18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

Wij maakten afgelopen meivakantie een roadtrip door Abruzzo. Een nog onontdekte streek in Italië. Het ligt ten oosten van Lazio (Rome), ten noorden van Molise (en Puglia) en ten zuiden van Marche. In Abruzzo vind je veel bergen (de Apenijnen) én een mooie kustlijn vol trabocchi aan de Adriatische zee. Het is een regio vol mooie natuur. Maar ook cultuurliefhebbers vinden hier genoeg middeleeuwse plaatsjes, kerken, oude gebouwen en Romeinse opgravingen. Abruzzo biedt de sportievelingen voldoende outdooractiviteiten: van wielrennen tot rotsklimmen. En er zijn heel veel wandelroutes voor zowel de beginnende als de ervaren wandelaar.  Ik geef je 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië, klaar voor de inspiratie?

1. Trabocchi kust

Abruzzo heeft een ongerepte kust aan de Adriatische zee. Het zuidelijke deel staat vol trabocchi: vissersplatforms die nu vooral in gebruik zijn als visrestaurants. Een heel bijzonder gezicht. En naar het schijnt erg goed om hier te eten. Helaas zijn de restaurants in het voorseizoen, wanneer wij er zijn, net gesloten. Je moet het dus zelf maar proberen.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

2. Uitzichtspunt Punta Aderci

Langs de trabocchi kust vind je Punta Aderci. Een heel mooi uitzichtspunt. Een klein stukje wandelen en je kijkt uit op een prachtig stuk kustlijn. Je kan ook het pad naar beneden volgen en dan sta je op het strand. Het wandelpad is niet lang, maar er is geen schaduw dus bij hoge temperaturen loop je deze het liefst vroeg in de ochtend of laat in de avond.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

3. Pescara

Je rondreis door Abruzzo begint waarschijnlijk op de luchthaven van deze stad. Pescara is een moderne en jonge stad. Door vele bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het historisch centrum verloren gegaan. Zoek je een stad met winkels? Ga dan hierheen. De stad ligt aan de kust en heeft ook een boulevard met vele bars en restaurants. In het voorjaar is nog veel gesloten, maar in het hoogseizoen is het een bruisende badplaats.

4. Chieti

De stad Chieti ligt op een heuvel, strategisch tussen de Adriatische zee en het bergmassief van Majella. Je vindt hier nog veel overblijfselen van de Romeinse tijd, zoals resten van een tempel en een theater. Als je geïnteresserd bent in archeologie bezoek dan ook het archeologische museum. Verder is het een levendige plaats met 56.000 inwoners en voldoende winkels en terrasjes om je te vermaken.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

5. Majella National Park

Het Majella National Park is een park in de Apennijnen. De hoogste top is Monta Amaro (2793m.). Wij rijden zo ver als we kunnen en stuiten dan op sneeuw! Tot in mei kan je met je teenslippers in de sneeuw staan. In heel Majella NP kan je verschillende wandelingen maken. Wij maken een autorondrit met prachtige uitzichten op bergen. En op dorpjes die tegen de berg aan geplakt lijken te zijn. Met een beetje geluk zie je ook nog wilde dieren, want die komen hier heel veel voor. Wij zagen een overstekend wild zwijn en (semi) wilde geiten.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

6. De Gole Fara San Martino

In het Majella National Park vind je de kloof Fara San Martino. In deze kloof staan de resten van een 9e eeuws klooster: een benedictijns abdij. Het werd verlaten na een overstroming. En het lag jaren bedekt onder puin. Doordat het dezelfde kleur steen had, was het nauwelijks te onderscheiden. Het was een perfecte plek voor een klooster. De ingang is smal waardoor je niet het idee hebt dat er iets kan zitten. Pas veel verder wordt de kloof breder en kon er perfect een klooster gebouwd worden. Nu kan je er goed wandelen. Als je geluk hebt zie je hier ook gemzen. Wij hadden dat geluk helaas niet. Maar ook al zie je geen wildlife het blijft de  moeite waard.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

7. Watervallen van Borrello

Deze prachtige plek vind je in het natuurreservaat Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde. Het zijn de hoogste watervallen van de Apennijnen (200m.). Je koopt een toegangskaartje voor slechts 2 euro. Daarna wandel je naar verschillende uitkijkpunten. Soms wel even flink klimmen via hoge trappen. Maar het is het meer dan waard. Bij de entree vind je een bar en veel picknickplaatsen die in het weekend geliefd zijn bij de Italianen zelf.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

8. Abruzzo National Park

Abruzzo National Park heet eigenlijk National Park Abruzzo, Lazzio e Molise, omdat het meerdere regio’s beslaat. Het grootste gedeelte ligt echter in Abruzzo, dus vaak wordt het voor het gemak Abruzzo NP genoemd. In dit nationale park leven heel veel wilde dieren, van wolven tot beren! Wij zien alleen herten tijdens onze wandeling. De natuur en bergen zijn prachtig. Ook zonder wilde dieren.

