4x mooiste wandel- en fietsroutes bij Hoenderloo Veluwe

Het dorp Hoenderloo ligt midden op de Veluwe, vlakbij Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Vanuit Hoenderloo ben je zo in verschillende natuurgebieden waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Onderweg spot je met een beetje geluk eekhoorns, reeën, herten en wilde zwijnen. Sta hiervoor vroeg op of ga tegen zonsondergang kijken bij een wildscherm. Ook al zie je niks, met deze mooiste wandel- en fietsroutes bij Hoenderloo geniet je volop van de mooie natuur op de Veluwe.

Op zoek naar meer mooie natuurplekken en wandelroutes op de Veluwe? Lees dan ook het artikel met verschillende wandelroutes in Nationaal Park De Veluwezoom. Of wandel een van de routes uit deze gids waar je het onbekende deel van Veluwe verkent. Bekijk hier alle blogs over Gelderland

Mooiste wandel- en fietsroutes Hoenderloo Veluwe

4x mooiste wandel- en fietsroutes bij Hoenderloo Veluwe op een rij:

  1. Knooppunten en wandelroutes Hoenderloo Schenkershul/ Spelderholt
  2. Wandelroute Planken Wambuis
  3. Wandelroutes Deelerwoud
  4. Wandelen en Fietsen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Mooiste wandel- en fietsroutes in Hoenderloo Veluwe
De bordjes met wandelknooppunten in Hoenderloo

1. Knooppunten en wandelroutes Boswachterij Hoenderloo

Vlakbij Hoenderloo ligt Boswachterij Ugchelen – Hoenderloo. Het natuurgebied loopt helemaal tot aan Beekbergen. Natuurgebieden Spelderholt en Schenkenshul maken hier onderdeel van uit. Het bos is inmiddels een groot en gevarieerd bos, met verschillende boomsoorten. De vroeger aangeplante dennenbomen maken plaats voor een meer natuurlijk bos. In dit bos zijn verschillende wandelroutes te volgen: Spelderholt (gele route, 6 kilometer), Schenkenshul (blauwe route 6,2 kilometer), Wandelroute Lierderholt (rode route 4,6 km, start vanaf Beekbergen). Of volg de knooppunten van het wandelnetwerk Hoenderloo.

Wandelroutes Spelderholt en Schenkenshul

Ik maakte een korte wandeling van Landal Miggelenberg naar wildscherm de Ringakker via de knooppunten 52 -21- 45- 66 (en terug). Dit is een klein gedeelte van de wandelroute Spelderholt. Veel paden bij Spelderholt zijn nogal breed en daardoor ook wat saai. Wijk daarom af en toe ook even af van de veelal brede zandpaden en sla een klein zijpaadje in, die zijn spannender om te volgen. In de middag volgde ik de blauwe wandelroute Schenkenshul. Deze route is afwisselender dan die van Spelderholt en komt langs heide, zandpaden en gaat een groot gedeelte door het bos.

Wild spotten: de wandelroutes zijn misschien niet de mooiste op de Veluwe maar je hebt in Boswachterij Ugchelen – Hoenderloo wel een grote kans om wild te spotten. Ga in de avond of vroeg in de morgen naar wildscherm de Ringakker en misschien zie je net als ik edelherten en zwijnen. In het voorjaar hebben de zwijnen jonge frislingen in van die schattige pyjamaatjes. Verder hoor je overal spechten om je heen roffelen en roepen. Het bos is een vogelparadijs en ook uilen voelen zich hier thuis.

Mooiste wandel- en fietsroutes Hoenderloo Veluwe

Het Spelderholt is ideaal om wild te spotten. Als wandelgebied is het bos wat saai met zijn brede zandpaden, tip: wijk af en toe af van de route en sla een klein zijpaadje in.

