Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Tijdens mijn bezoek aan de Veluwe maakte ik vele mooie wandelroutes door de natuur, maar ik ging ook fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op de fiets is de beste manier om dit Nationale Park te verkennen, want het is behoorlijk groot. Onderweg maak je kans op het zien van reeën, edelherten en moeflons. Ik zag ze allemaal tijdens mijn fietstocht en geef je tips om het spotten van wild in Nationaal Park De Hoge Veluwe. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

De verschillende entrees van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft 3 entrees. Je kunt Nationaal Park De Hoge Veluwe bezoeken vanuit entree Hoenderloo, entree Otterlo en vanuit entree Schaarsbergen. Normaalgesproken is entree Otterlo het drukste en kan je het beste via Hoenderloo of Schaarsbergen naar binnen. Er geldt overal entreegeld en ook voor je auto moet je betalen. Het is het goedkoopste als je met je eigen fiets of wandelend het park binnengaat.

Overnacht in een van de bungalows bij Landal Miggelenberg, vanaf hier fiets je in een paar kilometer naar de entree van Nationaal Park De Hoge Veluwe bij Hoenderloo.

Gratis witte fietsen of je eigen fiets?

Op verschillende plekken in Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je gratis Witte Fietsen, die je gedurende je bezoek aan het nationale park kunt gebruiken. Op veel van deze fietsen zit een kinderzitje, ook handig om je tas op vast te binden. Er zijn ook een aantal kinderfietsen (zonder zijwieltjes). De Witte Fietsen vind je onder andere bij de ingangen, het Kröller-Müller Museum en het Jachthuis Sint Hubertus. Handig als je zelf geen fiets hebt. Het zijn simpele fietsen zonder versnellingen. Aangezien het landschap in Nationaal Park De Hoge Veluwe best heuvelachtig is, zijn deze fietsen niet de meest comfortabele. Als je zelf een goede fiets hebt is dat een betere keuze.

De verschillende fietsroutes in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Er zijn twee fietsroutes in Nationaal Park De Hoge Veluwe uitgezet, deze worden aangegeven met blauwe en oranje pijlen. Bij de entree is een plattegrond beschikbaar met daarop de fietsroutes en wandelroutes. De fietsroutes staan aangegeven met nummer 1 en 2. Je kunt de routes makkelijk combineren en er een grote(re) ronde van maken. Zo kan je bijna het hele Nationaal Park op de fiets verkennen. Route nummer 1 is 10 kilometer, route nummer 2 is 26 kilometer lang. Met de eerste route verken je vooral het noorden en centrum van het Park. De tweede route gaat ook door het zuiden. Tijdens je fietsroute passeer je verschillende landschappen, van bos tot zandverstuivingen en van heide tot grasland. Sommige stukken gaan flink heuvelop, dus versnellingen zijn geen luxe.

De twee fietsroutes worden aangegeven met blauwe en oranje pijlen
Heuvelachtig fietspad
Beste fietsroute Nationaal Park De Hoge Veluwe

Onze fietsroute in NP De Hoge Veluwe

Tijdens mijn bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe wilde ik zoveel mogelijk het hele park rond fietsen. Om dit te kunnen doen heb ik de twee uitgezette fietsroutes in Nationaal Park De Hoge Veluwe met elkaar gecombineerd. Zie hieronder de kaart van de route die ik gefietst heb. In totaal was het ongeveer 29 kilometer in het nationale park.

<– Klik op de plattegrond voor een vergroting

Wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe leven heel veel dieren, het is een ideaal Nationaal Park in Nederland om wild te spotten. Grote kans dat je reeën en edelherten ziet. Ook moeflons en wilde zwijnen lopen hier rond. Overal om je heen hoor je de vogels, waaronder de imposante raaf, die lang zeldzaam was in Nederland, maar inmiddels veel voorkomt op de Veluwe. Neem je verrekijker en camera met telelens mee om de dieren goed te bekijken, ze staan meestal nogal ver weg.

