7x doen in Rome

Ik hou van Italië. Ik hou van de zon, ik hou van de vele historie,  maar het meest hou ik van het heerlijke eten. Tot nu toe heb ik in Italië alleen nog maar steden bezocht: Florence, Venetië, Turijn, Napels en ook Rome. Afgelopen meivakantie vertrok ik met mijn gezin en twee andere gezinnen voor de tweede keer naar deze stad. De eerste keer dat ik hier was, kon ik nog kinderloos de stad ontdekken. Nu jaren later, kom ik terug met mijn gezin. En wat hebben we genoten! We hadden heerlijk weer, de lange broeken konden uit. We zaten veelvuldig op terrasjes met heerlijk eten en drinken en we genoten van de vele mooie gebouwen. Ik geef je op basis van mijn twee bezoeken aan Rome mijn tips voor activiteiten, 7x doen in Rome.

Meer lezen over Italië, bekijk dan het artikel 7x mooiste plaatsen in Italië of de artikelen over de groene regio Abruzzo of de fijne bestemming Sardinië

7x doen in Rome

1. Bezoek Colosseum, Forum Romanum en Palantijn

Tja, ondanks dat deze natuurlijk dé meest bezochte bezienswaardigheden zijn in Rome en dus niet echt buiten het gebaande pad, vind ik dat je ze niet mag overslaan. Het trekt niet voor niks zoveel bezoekers. Als je voor de eerste keer in Rome bent en je wandelt naar het Forum Romanum met aan het eind het Colosseum, dan weet je niet wat je ziet. Zoveel oude gebouwen bij elkaar, midden in een stad. Wauw, echt indrukwekkend!

Tip: zorg dat je je kaartjes vooraf online koopt dan vermijd je de grote rijen toeristen. Ga vooral niet zonder kaartje naar het Colosseum! Het Forum Romanum gaat leven als je je kunt voorstellen hoe het er vroeger heeft uit gezien. Koop hiervoor een goede reisgids, speur internet af óf huur een gids in die je er meer over kunt vertellen. Anders blijven het vooral een hoop oude stenen. Neem voldoende tijd om deze drie bezienswaardigheden te bezoeken. Minstens een dagdeel maar als je alles wilt zien en lezen in het Forum Romanum dan kan je er ook gewoon een hele dag aan spenderen.

2. Bekijk Rome vanaf de fiets

Een leuke manier om de stad te verkennen is om mee te gaan op een fietstour. Zeker met (oudere) kinderen is dit een aanrader. Je kunt verschillende routes kiezen. Wij boeken de fietstocht op de eerste dag en kiezen voor de highlights tour. Zo kunnen we in 3 uur tijd alle hoogtepunten van Rome zien en later beslissen wat we nog een keer uitgebreider willen zien. Zo fietsen we langs de Spaanse Trappen (megadruk) en de Trevifontein (nog drukker), maar ook over de autovrije weg langs het Forum Romanum, heerlijk fietsen en je voelt je toch wel speciaal als je als enige ‘weggebruiker’ (naast de taxi) over deze weg rijdt. We komen achter het Colosseum op een heuveltje waar we goed uitzicht hebben op het gebouw (fotomoment!). En we passeren het Pantheon en meerdere pleinen vol met fonteinen. Het is af en toe oppassen geblazen, want het verkeer in Rome raast voort, maar we zijn zonder kleerscheuren weer terug bij ons beginpunt en we hebben genoten.

Tip: boek je tour bij Baja Bikes! Ook leuk met kinderen.

3. Maak een stadswandeling en ontdek overal mooie gebouwen

Niet alleen de bezienswaardigheden die in iedere reisgids staan zijn de moeite van het bekijken waard. Eigenlijk staat heel Rome vol met gebouwen die opvallen. Op bijna iedere straathoek ontdek je wel een oud gebouw, een kerk of een fontein. En niet alleen de grotere oude gebouwen zijn de moeite waard ook leuke steegjes, balkonnetjes en palmbomen op de dakterrassen zijn leuk om te zien. Bijkomend voordeel, je hoeft het niet te delen met massa’s toeristen. Soms is dat voor mij ook wel een raadsel. Dan zie ik ergens een erg mooi, oud gebouw of fontein waar niemand blijkbaar interesse in heeft (want staat niet in een gids) terwijl iets verderop iedereen zich verdringt om een glimp op te vangen van een ‘beroemde bezienswaardigheid’. Mijn tip is dan ook, ga dwalen door de straten en geniet gewoon van alles wat je om je heen ziet.

