Ontdek German.Local.Culture in Merseburg en omgeving

Vakantieland Duitsland is groot en divers; hoewel ik al op een aantal plekken ben geweest, ken ik veel steden en gebieden nog niet, zoals Merseburg. Deze voor mij nog onbekende stad ligt in het zuiden van de deelstaat Saksen-Anhalt in Duitsland, ten westen van Leipzig, op ongeveer 5,5 uur rijden van Utrecht. De stad wordt omringd door groene heuvels vol met wijngaarden en ligt aan de oever van de rivier de Saale. Naast vele historische gebouwen zoals de Merseburger Dom en het Merseburger Schloss, heeft de stad een levendig centrum met winkels, tavernes en wijnbars. Heerlijk om hier neer te strijken na een stadswandeling of een actieve dag in de omliggende natuur.

Merseburg
Foto: Transmedial

Door de ogen van de locals

Een van de leukste manieren om Merseburg te verkennen is door te luisteren naar de verhalen van de inwoners. Zij kennen hun stad en de omgeving het beste. In Merseburg laten inwoners je graag kennismaken met handgemaakte producten, local food en nieuwe initiatieven. Proef wijn bij een jonge wijnbouwer, ga mee met een bijenimker en proef brood volgens authentiek recept dat net warm uit de oven komt. Kortom, ontdek German.Local.Culture door de ogen van de eigen inwoners.

Bekijk het verhaal van local Beate:

Stadswandeling langs hoogtepunten

Je start je bezoek aan Merseburg het beste met een stadswandeling langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden. De stadswandeling Stadtrundgang Merseburg van ongeveer 2 uur leid je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Merseburg, zoals de markt met de waterfontein, de ravenkooi met legende, de Krummes Tor (toegangspoort) en het Merseburger Schloss met zijn tuinen. En natuurlijk langs de Merseburger Dom en zijn toverspreuken, waar local Beate levendige rondleidingen verzorgt.

Merseburg
Foto: Falko Matte

Ontdek de Dom en zijn magische toverspreuken

“Ik ben Kundige, de dochter van keizer Henrich II en ik neem jullie mee in mijn wereld, terug naar de middeleeuwen. Kennen jullie al de Merseburger toverspreuken?” fluistert ze geheimzinnig tegen de jongste bezoekers.

Kundige heet in de echte wereld Beate en ze leidt als local bezoekers op een zeer levendige manier rond in de indrukwekkende Merseburger Dom uit 1021. Naast de gewelven, sculpturen en het orgel zijn het toch vooral de beroemde Oud-Duitse toverspreuken die de aandacht trekken. Deze werden in 1841 gevonden in de bibliotheek van de Dom en zijn nu nog te zien. In de middeleeuwen werden toverspreuken voor alles gebruikt, voor het genezen van zieken tot het vragen om een goede oogst voor de boeren. Beklim ook de toren van de Dom voor een weids uitzicht over de omgeving.

Actief in en om Merseburg: wandelen, fietsen en watersporten

De groene omgeving en de rivieren de Saale en Unstrut nodigen uit om actief ontdekt te worden. De deelstaat Saksen-Anhalt heeft maar liefst 1300 kilometer aan wandelroutes, zoals de Saale-Wein-Weg en de Weinbergweg. Zoals de namen al doen vermoeden liggen hier heel veel wijngaarden met tavernes langs de route. Dit is altijd een fijne combinatie: een dag actief wandelen door de wijngaarden en na afloop genieten van een van de lekkere wijnen. Ook fietsers hoeven zich hier niet te vervelen. Er ligt 600 kilometer aan fietspaden langs de rivieren de Saale en Unstrut. Fiets een route langs de rivier met zicht op kastelen en groene heuvels, ook geschikt voor gezinnen. Liever actief op het water? Kies dan voor een kanotocht op de Saale of de Unstrut en peddel op je gemakje door de mooie omgeving van Merseburg. De Geiseltalsee is ideaal voor zeilers en duikers. Na afloop van een actieve dag zijn er genoeg restaurants om de dag mee af te sluiten.

Merseburg
Foto: Saale-Unstrut-Tourismus

Wijnbouwcentrum Freyburg. In de omgeving van Merseburg zijn genoeg leuke andere steden te bezoeken, zoals Werningerode en Halberstadt. Liefhebber van wijn? Bezoek dan zeker ook de nabijgelegen plaats Freyburg. Dit is het centrum van de wijnbouwstreek Saale-Unstrut. Je vindt hier de Rotkäppchen Sektkellerei, de producent van de gelijknamige mousserende wijn en het oude klooster met wijngoed Pforta. Er is ook een universiteit voor wijnbouw met eigen wijngaarden.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van City Zapper / Germany Travel

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Yvonne 22 juli 2021 at 21:15

  Ik had nog nooit van Merseburg gehoord. Het lijkt me een verrassende bestemming. Een rondleiding van een local voegt altijd iets extra’s toe aan een bestemming vind ik.

 • Reply Chayenne 23 juli 2021 at 12:34

  Ik ben toch al heel vaak in Duitsland op vakantie geweest, maar van Merseburg heb ik nog nooit gehoord. Super mooi en pittoresk ziet het eruit

 • Reply Aniek 23 juli 2021 at 18:03

  Wat een leuke stad eigenlijk. Zeker als je het kunt combineren met fietsen en wandelen tussen de wijngaarden.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.