Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

We rijden met gids Timo over de verlaten wegen en zien alleen bomen, meren en af en toe een groepje rendieren. Nauwelijks huizen. Ik vind het heerlijk, die verlatenheid en de natuur. Terwijl ik naar buiten kijk, bijkomend van een kanotrip, vertelt de gids over zijn leven in Fins Lapland. “Onze jongeren vinden het heerlijk om op meerdaagse wandeltocht te gaan, om in de wildernis te zijn. Kampvuurtjes maken, vissen en jagen. Dat zijn de bezigheden van de tieners hier.” Ik denk aan mijn dochter en aan al die andere Nederlandse tieners. Met hun telefoon in de hand op de bank. En met een grondige hekel aan wandelen. En met winkels en vertier op iedere hoek. Hoe groot is het contrast met het leven in Fins Lapland. En dat geldt niet alleen voor tieners. Wat weten wij volwassenen nu eigenlijk van het buitenleven, van een zijn met en overleven in de natuur? De Finnen in Lapland weten het. En ik proef er van tijdens mijn bezoek. Het is puur genieten van Fins Lapland in de nazomer. Ik kom herboren terug, met lichte spierpijn, gloeiende wangen en een leeg en opgeruimd hoofd. Dit wil ik eigenlijk altijd wel!

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Roadtrip Fins Lapland

Fins Lapland is dus verlaten. De afstanden tussen de verschillende plaatsen zijn groot. Hoe noordelijker je komt hoe leger het land. Je hebt dan ook een auto nodig om het land te verkennen. Fins Lapland is ideaal voor een roadtrip. Je hebt geen verkeersopstoppingen, behalve als er rendieren oversteken. De stoplichten zijn op één hand te tellen. Het is allemaal niet nodig. Je bent vaak de enige op de weg. Heerlijk! Zo is een roadtrip wel heel aantrekkelijk. Zelfs in de auto kom je tot rust. Een auto huur je heel makkelijk via Voigt Travel. Zij organiseren ook met gemak jouw hele reis naar Fins Lapland inclusief accommodaties en activiteiten.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Ruska – de Finse Indian Summer

De meeste mensen bezoeken Fins Lapland in de winter, maar wat maar weinig mensen weten is dat Finland in de herfst zó mooi is. Tijdens de Ruska (herfst op z’n Fins) kleuren alle loofbomen van geel naar knalrood. Met een beetje geluk heb je nog fijne temperaturen en een zonnetje. En de lucht is lekker fris. Ideaal dus om actief buiten bezig te zijn. Hoewel wij er aan het begin van de Ruska zijn, vind ik het nu al mooi. Laat staan een paar weken later. Bezoek Finland eind september en geniet van de Indian Summer tinten.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Kanoën in Oulanka Nationaal Park

Finland is het land van de meren. Dit is niks teveel gezegd, want tijdens ons verblijf zien we het ene meer na het andere. Ze zijn omringd door bomen en je ziet altijd bootjes aan de kant liggen. De Finnen zijn gek op vissen. Maar gaan ook graag gewoon zelf een stuk kanoën. Dit doen wij ook graag, dus een kanotrip was snel geregeld. Begin september als wij er zijn begint de herfst. De bomen beginnen net te verkleuren.  Van prachtig geel tot warm rood. Wij maken een kanotrip in het Oulanka National Park, waar we genieten van de rust om ons heen en de prachtige natuur. Hoge rotswanden, geluiden van kabbelend water, hangbruggen, gekleurde bomen en vooral ook heel veel stilte omringt ons. Halverwege stoppen we voor een wandeling over een paar hangbruggen. En dan. Tijd voor een heerlijke lunch, klaargemaakt boven een zelfgestookt houtvuur: rendierburger met blackpot coffee staat op het menu. Het kan niet beter.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur Fins Lapland nazomer

Raften bij Oulanka National Park

Wist je dat je ook kunt raften in Finland? De rivier de Oulankajoki in Oulanka National Park kent een aantal pittige stroomversnellingen. Je kunt er voor kiezen om helemaal naar Rusland te raften. Maar wij gaan mee op een kortere tocht. Deze is geschikt voor iedereen die het niet erg vindt om nat te worden. Tussen de stroomversnellingen door, is het water erg rustig en heb je alle tijd om van de omgeving te genieten. Het is er prachtig!

