Raften op de Sarapiqui rivier

Als je in Costa Rica bent, zijn er meerdere mogelijkheden om te gaan raften. Aan wildwaterrivieren geen gebrek. Wij kozen ervoor om te gaan raften op de Sarapiquirivier en daar kregen we geen spijt van. Sterker nog het was één van de hoogtepunten van onze reis.

img_3154

Pura Vida!

Rafting op de Sarapiqui rivier

We komen tegen de middag aan in Virgen (Sarapiqui) bij Tirimbina lodge. Hier blijven we een nacht en we hadden al bedacht dat we hier ook graag wilden gaan raften. We zien bij de receptie al een boek liggen met alle mogelijkheden voor tours en ook raften staat er tussen. Er zijn verschillende niveaus bij rafting, die gaan van I tot VI, waarbij class I  (Easiest) het makkelijkste is en class V (Extreem) bijna onneembaar. In Frankrijk hebben we het jaar ervoor geraft op class II en dat was goed te doen, ook voor kinderen. We kiezen nu dan ook voor class III. Deze wordt aangeraden voor kinderen vanaf 15 jaar, maar we hebben ook jongere kinderen gezien. We boeken onze tour en blijken morgenochtend direct mee te kunnen. Fijn! Alhoewel…

Op weg naar..

Hoe dichterbij de rafttrip komt hoe zenuwachtiger ik word. Hoewel ik watersport erg leuk vind, ben ik helemaal geen held. Voor dit soort actieve trips, voel ik dan ook altijd de kriebels in mijn buik. Niet dat ik niet meer wil, want ik heb er best zin in, maar ik vind het ook reuze spannend. Om 9.30 uur moeten we klaar staan bij de receptie. Dit blijkt tico time te zijn, iets wat we wel vaker horen tijdens onze reis door Costa Rica. Ze nemen het niet zo nauw met de tijd. We staan dus meer dan een half uur te wachten totdat er een busje de parkeerplaats op scheurt. Student travel, staat er op. Een afgedankte schoolbus dus en dat is te zien. De bus zit helemaal vol en er zijn meer mensen dan zitplekken. Ergens vind ik nog een opgeklapte reservestoel waar ik me snel op laat neerploffen. We zitten hutje mutje. Gelukkig mogen we er na een kwartiertje scheuren alweer uit. We krijgen een zwemvest, peddels en een helm. Die helm moet je op maat maken en natuurlijk loop ik weer te stuntelen, want ik krijg ‘m maar niet goed. Dan is hij weer te strak waardoor mijn hele hoofd afgekneld wordt en ik bang ben dat ik ga flauw vallen en dan weer buk ik en hangt hij over mijn ogen. Wat een gedoe toch altijd met die uitrusting.

img_2652

img_2653img_2654

Nog worstelend met mijn helm, word ik geroepen dat we op de foto moeten. Ja, maar mijn helm zit nog niet goed, dus dat gaat ‘m niet worden. Je ziet er niks van zeggen Alwin en Natalie, die niet begrijpen waarom mijn helm nou nog niet goed op mijn hoofd zit. Tja… handigheid heb ik nu eenmaal niet aangeboren gekregen. Goed, even lachen naar de fotograaf, net doen of alles in orde is. Yeah, we hebben er zin in!! Peddels omhoog. Adrenaline door mijn buik en een helm strak op mijn hoofd.

Pura Vida

We worden met twee leuke meiden uit Zwitserland in de boot gestopt bij gids Brian. Hij legt een aantal zaken uit, dat we moeten peddelen als hij forward roept en dat soms alleen de ene helft hoeft te peddelen. Dat je zo snel mogelijk in de boot moet gaan zitten als hij down zegt. Je peddels moet je omhoog houden als we een wilde afdeling in gaan en mocht je eruit vallen, houdt altijd je peddel bij je. Dan zijn we klaar voor de start.

img_2704img_2706

We komen gelijk in het begin al een paar aardige stroomversnellingen en afdalingen tegen. We peddelen, springen in de boot als dat moet en soms per ongeluk door de klappen en houden onze peddels omhoog. Tot nu toe gaat alles goed, niemand overboord, niemand gewond. Na elke afdaling of stroomversnelling slaan we met de peddels tegen elkaar onder een luid: Pura Vida! Yeah! Wat voelen we ons stoer. Althans, ik in ieder geval wel.

img_3142

Jump, yes you can!