4. Eet een ijsje (of 2, 3..)

Als je in Italië bent moet je natuurlijk genieten van de heerlijke Italiaanse keuken, maar vooral ook van de heerlijkste ijsjes! Er zijn ijssalons genoeg in Rome. De prijzen verschillen wel onderling, maar gemiddeld ben je zo’n 3 euro kwijt voor 2 bollen. Hoewel ze hier niet echt bolletjes scheppen, maar met een spatel het ijs in het hoorntje doen, zo krijg je lekker veel. Bekijk het filmpje maar! Mijn favoriete smaken waren Mango, Griekse yoghurt en Citroen. Kijk bij de salon of het ijs er niet te fluorescerend uitziet, je wilt niet dat je ambachtelijk Italiaans ijsje vol kleurstoffen zit.

 

5. Bezoek de hippe wijk Monti

De wijk Monti, wat letterlijk ‘Bergen’ betekent, was vroeger een van de armste wijken en een louche buurt vol prostitutie. Tegenwoordig is het een van de hipste buurten in Rome. Je vindt hier veel vintage kledingzaken, galeries, werkplaatsen van ambachtslieden én hippe (kleine) tentjes. Hoewel het heel dichtbij de toeristische bezienswaardigheden ligt vind je hier een heel ander soort Rome. Zeker een bezoek waard.

6. Ga op audiëntie bij de Paus (of bezoek alleen het St Pietersplein)

Tijdens mijn eerste bezoek aan Rome, lang geleden besteedde ik een hele dag aan een bezoek aan Vaticaanstad. Ik bekeek en beklom de Sint Pietersbasiliek voor een schitterend uitzicht over Rome, bezocht het Vaticaanmuseum met zijn schitterende oude landkaarten en bewonderde de schilderingen in de Sixtijnse kapel. Ik was onder de indruk en vond het een van de hoogtepunten van Rome. Zo’n 15 jaar later sta ik weer op het Sint Pietersplein met mijn mond open, dit keer echter niet van de overweldigende pracht, maar van verbazing. Rijen dik staan ze voor de entree, over het hele plein. Om de 5 meter worden we aangesproken of we een gids nodig hebben (of een selfiestick). Gekkenhuis. Wat is hier gebeurd? Ik kan alleen maar denken, snel wegwezen, wat een circus. Ik ben blij dat ik het eerder al eens heb kunnen bewonderen. Als het nog steeds zo mooi is als toen vind ik het echt wel een must see, maar bereid je goed voor op een bezoek. Boek je ticket en/of rondleiding van te voren via internet en vermijd de rijen, zie hieronder de mogelijkheden:

7. Dwaal door de straten van Trastevere

Een van de fijnste wijken van Rome, vind ik Trastevere. Je vindt deze wijk aan de andere kant van de rivier de Tiber. De naam komt van het Latijnse trans Tiberim, “aan de andere zijde van de Tiber”. In Trastevere vind je leuke steegjes vol gekleurde huizen waar de plantenbakken op straat staan en boven je hoofd de was buiten hangt. Dwaal door de fotogenieke straten en geniet van elke hoek. Er zijn ook veel leuke restaurantjes in deze wijk, vooral rondom de Basilica di Santa Maria. Kijk goed rond, want direct aan het plein betaal je de hoofdprijs en vind je niet de leukste plekken. Zorg vooral dat je jouw dag eindigt in deze wijk en geniet van een apérol, gin tonic of lekkere wijn met borrelplank alvorens je een heerlijke pizza naar binnen schuift. Salute!

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen dan mijn 7x zien en doen in Rome. Zo kan je nog de Spaanse trappen bezoeken, een muntje gooien in de Trevi fontein, de Quatro fontane bekijken, langs de mond van de waarheid (Bocca della verità), de Engelenburcht bezoeken en over de brug ernaartoe flaneren, langs de Tiber lopen en de thermen van Caracalla bezoeken. Deze laatste vond ik ook echt een aanrader, 15 jaar geleden. Kortom met een weekendje red je het niet. Je moet hier gewoon vaker heen.

Ben jij al eens in Rome geweest? Wat vond jij van deze stad?

Meer wandelroutes vind je in onderstaande gids:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Jessica 18 mei 2017 at 02:43

  Wat een leuke tips zeg! Ik vind Rome zo’n geweldige stad, al is het alweer even geleden dat ik er ben geweest. Er staan in ieder geval voor mij genoeg nieuwe tips in 🙂

  • Reply Carolien 18 mei 2017 at 07:18

   Goed om te horen dat er nieuwe tips tussen zitten! Rome is zo’n stad waar je makkelijk meerdere keren naartoe kunt.

 • Reply Martin 18 mei 2017 at 21:51

  Wat een leuke stad he! Ik vond het ook heel bijzonder! En het ijs, oh ja, het ijs ?

