7 tips voor vogelfotografie in Nederland

Vogels fotograferen is een van de lastigste dingen in de natuurfotografie. Veel vogels zitten ver weg, ze bewegen steeds of zitten verstopt tussen allerlei takken of het riet. Verder zijn sommige vogels alleen actief in de nacht. En anderen kan je alleen zien in bepaalde tijden, omdat ze slechts te gast zijn in Nederland. Om jouw kans te vergroten op mooie foto’s, heb ik 7 tips voor vogelfotografie in Nederland op een rijtje gezet.

7 tips voor vogelfotografie:

  1. Leer de vogels en gebieden kennen
  2. Goed luisteren
  3. Check het weerbericht
  4. Gebruik een telelens
  5. Blijf in je auto
  6. Mooie achtergrond
  7. Fotografeer vanuit een vogelhut


1. Leer de vogels en gebieden kennen

Je kunt natuurlijk onvoorbereid ergens heenrijden of gaan wandelen en je laten verrassen. Maar als je mooie foto’s wilt maken is het wel handig om te weten waar je vogels vindt en hoe je de kans vergroot om ze mooi te fotograferen, uiteraard zonder ze te verstoren. Sommige vogels houden van riet, anderen zitten in naaldbomen en weer anderen in weilanden. Er zijn ook vogels die alleen in een bepaald jaargetijde in Nederland zijn, bijvoorbeeld om te broeden. Je leest meer over de vogels in Nederland op de website van de Vogelbescherming. Op deze website kan je vogels opzoeken en ook geluidsfragmenten beluisteren met hun zang en roep.

Eerder schreef ik al waar je in Zeeland goed vogels kunt spotten en fotograferen. Met onder andere gebieden waar je veel weidevogels ziet, maar ook rietmoerassen met baardmannetjes en de blauwborst. En gebieden waar uilen zich goed thuisvoelen.

tips vogelfotografie Nederland de bosuil fotograferen
Bosuilen vind je vooral in naald- en loofbossen.

2. Goed luisteren

Als je een goed gehoor hebt, dan hoor je vogels vaak eerder dan dat je ze ziet. Op de website van Vogelbescherming kan je horen hoe de zang en roep van veel vogels klinken. Als je regelmatig naar dezelfde plek teruggaat, zal je de de geluiden gaan herkennen en kan je gerichter kijken.

3. Check weerbericht

Bekijk in de avond de weersvoorspellingen voor de dag erna, wanneer je wilt gaan fotograferen. De beste kans om vogels te zien is op een windstille zonnige dag en vooral in de ochtend. Als je vroeg gaat ben je vaak ook nog alleen én je hebt mooi licht. Net als de vogels, vroeg uit de veren dus!

Mooie doortekening van de vleugels

Extra tip voor vogelfotografie: wil je mooie kleuren van de vogel goed op de foto zetten, dan fotografeer je het beste met de zon mee. Ben je vroeg op de dag en is het licht nog zacht, dan kan je ook mooie tegenlichtfoto’s maken, zodat er een mooi lichtrandje om de vogel komt bij een donkere achtergrond. Ook zie je de doortekening van vleugels mooi met tegenlicht.

4. Gebruik een telelens

Een van de beste tips voor vogelfotografie: investeer in een telelens. Vogels zitten vaak ver weg. Als je dichterbij komt, vliegen de meeste vogels weg. Wil je vogels in hun natuurlijk gedrag en zonder ze te storen fotograferen dan heb je een telelens nodig. Hoe groter de vogel op de foto staat, hoe mooier. Voor vogelfotografie heb je minimaal 400mm nodig, maar liefst nog meer (600mm). Als je geen stabilisator in je lens hebt en je fotografeert met een lens van +400mm, dan zal je een statief nodig hebben om beweging tegen te gaan. Ik fotografeer al mijn vogels met mijn telelens zónder statief.

5. Blijf in je auto

Veel vogels zijn schuw en zodra ze mensen (dichtbij) zien zijn ze verdwenen. Dit voorkom je door met je auto ergens te gaan staan waar (veel) vogels voorkomen. Van auto’s trekken vogels zich namelijk weinig aan. Zo kan je ongestoord vanuit de auto mooie vogelfoto’s maken. Het is ook nog eens comfortabel, want je zit droog en als je een bakje koffie meeneemt kan je zo makkelijk een paar uurtjes genieten van wat er aan je lens voorbijkomt.

Deze foto maakte ik vanuit mijn auto.

6. Mooie achtergrond

De mooiste vogelfoto’s maak je als de achtergrond mooi onscherp is en de vogel er goed uitspringt. Dit lukt het beste als de vogel op een paaltje zit en er verder geen obstakels in de weg zitten, zoals takken. Een mooie achtergrond krijg je als je een zo laag mogelijk diafragma kiest en als je flink inzoomt.

Tureluur met mooie onscherpe achtergrond

7. Fotografeer vanuit een vogelhut

Vogels fotograferen doe je het beste door zelf zo stil mogelijk te zijn. Het beste kies je een vogelrijke plek uit, waar je de vogels observeert. Dit kan gewoon buiten staand/zittend, vanuit je auto, maar ook vanuit speciale vogelhutten. Deze hutten zijn geplaatst op plekken waar veel vogels voorkomen. In de hut zit je verborgen voor de vogels en daardoor zie je ze goed. Zo heb ik zelf mooie foto’s kunnen nemen vanuit de boshut in Clinge, maar zit ik ook geregeld in andere (gratis) vogelhutten of ik bekijk de vogels vanachter vogelschermen.

Kuifmees vanuit de vogelhut in Clinge

Het fotograferen van vogels vraagt veel kennis, geduld én geluk. Met deze tips voor vogelfotografie vergroot je in ieder geval je kansen. Als je meerdere keren naar dezelfde plek gaat, herken je de vogels die daar voorkomen beter én leer je hun gedrag kennen. Dan is de kans groter dat je iedere keer mooiere foto’s weet te maken.


Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.