Kookworkshop bij locals in Costa Rica

Als je in Costa Rica bent, volg dan zeker deze kookworkshop bij lokale inwoners van Colonia Libertad in Guanacasta. Je kookt onder begeleiding van Aracelly en nadien eet je samen met het gezin mee. Zo maak je direct kennis met de lokale bevolking en haar gewoonten. Ook als je geen Spaans spreekt is dit een hele leuke workshop.

Kookworkshop volgen bij locals in Costa Rica

We verblijven tijdens onze tweede reis door Costa Rica ook in gebieden die wat meer van de gebaande paden afliggen. Zo slapen we drie nachten in het dorp Colonia Libertad. Hier geen geasfalteerde wegen en geen toeristen, behalve de enkelen die ook bij dezelfde accommodatie verblijven als wij. We slapen in huisjes op een cacao ranch omringd door heel veel groen. Deze boerderij staat ver van de drukte en toeristische gebieden. We moeten dan ook een flinke hobbelweg afleggen voordat we er zijn. Je moet er wel wat voor over hebben! Later meer over onze accommodatie en de omgeving. In deze blogpost vertel ik je eerst graag over een van de leukste activiteiten die je hier kunt doen. Eentje waarmee we een kijkje kregen in de keuken van een Costa Ricaanse familie. Letterlijk wel te verstaan!

Kookworkshop bij locals in Costa Rica

Ontvangst

De eigenaresse legt me uit waar we naartoe moeten. Ze tekent eigenhandig een kaartje. Eerst zie je de kerk, dan de school en dan, als je een bordje ziet met de tekst campesino café, daar moet je zijn. Rijd achteruit de straat in, want je kunt er niet keren en als je terug gaat is het donker en dan is het heel lastig achteruit terug rijden. Het blijkt een hele handig tip. We hebben de straat snel gevonden. Het eerste huis rijden we voorbij en we stoppen bij het tweede. We stappen uit en zien een jonge vrouw ons tegemoet komen. “Aracelly?” vraag ik. “Si” zegt ze en ze zegt dat we mee moeten lopen. We volgen haar en lopen via een mooie tuin naar een ander gebouw, dat de buitenkeuken blijkt te zijn. Hier komt een gezellige dame ons tegemoet en ze omhelst ons alsof we oude bekenden zijn, daarbij ratelt ze een hele hoop in het Spaans, waar ik niks van versta. Deze dame blijkt Aracelly te zijn (en de andere haar dochter), zij gaat ons de Costa Ricaanse gerechten leren maken. Buiten zit een oudere man onafgebroken gitaar te spelen. Een mooi plaatje. Leuk ook zo op de achtergrond. “Ja vind je het leuk?” vraagt Aracelly, ” want hij speelt echt hele dagen en soms zeggen mijn kinderen, ja nu weten we het wel opa, hou nu maar eens op”, en ze lacht hard, ze vindt het zelf een leuke grap. Humor heeft ze ook.

Kookworkshop bij locals in Costa Rica

De gerechten van de workshop

We gaan Caribische kip, rijst met bonen, tortilla’s en gefrituurde banaan maken en ook nog een toetje met wortel. Alwin wordt direct achter het fornuis gezet. Het is nog een op hout gestookte fornuis. Af en toe loopt Aracelly naar buiten, om een houtje op het vuur te gooien of om iets uit de tuin te pakken. Zo wordt er geen aluminiumfolie of iets dergelijks gebruikt, nee, hier loop je gewoon met je kapmes naar buiten en hak je een bananenblad op maat. Waarom iets kunstmatigs gebruiken als je een prima alternatief in de tuin hebt groeien? Mooi! We hebben het er maar druk mee. Ondertussen praat Aracelly in rap Spaans tegen ons.. We verstaan er weinig van. Af en toe lachen we op goed geluk mee en met handen en voeten komen we ook ver, zo is het heel gezellig in de keuken.  Na ongeveer 1,5 uur koken is het maaltje klaar en wij hebben inmiddels zin in iets lekkers!

Kookworkshop bij locals in Costa Rica
274a8419
274a8422
274a8423
274a8425
274a8426
274a8431
274a8433
274a8434
274a8436
274a8437
274a8440

Aan tafel samen met het gezin

Na het koken is het tijd om alles lekker te gaan proeven. Naast Aracelly schuiven ook haar man, haar 18-jarige dochter en ‘opa’ aan. Zo zitten we gezellig met een Costa Ricaanse familie om de tafel. Ze zijn erg geïnteresseerd in Nederland en hoe het er bij ons aan toe gaat. Het is jammer dat we zo slecht Spaans spreken en zij weinig Engels. Gelukkig hebben we af en toe nog Google Translate en kunnen we met veel gebaren toch duidelijk maken wat we bedoelen. Het wordt een soort hints en dat is dan ook wel weer erg lachen. Ze weten nog niet zoveel van ons land. Zo denkt Aracelly’s man dat de mannen in Nederland doedelzak spelen en rokken dragen zonder onderbroek, waarop er hard gelachen wordt (eh… nee dat is een ander land) en gaan opa’s wenkbrauwen al omhoog als zijn kleindochter zegt dat we uit Europa komen. Europa, nooit van gehoord, haha. Maar als Natalie dan even een liedje op zijn gitaar speelt, is hij helemaal in zijn sas. Zijn ogen glinsteren.