Tip: bij Camosciara of Val Fondillo vind je grote parkeerplaatsen en hier vandaan vertrekken verschillende wandelroutes. Bij Camosciara is er ook een fietsroute. Bij beide parkeerplaatsen vind je een bar/restaurant, toiletten en verhuurmogelijkheden.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

9. Pescasseroli

Pescasseroli is een bergdorpje in Abruzzo National Park. Het is een ideale uitvalsbasis voor je wandelingen of andere activiteiten in Abruzzo NP. Het dorp staat helemaal in het teken van de wintersport en in de zomer van de bergwandelingen. Je vindt er verschillende restaurants en bars. Veel accommodaties zijn in het voorjaar nog gesloten. Boek dus iets vooraf, zodat je zeker weet dat je een slaapplek hebt.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

10. Meer van Scanno & Domenico

We maken een mooie rondrit naar het meer van Scanno en het meer van Domenico via de Gole del Sagittario (kloof). Dit is een prachtig natuurgebied en beschermd door Wereld Natuur Fonds. Zulk blauw water als dat van Domenico heb ik nog niet vaak gezien. In het voorjaar is het hier heel rustig en is alles gesloten. In het hoogseizoen kan je bij het meer van Scanno waterfietsen of bootjes huren, eten met uitzicht op het water of picknicken en luieren op het grote grasveld. Wij vinden het een prachtige rondrit.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

11. Gran Sasso National Park

Het Gran Sasso National Park vind je in het noorden van Abruzzo. De berg Corno Grande is met zijn 2912 m. de hoogste berg van de Apennijnen. Je kunt hier een prachtige autoroute rijden door het dal, richting de hoogvlakte Campo Imperatore. Toen wij er reden, begin mei waren sommige wegen nog afgesloten in verband met sneeuw. Hoewel we niet de hele route konden rijden was het toch heel indrukwekkend met al die hoge pieken om ons heen.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

12. Rocca Calascio

Rocca Calascio is met 1460m. het hoogst gelegen fort van de Apennijnen. En dat was niet voor niks, zo konden ze met andere omliggende dorpen communiceren als er onheil dreigde, bijvoorbeeld met rooksignalen. Het militaire fort is nu niet meer dan een ruïne, maar het biedt waanzinnige uitzichten. Het is de (stevige) klim meer dan waard.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

13. Santo Stefano di Sessanio

Deze middeleeuwse plaats is een van de mooiste dorpen van Italië: borghi più belli. Het heeft wel te lijden gehad onder de aardbeving van 2009. De toren staat nog in de steigers. Wandel door de smalle straatjes langs de bloempotten en de poes die in de zon ligt te soezen. Alles lijkt hier te zijn stilgestaan. Je komt nauwelijks mensen tegen. Er zijn meer van dit soort plaatsjes te vinden in Abruzzo, zoals Scanno en Castel del Monte (hier werd de film The American opgenomen!). Sla ze zeker niet over!

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

14. Amiternum

Net buiten L’Aquila vind je Amiternum. Oorspronkelijk de woonplaats van de Sabine, een lokale Italiaanse stam. In 293 v. Chr. veroverden de Romeinen deze plaats. Nu vind je er onder andere overblijfselen van een amphitheater en een theater. De opgravingen zijn gratis te bezoeken.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

15. Alba Fucens

Deze plaats was oorspronkelijk van de Aequi, maar is door de Romeinen veroverd. Het ligt prachtig zo tegen de bergen aan. Vooral het amphitheater is het bezoek meer dan waard. En het mooie is, je bent er nagenoeg alleen en het is gratis toegankelijk. Zo kan je rustig alles op je gemak bekijken. Je vindt Alba Fucens 6,5 km. ten noorden van de plaats Avezzano.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

