Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

In Fins Lapland vind je ongerepte wildernis, zover je oog reikt. Als je met het vliegtuig boven dit deel van Finland vliegt zie je alleen maar natuur. Meren en heel veel verschillende tinten groen. En als je in het najaar gaat, komen daar ook nog de tinten van de Indian Summer bij: van helder geel tot warm rood. Eerder schreef ik al over het pure genieten in Fins Lapland met tips voor activiteiten in de natuur in de nazomer. Eén van de activiteiten die de Finnen zelf ook graag doen is: hiken. Het liefst een lange afstandswandeling met overnachting midden in de natuur. Het Nationale Park Oulanka is één van de meest populaire wandelgebieden in Fins Lapland. Ik trok zelf ook de wandelschoenen aan en testte enkele wandelroutes in dit schitterende park.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Oulanka National Park

Oulanka National Park ligt (deels) in Fins Lapland en grenst in het oosten aan Rusland. Het park is een hoogvlakte tussen Kuusamo en Salla en beslaat een oppervlakte van 270 kilometer. Je vindt hier de Oulankakloof, waar de rivier Oulanka stroomt tussen hoge rotswanden. Op sommige plekken is deze vrij wild. In het park zijn dan ook verschillende watervallen te vinden. Deze kom je tegen tijdens een van je wandelingen door het park. De wandelroutes zijn goed aangegeven en lopen wisselend bovenlangs en onderlangs de rivier. Op verschillende routes moet je je hoogtevrees overwinnen en via hangbruggen het snelstromende water overstreken. Wandelen in Oulanka National Park is afwisselend, met veel mooie uitzichten en voor iedereen te doen. De routes variëren van 82 kilometer (de Grote Berenroute) tot een paar honderd meter naar een uitzichtspunt.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

De Grote en de Kleine Berenroute

De bekendste wandelroute is de lange afstandswandeling Karhunkierros, de Grote Berenwandelroute van 82 kilometer. Deze route loop je in 4 à 5 dagen waarbij je onderweg in je eigen tent slaapt of in een van de schuilhutten. Hier hebben wij helaas geen tijd voor. Wij kiezen voor een dagwandeling. Een van de mooiste dagwandelingen is de Pieni Karhunkierros, de Kleine Berenwandeling van 12 kilometer. Deze gaat over 3 hangbruggen en komt langs verschillende uitzichtspunten. De route loopt afwisselend door het bos en langs moerasachtig gebied. Bij deze laatste liggen loopplanken, zodat je geen natte voeten krijgt.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

De rivier is nooit ver weg

De rivier Oulanka is nooit ver weg op deze route. Je komt verschillende watervallen en stroomversnellingen tegen onderweg. Zoals Myllykoski bij de watermolen en de Jurävä waterval. Ben je toe aan een pauze? Stop dan bij een van de verschillende schuilhutten langs de route. Bij de schuilhutten heb je meestal een (compost) toilet. En er is een vuurplaats  waar je je kunt opwarmen of een warme maaltijd kunt maken. Er is altijd hout aanwezig en de Finnen zorgen er voor dat ze na hun eigen bezoek een aantal blokken hout hebben klein gehakt zodat degenen die na hen aankomen direct een vuur kunnen maken. Zo sociaal!

Tip: loop de Kleine Berenroute (Pieni Karhunkierros) in tegengestelde richting. Hiervoor steek je bij de watermolen via de hangbrug de rivier over. Zo loop je de meer dan 100 meter hoogteverschil bij de hoge pas Kallioportti via trappen naar beneden in plaats van omhoog. Dat scheelt een hoop energie!

Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland
Links de trappen die wij naar beneden liepen bij Kallioportti en rechts zie je bovenaan het uitzichtspunt, waar ik op de foto hieronder sta.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Over hangbruggen en  kloven

Het Oulanka National Park kent maar liefst negen hangbruggen. Via deze bruggen steek je de (wilde) rivier over. Over de meeste bruggen mag je niet met meer dan 1 persoon over de brug. De uitzichten zijn prachtig, maak vooral ook even een foto als je op de brug staat. Tijdens de Kleine Berenroute (Pieni Karhunkierros) komen we 3 hangbruggen tegen. Als we later een deel van de Kanjonin Kurkkaus trail lopen passeren we nog eens 3 hangbruggen. Allen met een prachtig uitzicht op de rivier en de omliggende bossen die al verkleuren naar geel en rood.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland
Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland
Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Watersporten in Oulanka National Park

Naast de vele wandelmogelijkheden in het Natiaonal Park, kan je hier ook heel goed watersporten. Er is een raftroute die helemaal tot aan Rusland loopt, waar je verschillende stroomversnellingen in het Oulanka National Park trotseert. Sommige watervallen zijn te heftig en hier wordt de raft uit het water getild, om verderop weer in het water te laten. Wij hebben ook geraft in Fins Lapland, maar niet in het Oulanka National Park. Wel hebben we de natuur verkend vanuit een kano. We maken een tocht vanaf het Savilampi parkeerplaats tot aan de rustplek. Hier leggen we onze kano’s aan en maken nog een korte wandeltocht langs de Kanjonin Kurkkaus trail. En we genieten van een heerlijke lunch (rendierburger) bij het kampvuur. Deze toch kan je boeken bij het Rendierenpark Salla. Wil je jouw hele reis naar Fins Lapland laten regelen, inclusief de activiteiten zoals kanoën en raften? Laat je reis dan – net als ons- organiseren door Voigt Travel.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland Wandelen in Oulanka National Park | Fins LaplandWandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Praktische informatie