Je regelt het raften bij Rukasafaris. Deze outdoororganisatie verzorgt ook kanotochten, atv tochten en het beren spotten.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Hiken in Oulanka Nationaal Park

De rivier de Oulankajoki stroomt soms met grote kracht door het Oulanka Nationaal park. Het vormt mijn baken tijdens mijn wandeling. De rivier is nooit ver weg, verdwalen is haast onmogelijk. Het lijkt me geweldig om hier de Berenroute (Karhunkierros) van 82 kilometer te wandelen en onderweg te kamperen of in hutten te overnachten. Helaas heb ik daar geen tijd voor. We kiezen daarom voor de verkorte versie: de Kleine Berenroute (Pieni Karhunkierros) van 12 kilometer. Een prachtige route, veelal (boven) langs de rivier. Af en toe flink klimmen, maar de uitzichten maken veel goed. Onderweg kom je verschillende bankjes en (schuil)hutten tegen waar je een vuurtje kunt maken en kunt koken. Of warm worden. Overal ligt hout klaar voor gebruik. Denk niet dat je hier alleen bent, want het is een populair wandelgebied, óók voor de Finnen zelf.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Hiken in Riisitunturi Nationaal Park

In tegenstelling tot Oulanka Nationaal Park is dit natuurgebied een stuk lastiger te vinden. We rijden dan eerst ook een keer verkeerd. Het is duidelijk minder populair dan Oulanka National Park. Met als bijkomend voordeel dat het er ook minder druk is. Vanaf de parkeerplaats kan je voor verschillende routes kiezen. Wij kiezen voor de Riisin rääpäsy trail van 4.3  kilometer. In het begin is het flink klimmen. Je kijkt vanaf het hoogste punt over de vele meren in de verte. Daarna is het een makkelijke wandeling, langs moerasachtig gebied, maar overal liggen planken dus je krijgt geen natte voeten. Als je hier in de nazomer bent, vergeet dan niet te snoepen van al die heerlijke bessen die hier groeien.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Fatbiken bij Salla

Ik had er zelf nog nooit van gehoord, een fatbike. Het blijkt een mountainbike te zijn met hele dikke banden. Zo zijn ze ook geschikt om over besneeuwde wegen te rijden. Ook blijk je er makkelijk mee over oneffen terrein te kunnen rijden. Met ruim 35 kilometer sjezen we de berg af. Heuveltje op is een ander verhaal. Gelukkig hebben we een e-fatbike. Zo kunnen we gewoon blijven fietsen, daar waar andere mountainbikers moeten afstappen en lopen. Echt heerlijk om met de fiets op pad te zijn. En net als met de auto, er is onderweg weinig verkeer. Heerlijk relaxed.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

ATV rijden bij Ruka

Een andere leuke manier om wat meer off the road te gaan is de ATV, the all terrain vehicle. Met twee personen stap je in deze auto zonder zijdeuren en met driepuntsgordel. Wij rijden met de ATV de (ski)berg van Ruka op. Vanaf hier heb je een supermooi uitzicht over de omgeving van Ruka. Moeilijk voor te stellen dat in de winter hier alles wit is.

tip: wandel bij Ruka naar de Juhannuskallio voor een prachtig uitzicht over de omringende meren. De wandeling start bij Juhannuskalliontie road, vlakbij het Ruka Peak restaurant

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Beren spotten

Wild spotten vind ik één van de leukste en spannendste dingen om te doen. Toen ik hoorde dat je in Finland beren kunt spotten, veilig vanuit een schuilhut, stond dat als eerste op mijn wensenlijstje. De kans dat je de dieren zelf in het wild ziet is nihil. Ze hebben enorm veel ruimte om rond te zwerven en steken ook regelmatig de grens met Rusland over. De enige manier om ze te zien is vanuit een schuilhut. Vlakbij de schuilhut worden wat ‘snacks’ verstopt en dan is het wachten of de beren ook verschijnen. En dat doen ze in 99% van de gevallen. Bij ons kwamen ze echt heel dichtbij. Ik hoorde ze ademen en eten en kon ze bijna aanraken. Het was echt té gek! En als toetje zagen we ook nog steenarenden. Wow wat is de natuur mooi!

Note: het was wel een beetje een teleurstelling dat er snacks neergelegd werden. Dat deed voor mij wel enig afbreuk aan de beleving. De volgende keer ga ik liever beren spotten zonder die snacks.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Rendierpark in Salla

Zodra je de grens met Lapland over gaat, zie je ze overal: rendieren. Ze lopen los rond, maar zijn echt echte wilde dieren. Elke rendier heeft een eigenaar. Het zijn dus een soort van loslopende koeien. Elk rendier is gemerkt, zodat de eigenaar zijn rendieren kan terugvinden. De rendier is een arctisch dier en kan erg goed tegen kou. Hun vacht is heel erg dik en als de sneeuw echt te veel wordt eten ze het mos uit de bomen. De grootste vijand is de veelvraat, gevolgd door beren, wolven en arenden. En mensen. Er vinden nogal eens aanrijdingen plaats met de auto. Als je een aanrijding hebt bel je 112 en dan wordt de eigenaar achterhaald. Deze krijgt compensatie van de overheid als hij rendieren verliest. Dit en nog veel meer leer je bij het rendierpark in Salla. Je kunt ook helpen met het voeren van de dieren. Dit is echt leuk om te doen. Verder organiseert het rendierpark ook allerlei excursies, zoals de kanotocht waarover ik eerder al schreef.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

