Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

Ik durf te wedden dat je hier nog nooit van gehoord hebt, ook niet als je wel al in Florida bent geweest. Dit moerasreservaat ligt in the Big Cypress Swamp en laat het ecosysteem van the Everglades zien. Het is ooit opgericht om de inmiddels 400 tot 700 jaar oude cipressen te beschermen tegen bomenkap. Nu vormt het een prachtig en zeer toegankelijk natuurgebied waar je makkelijk wild kunt spotten. En toen wij het bezochten waren er nauwelijks andere toeristen. Met recht een verborgen parel.

Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

Boardwalk dwars door de natuur

Het mooie van dit stukje natuur is dat het heel toegankelijk is. Ook als je minder goed ter been bent of samen met (kleine) kinderen bent, kun je heel dichtbij de natuur komen. Je wandelt over een aangelegd planken pad. De boardwalk is zo’n 3 kilometer lang en voert je langs verschillende landschappen. Je wandelt langs moeras en komt de cipresbomen tegen, maar ook langs prairies, waar je meer een weids gezicht hebt. Onderweg staan bordjes met informatie over de flora en fauna. Ondanks dat het een heel toegankelijk gebied met een aangelegd pad is, zit je toch helemaal in de natuur en overal waar je kijkt zie je mooie bomen, bloemen en dieren.

Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida
Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

De dieren in Corkscrew Swamp

Overal waar je loopt moet je je oren en ogen ophouden. Kleine hagedissen die liggen op te warmen in de zon, schieten voor je voeten weg. Tegen de boom klimt met enige regelmaat een eekhoorn omhoog. En bij de bloemen zie je verschillende vlinders fladderen. Toch zijn dit nog niet de meest bijzondere dieren die we zien. De mooiste plek is een poel overwoekerd met waterplanten en vol met verschillende soorten watervogels. Als je iets beter kijkt, zie ook een paar ogen in het water met een gevaarlijke bek vol tanden. Er liggen ook kaaimannen en toen wij er waren ook baby exemplaren. Heel bijzonder! Mijn camera maakt overuren. Een ander bijzonder tafereel zien we even later in de boom. Met behulp van een telescoop die door een ranger is neergezet zien we een nest vol buizerds (Red-shouldered hawks) in de boom. Dat heb ik nog nooit gezien. Wat een plek! Jammer dat na 3 kilometer de route toch echt afgelopen is.

Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

Een nest met jonge buizerds door de telescoop (Red-shoulderd hawk)

 
Verborgen parel: de wildernis van Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

Praktische informatie

Het Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary vind je ten noorden van Naples en ten westen van Bonita Springs. Het is elke dag geopend van 7.00 – 17.30 uur. De kassa sluit een uur eerder. Je moet wel een (behoorlijke) toegangsprijs betalen, dat kan ik zelf niet meer herinneren, dus wellicht is het pasgeleden verhoogd. Je ticket is wel 2 dagen geldig. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis en als je student bent krijg je flinke korting. Je kunt ook het visitor center bezoeken waar je meer informatie vindt over het gebied en de flora en fauna. Hier kan je ook terecht voor een kop koffie of een simpele lunch. Honden zijn niet toegestaan.

Orkaan Irma heeft het gebied wel getroffen maar inmiddels is het centrum weer helemaal open.

Meer informatie zie de website van Corkscrew Swamp Sanctuary

De boardwalk met daarbij de verschillende landschappen

Een bezoek aan dit gebied kan prima gecombineerd worden met een bezoek aan Naples en de stranden van Bonita Springs alsook met de Everglades NP. De afstanden zijn niet groot.

Previous Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Diana 12 januari 2018 at 21:59

  Het bezoeken van zulke parken ongeacht of er veel kleine dieren zitten maakt het niet minder tof. Jammer idd dat de route maar 3 kilometer is. In z’n omgeving wil je wel uren rondlopen.

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:55

   Ja, was heel mooi en ook erg afwisselend en dat op zo’n klein stukje eigenlijk. Ik vind alle dieren leuk om te fotograferen. Enne… die kaaiman was toch verdraaid groot 😉

 • Reply Elisa 13 januari 2018 at 11:32

  Ik ken het! In Florida was ik onxerweg naar Naples en flink verkeerd gereden, toen ik hier uitkwam. Tsja en dan ben je nieuwsgierig en ga je kijken. Heel mooi park en inderdaad lekker rustig, ik heb destijds maar 3 andere toeristen gezien. En veel dieren, zo mooi!

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:54

   Leuk dat je het kent! Ik hoor en lees er verder eigenlijk weinig over, maar ja, net als ik ben jij natuurlijk ook wel van natuur en weg van de massa, dus niet zo heel gek, haha

 • Reply Denise 14 januari 2018 at 14:01

  Wat een prachtige natuurfoto’s weer. Heel mooi om naar te kijken.
  Fijn dat het centrum na de orkaan toch weer open is.

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:53

   Dank je Denise!

 • Reply Simone | Paper Travels 17 januari 2018 at 07:08

  Ah top! Wij gaan half april naar het oosten van de US en eindigen in Florida dus ik heb dit park opgeschreven! We blijven zeker een paar dagen in Naples of omgeving dus dat komt goed uit. Thanks voor de tips en mooie foto’s!

  • Reply Carolien 17 januari 2018 at 19:48

   Oh fijn vooruitzicht Simone! Ik vond het echt de moeite waard. Het heeft wel te lijden gehad onder de storm heb ik begrepen, maar inmiddels is het weer open. Veel plezier in Florida. Sanibel Island is trouwens ook nog een aanrader.

 • Reply Jenny 18 januari 2018 at 08:22

  Wat gaaf! Het doet me een beetje aan Iberia in Argentinië denken.

  Bij het lezen van je blog hoor ik de geluiden van de brulkikkers 🙂

 • Reply Aniek 18 januari 2018 at 09:51

  Wat een prachtplek zeg! En dat je dan ook nog kaaimannen in het water ziet liggen, zo gaaf lijkt me dat om te zien.

 • Reply Gabriëlle 18 januari 2018 at 13:39

  Gaaf, we gaan in mei weer naar Florida. Afhankelijk van de planning lijkt het mij ook erg leuk om deze wildernis te ontdekken.

 • Reply Marcel 18 januari 2018 at 18:53

  Prachtige plek die ik niet kende. Jammer dat het pad slecht 3 kilometer lang is want wat mij betreft mag het veel langer zijn. Als we ooit weer naar Florida gaan wil ik zeker een bezoek aan dit park brengen. Op zoek gaan naar wildlife, fantastisch toch!

 • Reply Britte 18 januari 2018 at 20:10

  Wat bijzonder dat zoiets nog helemaal niet toeristisch is! Het ziet er prachtig groen uit. Hoe zijn jullie er bij gekomen om dit park te bezoeken?

 • Reply Yvonne 19 januari 2018 at 21:03

  Die boardwalk! Zo gaaf. En wat heerlijk, zo’n onontdekt stukje natuur voor jezelf. Het ziet er echt heel mooi uit, dus de entreeprijs zal het vast waard zijn. 🙂

 • Leave a Reply