Waarom Zuidwest-Amerika met een camper in de zomer geen goed idee is

Het is niet mijn meest positieve kop van een artikel op mijn blog. Maar op mijn blog ben ik eerlijk en wil ik andere reizigers goed informeren. En om teleurstelling te voorkomen kan je maar beter goed voorbereid zijn. Ik geef dan ook tips hoe je van jouw verblijf in de zomer toch een positieve ervaring kan maken als je echt in die periode wilt gaan.

Camper Zuidwest-Amerika op camping met rust en ruimte
Het beeld wat wij hadden bij op de bonnefooi door zuidwesten van Amerika: ruimte, bbq/vuurplek en midden in de natuur. Het lukte slechts 2x zo’n leuke camping / kampeerplek te bemachtigen op de bonnefooi, en dat was de 1e week van juli, buiten de nationale parken.

Roadtrip camper Zuidwest Amerika

De meeste mensen die een camperreis naar het Zuidwesten van Amerika willen maken, doen dat vooral voor de mooie natuur in de nationale parken. Natuurlijk bezoek je ook een paar steden, zoals San Francisco, Las Vegas en Los Angeles, maar dat is niet de hoofdreden. Je kiest voor de camper om ultieme vrijheid te hebben, rond te kunnen reizen met je eigen huisje en om te genieten van mooie plekken in de natuur, met veel rust en ruimte om je heen. Dat was althans mijn insteek. Voordat ik vertrok, hoorde ik al wel wat andere geluiden, maar ik dacht nog dat het wel zou meevallen. In andere landen weten we ook altijd rustige plekken te vinden, óók in het hoogseizoen, dus ik was positief gestemd. Helaas viel het nogal tegen. En dat had niks met de natuur te maken, want die is prachtig!

Benieuwd naar onze route? Bekijk onze roadtrip zuidwest Amerika route op de kaart, inclusief tips bezienswaardigheden.

Yosemite NP in Zuidwest-Amerika met camper
Prachtige uitzichten in Yosemite NP

Tips voor je reis in de zomer

Als je net als ons aan de schoolvakanties vast zit en toch echt in de zomervakantie wil, dan is het goed om een aantal zaken te weten én om je trip goed voor te bereiden. Om teleurstelling te voorkomen.

Dure periode

Dat het in onze zomervakantie duurder is om te vliegen dan andere maanden, dat weten de meeste leraren en gezinnen met schoolgaande kinderen wel. Dit zal je over het algemeen niet tegenhouden om toch de reis in de zomerperiode te plannen. Je hebt nu eenmaal niet veel keuze. Toch is het wel een nadeel van reizen in de zomer.

Tip: Ook in de zomerperiode kan je goede deals maken. Probeer een camper al meer dan een jaar vooraf te boeken, dan heb je vroegboekkorting en dat scheelt soms echt duizend(en) euro’s is onze ervaring. Een vlucht boek je ongeveer vanaf 10 maanden vooraf. Meestal geldt hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is.

Valley of the Fire
Valley of the Fire, een rustig park, maar ook bloedheet!

Bloedheet

In de zomerperiode, juli en augustus, is het bloedheet in het zuidwesten van Amerika. Zeker als je richting de woestijn gaat. In het zuiden en midden van Californië en in Nevada is het in de zomer minimaal 40 graden. Toen wij in Las Vegas waren hadden we temperaturen van +45 graden en het koelde ’s avonds en ’s nachts nauwelijks af. Pas vanaf ongeveer 19u kon je buiten de airco komen. Zwembadwater is warm, dus afkoelen in het zwembad is geen optie. In Death Valley zijn temperaturen van +55 graden gemeten. Niet echt een optie om dan fijn een wandeling te gaan maken. Overigens mag je meestal van de verhuurder niet met de camper dit nationale park in tijdens de zomer. Dat gold ook voor ons. Je ziet de camper meer van binnen dan dat je buiten lekker actief bezig bent.

Tip: Sta heel vroeg op en ga ’s avonds pas op pad. En nog beter, kies voor de kust van Californië, daar waait vaak een lekkere zeewind en zijn de temperaturen een stuk aangenamer. Ook Yosemite vonden we beter te doen dan Zion en de omgeving van Las Vegas.

Lake Powel campground
Zwemmen bij Lake Powell is een goed plan bij +40 graden. Overigens lijkt het hier heel idyllisch, alsof we de enige zijn die hier staan. De werkelijkheid? We staan compleet ingebouwd door honderden andere RV’s. Families compleet met stereo-installaties en overal zoomende aggregaten om je heen. Geloof dus ook niet alle foto’s die je ziet.