  • Reply Carolien 19 mei 2017 at 14:15

   Jaaa, dat ijs, zo lekker. En wij hadden ook nog mooi weer, perfecte combi ?

 • Reply Esther 19 mei 2017 at 11:09

  Leuke tips en mooie foto’s! Ik ben 2x in Rome geweest en ik kan 6 to do’s van jouw lijstje afstrepen 🙂 Een fietstocht door de stad moet ik nog eens doen. Ik vind Rome echt een hele indrukwekkende, mooie stad. De cultuur, historie, mooie gebouwen, het lekkere eten…heerlijk om er te zijn!

  • Reply Carolien 19 mei 2017 at 14:16

   Ja echt heerlijk! Ik vind het ook indrukwekkend mooi

 • Reply Sanne 19 mei 2017 at 14:54

  Ik was weer even terug. 1 van de eerste stedentrips die ik maakte!

  • Reply Carolien 20 mei 2017 at 11:19

   Ik ook! En nu dus weer een keer terug. Ik vind het een heerlijke stad ?

 • Reply Marcella 20 mei 2017 at 19:22

  Ik vind Rome echt een heel fijne stad, het is net een openluchtmuseum. Werkelijk overal is wel wat moois te vinden. Leuke stad! Ik wil er over een tijdje graag eens naar terug. Wij fietsten trouwens buiten de stad, ook een aanrader, omdat we alle andere plekken lopend hebben bezocht. Mooie combi.

  • Reply Carolien 21 mei 2017 at 11:40

   Buiten de stad lijkt me ook leuk. Zelf had ik daar misschien voor gekozen maar de rest van de groep was er voor de eerste keer en wilde graag de highlights doen. Als ik weer eens in Rome kom kies ik voor de andere route 😉

 • Reply Diana 20 mei 2017 at 20:18

  Afgelopen weekend voor het eerst mijn voeten neergezet in Italië. Milaan was erg verrassend en weet nu dat ik meer Italiaanse steden wil bezoeken. En dat ijs – echt he zo ontzettend lekker!

  • Reply Carolien 21 mei 2017 at 11:38

   Ben ook benieuwd naar Milaan, daar ben ik nog nooit geweest, hoor er wisselende geluiden over. Rome is in ieder geval echt top! (en de andere Italiaanse steden bevielen me ook wel).

 • Reply Kelly 21 mei 2017 at 09:33

  Rome is mijn favoriete stad! Ik ben er inmiddels twee keer geweest en weet zeker dat ik nog een derde of zelfs vierde keer ga. Rome is echt een groot openluchtmuseum.

  • Reply Carolien 21 mei 2017 at 11:36

   Ja, ik zou er ook zeker nog wel een keer naartoe kunnen. Alhoewel ik ook wel benieuwd weer ben naar andere steden.

 • Reply Jasmijn 21 mei 2017 at 20:16

  I love Rome!! Erg leuk om dit te lezen en ik heb geen kinderen maar ook voor kinderen lijkt het mij een leuke stad. Wel heel anders dan wanneer je alleen gaat natuurlijk. Milaan is ook leuk maar vond Rome een stuk avontuurlijker. Milaan kun je leuk winkelen als je zin hebt om je spaarrekening te plunderen 😉 De thermen van Caracalla lijkt mij ook heel tof. Daar ben ik nog niet geweest maar zet het zeker op mijn lijstje. Leuke blog!

  • Reply Carolien 25 mei 2017 at 13:35

   Met tienerkids was het goed te doen. Als we ook maar ijsjes aten, lekkere hapjes aten en wat shoppen. We zaten op een camping in de buurt dus we konden een middag ook lekker aan het zwembad liggen.

 • Reply Caro 23 mei 2017 at 07:42

  Inmiddels ben ik twee keer in Rome geweest waarvan een keer met school. Alle highlights en sightseeing dingen heb ik dus echt wel gezien, maar ik zou graag terug willen om door de straatjes te slenteren en de wijk Monti te bezoeken waar jij het over hebt!

  • Reply Carolien 25 mei 2017 at 13:39

   Ja Monti is echt leuk om doorheen te lopen. Adresjes in Rome volgen nog ?

 • Reply Jantina 3 april 2018 at 18:23

  Wat klinkt dat heerlijk zeg. Ik ben nog nooit in Rome geweest. Het staat wel op mijn lijstje, maar moet iedere keer wijken voor een andere toffe bestemming. 😀
  Ik zou geloof ik die grote bezienswaardigheden wel willen zien, maar zou liever het échte rome, van de locals, willen zien.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.