Wandelroute Landal De Amerongse Berg

Wandelroute Landal De Amerongse Berg start direct vanaf het gelijknamige Landalpark en gaat over de Utrechtse Heuvelrug en door het Amerongse Bos. Je klimt over heuvels met mooie uitzichten en met wat geluk ontmoet je allerlei bosbewoners. De wandelroute is ongeveer 8,5 kilometer en wordt gemarkeerd met gele bordjes. Je kunt de route inkorten tot 4,5 kilometer. Hoogtepunten van deze route zijn het Egelmeer en de Elsterkop, deze laatste ook een letterlijk hoogtepunt, want je staat op 63m hoogte.

Wandelroute Landal De Amerongse Berg
Volg de gele routebordjes voor de Wandelroute Landal De Amerongse Berg

Startpunt wandelroute op Landal de Amerongse Berg

De wandelroute start direct vanaf het Landalpark de Amerongse Berg. Ga hiervoor naar de achterkant van het park waar linksachter tussen de huisjes door een pad leidt naar de bosrand. Ik wandel er in januari, op een regenachtige dag, dan zijn waterdichte, hoge wandelschoenen of laarzen een aanrader. De paden lijken op sommige plekken meer rivieren en ik zak regelmatig weg in de modder. In mijn enthousiasme voor de omgeving mis ik direct al een paar bordjes en loop ik niet op het goede pad, maar met behulp van de route op de website van Staatsbosbeheer zit ik weer snel op de gele route.

Wandelroute Landal De Amerongse Berg
Flink veel regen, dus rivieren i.p.v. paden

Wandelen door het Amerongse Bos

De wandelroute gaat direct al door bosrijkgebied, afgewisseld met zand en heide. En het nodige klimwerk, je zit tenslotte op de Utrechtse Heuvelrug. Voor mij is het flink opletten geblazen, dat ik niet uitglijd in de modder of mijn voeten volschep met water. De route staat goed aangegeven, dus ik loop geen een keer fout, op de eerste dwaling na, toen ik teveel gefocust was op het fotograferen van de omgeving. De bomen zijn op sommige plekken wel wat kaal. Ik denk dat het nog mooier is om hier in de herfst te wandelen of in het voorjaar. Hoewel de kale berken wel weer een mooi abstract zwart-wit beeld geven.

Wandelroute Landal De Amerongse Berg
Wandelen door Boswachterij de Amerongse Berg

Natuurverschijnsel: Boomschuim. Door de regen en het koude weer van afgelopen dagen zie ik ook sopvorming onderaan de bomen, het sijpelt langs de boom naar beneden. Dit boomschuim ontstaat doordat sappen uit de boom gaan gisten en een chemische verbinding met regenwater aangaan. Je ziet dit alleen bij flink veel regenval na nachtvorst.

Boomschuim

Wandelen Utrechtse Heuvelrug

De wandelroute gaat over de Utrechtse Heuvelrug en dat merk je ook. Het bos wordt heuvelachtiger en je kuitspieren moeten af en toe flink werken. In dit bos leven boommarters, vossen, reeën en dassen. En heel veel vogels, zoals spechten. Op mijn wandeling zie ik niet zoveel. Ik denk dat ook de dieren aan het schuilen zijn voor het slechte weer.

Maak nog meer mooie wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug, kies er eentje uit deze wandelgids.

Wandelroute Landal De Amerongse Berg
Het is niet geheel vlak op de Utrechtse Heuvelrug

Uizichtpunt de Elsterkop

Een van de hoogtepunten, figuurlijk én letterlijk, van deze wandelroute is de Elsterkop. Je klimt naar zo’n 63 meter hoogte en kijkt weids uit over een groot heideveld. Deze is vast prachtig paars tijdens de bloeitijd in augustus. Tijdens mijn wandeling pakken donkere wolken zich samen en dat geeft het uitzicht ook weer een mooie sfeer. Hier zie ik weinig mensen en waan ik me even alleen op de wereld.

Wandelroute Landal De Amerongse Berg Elsterkop
Uitzichtpunt Elsterkop

Egelmeer op de Utrechtse Heuvelrug

Op ongeveer driekwart van de route kom je bij het Egelmeer. Het meer heeft helemaal niks te maken met stekelige dieren, maar is een verbastering van Aegil Marum, zoals de Romeinen dit gebied noemden. Zij liepen in een grote boog om het gebied heen omdat er bloedzuigers zouden zitten. Het drassige gedeelte is inmiddels niet meer zo nat als toen, met een beetje geluk zie je nu een kleine waterplas. De vele regenval van afgelopen dagen is nu even een geluk. Hoog boven de heide zie ik torenvalkjes bidden, op zoek naar eten. En andere kleine vogels hippen van heidetak naar heidetak. Hier is meer leven dan ik tot nu toe op deze wandelroute heb gezien. Ik denk dat het hier in het voorjaar gonst van de insecten. Vanaf hier is het niet ver meer naar mijn warme Landalbungalow, waar de sauna en jacuzzi op mij staan te wachten.

Uitzicht op het Egelmeer.
Informatiepaneel bij het Egelmeer
Wandelroute Landal De Amerongse Berg

Landal De Amerongse Berg

Landal de Amerongse Berg ligt tussen Veenendaal en Amerongen, aan de rand van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Ik zat half januari een midweek in een extra luxe bungalow voorzien van een gashaard, sauna en buitenjacuzzi. Vooral in deze periode is het na een stevige wandeling extra genieten van de luxe en warmte van de wellness faciliteiten. Ik was even helemaal in een bubbel, ver weg van het dagelijkse leven. Zo ontspannen kwam ik zelden terug van een korte vakantie. Boek nu zelf jouw ontspannen midweek in een van de luxe bungalows. Ook ideaal met oudere kinderen / jong volwassenen, die genieten hier ook en kunnen hier goed werken en studeren.

Praktische informatie

  • Locatie: De wandelroute gaat door het Amerongse Bos, onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht
  • Parkeren: Deze wandelroute start direct vanaf Landalpark De Amerongse Berg
  • Wandelroute: De wandelroute is 8,5 kilometer lang (kan ingekort worden tot 4,5 km) en is uitgezet met gele bordjes.
  • Honden: Honden zijn welkom als ze aangelijnd zijn
  • Toegankelijkheid: de meeste paden zijn onverhard, deels bospaden en deels zandpaden
Wandelroute Landal De Amerongse Berg
Splitsing waar je kunt kiezen voor de lange of korte versie van de route (4,5 km of 8,5 km)

Ons weekendje op Instastory

https://www.instagram.com/dreamtheworld.nl/

Tip: Bekijk ook de wandelingen vanaf Landal Orveltermarke

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landal Greenparks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.