Bruinisse: mosselen eten en varen op de Oosterschelde

Als je ergens goed mosselen kunt eten is het in mosseldorp Bruinisse in Zeeland. En dat laten ze hier graag zien. Om de grote mosselschelp op de kade kan je niet heen, het is de meest gefotografeerde highlight in Bru, zoals Bruinisse door eigen inwoners wordt genoemd. In Bruinisse eet je de mosselen direct uit de Oosterschelde als je meevaart met een kotterschip. Of als je geen zeebenen hebt, in een van de vele restaurants in het dorp. Voor zo’n klein dorp is het grote aantal restaurants opmerkelijk. Naast mosselen biedt de Oosterschelde de bezoeker nog veel meer: van oester tot zeezout en van zeilen tot zeehondensafari’s. Ik woon al (bijna) mijn hele leven in Zeeland en passeerde Bruinisse regelmatig, maar ik was er nog nooit geweest. Tijd om daar verandering in te brengen.

Bruinisse ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland en wordt omringd door water. Aan de ene kant het Grevelingenmeer en aan de andere kant de Oosterschelde. De Oosterschelde is voor een groot gedeelte een nationaal park, het grootste pationale park van Nederland. In de Oosterschelde hebben mosselvissers percelen waar zij de mosselen kunnen kweken en vissen. In Bruinisse zijn een aantal restaurants de Mosselgilde gestart, ter promotie van Bruinisse als hét mosseldorp van Schouwen-Duiveland.

Mosselen eten Bruinisse mosselkotter
De mosselkotters van Bruinisse

Brusea: vissersuusje en visserijmuseum vertellen het verhaal van Bru

Als je meer wilt weten over het mosseldorp Bruinisse dan is een start bij het museum Brusea een goed plan. Hier vind je nog het laatste overgebleven monument van Bruinisse, de rest van de monumenten is platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Het oude ‘vissersuusje’ is ingericht alsof de laatste inwoners van meer dan 100 jaar geleden er nog steeds wonen. Met herkenbare voorwerpen als een stoof, potkachel en emaillen pannen, net zoals mijn opa en oma dat hadden. Het is een feest van herkenning. In het gebouw ernaast vertelt het visserijmuseum het verhaal van de mosselvangst. Al in de 15e eeuw leefden de inwoners van Bru van deze schelpdieren en het leverden ze heel wat welvaart op. Ook de verf van de meekrap zorgde voor goede inkomsten. Tonnen met deze rode verfstof voeren naar verre oorden als Amerika en Rusland, totdat de synthetische verf werd uitgevonden.

Uitleg over de groei stadia van de mossels

Zout uit de Oosterschelde

Na het bezoek aan Brusea is het tijd om op de fiets te stappen om een bezoek te brengen aan zoutziederij De Zeeuwsche Zoute. Deze jonge onderneming haalt zout uit de Oosterschelde. Ik krijg een uitleg over de manier waarop zout gewonnen wordt en proef hun verschillende soorten zout uit de Oosterschelde: puur zout en gerookt zout. Het calcium wordt van het zout gescheiden en dat levert een puur zoutproduct op, met nóg meer smaak. Het bedrijf investeert in energiezuinige productieprocessen en werkt aan uitbreiding van het afzetgebied. Het is mij na de uitleg wel duidelijk dat het een zeer arbeidsintensief proces is. Veel gebeurt nog handmatig. Het is zeker een mooie toevoeging voor culinair Zeeland. Het zout heeft al het keurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct en wordt door verschillende sterrenrestaurants gebruikt.

Mosselgilde Bruinisse restaurants promoot mosselen

De allerbeste mosselen eet je in Bruinisse“, zegt voorzitter Niels Habraken van de Mosselgilde Bruinisse. “Door de nationale parkstatus van de Oosterschelde is de waterkwaliteit heel goed en daar profiteert de mossel ook van.” De Mosselgilde bestaat uit 6 restauranteigenaren, die Bruinisse als mosseldorp op de kaart willen zetten en de kwaliteit van de mosselen in hun restaurant waarborgen.

Deelnemers zijn:

De Mosselgilde kiest ook ieder jaar geblinddoekt een mosselwijn. Voor 2020 is dat de Nebla Verdejo. Nebla Verdejo is gemaakt door de 4e generatie wijnmakers van het familiebedrijf Vincente Gandia. Vicente Gandía wordt gezien als het grootste wijnbedrijf in Valencia en omgeving.

Meevaren op mosselkotter Bru-8

Na de lunch met een mosselkroket en een kreeftensoep, is het tijd om aan boord van een echte mosselkotter te stappen. Elke mosselvisser heeft zijn eigen perceel waar de mosselen groeien. Het duurt in totaal 3 jaar voordat de mossel geschikt is voor consumptie. De vissers van Bru-8 laten de verschillen zien tussen de 2-jarige en 3-jarige mosselen, door deze van verschillende plekken op te vissen. Ik eet ook een mossel zo rauw uit het water. En deze smaakt heerlijk ziltig. Mosselen hebben verschillende vijanden, waaronder de zeester. Dat wist ik helemaal niet, dat dit mooie zeedier die mosselen lekker oppeuzelt. De vissers gooien alle extra gevangen dieren weer retour, behalve de zeester. Op de kotter is er tijd voor verschillende hapjes met mosselen, zoals een heerlijk mosselsoepje en mosselen met Zeeuws spek, simpel maar erg lekker. En ook de Zeeuwse oesters worden ter plekke opengemaakt en geserveerd. Met het zonnetje op mijn gezicht en de mosselwijn in mijn hand geniet ik van deze mooie middag op de Oosterschelde.

Watersport en waterrecreatie vanuit Bruinisse

Nationaal Park De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland en bestaat vooral uit water. Hier leven naast schelpdieren ook twee soorten zoogdieren: de bruinvis en de zeehond. Ik zie ze niet deze keer tijdens de vaartocht op de Oosterschelde, maar eerder zag ik ze al wel eens tijdens een zeehondensafari. Deze vertrekken vanuit verschillende plaatsen en ook vanuit Bruinisse. Verder nodigt de Oosterschelde én het Grevelingenmeer uit tot allerlei watersporten, van duiken tot zeilen. Ik rijd na deze mooie dag weer terug naar huis, maar kom je van verder, dan zijn er genoeg redenen om wat langer te blijven in Bruinisse.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Mosselgilde Bruinisse

Pinterest

Bewaar dit artikel op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.