16. L’Aquila

L’Aquila is de hoofdstad van Abruzzo. Het is in het verleden meerdere keren getroffen door aardbevingen, de laatste in 2009 was zeer zwaar: 6,3 op de Schaal van Richter. Vele oude gebouwen in het historische centrum zijn beschadigd geraakt. Veel inwoners hebben het centrum moeten verlaten. Het historisch centrum staat nagenoeg leeg en is nu een soort URBEX locatie. In de buitenwijken wonen nog wel veel mensen en met de universiteit ook opvallend veel jongeren.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

17. Giulianova

Deze badplaats ligt aan de Adriatische kust en is veel bezocht in het hoogseizoen. Er is een groot strand met parasols en zonnebedden en aan de boulevard vind je verschillende bars en restaurants. Wil je lekker luieren aan het strand? Kom dan in het hoogseizoen naar deze plek.

18. Calanchi van Atri

Tussen Pescara en Giulianova in vind je de Calanchi van Atri. Dit zijn kalkstenen heuvels die door erosie zijn kartelvorm hebben gekregen. Deze calanchi hebben de status van beschermd natuurgebied. Maak er een rondwandeling, of loop alleen een stuk naar beneden om onderstaand beeld te zien.

18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië 18x bezienswaardigheden in Abruzzo Italië

Praktische informatie:

 • Vlieg op Pescara, bijvoorbeeld met Ryanair vanaf Brussel Charleroi. Voor een paar tientjes kan je al een ticket kopen.
 • Huur via Sunny Cars een auto op het vliegveld. Zo kan je direct na je vlucht doorrijden naar je accommodatie. De auto staat al op je te wachten als je aankomt.
 • Ga je in het laagseizoen? Boek dan zeker je accommodaties vooraf. Hotels en B&B’s in Abruzzo vind je hier.
 • Abruzzo kent heel veel mooie natuurgebieden. Lees ook mijn artikel De mooiste natuurgebieden in Abruzzo voor meer inspiratie en meer informatie over wandelroutes.
 • Neem je wandelschoenen en camera mee, want de kans is groot dat je actief op pad gaat en alles wilt vastleggen.

Reisgidsen over Abruzzo

Er zijn niet veel reisgidsen over deze on-toeristische streek. Maar de volgende helpen jou bij het plannen van je reis:

Veel plezier in Abruzzo!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Ingrid Paardekooper 29 februari 2020 at 13:25

  Mooie foto’s! Fijn dat jullie zo genoten hebben van Abruzzo. Ik zie dat je hierboven lijkt te willen verwijzen naar reisgidsen, maar er geen noemt. Welnu, in juni 2017 is bij Edicola Uitgevers in de serie Passepartout mijn (culturele) reisgids over Abruzzo verschenen. Het is het enige Nederlandstalige boek over Abruzzo en het is te verkrijgen bij Bol, in de betere reisboekhandel en bij de uitgever zelf.
  Veel succes verder met je mooie website!

  • Reply Carolien 1 maart 2020 at 10:30

   Hoi Ingrid, Dank voor je reactie. Ik ken het boek en hierboven staat ook gewoon de link hoor. Persoonlijk vond ik het zelf geen fijn boek. Niet erg overzichtelijk en veel te veel gericht op de cultuurliefhebber met heel veel details en data die de meeste mensen (en zeker mijn volgers) niet zo interessant vinden, het is meer geschreven voor mensen die cultuurgeschiedenis heel interessant vinden. Mijn blog trekt toch een andere doelgroep, meer gericht op outdoorbelevenissen en gewoon genieten van al het moois.

 • Reply Ingrid Paardekooper 1 maart 2020 at 11:54

  Hoi Carolien, dank voor je reactie! Ik kwam op je website vanuit Pinterest en misschien was de pagina daardoor niet goed geladen en verschenen de boeken niet op mijn scherm. Nu ik je website rechtstreeks benader zie ik de boeken wel!
  Het is inderdaad zo, dat ik in mijn boek vooral de cultuur, geschiedenis en tradities van Abruzzo heb willen beschrijven, met daarbij ook ruime aandacht voor de prachtige natuurschoon, vooral ook omdat het landschap zo bepalend is geweest voor de geschiedenis (en nog steeds is). Maar gelukkig is er met het geweldige boek van Stuart Haines, dat ik zelf voor hikes gebruik, voor elk wat wils!
  Ik heb nog even verder naar je blogs gekeken. Je maakt werkelijk prachtige foto’s!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.