Bosbranden en mudslides

Door de hoge temperaturen zijn er ook heel veel bosbranden in Amerika. Zo was er een reële dreiging in Yosemite en waren delen afgesloten en campings geëvacueerd toen wij er waren. In Red Rock, bij Las Vegas, waren alle campings gesloten in verband met brandgevaar. En in Valley of the Fire was er een waarschuwing om geen wandelingen te maken in verband met de hitte. Door onweersbuien inclusief mudslides waren delen van Zion National Park niet toegankelijk. Veel wandelroutes waren afgesloten en de rivier was een modderkolk in plaats van een mooie heldere rivier. Nu kan dit het hele jaar voorkomen, dus niet een reden om niet te gaan, maar wel goed om te weten.

Tip: Onderschat de kracht van de natuur niet en volg altijd de aanwijzingen van de rangers op! Zorg dat je de website van de nationale parken regelmatig bekijkt om op de hoogte te blijven van gevaren. Zo voorkom je ook dat je een bepaalde route rijdt die afgesloten blijkt te zijn. Dit gebeurt regelmatig.

Zion NP
De rivier in Zion was een modderstroom

Massatoerisme

Als je het over het zuidwesten van Amerika hebt, dan is dat wel het meest bezochte deel van Amerika. Tegenwoordig moet je dit deel in de zomer niet meer associëren met ruige natuur, afgelegen plekken en rust en ruimte, maar met massatoerisme, bussen Aziaten en files op wandelpaden. Dit geldt vooral voor de bekendere parken, maar ook onbekende plekken zijn heel erg druk, zeker in het weekend. Veel parkeerplaatsen zijn vol en zeker met een camper is het lastig om deze er even tussen te proppen. Houd hier rekening mee.

Tip: Je vermijdt de drukte het beste als je heel vroeg op staat. Bezoek de meest populaire ‘attracties’ zo vroeg mogelijk (rond 6 of 7u). Zoek ook naar plekken die minder populair zijn. En vermijd de weekenden zoveel als mogelijk.

Camping Lake del Valle
Lake del Valle, een vrij onbekend gebied. De eerste week van juli stond hier nog bijna niemand op de camping. Eind juli was het completely booked voor de zomermaanden en konden we er helaas niet meer terecht. Ook hier was het dus heel erg druk.

Op de bonnefooi kamperen

Met de camper rondreizen betekent vooral niet van tevoren weten waar je de avond eindigt. Althans dat is het ideaal beeld. In de zomer lukt dat niet goed. De Amerikanen hebben zelf ook vakantie en boeken massaal campings, veelal met grote groepen families. Dit betekent dat de campings bijna allemaal fully booked zijn voor langere periode. En het betekent ook dat je meer ‘geluidsoverlast’ hebt. Groepen maken nu eenmaal meer lawaai dan stellen of enkele gezinnen. Overigens zijn de meeste campings in de nationale parken wel vrij ruim van opzet dus je zit niet hutje mutje. In de meeste natuurgebieden staan bijna overal bordjes dat wildkamperen niet is toegestaan, dus dat valt ook tegen. Er zijn wel RV parken waar soms nog plek is, maar dan sta je dus heel gezellig op geasfalteerde parkeerplaatsen, in plaats van in de mooie natuur.

Tip: boek al je campings ruim van tevoren. Zeker de campings in nationale parken of in de weekenden. Maar ook langs de kust is het heel erg druk en alles volgeboekt. Zoek van tevoren alle gratis alternatieven op en noteer ze ergens, of zorg voor goede apps waar je de (gratis) campings bij de hand hebt. Bij McDonalds en andere plekken heb je gratis wifi waar je de campings dan kunt opzoeken. Er zijn ook first come first serve campsites in de nationale parken. Zorg dat je hier rond 7u in de ochtend staat om plekken toegewezen te krijgen.

Camper zuidwest Amerika
Voor Zion kon ik 1 nacht nog reserveren maanden van te voren, de rest was al vergeven. Ter plekke stond ik 1,5 uur in de rij ’s ochtends vroeg en heb ik nog 2 nachten kunnen bijboeken.

Camper versus tent / motel

Op de bonnefooi rondreizen is lastig, zo niet onmogelijk met een grote camper. Een tentje kan je soms nog wel ergens tussen zetten, maar een grote camper kunnen ze vaak niet zomaar kwijt. Er zijn wel gratis plekken waar nog wel eens plaats is maar die moeten dan net zijn waar jij bent én het is een gok, want als er geen plek is blijf je rijden.

