Weekendje Ardennen: ontdek Belgisch Luxemburg

Het is maar een paar uur rijden vanaf Nederland, maar je zit toch direct in een andere wereld. Een wereld van heuvels, rotsen en veel groen. Volop outdoor mogelijkheden. Waar de mensen een andere taal spreken. En waar bier volop vloeit. Maar ook een gebied met een roerige geschiedenis. Waar de wonden van de Tweede Wereldoorlog voor altijd zichtbaar zullen zijn. Ik ga een weekend op ontdekking in de Ardennen en ontdek wat Belgisch Luxemburg te bieden heeft.

Bastogne stad met een verleden

Bastogne, of Bastenaken, staat bekend om zijn wielerronde Luik Bastenaken Luik. Maar ook om zijn roerige verleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsters als laatste krachtinspanning het Ardennenoffensief uitvoerde. Zowel de wielrennerskoers als het oorlogsverleden vind je terug in het straatbeeld. Bastogne heeft geen oud centrum. Het is veelvuldig beschoten in de Tweede Wereldoorlog. Wel zie je overal herdenkingsplekken voor militairen inclusief oude tanks. Veel Amerikanen bezoeken de plek. Hier hebben heel veel Amerikanen gevochten tijdens de slag om de Ardennen.

De Slag om de Ardennen heeft in Bastogne veel leed veroorzaakt. Je vindt overal nog herinneringen aan dit offensief uit de Tweede Wereldoorlog.

Eerbetoon aan generaal McAuliffe, met zijn befaamde woorden NUTS.

Het centrum van Bastogne bestaat uit één lange straat met aan weerszijde een plein.

Paraplu’s vrolijken het straatbeeld op.

Nog een van de weinige oude gebouwen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.

Als wij in Bastogne zijn, is er een expositie van sculpturen van de kunstenaar Gilles Falisse. Hij maakt beelden van dieren en natuur met behulp van onder andere brons, steen en staal. In Bastogne heet de expositie ZooloGilles. Het is echt prachtig om te zien. Je vindt de beelden door heel het dorp.

ZooloGilles: expositie van sculpturen.

Je vindt de beelden overal in Bastogne.

Restauranttips: in Bastogne eet je heerlijk bij Restaurant Wagon Leo. Je zit hier in een treinstel, compleet met roodpluchen banken. De bediening is zeer attent. Een ander heerlijk restaurant is Complètement Toqué. Een moderne inrichting, strak mét verfijnde gerechten.

Restaurant Wagon Leo

Eten in een wagon.

In België moet ik altijd garnalenkroketten eten.

De toetjes zijn ook heerlijk!

Weekendje Ardennen Belgisch Limburg Bastogne

Heerlijk gegeten bij Complètement Toqué.

De slag om de Ardennen

Een van de laatste gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Slag om de Ardennen. Hitler wilde de meest noordelijke troepen van de geallieerden in het westen afsnijden van hun bevoorradingslijn en ze vernietigen. Hij wilde helemaal tot aan Antwerpen doorstoten. Nog één keer een groot, succesvol offensief. Dat achtte hij nodig om Duitsland bij onderhandelingen over het beëindigen van de oorlog een betere uitgangspositie te geven. Zo startte hij op 16 december 1944 het Ardennenoffensief.

Herdenkingsplek in het centrum van Bastogne.

Bastogne was al bevrijd, maar helaas voor korte duur, want het kwam midden in het vuurgevecht tussen de Duitsers en de Geallieerden te liggen. Het bleek al snel dat de Duitsers de strijd zouden verliezen. Het offensief duurde tot 25 januari 1945 en vergde veel van de inwoners van Bastogne en omgeving. Dit is goed terug te zien in het interactieve Bastogne War Museum. Aan de hand van vier personen beleef je de Tweede Wereldoorlog door hun ogen en dan met name de Slag om de Ardennen. Zo krijg je een veel beter gevoel bij wat het voor gevolgen had voor de inwoners. Een echte aanrader!

Tip: Bezoek ook de Bastogne Barracks: het hoofdkwartier van de geallieerden uit 1944, inclusief de kelder waar generaal McAuliffe het gedenkwaardige ‘nuts’ antwoordde op de Duitse eis tot capitulatie.

Mémorial de Mardasson, bij het War Museum in Bastogne.

Vier personen nemen je mee in de tijd van de Slag om de Ardennen.

Het verhaal van het Ardennenoffensief op een interactieve manier verteld.

Bastogne heeft veel geleden tijdens het Ardennenoffensief. De vrijheid had voor de inwoners een zware prijs.