Onderweg maken we een stop. We stappen uit de raft en (bijna) iedereen loopt omhoog over rotsen. Wat gaan we doen? We blijken te gaan springen van een hoge rots, waarna je je daarna mee kunt laten drijven met de stroom naar het punt waar de boten liggen. Sommige moeders blijven staan en gaan niet. Ik laat me natuurlijk niet kennen. Hoewel ik het ook nu weer voel in mijn buik, vind ik het stiekem ook wel weer erg leuk. Scenario’s schieten door mijn hoofd, dat ik niet ver genoeg naar voren spring en zo op een rots beland of dat het toch niet diep genoeg is voor mij. En of we bij het springen ook nog even leuk naar de fotograaf willen kijken. Ik schuifel in de groep naar voren en plots staat er niemand meer voor me en zie ik alleen maar de diepte beneden me. Yes you can, roept de gids. Oké, niet naar beneden kijken, leuk opzij springen en dan maar hopen dat ik goed terecht kom. Joehoe, here i go!!

img_3182img_3183

Heerlijk drijf ik terug naar de kant. Wel even op tijd afbuigen anders kom je in een grote stroomversnelling richting ‘watervalletje’. Een raftboot ligt heerlijk vol fruit, wat is dat toch lekker. Daarna tijd voor de tweede helft, net zo heftig, waarbij Natalie en anderen nog overboord vliegen, maar gelukkig ook weer snel terug in de boot zaten. 

Heb jij al wel eens geraft in Costa Rica?

Bewaar deze raftingtip op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Wanda 30 oktober 2016 at 09:32

  Wow wat stoer, ik denk dat mijn zoon dit echt geweldig vindt, maar ik weet niet of mijn moederhart dit aankan 😉

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 09:59

   Hahaha, hier ook niet echt een stoere mama hoor, maar soms moet je uitdagingen aangaan én ik hou wel echt van water 😉

 • Reply ivonne 30 oktober 2016 at 09:47

  Hoe gaaf ik dit ook vind, ik durf niet zo goed meer. Ik deed ooit een cursus wild water kanoën in Frankrijk en dat vond ik best spannend. Ik vind het geweldig om te zien maar krijg tegenwoordig de kriebels in de buik als ik denk aan wild water. Best jammer, want vaak ga je ook door hele mooie gebieden!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:29

   Oh dat is inderdaad jammer. Wildwater kanoën lijkt me eigenlijk nog spannender. Ik ben een keer in Frankrijk in een tweepersoons raft geweest en dat was ook heftig. Ik vind het erg spannend en die kriebels in mijn buik zijn er zeker, maar ik vond het superleuk! Iets overwinnen geeft je ook wel een kik 😉

 • Reply Stéphanie 30 oktober 2016 at 17:33

  Leuk verslag en stoer van je dat je je toch niet laat kennen! Costa Rica heb ik helaas nooit bezocht maar ik heb wel in Frankrijk geraft en vond het geweldig, ik zou zo weer gaan. Canyoning vind ik trouwens ook een gave activiteit.

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:30

   Ja, voor stoere mensen is dit natuurlijk peanuts, haha, ik vond het supergaaf om te doen en zou zo weer gaan. Canyoning is weer een stapje verder met mijn hoogtevrees, maar wie weet laat ik me daartoe ook nog eens overhalen 😉

 • Reply Yvonne 30 oktober 2016 at 21:10

  Oe, dit zou ik ook best wel spannend vinden, ik ga weleens kanoën, maar dit is toch wel even wat anders. Gaaf dat je dan toch gaat en het ziet eruit als een hele toffe ervaring! Mooie foto’s!

  • Reply Carolien 31 oktober 2016 at 10:12

   ja kanoën is echt iets heel anders. Dat vind ik trouwens ook erg leuk om te doen. Het scheelt wel als je iets vaker doet, hoewel de kriebels in mijn buik wel blijven iedere keer als ik me weer laat overhalen tot zoiets. Het is dat ik twee stoere gezinsgenoten heb, die dwingen me vaak tot dit soort stoere acties en ja, dan laat je je natuurlijk ook niet kennen 😉 De foto’s zijn genomen door het Raftcentrum, erg leuk om zo’n herinnering te hebben vind ik.

 • Reply Marcella 1 november 2016 at 20:40

  Wat een gaaf avontuur! Ik heb nog nooit geraft, maar het lijkt me superleuk. Wil het zeker eens doen dus!

  • Reply Carolien 31 mei 2017 at 16:03

   Ja zeker doen! Beginnen met II of III dan zit je wel goed. Costa Rica lijkt me ook wel een land voor jou.

 • Reply Jenny - ikreis.net 1 november 2016 at 20:41

  Wat leuk!

  Ik ben nog nooit in Costa Rica geweest en heb er nog nooit geraft. Ik heb wel op Bali en in Argentinië een trip gemaakt. Vooral in Argentinië ging het er ruig aan toe.