2. Wandelroute Planken Wambuis

Op ongeveer 20 minuten rijden met de auto ben je bij natuurgebied Planken Wambuis. Dit natuurgebied bij Ede bestaat uit heide, grasland, stuifzand en bos. Met de wandelroute Planken Wambuis (8km) kom je langs al deze landschappen. Op het open grasland grazen New Foundland Pony’s en Sayaguesa runderen. Op de heide fladderen vlinders om je heen en ik zie een buizerd neerstrijken tussen het hoge gele gras. Als we passeren vliegt deze grote roofvogel snel weer op om boven de heide te zweven op zoek naar meer lekkere hapjes. In het bos horen we de spechten flink roffelen en zien we een heerlijk bankje om van het uitzicht te genieten. In april begint het bos echt te ontwaken, prachtig fris groen verschijnt tussen de donkere kale takken van de bomen.

Lees hier het artikel over de wandelroute Planken Wambuis

Mooiste wandel- en fietsroutes bij Hoenderloo op de Veluwe Planken Wambuis

Wandelroute Planken Wambuis is gevarieerd en gaat door bos, heide en grasland. Ontmoet de wilde pony’s en runderen

3. Wandelroutes Deelerwoud

Ingeklemd tussen twee nationale parken (Hoge Veluwe en Veluwezoom) ligt dit mooie stukje natuur: het Deelerwoud. De naam doet denken dat het hier alleen om een bos gaat, maar dit klopt niet. Naast bos wandel je hier ook een gedeelte over heide en zand. Het Deelerwoud is echt een vogelparadijs. Vooral in het begin van de wandelroute zie je de ene na de andere soort vliegen. Op één dag zag ik al zoveel soorten: roodborsttapuit, putter, geelgors, gekraagde roodstaart, raaf, vink, boompieper en de veel voorkomende roodborstjes, merels en mezen. En op waarneming.nl zie ik dat er nog veel meer vogels in het Deelerwoud wonen. Je kunt hier 2 uitgezette wandelroutes volgen: Deelerheide (rode route, 6,5 km) en de Hartenhulberg (groene route, 8,5 km). Of combineer deze 2 routes en maak net als ik een wandeling van 15 km.

Lees hier mijn artikel over de mooiste wandelroutes in het Deelerwoud Veluwe.

Natuurgebied Het Deelerwoud is een echt vogelparadijs, neem je verrekijker en camera met telelens mee als je hier gaat wandelen

4. Wandelen en fietsen in Het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft verschillende entrees, een daarvan ligt bij Hoenderloo. Dit is op fietsafstand van Landal Miggelenberg waar wij verblijven. Met een gehuurde fiets kunnen we direct vanaf onze bungalow naar het Nationale Park fietsen. In het park zijn 2 fietsroutes uitgezet, als je deze een beetje handig combineert, zoals ik deed, dan fiets je het hele natuurgebied rond. Stap af en toe af en maak een korte wandeling en kijk bij de verschillende wildschermen of je dieren ziet. Houd tijdens je bezoek aan het park je ogen en oren open, want er leeft veel wild in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ik zag overdag reeën, edelherten en moeflons. De wilde zwijnen lieten zich niet zien, maar de sporen zagen we des te meer. Als je vroeg of laat het park bezoekt heb je nog meer kans op het zien van wild.

Bekijk hier de beste fietsroute door Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nog meer fietsen in Gelderland en de Veluwe? Check dan eens de website van VisitVeluwe voor de mooiste fietsroutes en tips.

Nationaal Park De Hoge Veluwe is groot, daarom verken je dit natuurgebied het beste op de fiets. Veel wildspotmogelijkheden!

Accommodatietip Hoenderloo: Landal Miggelenberg

Landal Miggelenberg ligt vlakbij Hoenderloo, midden in de natuur. Je wandelt zo vanuit je bungalow de bossen in. Wildscherm de Ringakker ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het park. Met de fiets ben je in 5 minuten bij de entree van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ook andere natuurgebieden zoals Planken Wambuis en Deelerwoud zijn vlakbij. Een ideale locatie om te verblijven. Je hoeft het park niet eens af, want vanuit je bungalow zie je al veel dieren, zoals konijnen, eekhoorns, muisjes en vogels. En bij ons heeft er ’s nachts iets in de achtertuin gelopen, spannend, was het een zwijn, een vos of een das? Het kan allemaal, want ze worden ’s avonds en ’s nachts wel eens gezien op het Landalpark.

Pinterest

Bewaar deze routes op Pinterest

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Landal Greenparks en Visit Veluwe

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.