Kanoën op de Ourthe

Iets ten noorden van Bastogne vind je de rivier de Ourthe. De rivier kronkelt door bossen en soms steken de rotsen hoog boven de rivier uit. Het water nodigt uit om te verkennen vanuit een kano. La Roche-en-Ardenne is een prima plek om te kanoën op de Ourthe in de Ardennen. Wij rijden met een busje richting Maboge en stappen daar in een kano. We laten een grote groep voor en zijn al snel alleen. Heel langzaam kanoën we terug naar La Roche-en-Ardenne. We genieten van het vele groen om ons heen. Heerlijk! Het water is heel rustig, op een paar plekken komen we een kleine versnelling tegen, waarbij de laatste de leukste is. Hier gaan we echt een stukje naar beneden en ik krijg een golf water over me heen. Gelukkig hebben we mooi weer. Na ongeveer 2 uur zijn we weer bij La Roche-en-Ardenne.

Aankomst met kano in La Roche-en-Ardenne.

Genieten van het vele groen om ons heen.

Wandelen langs de Ourthe bij L’herou

De Ourthe is niet alleen mooi om per kano te verkennen. Er loopt ook een (lang) wandelpad langs. Wij kiezen voor een wandeling vanaf Nadrin Belvedère. We parkeren hier de auto. De uitkijktoren is gesloten en het hotel/restaurant wat daarbij staat ook, maar een eindje verderop staat een restaurant met terras. Ideaal als begin- of eindpunt van je wandeling. Ze serveren geen snacks, maar wel een menu.

De route die wij volgen is 12.1 km en je doet er ongeveer 5 uur over. Zoveel tijd hebben we niet dus wij draaien na 5 km weer om en lopen dezelfde route terug. Je loopt langs de Ourthe, bij de rotsen van Hérou. Je hebt van tijd tot tijd mooie uitzichten op de rivier. Let goed op de boomstammen langs het water, misschien zie je sporen van bevers, die leven in deze rivier. Wij zagen verschillende afgeknaagde boomstammen.

Je komt ook langs een oud Keltisch kamp: Le Cheslé. Wij eindigen hier onze wandeling. De route gaat over smalle paadjes, vol boomwortels en rotsen. Soms dwars door hoog gras en onkruid. Tip: trek lange broek en shirt met lange mouwen aan en neem een stok mee om het onkruid (brandnetels en bramen) mee opzij te duwen. Geniet van de prachtige paarse vingerhoedskruid langs de route. En eind de zomer van de bramen.

Tip: Met kinderen op pad? Wandelen met kinderen in de Ardennen kan uitstekend. Lekker avontuurlijk over bruggetjes en langs touwen, maar ook makkelijk over vlonderpaden. Kies zelf maar uit.

Overal zie je vingerhoedskruid langs de route.

Bier proeven bij Lupulus

In de buurt van Bastogne bij Gouvy, vind je de brouwerij van Lupulus. Een biermerk dat ik zelf nog niet ken. Nu blijkt de meesterbrouwer en oprichter van Lupulus ook de oprichter van La Chouffe te zijn. Aha, weer wat geleerd. Tijdens de rondleiding door de brouwerij krijgen we de geheime ingrediënten te proeven van de verschillende bieren. Uiteraard houden we dit geheim, je moet zelf  maar gaan proeven. Na de rondleiding is het tijd voor de proeverij. Hier proeven we onder andere Lupulus Blonde, Lupulus Brune en Lupulus Blanche. Voor de zomer vond ik de laatste het lekkerste, hoewel de Blonde ook in de smaak viel.

Bierbrouwerij Lupulus

De leukste plaatsjes aan de Ourthe

In de regio Belgisch Luxemburg vind je veel leuke plaatsjes waar je heerlijk kunt rondstruinen. En waar je lekker op het terras geniet van een lunch of borrel. Uiteraard met een van de Belgische bieren. Wij bezochten dit weekend Durbuy en La Roche-en-Ardenne. Beiden met een oud centrum. En liggend aan de rivier de Ourthe. Als je Belgisch Luxemburg gaat verkennen sla dan zeker deze leuke plaatsen niet over!

Het plaatsje La Roche-en-Ardenne

Overnachten

Wil jij ook een weekendje naar de Ardennen en Belgisch Luxemburg ontdekken? Bastogne is een prima plek om te verblijven. Wij sliepen in Hotel Melba. Een goed hotel, met gratis parkeerplaatsen en hele grote schone kamers.

Grote en schone kamers in Hotel Melba

Op de fiets de Ardennen ontdekken? Lees dan mijn artikelen over Fietsen in Wallonië.

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met België Toerisme Wallonië

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Aniek 8 augustus 2018 at 08:10

  Leuke trip! Ik ben vaker in Bastogne en omgeving geweest, maar dat is alweer even geleden. Die expositie van Gilles Falisse lijkt me ook prachtig om te zien.

  • Reply Carolien 12 augustus 2018 at 11:30

   Dat was het ook. Echt knap gedaan. En een verrassing, want ik wist niet dat die expositie er was.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.