Bosuilen zijn de meest voorkomende uilen in Nederland. De bosuil leeft in naald- en loofbossen, stadsparken en zelfs in groene woonwijken. Meestal zie je ‘m niet, maar hoor je ‘m alleen, want het is een echt nachtdier. Soms heb je geluk en kan je een bosuil overdag op zijn roestplaats vinden.
Meer wild zien en fotograferen? Lees ook mijn artikel over ransuilen in Nederland. En het artikel waar je in Zeeland herten kan zien.

Bosuilen in Nederland herkennen
Bosuilen komen op veel plekken voor in Nederland. Ze zijn zo’n 40-42 cm groot en goed te herkennen aan de relatief grote ronde kop. En aan de zwarte ogen. De kleur van hun veren varieert van grijs tot roestrood. Overdag houden ze zich schuil in boomholtes en dicht tegen boomstammen aangedrukt. ’s Nachts gaan ze op jacht. De roep van de mannetjes bosuil in de nacht is angstaanjagend. Grote kans dat je deze wel eens hebt gehoord.

Leefgebied en territorium bosuil
Bosuilen leven in zeer veel landschapstypen, van loofbossen tot boeren erven en van parken tot zelfs duinen. Dit komt omdat de bosuil niet zo kieskeurig is in zijn eetpatroon. Hij eet allerlei kleine zoogdieren en vogels. Maar ook kikkers, padden en regenwormen. En soms zelfs vis. Een broedpaar blijft het hele jaar in hetzelfde terriorium, ze zijn standvastig.

Wintertijd beste tijd om uilen te zien
De beste tijd om bosuilen te spotten is in de winter. Dan hebben veel bomen geen bladeren en kan je overdag de bosuilen zien zitten in een boomholte. Ze zitten daar alleen. En dus niet zoals de ransuilen met een hele groep in één boom.
Broeden en jongen
De bosuilen zijn vroeg met broeden en beginnen soms al in februari, maar meestal leggen ze in maart hun eieren. Ongeveer 2-4 eieren. Afhankelijk van hoeveel voedsel er te vinden is. Bosuilen maken hun nest in boomholtes of nestkasten. Na ongeveer 4 weken worden de jongen geboren. Na een tot een paar weken klimmen de jongen uit het nest en verplaatsen zich naar boomkruinen. Na 3 maanden zijn ze klaar om te vliegen.
Uilen in Nederland
In Nederland komen 8 soorten uilen voor: kerkuil, steenuil, ransuil, bosuil, velduil, sperweruil, oehoe, sneeuwuil, ruigpootuil. De laatste vier uilen zijn zeldzaam in Nederland. Ze worden hier op heel weinig plekken of sporadisch gezien. Meer lezen over deze uilen bezoek dan de website van de vogelbescherming.
Uilen zien en fotograferen tips
Ook uilen spotten en fotograferen? Kijk dan eens op waarneming.nl hier vind je de meest recente waarnemingen van andere natuurliefhebbers. Het is geen garantie, want het gaat om wilde dieren. Lees ook mijn artikel over ransuilen in Nederland.
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt met deze telelens. En een canon EOS 5D Mark III

Geen reacties