  • Reply Carolien 31 mei 2017 at 16:04

   Argentinië lijkt me ook gaaf en daar zullen ook wel genoeg heftige rivieren zijn denk ik!

 • Reply Aniek 2 november 2016 at 09:44

  Wat gaaf! Dit zou ik ook zo gaan doen. Ziet er uit als een hele gave ervaring en zeker in Costa Rica!

  • Reply Carolien 31 mei 2017 at 16:04

   Ja, maar ook in Europa kan je raften, dus je hoeft niet persé ver weg hoor!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 2 november 2016 at 20:56

  Heel stoer, maar dit zou ik echt nooit doen, haha. Lijkt me echt doodeng!

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:30

   haha, ik ben ook geen held, maar dit was toch wel echt heel erg leuk!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 3 november 2016 at 14:02

  Haha, wat een stoere activiteit! Ik moet lachen om jouw laatste zin ‘Heb jij wel eens geraft in Costa Rica?’ .. Ik ben nog nooit in Costa Rica geweest, laat staan dat ik er heb geraft 😉 Het is wel duidelijk dat ik het heeeel graag ozu willen!

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:29

   haha, nou ja je moet wat te wensen overhouden hé. Heb je ooit wel eens geraft? Het kan ook in Frankrijk en Spanje, iets dichterbij ?

 • Reply anto 3 november 2016 at 20:28

  Ik ben echt totaal geen fan van raften, dat komt door mijn angst voor water. Ik heb het een keer gedaan op de St. Lawrence in Canada en alhoewel ik het tof vond, zou ik zelf mijn geld een volgende keer aan iets anders uitgeven … #angsthaas

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:28

   Haha dat vind ik niks voor jou, in mijn ogen ben jij de stoerste vrouw doe ik ken..

 • Reply Jessica 5 november 2016 at 11:05

  Heeeel gaaf! En wat tof dat je ook gewoon lekker in het water bent gesprongen 😀 Ik heb dit ook een keer op Bali gedaan. Eindigden we ineens bij een immense waterval waar we naar beneden zouden storten, ik dacht dat de gids een grapje maakte… Maar uiteindelijk heb je inderdaad wel dat YES!-gevoel. 🙂

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:23

   Ja dat is het, grenzen verleggen, geeft je een kick en zelfvertrouwen!

 • Reply Sanne 5 november 2016 at 15:24

  Ik zou dit ook zeker gaan doen! Echte try before you die en leuk filmpje!

  • Reply Carolien 6 november 2016 at 13:22

   Dank je Sanne, mijn eerste filmpje ooit en het smaakt naar meer.

 • Reply Katinka Drupsteen 17 juni 2017 at 17:41

  Wij gaan over een week die kant op en willen ook gaar raften in Sarapiqui. Met welk bedrijf zijn jullie gegaan?

  • Reply Carolien 17 juni 2017 at 19:05

   Wat leuk! Om eerlijk te zijn weet ik het niet precies. Wij hebben de rafttrip ter plekke via onze accommodatie geregeld. Ik denk niet dat er erg veel verschil is. Gewoon ter plekke regelen. Succes en veel plezier!

 • Reply Katinka Drupsteen 17 juni 2017 at 20:09

  Klopt, ons hotel heeft ook een tour op hun site staan, maar door je positieve verhalen was ik benieuwd naar die van jou. Heb je ook een canopy zipline tour gedaan bij Monteverde?

  • Reply Carolien 18 juni 2017 at 13:37

   Dat is leuk om te horen Katinka! En nee de canopy zipline tour hebben we niet gedaan. Je komt niet altijd aan alles toe hé. En eerlijk gezegd heb ik jet zelf niet zo op ziplines met mijn hoogtevrees, haha. Ga je een verslag bij houden?

 • Reply Katinka Drupsteen 18 juni 2017 at 17:46

  Misschien wel een idee, doe ik normaal niet. We gaan in ieder geval 2 weken rond touren naar prachtige plekken en aansluitend ook nog een week volunteer werk doen bij een animal rescue center. Weer een hele nieuwe ervaring wordt dat

 • Reply Katinka Drupsteen 26 augustus 2017 at 04:15

  Nu ik je fotos opnieuw bekijk zie ik dat wij op dezelfde plek zijn geweest. Het raften was voor ons ook zeker een hoogtepunt van de reis. We zijn met Oscar geweest van Riospuravida. Wat een fantastische land is Costa Rica, wij komen zeker nog eens terug.

  • Reply Carolien 5 september 2017 at 19:48

   Ja, leuk! Wat heerlijk dat je zo genoten hebt van Costa Rica. Wij ook en zijn er inmiddels dan ook al 2x geweest. Heb je nog een verslag bijgehouden?

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.