Wandelen in Zeeland | van Zoutelande naar Dishoek

Zoutelande is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in het voor- en najaar. In de zomer ligt het strand vol met toeristen, maar zodra de vakanties voorbij zijn heb je hier alle ruimte. Deze rondwandeling van ongeveer 14 kilometer gaat vanuit Zoutelande naar Dishoek en terug; op de heenweg door de duinen met zicht op de zee en terug via het binnenland. Goed voor een paar uur wandelen.

Op zoek naar andere wandelingen langs de kust van Zeeland? Wandel dan ook van Zoutelande naar Westkapelle, van Domburg naar Westkapelle en van Oostkapelle naar Domburg. Als je ze allemaal combineert wandel je een rondje Walcheren langs de kust.

Richting de duinen, aan de linkerkant, buiten beeld ligt Zoutelande

Startpunt wandelroute Zoutelande

De route vertrekt vanaf de grote gratis parkeerplaats net buiten Zoutelande. Van hier vandaan wandel ik richting zee. Ik loopt eerst een stukje over een geasfalteerde dijk. Met uitzicht op de plaats Zoutelande aan de ene kant en mooi zicht op de zee aan de andere kant. Ik zie het beeld en enkele herdenkingsstenen ter ere van de kustmarathon die hier ieder jaar wordt gehouden.

Beeld Kustmarathon
Zicht op Zoutelande

Duinen en bunkers

Deze wandeling gaat over de hoogste duinen van Zeeland. En op de duinen bij Schoorle na, ook de hoogste duinen van Nederland. En dat voel ik. Soms moet ik pittig klimmen, maar de uitzichten maken alles goed. Ik kijk helemaal tot aan Dishoek en zie aan de overkant Zeeuws-Vlaanderen liggen. Onderweg kom ik ook verschillende bunkers tegen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten onderdeel uit van de Atlantikwall.

Leer meer over de bunkers in dit wandelgebied in het bunkermuseum in Zoutelande

Vanaf de duinen zicht op de kustlijn richting Dishoek
Bunkers Tweede Wereldoorlog

Valkenisse

Na een paar kilometer buigt het pad af van de kust en wandel ik bij Valkenisse weer langs een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog: drakentanden. Bedoeld om tankwagens tegen te houden. Het pad loopt dwars door de drakentanden, richting een vrij donker bos. Ik volg dit bos een stukje. Bij knooppunt 22 kan je kiezen of je verder richting Dishoek wandelt of de route verkort en vanaf hier weer terug naar Zoutelande. Ik vervolg mijn weg richting Dishoek.

Drakentanden Valkenisse
Drakentanden, onderdeel van het landfront uit WOII
Wandelen Zoutelande Dishoek
Stukje door het bos

Langs weilanden

Via een hek vervolg ik mijn weg, langs een groen veld met aan de kant van het wandelpad veel bramenstruiken. De bramen zijn helaas niet zo lekker, het is waarschijnlijk te droog geweest. Bij punt 50 sla ik af richting punt 52, maar je kunt ook nog een stuk over het strand en dan via Dishoek terug wandelen. Via b-wegen kom ik bij de Valkenisse watergang, hier wandel ik een stukje langs. Weer kom ik langs een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Op een informatiebord lees ik meer over het landfront van Vlissingen. Als ik een picknicktafel tegenkom vind ik het tijd voor een lunchstop. Met uitzicht op schapen in de wei. Wat wil je nog meer!

Lunchstop met uitzicht op de schapen
En weer een bunker, verstopt in een heuvel

Halfverharde paden en bloemen

Tussen Biggekerke en Valkenisse wandel ik door een groen gebied met halfverharde wandelpaden. Hier vind je geen ander verkeer. Wel is het ook een populair gebied om honden uit te laten. Langs de kant staan wilde bloemen, waar insecten af en aan vliegen. Als je close-up kijkt zie je soms pas echt wat een kunstwerkjes sommige bloemen zijn. Ik vervolg mijn pad en kom in Zoutelande uit. Ik wandel terug naar het beginpunt. En heb er een heerlijke wandeling op zitten.

Wandelen Zoutelande Dishoek
Soms zijn bloemen net kunstwerkjes

Praktische informatie

  • Deze wandeling volgt het knooppuntennetwerk van Walcheren. De route kan je met behulp van de kaart naar eigen inzicht inkorten of uitbreiden.
  • Parkeren kan je het beste op de grote gratis parkeerplaats Hoge Hilt aan de Westkapelseweg, net buiten Zoutelande (bij voetbalvereniging de Meeuwen). Vanaf hier wandel je naar boven en volg je de duinen richting Dishoek. Startpunt op de kaart nr 71.
  • De uitgebreide route volgt de volgende knooppunten: 71- 13- 22 – 50 – (51 – 53) – 52 – 26 – 23 – 27 – 24 – 21 en dan terug via Zoutelande (dorp) of via 13 – 71. De route is ongeveer 14 kilometer.
  • Onderweg is voldoende horeca te vinden op het strand bij de verschillende paviljoens, maar ook in Zoutelande, Valkenisse en Dishoek. De route terug via het binnenland komt niet langs horeca, hier wandel je door natuur en weilanden.
De route op de kaart

Wandelroute Zeeland van Zoutelande naar Dishoek #wandelen #zeeland
Bewaar deze wandeling op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.