Wildlife in Fins Lapland

Fins Lapland is het ongerepte deel in het noorden van Finland, waar zeer weinig mensen wonen. Hoe minder mensen, des te meer dieren er leven. Ze zijn echter niet altijd makkelijk te spotten. Het gebied is zeer groot en de dieren zijn schuw. Maar met een beetje geluk kom je toch verschillende wilde dieren tegen. Misschien wel de Big Five van Finland.

Rendier Fins Lapland
Rendier langs de kant van de weg in Fins Lapland

De rendieren in Lapland

Als je in Lapland bent dan zie je gegarandeerd rendieren. Ze grazen langs de kant. Of steken onverwacht de weg over. Als er een file staat, dan komt dat door rendieren die op de weg lopen. Hoewel ze los lopen, zijn het geen echte wilde dieren. Alle dieren hebben een eigenaar. Het is eigenlijk loslopend vee.

Je leert meer over de rendieren op de rendierenfarm in Salla. Je ontmoet de rendieren, kan ze voeren én je kunt ze makkelijk fotograferen. Er zijn hier nog veel meer activiteiten te boeken. Zo gingen wij kanoën in Oulanka NP in de zomer. En in de winter boek je een rendieren- of huskysafari door de sneeuw.

Rendieren Rendierenfarm Salla Fins Lapland
Rendieren op de Rendierenfarm in Salla Fins Lapland

De Big Five van Finland: elanden, veelvraat, beren, lynx en wolven

Finland heeft zijn eigen Big Five. De grootste vijf wilde dieren in Fins Lapland zijn elanden, veelvraten, beren, lynxen en wolven. En ook vossen zwerven in het hoge noorden. Dit geldt ook voor de andere wilde dieren. Wil je deze dieren toch zien? Boek dan een tour bij een lokale gids. Zij weten als beste waar de dieren zich laten zien.

Vos in Fins Lapland
Vos in Fins Lapland
Veelvraat in Fins Lapland
Veelvraat, een van de grootste rovers in Fins Lapland

Elanden, grootste hert ter wereld

Hoewel er veel elanden in Finland leven, zijn ze minder makkelijk te spotten dan de rendieren. Dit grootste hert ter wereld is schuw en brengt de dag grotendeels door in de dichtbegroeide bossen. De grootste kans om elanden te zien is in de schemer als ze uit de bossen komen om te grazen op de weiden en tussen moerassen.

Eland, het grootste hert ter wereld
Eland is het grootste hert ter wereld

Beren spotten in Fins Lapland

In Fins Lapland leven wilde bruine beren. Vooral op de grens met Rusland heb je kans om ze te spotten. Hoewel de kans dat je ze zelf ziet heel erg klein is. Je hebt de grootste kans om ze te zien tussen mei en augustus. Dat zijn de warmste maanden in Finland. Er is volop eten en de beren zijn vooral in vroege ochtend en begin van de avond actief. Na augustus beginnen de beren met de voorbereiding op hun winterslaap.

Tip: wil je beren goed spotten en fotograferen? Boek dan een Bear Watching tour bij Ruka Safaris. Je gaat dan naar een schuilhut vlakbij de Russische grens. Er worden wat snacks neergelegd voor de beren, als er niet voldoende eten in de buurt is. Zo is de kans heel groot dat je ze ziet.

Bruine beer Fins Lapland
Bruine beer in Fins Lapland
Beren spotten vanuit een schuilhut in Fins Lapland

Roofvogels: steenarend in Fins Lapland

In Finland komen heel veel roofvogels voor. Zoals de grootste Europese arend: de zeearend. Maar ook andere arenden, valken en kiekendieven. En er leven zo’n 10 verschillende soorten uilen in Lapland, waaronder de sneeuwuil (die helemaal wit is) en de laplanduil. Uilen die in Nederland niet voorkomen. De enige roofvogel die ik heb gezien is de steenarend. Deze liet zich zien bij de schuilhut tijdens de bear watching.

Steenarend in Fins Lapland
Steenarend vanuit de schuilhut

Ook wild spotten in de nazomer?

Ook dieren spotten in Fins Lapland? Boek dan een reis via Voigt Travel en ga op wildlifesafari. Als je in de nazomer gaat, heb je ook kans om het noorderlicht te zien! Een weekje Finland kost je maar een paar vrije dagen, maar je komt met zoveel mooie herinneringen terug!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Voigt Travel en Ruka Safaris. Foto’s zonder mijn beeldmerk komen van Voigt Travel of Pixabay

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.