Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld

Er zijn heel veel mooie wandelroutes in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe, van korte familiepaden tot uitdagende tochten. Mijn eerste kennismaking met het nationale park is in het bezoekerscentrum in Ruinen. Hier leer ik meer over het beheer van het natuurgebied en bekijk de verschillende wandelroutes die uitgezet zijn in het Nationaal Park Dwingelderveld. En extra makkelijk, vanuit het bezoekerscentrum wandel je zo het natuurgebied in. Ik kies dit keer voor de korte rode wandelroute van 4,5 kilometer door Nationaal Park Dwingelderveld.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Voordat je deze wandelroute gaat lopen, is het handig om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Hier vind je veel informatie over het natuurgebied. De grote maquette geeft je een goede indruk hoe het natuurgebied eruit ziet. Er zijn verschillende wandelkaarten en wandelboekjes te koop. Maar je kan er ook gewoon een kopje koffie drinken of een leuke herinnering kopen in de winkel.

Dwingelderveld Bezoekerscentrum Ruinen

Start rode route

De wandelroutes worden aan het begin bij het bezoekerscentrum goed aangegeven met kleurtjes. Ik wandel dit keer de rode wandelroute van ruim 4,5 kilometer door het Dwingelderveld. Deze route gaat over oude essen, door aangelegd en natuurlijk bos en natuurlijk door grote heidegebieden. De route kan je verlengen door een stukje de witte route te volgen, naar Theehuys Anserdennen, de route wordt dan ongeveer 7 kilometer.

Wandelroute Dwingelderveld
Pijlen geven de route aan, ik volg de rode pijl

Zand en heide

Het eerste deel van de wandelroute loop je tussen boerenland. Een deel van deze grond is nu in handen van Natuurmonumenten die er rogge op teelt. Dit biedt ook ruimte voor veel akkeronkruiden en daar smullen patrijzen, kwartels en reeën weer van. We zien ze niet tijdens onze wandeltocht. Al snel verandert het pad in een echt zandpad en komen we bij een meer open gebied, waar heide groeit.

Wandelroute Dwingelderveld Ruinen
Dwingelderveld wandelroute Ruinen
Wandelroute Dwingelderveld Ruinen

Bossen en paddenstoelen

Iets verderop wandel ik langs de Leisloot, een oude afwateringssloot. Nu droog en begroeid met bomen. Vroeger legden boeren eikenbossen aan, omdat ze dat hout goed konden gebruiken, maar ook om het oprukkende zand tegen te gaan. Dat hielp goed, waar je vroeger de kale zandstuifheuvels ziet van het Anserzand, zie je nu bos, de Anserdennen genaamd. In de herfst ontdek je hier veel verschillende paddenstoelen. Je kunt hier afslaan richting Theehuys Anserdennen en zo de route verlengen. Ik sla dit over en vervolg de rode route.

Rode Wandelroute Dwingelderveld Ruinen
Paddenstoelen Dwingelderveld

Uitkijktoren en zwerfroute

Vanuit het bos kom je op een groot stuk heide, hoewel je de heide niet altijd goed ziet door de vele grassen die er tussen staan. Daarom graast hier ook een grote schaapskudde. Ze moeten de heide openhouden. Ik zie de schapen nu niet, maar zie wel een bordje met schaapskooi. Ik wandel daar heen, maar zie ook geen schapen in de kooi. Ze staan erachter in een stuk weiland. Bij de schaapskooi heb je een mooie uitkijktoren, natuurlijk moet ik die ook beklimmen. Van grote hoogte zie je pas goed hoe open het gebied is.

Bij de uitkijktoren en schaapskooi loopt een zwerfroute, die is aangegeven met keimannetjes. Maar je kan ook gewoon zelf je route zoeken in dit struingebied bij Kloosterveld

Uitkijktoren Dwingelderveld Ruinen

Schaapskooi Ruinen

Voordat ik terug wandel naar het bezoekerscentrum, sla ik nog even af naar het weiland waar de Drentse heideschapen staan. Ik wil natuurlijk nog even een foto maken. En wat een geluk, schaapsherder Michiel komt er net aan en gaat met de schapen richting heidegebied. Ik wandel met ze mee en raak met Michiel in gesprek. “Een mooier beroep dan schaapsherder bestaat er niet, beter dan op een kantoor zitten”. Dat buiten zijn fijner is dan op kantoor zitten, kan ik alleen maar beamen. “Als schaapsherder doe ik veel meer dan alleen maar met de schapen de heide beheren. Dat is het gedeelte wat de mensen zien, maar ik ben ook verantwoordelijk voor het schoonhouden en onderhouden van de schaapskooi en voor het welzijn van de schapen. En voor een stukje communicatie met de bezoekers”. Tussen 10.00 en 17.00 uur heb je grote kans om zelf de schaapskudde te zien op de heide.

De Drents heideschapen

Dit is het oudste schaap van Nederland en zelfs van heel West-Europa. Dit sterke oerschaap staat het hele jaar door buiten en bij voorkeur op de heide. De eerste lammeren worden in het veld geboren, daarna gaan ze een maand niet de heide op, maar ook dan staan ze nog wel iedere dag buiten, bij de kooi. Zowel de rammen als de ooien hebben hoorns, waarbij die van de rammen indrukwekkend zijn. En ook de lange bewolde staarten zijn een opvallend kenmerk.

Drents heideschaap Ruinen
Drentse heideschapen schaapskooi Ruinen
Herder Michiel met de schaapskudde

Voor mij eindigt hiermee mijn wandelroute door dit gebied van Nationaal Park Dwingelderveld. Een mooie eerste kennismaking. Ontdek nog veel meer mooie wandelroutes door Dwingelderveld, zoals wandelroutes vanaf Natuurpoort Spier of routes over de Kraloërheide.

Praktische informatie

  • Parkeer de auto bij het bezoekerscentrum, adres: Benderse 22, Ruinen (52.7816,6.37332). Vergeet niet het bezoekerscentrum te bezoeken voor meer informatie over de wandelroutes.
  • Bij de parkeerplaats vind je een groot bord met alle wandelroutes erop vermeld.
  • De route is ruim 4,5 kilometer en is iets uit te breiden tot ongeveer 7 kilometer door een stukje van de witte route erbij te pakken (richting Theehuys Anserdennen)
  • Andere routes die je kunt volgen vanaf het bezoekerscentrum zijn: de grijze wandeling van 13 km, een witte wandelroute van 7 km en een zwerfpad van ongeveer 3,7 km. Bij deze zwerfroute door het Kloosterveld wandel je niet over een vast pad, maar mag je lopen waar je wilt.
  • Honden moeten aan de lijn in Nationaal Park Dwingelderveld, behalve bij de losloopgebieden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.