Wil je de naam weten van de vogels die je gezien hebt in De Hoge Veluwe? Zoek ze dan op in dit vogelboek met alle vogels in Europa.

Wildkijkschermen en wildobservatieplekken

In het Nationale Park De Hoge Veluwe kan je met een beetje geluk overal dieren zien. Zo zagen wij direct bij binnenkomst al een ree de weg oversteken. En later tijdens de fietstocht zagen we in de verte edelherten grazen. Toch zijn er plekken waar bekend van is dat er vaker wild gezien wordt dan elders. Zo staan er op een aantal van die wildobservatieplekken een wildscherm, zodat je rustig en ongezien het veld voor je kunt afspeuren op zoek naar wild. Ook zijn er plekken waar vaker wild voorkomt dan elders.

De wildobservatieplekken in Nationaal Park De Hoge Veluwe:

 • Bosje van Staf op het Oud-Reemsterzand: hier zie je vaak moeflons grazen overdag, in de schemer is er ook kans om edelherten te zien
 • Wildbaan: twee observatieplekken aan de autoweg, waar vooral in de avond kans is op het zien van edelherten
 • Wildobservatieplaats Koeverbos (Millelamel): hier kan je vanachter een scherm het veld afspeuren, op zoek naar edelherten die hier vooral vroeg in de ochtend en laat op de avond te zien zijn.
 • Zwarte Veld: een wildweide waar je kans hebt om wilde zwijnen en edelherten te zien
 • Observatieplek de Schuilkelder: hierachter ligt een zoelplek waar je wild zwijnen kunt zien 

Andere highlights van Nationaal Park De Hoge Veluwe

Naast wild spotten zijn er nog andere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, zeker als je van kunst en cultuur houdt. De meeste highlights vind je dichtbij de entrees Otterlo en Hoenderloo. Start je bezoek bij Museonder om meer te weten te komen over de natuur in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Fiets daarna naar het Kröller-Müller museum voor de uitgebreide collectie van het echtpaar Kröller-Müller. Ik schreef hier eerder al eens een blog over. Ook het Jachthuis Sint Hubertus, voormalige woonplaats van het echtpaar Kröller-Müller is te bezoeken met behulp van een rondleiding.

Vlonderpad

Praktische informatie

 • Locatie: Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt in de provincie Gelderland, tussen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen
 • Parkeren: net buiten de ingangen zijn parkeerplaatsen (betaald parkeren, uitrijkaart te koop bij kassa). In het Park zijn parkeerplaatsen bij het centrum en de musea.
 • Routes: er zijn twee uitgezette fietsroutes in het park die je deels kunt combineren, fietsroute 1 van 10 kilometer en fietsroute 2 van 26 kilometer. Er zijn heel wat wandelpaden die je lukraak kunt volgen met behulp van de parkplattegrond. Of volg een van de 13 uitgezette wandelroutes, de meeste tussen 3 en 10 kilometer. Of volg een van de LAW’s die door het park lopen.
 • Horeca: er zijn verschillende horecagelegenheden in het park, zo is er in het centrumgebied het restaurant Park Paviljoen met een uitgebreide menukaart. Bij het Jachthuis kan je drankjes en tussendoortjes halen bij de Theekoepel en bij ingang Schaarsbergen ligt Theehuis Kemperberg
 • Hond: Honden zijn welkom in het Park mits aangelijnd. In het Museonder, het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus zijn honden verboden.
 • Wildlife: Het Nationaal Park De Hoge Veluwe staat bekend om zijn vele wild. Kom vroeg in de ochtend en laat op de avond en wie weet zie je wel herten, reeën of zwijnen. Bijzonder voor dit Park: de moeflons, kijk vooral bij Bosje van Staf.

Pinterest

Fietsroute in Nationaal Park De Hoge Veluwe (30 km), inclusief wildspot plekken
Bewaar deze fietsroute in Nationaal Park De Hoge Veluwe op pinterest

Tip: online reisgids over Gelderland.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.