Tip: heroverweeg of je met een camper wilt of dat je toch kiest voor een auto met tent of hotel/motel. Met dat laatste heb ik zelf geen ervaring. Met een kleine tent is vaak wel meer mogelijk dan met een camper. Nadeel, in de zomer is het wel heel erg warm, dan heb ik wel weer voordeel van de airco van de camper.

Rijden en parkeren met een camper

Dit is deels ook persoonlijk, maar met een camper rijden is minder relaxt dan met een gewone auto. Hij rijdt niet goed door, vangt heel veel wind én slurpt benzine. Lang niet alle wegen zijn gemaakt op campers. Zo zijn de tunnels in Yosemite NP echt heel erg smal en menige camper loopt een spiegel high five op met een andere camper. Zo ook de onze. Ook is het erg lastig om bij uitzichtpunten langs de kant van de weg te parkeren. De ruimte is klein en als er al meerdere auto’s en campers staan prop je jouw camper er niet even tussen. Parkeren is best een uitdaging. Niet overal zijn speciale RV parkeerplekken en op veel plaatsen waar dat wel zo is, zijn ze vol. Als je de camper niet kan parkeren valt er ook weinig te bekijken.

Tip: laat je camper op de camping staan en maak gebruik van de shuttlebussen in nationale parken of huur een keer een fiets. In of nabij steden is de uber een uitkomst. In Las Vegas en Los Angeles gingen we met de uber op pad en in LA namen we ook een keer een hop-on-hop-of bus.

parkeren Camper Yosemite
Sta heel vroeg op (5.30 /6u) en rijd naar een parkeerplaats in het nationale park, dan heb je nog voldoende plek. Ontbijt dan op deze plek en start je wandeling. Vanaf ongeveer 9u is het hier helemaal vol.

Conclusie

Als het even kan bezoek je het zuidwesten van Amerika niet in de zomer, maar in het voor- of najaar. Als je vastzit aan de schoolvakanties, dan is de meivakantie een optie. Ga je toch in de zomer, kijk dan eens naar andere staten in Amerika, die iets minder populair zijn. Wil je toch naar het zuidwesten kies dan voor gebieden aan de kust als je aangename temperaturen wilt. En boek alle accommodaties van tevoren, zeker in de weekenden en voor de nationale parken. Dan kost het zoeken van leuke accommodaties geen tijd én stress. Heroverweeg of je met een camper op pad wilt. Met een tent en ook met motels ben je flexibeler. Met al deze tips zal jouw bezoek aan het zuidwesten van Amerika ook in de zomer een fijne herinnering worden. Geniet van de natuur en wildlife in dit mooie land!

Wildlife Amerika
Geniet van de mooie natuur en het wildlife in Amerika.
Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Trails 22 juni 2019 at 15:15

  Geweldig!!! Eindelijk iemand die ook eens de negatieve dingen van het kamperen met een camper ziet.

  • Reply Carolien 24 juni 2019 at 09:12

   haha, ja. Ter plekke op de camping is het echt ideaal. En als het niet druk is en je hebt overal brede wegen, dan valt het ook nog wel mee. Maar in de zomermaanden in zuidwesten van Amerika geeft het zeker ook nadelen.

 • Reply Martine 23 juni 2019 at 09:17

  Eerlijke review!

  • Reply Carolien 24 juni 2019 at 09:11

   Zeker, en een ieder mag er mee doen wat hij / zij wil. Reserveren in de zomermaanden is essentieel.

 • Reply Edith 23 juni 2019 at 10:50

  Fijn dat er gewoon een eerlijk verhaal vertelt wordt. Kan je eruit meenemen wat je wil.👍

  • Reply Carolien 24 juni 2019 at 09:10

   Zeker! Iedereen ervaart het natuurlijk ook weer anders. Maar als je net als ik het beeld had van rust, ruimte en vrijheid. Dan is het goed om te weten dat het in de zomermaanden ook in de USA heel erg druk is 😉

 • Reply Monique Huiszoon 9 januari 2020 at 13:34

  Dank voor de informatie, op zoek in de voorbereiding naar waar beter wel en niet moeten zijn in welke staten betreft temperaturen, risico’s en vermijden van drukte dit is heel behulpzaam geweest in de voorbereiding van onze camperreis (+- een half jaar) naar Amerika.

  • Reply Carolien 9 januari 2020 at 18:59

   Goed om te horen dat het je geholpen heeft. Wat een te gek vooruitzicht om een half jaar door Amerika te reizen. Alvast veel plezier! Welke staten worden het nu?

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.