Oulanka National Park kent verschillende startpunten van waaruit je het nationale park kunt verkennen. Hier kan je je auto kwijt en vind je verschillende voorzieningen. Lees eerst onderstaande praktische informatie en tips voor je aan je bezoek aan Oulanka National Park begint.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Beginpunt van de Kleine Berenroute bij de camping Retki Etappi

 • De Kleine Beren wandelroute is 12 kilometer lang. Er zitten flink wat hoogteverschillen in, dus je loopt er al snel zo’n 3-6 uur over, afhankelijk van je fitheid en het aantal stops dat je maakt onderweg. De wandelroute start onder andere bij Juuma, Wij parkeerden de auto bij camping Retki Etappi. Hier vind je ook een café waar je na afloop wat kunt eten en drinken. De Kleine Berenroute kan je ook iets verderop beginnen, bij  het Oulanka Basecamp.
 • De Grote Beren wandelroute (Kahrunkierros) is 82 kilometer en loopt van Hautajärvi tot aan Ruka. Officieel is Hautajärvi het beginpunt, maar je kunt ‘m natuurlijk ook in tegengestelde richting lopen. Let op: het is geen rondwandeling, dus je zult zelf je vervoer aan het begin- en het eindpunt moeten regelen. Onderweg zijn er verschillende wildernishutten waar je kunt overnachten. Als je zeker wilt zijn van een goede overnachtingsplek, neem dan je eigen tent mee.
 • Andere bekende startpunten van verschillende (dag) wandelroutes in Oulanka zijn:
  1. het bezoekerscentrum van Oulanka National Park, waar de Grote Berenroute (Kahrunkierros) langs komt. Hier kan je makkelijk naar Kiutaköngäs lopen. Deze stroomversnelling tussen rode rotsen ligt op ongeveer 1,5 kilometer van het bezoekerscentrum. Andere routes die bij het bezoekerscentrum starten zijn de Hiidden Hurmos trail (5km) en de Könkään keino (8 km).
  2. Savilampi parkeerplaats (afslag vanaf Teeriahontie Road), hier kan je de mooie Kanjonin Kurkkaus trail (6km) wandelen. Wij liepen een klein gedeelte van deze wandeling nabij Kirkasvetisenlampi rustplaats
  3. Parkeerplaats bij camping Oulanka. Hier start de rondwandeling Rytikönkään reissu trail (5-7 km).Bekijk voor alle beschikbare wandelroutes in Oulanka National Park op de website of bekijk de plattegrond van Oulanka National Park voordat je je routes gaat plannen.
 • Neem voldoende eten en drinken mee voor tijdens je wandelingen. Er is in het nationale park geen horeca te vinden. Deze vind je alleen bij het bezoekerscentrum en bij camping Retki Etappi. Check de openingstijden voor je bezoek!
 • Zorg voor goede waterdichte wandelschoenen, zeker in natte tijden kan de ondergrond drassig worden. Op plekken waar het snel nat wordt liggen vaak wel planken waarover je kunt lopen. Neem ook zelf wc papier mee, want er zijn wel (compost) toiletten, maar er is geen toiletpapier aanwezig. Ook is er geen (drink) water onderweg, behalve dan de rivier.
 • Er komen beren voor in dit nationale park. Hoewel de kans op een ontmoeting klein is, wees er wel altijd alert op. Het blijven wilde dieren.

Wandelen in Oulanka National Park | Fins Lapland

Wil je jouw (wandel)reis naar Fins Lapland nu boeken na dit artikel? Bekijk dan de website van Voigt Travel en laat je door hen adviseren. Onze reis met Voigt Travel was onvergetelijk.

Ik was in Fins Lapland op uitnodiging van Voigt Travel.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Annemarie 29 oktober 2018 at 08:17

  Het lijkt me super om daar te wandelen, en leuk met die hangbruggen. De natuur in Fins Lapland ziet er prachtig uit!

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:55

   Ja die hangbruggen zijn erg gaaf. Ben jij nou ook al eens in Finland of Lapland geweest?

 • Reply Jacomijn Heupink 29 oktober 2018 at 10:38

  Wat een gave routes!! Ik zou heel graag een meerdaagse tocht gaan doen hier. Die hangbruggen zijn altijd super, de mooiste uitzichten krijg je dan! En ik denk dat zo’n warm broodje erg lekker smaakt na een dag wandelen 🙂

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:53

   Ja die meerdaagse tocht lijkt me ook echt gaaf. Ik moet gewoon nog een keertje terug. Of in de winter en dan langlaufen of met sneeuwschoenen aan. Hoewel dat me wel een stuk zwaarder lijkt.

 • Reply Jessica 4 november 2018 at 00:23

  Heerlijk die herfstkleuren inderdaad! Volgens mij heb je daar een paar hele mooie wandelingen gemaakt 🙂 Geen beren meer tegengekomen? De kans is inderdaad klein, en eerlijk gezegd zou ik het ook best spannend vinden als ze ineens voor m’n neus staan. Ik weet nou niet eens meer precies of je het beste juist stil moet blijven staan of lawaai moet maken ;p

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.