin in een actieve vakantie? Op camping Ascou la Forge in Frankrijk hoef je je niet te vervelen.

Bewaar op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.