San Sebastian in een dag

San Sebastian ligt in Baskisch Spanje, niet ver van de grens van Frankrijk. De officiële Baskische naam is Donostia. De stad heeft 186.000 inwoners en ligt aan de kust. Vroeger brachten de royals hier hun vakantie door en nog steeds komen er veel jetsets. Nu vooral voor het filmfestival dat hier jaarlijks gehouden wordt. Wij komen hier echter niet voor het festival, maar willen de stad San Sebastian in een dag verkennen, vanuit onze standplaats in Frankrijk. Lees wat wij allemaal in één dag deden. Ik kan je alvast verklappen, San Sebastian is leuk en een dagje is veel te weinig voor deze stad.

IMG_0751

Gros

Wij beginnen ons bezoek aan San Sebastian in Gros. Hier parkeren we onze auto in een parkeergarage bij Cataluña Plaza, een leuk plein. Vandaaruit wandelen we richting oude stad. Echter we hebben trek en ik moet plassen en dan lopen we tegen Ni Neu aan. Nog niet wetende hoe lekker je hier kunt eten, ploffen we op het terras neer en bestellen een biertje. Ik loop naar binnen en zie dat het een erg leuk, modern restaurant is en we horen dat we binnen uitgebreider kunnen eten dan op het terras, inclusief wijnarrangement. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen. Biertjes opgepakt en we verhuizen naar binnen, waar we heerlijk genieten van een menu met heerlijke Spaanse wijn. Topper dit. Later lees ik dat hier een chefkok met Michelinster staat te koken 🙂

IMG_0701IMG_0696IMG_0698IMG_0688IMG_0692

Parte Vieja

Na de lunch bij Ni Neu steken we, beetje waggelend door het eten en de wijn, de Zurriolabrug over om richting de oude stad te lopen. Links van de brug valt gelijk het Theatro Victoria Eungenia op, een groot geel gebouw met torens. Het gebouw dateert van 1912 en is nog steeds in gebruik als theater.

IMG_0704b

De oude stad bestaat uit gezellige kleine straatjes vol met pintxos-bars. Pintxos zijn Baskische tapas en ze zien er verrukkelijk uit. Helaas zaten we nog helemaal vol van de lunch bij Ni Neu, anders hadden we zeker meerdere pintxos geprobeerd!

IMG_0721     IMG_0712

In het oude gedeelte vind je ook Iglesia Santa Maria, ingeklemd tussen de smalle straatjes.

IMG_0709     IMG_0711

Plaza de la Constitución is het hart van de oude stad. Vroeger was dit plein de arena -oa voor stierenvechten- dit is nog te zien aan de 147 genummerde balkons. Dit waren de tribunes. Nu staat het plein vol terrassen.

IMG_0719IMG_0717

Puerto – de haven

Een gedeelte wat je zeker niet moet overslaan is de haven. Hier vind je een leuke boulevard met visrestaurants. Ook zit hier een Aquarium en een Maritiem museum. Wij slaan deze oa uit tijdgebrek over, maar klimmen wel naar het dak van het aquarium voor een mooi uitzicht op de Concha Baai en de overkant.

IMG_0724IMG_0723IMG_0725IMG_0728IMG_0740Naamloos_panorama1

Wij lopen vervolgens de hele Paseo Nuevo af, langs de Golf van Biskaje. Wat is de zee hier ruig, de golven slaan op de rotsige kust, we waaien heerlijk even uit. Ik geniet van de wind in de haren en van het klotsen van de golven tegen de rotsen. Het gekrijs van een paar meeuwen erbij en ja… je weet dat je dicht bij de zee bent. Je wandelt niet alleen langs het water, maar eigenlijk ook om Monte Urgull, een versterking met de vroegere uitkijkposten en kanonnen.

IMG_0744IMG_0741IMG_0750

Na deze wandeling zijn we weer terug bij de oude stad. We wandelen nog wat door de winkelstraten en kopen nog een heerlijk ijsje. Terug naar de auto stuiten we nog op een groep Baskische muzikanten. De Baskische cultuur is hier nog heel levendig, ook onder de jongeren.

IMG_0754

Dan eindigt toch echt ons dagje San Sebastian, helaas. Maar we zijn het erover eens dat het een heerlijke stad is waar we echt te weinig tijd voor hadden. We komen hier vast en zeker nog eens terug, al was het alleen maar om eindelijk die heerlijke pintxos te proeven.

Hou je van lekker eten, gezellige sfeer én strand /watersporten? Dan zit je goed in San Sebastian!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Judith 13 september 2017 at 21:03

    San Sebastian staat al een tijdje op mijn stedentripwensenlijstje maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Door jouw blog denk ik dat ik het toch eindelijk maar eens ga plannen.

  • Leave a Reply