Familie en soberheid

Wat een mooie familie. Erg warm en vol humor. Nadat we klaar zijn met eten, moeten we van Aracelly nog mee naar haar huis. We moeten de foto’s bekijken van haar andere kinderen die er nu niet waren. Het huis is van hout en er staat alleen een bank en een tv. Geen overbodige snuisterijen. Alleen een muur vol foto’s. Familie is hier belangrijk, spullen daarentegen niet. Wat hebben wij onze huizen dan toch vol spullen. Het zet je aan het denken. Wij gaan na een avond vol warmte weer terug naar onze auto (die we door de donkere avond bijna niet kunnen vinden) en rijden weer terug naar ons huisje. Wat een leuke avond was dit. De workshop is wat mij betreft echt een aanrader!

Kookworkshop bij locals in Costa Rica
Kookworkshop bij locals in Costa Rica

Recept gerecht workshop

Hieronder geef ik je nog het recept voor de Caribische kip die wij klaarmaakten.

Kookworkshop bij locals in Costa Rica

Caribische kip á la Aracelly

Benodigdheden:

 • 6 kippendijen
 • 3 bekers kokosmelk
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl oregano
 • 1/2 tl tijm
 • 1/2 tl basilicum
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1 ui
 • 3 tenen knoflook
 • 1/2 beker suiker (bruin)
 • 3 Habañero peper “chile Panameño” (belangrijk voor de smaak)
 • 1 tomaat

Bereiding:

Snijd de kurkuma, ui en knoflook. Snij de peper niet want dat is te pittig.

Verhit de suiker in een grote pan, totdat het karameliseert. Voeg dan de kip toe en meng het goed. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, behalve de tomaat. Kook voor ongeveer 20 minuten. Pureer de tomaat tot sap en voeg dat op het laatst toe. De peper moet je niet op eten.

Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maud 16 oktober 2016 at 11:11

  Wat leuk om een kookcursus te volgen in het buitenland. Ik moest even nadenken wat een typisch gerecht is uit Costa Rica (of Zuid-Amerika in z’n algemeen), haha. Maar dit ziet er heerlijk uit! En wat een prachtige foto van dat mannetje op die gitaar <3

  • Reply Carolien 22 oktober 2016 at 13:18

   Ja, het is vooral rijst met bonen, fruit, gebakken bananen en tortilla’s en dan met kip of vis. Vooral het fruit is er heerlijk, het komt zo uit de tuin!

 • Reply Jenny - ikreis.net 17 oktober 2016 at 10:57

  Wat leuk dat je zoveel contact kon maken met de familie bij het koken en eten! Ik heb dit jaar een kookcursus gedaan in Sevilla en op Bali. Heerlijk ontspannend.

  Kookt je dochter thuis ook al eens?

  • Reply Carolien 22 oktober 2016 at 13:17

   Ja, ze kookt thuis ook wel eens, dat vindt ze leuk en ik natuurlijk handig én lekker! Van jongs af aan heeft ze meegeholpen, toen ze 2 jaar was, sneed ze al met een bot mesje de champignons. Dat helpt heel goed!

 • Reply ivonne 17 oktober 2016 at 11:48

  Gaaf dit soort ervaringen en ontmoetingen met de lokale bevolking. Handig dat je het recept erbij hebt gezet! Thuis roept Frank altijd dat we toch eens wat nieuwe dingen moeten proberen, maar als we op reis zijn kan ik hem nooit warm maken voor een kook uitstapje. Dan maar via deze weg 😉 !

  • Reply Carolien 22 oktober 2016 at 13:16

   Ja, het was echt iets wat ik wilde (en Natalie). Alwin zei gaan jullie maar koken dan maak ik wel de foto’s. Maar de kokkin zette Alwin flink aan het werk, haha. Achteraf gezien vond hij het echt heel leuk, vooral ook omdat we daarna met z’n allen gingen eten.

 • Reply Sanne 17 oktober 2016 at 13:22

  Wat super leuk! En lekker! Op deze manier krijg je echt een idee van hoe het er bij iemand thuis aan toe gaat, het echte leven daar zeg maar. Ik denk dat al het eten wel heel lekker was?

  • Reply Carolien 22 oktober 2016 at 13:15

   Ja, het was meer dan een kookcursus, vooral ook een lokale ontmoeting! Het eten was ook heerlijk. Geen vijfsterren restaurant eten, maar de pure Costa Ricaanse keuken. Eenvoudig maar voedzaam en gezond!

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 20 oktober 2016 at 18:19

  Super leuk!! Ik probeer ook altijd een kookworkshop te volgen op reis. Leuk dat je dat in Costa Rica ook kunt doen. Ga ik zeker doen wanneer ik ooit die kant op ga 🙂 .

  • Reply Carolien 22 oktober 2016 at 13:14

   Ja is zeker leuk! En deze is ook erg leuk omdat je in contact komt met een gezin/ familie. Het is wel gericht op koken, maar vooral ook op lokale ontmoetingen.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.