Wandelroute Leemkuil | wandelen Utrechtse Heuvelrug

De wandelroute Leemkuil start bij TOP Amerongen en leid je door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De route is ongeveer 8 kilometer lang (vanaf de parkeerplaats) en goed te doen voor iedereen die goed ter been is. Er zitten wel een paar stukken tussen waar je flink moet klimmen. Als je ook de Amerongse Berg wil beklimmen, dan moet je even een zijsprong maken, want deze route komt daar niet precies langs. Wel langs de Eenzame eik, door lanen met hoge beuken en met een uitzichtpunt met zicht op de Betuwe.

Kies je wandelroutes door Utrechtse Heuvelrug uit met behulp van deze wandelkaart of laat je inspireren door deze wandelgids.

Wandelroute Leemkuil Utrechtse Heuvelrug

Informatiecentrum in voormalige Tabaksschuur

Als ik deze wandelroute loop, zitten we midden in de Coronacrisis en is de Tabaksschuur helaas niet geopend. Het is voor mij een verrassing dat hier vroeger (17e en 18e eeuw) zoveel tabaksteelt heeft plaatsgevonden. Het klimaat op de heuvels rondom Utrecht was goed genoeg voor de tabaksplanten. De kwaliteit was niet erg hoog, maar goed genoeg voor de pijptabak, waar Hollanders erg van hielden. De tabak werd op kleine akkers verbouwd, waarvan ik nog een voorbeeld zie buiten het informatiecentrum. Meer informatie over de tabaksteelt, de omgeving en de wandelroutes vind je in het Informatiecentrum.

Tabaksschuur bij Wandelroute Leemkuil Utrechtse Heuvelrug
De voormalige tabaksschuur

Bos met leemkuilen

De wandelroute Leemkuil gaat grotendeels door het bos. Soms door statige landen met hoge bomen, dan weer door een dennenbos. In het bos is vroeger veel leem gegraven. Er ontstonden hierdoor grote kuilen, die inmiddels weer begroeid zijn. Hier is de wandelroute Leemkuil naar genoemd. Tijdens mijn wandeling zie ik veel vogels om mij heen, van spechten tot roodborstjes die vaak lang blijven zitten als ik eraan kom wandelen.

Eenzame eik in het Sterrenbos

Het bospad verandert in een zandpad en om mij heen staan veel naaldbomen en -struiken. Na een lang recht stuk begint het pad te klimmen. In de verte zie ik een grote boom staan met bankjes eromheen: dit is de eenzame eik. Het is onderdeel van het Sterrenbos. Dit bos is in 1790 aangelegd in de vorm van een spakenwiel met acht spaken. In het midden is een open ruimte met alleen de eenzame eik. Het bos is aangelegd in opdracht van de eigenaren van Kasteel Amerongen. Ik vervolg mijn pad en iets verderop kom ik bij een open stuk, waar ik ver uitkijk over de Betuwe. De laatste kilometers wandel ik door het bos weer terug naar de auto bij het beginpunt.

Praktische informatie

 • Locatie: Deze wandelroute gaat door een gedeelte van het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, ten noorden van de plaats Amerongen.
 • Parkeren: TOP Amerongen, Burgwal 6, 3958 ER Amerongen.
 • Wandelroute: De wandelroute Leemkuil is vanaf de parkeerplaats ongeveer 7 kilometer, volg de gele bordjes.

  Vanaf de parkeerplaats starten meerdere routes:
  Over de Top, 3,4 km naar de Amerongse Berg (rode route)
  Hoog en Laag, 6 km over de Amerongse Berg en langs de uiterwaarden (blauwe route)
  Galgenberg, 7,5 km door bosreservaat Galgenberg naar uitzichtpunt Elsterkop (groene route)
  Godard Bentinck 9,5 km, door Amerongse en Zuilensteinse Bos naar Kasteel Amerongen (bruine route)
  Cotlandenpad 11 km, klompenpad over landgoederen, door weilanden en langs boerenerven.
 • Honden: honden zijn aangelijnd welkom
 • Toegankelijkheid: De route gaat door bos en mul zand en op sommige stukken is het behoorlijk klimmen.
 • Tip: bezoek Kasteel Amerongen inclusief de kasteeltuinen.
Wandelroute Leemkuil Utrechtse Heuvelrug
De routeaanduiding met kleurtjes en soms ook met de naam van de route

Pinterest

Bewaar deze route op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.