De mooiste natuurgebieden in Abruzzo

De natuur in Abruzzo of in het Nederlands Abruzzen is overweldigend. De regio Abruzzo wordt niet voor niks het groene hart van Italië genoemd. Er zijn maar liefst vier natuurgebieden en nog veel meer mooie groene plekken. Een onontdekte streek in Italië. Ideaal voor de natuur- en outdoorliefhebber. Deze mooiste natuurgebieden in Abruzzo mag je zeker niet missen!

1. Abruzzo National Park

Eigenlijk heet het Abruzzo National park officieel National Park Abruzzo, Lazzio e Molise, omdat het meerdere regio’s beslaat. Het grootste gedeelte ligt echter in Abruzzo, dus vaak wordt het voor het gemak Abruzzo National Park genoemd. Er leven hier heel veel wilde dieren van wolven tot beren. Tijdens een van je wandelingen is de kans groter om een hert of gems te zien. De bergtoppen reiken tot ruim 2000 meter hoogte. Het is een van de mooiste natuurgebieden van Abruzzo.

Tip: start jouw wandeling bij Camosciara. Hier staan verschillende wandelroutes aangegeven. Je vindt hier ook toiletten en een bar met eten en drinken. Wij wandelden een route van 13 kilometer (circa 3 uur) naar 2 watervallen, door het bos en over heuvels met uitzicht op de bergen (volg hiervoor G5, G4, I2)

Website Abruzzo National Park

2. Majella National Park

Een ander bergpark in Abruzzo is Majella National Park. De hoogste top reikt 2793m. In mei ligt hier nog een behoorlijk pak sneeuw. Er ligt meer dan 700 kilometer aan wandelpaden. Ook paardrijden en mountainbiken wordt hier veel gedaan. Je hoeft je hier niet te vervelen. Al rijd je alleen met de auto een rondrit en drinkt wat op de top om de bergen in je op te nemen. Majella National Park maakt indruk!

Website Majella National Park

3. De Gole Fara San Martino

Bij Fara in Majella National Park vind je een mooie kloof. In deze kloof staan de resten van het 9e eeuwse klooster, een benedictijns abdij. Vanaf de ingang, die heel smal is, heb je geen idee dat er verder een klooster kan zitten. Pas halverwege de kloof wordt het pad breder en vind je het klooster. Een mooie verstopplek. Nu kan je er goed wandelen. En als je geluk hebt spot je gemzen boven op de kloof.

4. Sirente Velino Regional Park

Sirento Velino Regional Park is een van de vier natuurparken in Abruzzo. Monte Velino is de hoogste top (2487m.) Ook hier komen veel dieren voor. Er zijn ook wandelroutes maar veel zijn nog niet bewegwijzerd. Wil je hier gaan wandelen dan wordt het aangeraden om een gids in te huren.

Website Sirente Velino Regional Park

Niet ver van dit natuurpark vind je Alba Fucens, een oude Romeinse plaats. Vooral het amphitheater is mooi en op de achtergrond zie je de bergen van Sirente Velino Regional Park

Alba Fucens bij Sirento Velino Regional Park
Alba Fucens met op de achtergrond de bergen van Sirente Velino Regional Park

5. Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde /Watervallen van Borrello

Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde is een regionaal natuurpark dat zeer goed bezocht wordt door de lokale inwoners. Je vindt er picknickplaatsen met een speeltuin, waar families samen komen. Als je voorbij deze verzamelplaats loopt, kom je langs een kiosk. Je betaalt een paar euro en kan dan de trappen op en af voor meerdere uitzichtspunten op de watervallen. Ze zijn echt adembenemend mooi. Het zijn de hoogste watervallen van de Apennijnen (200m.). Sla ze zeker niet over als je naar Abruzzo gaat, wat mij betreft een van de mooiste natuurgebieden, die je makkelijk kunt bezoeken.

Website Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde

6. Gole del Sagittario en het meer van Scanno en Domenico

Gole del Sagittario is een kloof door kalkstenen rotsen. Uitgesleten door de rivier Sagittario. Je rijdt ongeveer 15 kilometer door de kloof als je richting het meer van Scanno rijdt. Een prachtig groen natuurgebied, beschermd door het Wereldnatuurfonds. De meren van Scanno en Domenico zijn ook een plaatje.

Rijden door de kloof, veel bochtenwerk maar heel mooi! (geluid even uit..)

7. Gran Sasso National Park

Gran Sasso National Park ligt in het noorden van Abruzzo, niet ver van L’Aquila. Het heeft ook hoge bergtoppen en een groot groen plateau. De hoogste berg is de Corno Grande. Met zijn 2912 m. hoog is het gelijk ook de hoogste berg van de Apennijnen. Je kunt een mooie autoroute rijden. Maar het gebied per fiets verkennen kan ook! Let op. De weg kan tot ver in het voorjaar nog ingesneeuwd zijn. Zo konden wij begin mei nog niet de hele route rijden.

Website Gran Sasso National Park

8. Calanchi van Atri

Een bijzondere bezienswaardigheid vind je tussen Pescara en Giulianova: de Calanchi van Atri. Kalkstenen heuvels hebben door erosie een kartelvorm gekregen. Er leven nu tal van dieren, zoals vossen, stekelvarken en dassen. En veel roofvogels zoals de kerkuil en de slechtvalk. De Calanchi en het natuurgebied eromheen hebben de status van beschermd natuurgebied gekregen door het Wereldnatuurfonds.

Er is een rondwandeling van ongeveer 6 kilometer door het gebied. Ook kan je (net als wij) alleen naar het uitzichtspunt wandelen. Toch raad ik aan om de hele rondwandeling te doen, want ik denk dat je dan betere foto’s van de Calanchi kan maken.

Website Riserva Naturale dei Calanchi di Atri

Bekijk ook de route van onze rondreis door Abruzzo. En laat je nog meer inspireren met 18x bezienswaardigheden in Abruzzo met tips voor leuke plaatsen, stranden en cultuur.

Reisgidsen over Abruzzo

Ze zijn er nog niet zoveel, maar deze kunnen je helpen bij het uitstippelen van je reis:

Vragen? Stel ze hieronder!

Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.