De Lapse keuken

De Finnen zijn helemaal één met de natuur. Ook hun eten halen ze grotendeels zelf uit die natuur. Ze houden zelf rendieren en jagen op oa elanden en beren. Verder staat er veel vis op het menu, vooral zalm. In de zomer vind je veel bessen die in heel veel gerechten verwerkt worden. Er wordt ook veel bessensap gedronken, zowel koud als warm. In het najaar komen de paddenstoelen op tafel. Zo leeft de Fin mee met de seizoenen. Er wordt zoveel mogelijk ingevroren zodat ze het hele jaar van het voedsel kunnen genieten, niet alleen in een bepaald seizoen. Wist je dat Finnen de grootste koffiedrinkers zijn van Europa? Ze drinken de hele dag door koffie, nog meer dan in Nederland.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

4x uit de Lapse keuken:
1. Eet een rendierburger geroosterd boven een kampvuurtje in de buitenlucht.
2. Drink blackpot coffee uit een kuksa (of kupilka) mét een kaneelbroodje erbij (kanelipulla)
3. Geniet van een warme gevulde soep met zalm & aardappelen (lohikeiito), geserveerd met Laps brood ( rieskaa)
4. Pluk bessen in de natuur en snoep ze gelijk op.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Russische grens

Hoe bijzonder, we zitten vlakbij de Russische grens. Natuurlijk willen we ook even tot aan de grens rijden om te zien of daar iets bijzonders te zien is. We rijden over een klein weggetje, totdat we een slagboom tegen komen. Tot hier en niet verder! Zonder visum mag je namelijk Rusland niet in. Er is een stuk niemandsland en in de verte zien we een uitkijktoren bij Rusland. Dichterbij Rusland ben ik nog niet geweest. Toch wel bijzonder.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Noorderlicht spotten

Ik wist eigenlijk niet dat je al in het najaar kans hebt om het noorderlicht te zien in Fins Lapland. Dit is iets wat al zo lang op mijn wishlist staat om mee te maken. Iedere avond kijk ik dan ook op mijn aurora app om te zien of er een kans is dat we het gaan meemaken. De eerste keer dat ik een vleugje noorderlicht zie is bij Ruka. De camera ziet het overigens eerder dan wij zelf. Maar ik maak al een sprongetje. Geen idee nog dat het veel beter zou worden, later op de reis.

Op onze tweede bestemming is de kans veel groter dat we het noorderlicht gaan spotten. We staan al heel vroeg op een open plek bij een meer. We hebben het al snel erg koud. Het is een vochtige nacht. Na 2 uur koukleumen en niks zien houden we het voor gezien. Ik wil eigenlijk net naar bed als ik zie dat de app aangeeft dat de kans ineens een stuk hoger is. Hup kleren weer aan en gaan met de auto. En ja hoor. Dit keer niet voor niks. Prachtig! Hoewel ik wel vind dat de kleuren op de camera intenser zijn dan in het echt. Maar de bewegingen  en flarden boven je hoofd zijn echt zo bijzonder om te zien. De tweede avond hebben we nog meer geluk. Ik kan er wel uren naar kijken én fotograferen. Als jij ook het noorderlicht gaat fotograferen, zorg dan dat je een statief bij hebt, want je gaat werken met lange sluitertijden. Lees vooral even de tips van Jenny voor het fotograferen van het noorderlicht.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer  Puur genieten van Fins Lapland in de nazomerPuur genieten van Fins Lapland in de nazomer

En al overtuigd om naar Finland te gaan en dit allemaal zelf mee te maken? Voigt Travel helpt je graag bij het samenstellen van jouw reis. Wij hebben echt genoten van het buiten zijn, van de activiteiten, van het spotten van wild én natuurlijk van het noorderlicht. Finland heeft ons zeer verrast!

Ik ben ook erg benieuwd naar Fins Lapland in de winter. Ook dan zijn er zoveel leuke dingen te ondernemen, zoals husky- en rendieren sledetochten, sneeuwschoenwandelen én slapen in een echt ijshotel. Wauw! En ook is het mogelijk om in het zuiden van Finland van de winter te genieten.

Puur genieten van Fins Lapland in de nazomer

Bewaar dit op Pinterest

Ik was in Fins Lapland op uitnodiging van Voigt Travel.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jenny 6 oktober 2018 at 20:46

  Wat een gave foto’s! Heel mooie die verschillende herfstkleuren.

  Ik heb Finland in de winter bezocht. Ik had werkelijk geen idee dat er in de zomer (herfst) ook een hoop te doen was. Wandelen, farbiken, raften, je hoeft je niet te vervelen. En die beren zijn natuurlijk de kers op de taart.

  • Reply Carolien 7 oktober 2018 at 17:25

   Dank je Jenny! En nog bedankt voor jouw artikel over het noorderlicht, zo kon ik prachtige foto’s maken. Het was echt heerlijk om daar te zijn in de nazomer. Ik hoop ooit nog eens in de winter in Lapland te zijn. Dat lijkt me ook echt mooi

 • Reply Shamira 16 november 2018 at 12:21

  Weer super mooie foto’s! Ik hoop in mei en juni in ieder geval richting Noorwegen te gaan met de camper, maar wellicht dat we dan via Finland weer terug gaan. De foto’s beloven in ieder geval veel goeds!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.