San Sebastian in een dag

San Sebastian ligt in Spaans-Baskenland, niet ver van de grens van Frankrijk. De officiële Baskische naam is Donostia. De stad heeft 186.000 inwoners en ligt aan de kust. Vroeger brachten de royals hier hun vakantie door en nog steeds komen er veel jetsets. Nu vooral voor het filmfestival dat hier jaarlijks gehouden wordt. Wij komen hier echter niet voor het festival, maar willen de stad San Sebastian in een dag verkennen. Een rondreis Spanje is niet compleet zonder een bezoek aan deze stad. Ik kan je alvast verklappen, San Sebastian is geweldig en een dag is veel te weinig voor deze mondaine badplaats vol gastronomie, kunst en cultuur.

Andere steden bezoeken in Spaans-Baskenland? Denk dan aan Bilbao en Pamplona.

San Sebastian in een dag

Gastronomie

Wij beginnen ons bezoek aan San Sebastian in Gros. Hier parkeren we onze auto in een parkeergarage bij Cataluña Plaza, een leuk centraal plein. Vandaar uit wandelen we richting oude stad. Echter we hebben trek en dan lopen we tegen Ni Neu aan. Nog niet wetende hoe lekker je hier kunt eten, ploffen we op het terras neer en bestellen een biertje. Ik loop naar binnen en zie dat het een erg leuk, modern restaurant is en we horen dat we binnen uitgebreider kunnen eten dan op het terras, inclusief wijnarrangement. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen. Binnen genieten we van een heerlijk menu met bijpassende Spaanse wijn. Later lees ik dat hier een chefkok met Michelinster staat te koken.

Parte Vieja

Na de lunch steken we de Zurriolabrug over om richting de oude stad te lopen. Links van de brug valt gelijk het Theatro Victoria Eungenia op, een groot geel gebouw met torens. Het gebouw dateert van 1912 en is nog steeds in gebruik als theater.

San Sebastian in een dag

Pintxos – Baskische tapas

De oude stad bestaat uit gezellige kleine straatjes vol met winkels én met Pintxos-bars. Pintxos zijn Baskische tapas en ze zien er verrukkelijk uit. Je wijst de tapas aan die je wilt eten en bestelt er een heerlijke bijpassende wijn bij. Als echte locals eet je de Pintxos staand aan de bar.

Basiliek Iglesia Santa Maria

In het oude gedeelte vind je ook de basiliek Iglesia Santa Maria. Deze barokke kerk is ingeklemd tussen de smalle straatjes en valt eerst niet zo snel op. Binnen vind je het hoofdaltaar met het beeld van Virgen del Coro, de patroonheilige van San Sebastian. Vroeger stond hier eerst een Romaanse kerk, de huidige kerk stamt uit de periode 1743-1764. Vooral ’s avonds is de kerk een opvallend gebouw in de stad door de prachtige verlichting.

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución is het hart van de oude stad. Vroeger was dit plein de arena, onder andere voor stierenvechten. Dit is nog te zien aan de 147 genummerde balkons. Deze balkons waren vroeger de tribunes. Nu staat het plein vol terrassen en je kan je hier goed mensen kijken.

San Sebastian plaza de la Constitución
San Sebastian plaza de la Constitución

Puerto – de haven

Een gedeelte wat je zeker niet moet overslaan is de haven. Hier vind je een leuke boulevard met visrestaurants. Ook zit hier een Aquarium en een Maritiem museum. En het kunstmuseum San Telmo. Wij slaan deze uit tijdgebrek over, maar klimmen wel naar het dak van het aquarium voor een mooi uitzicht op de Concha Baai en de overkant.

IMG_0724
IMG_0723
IMG_0725
IMG_0728

Paseo Nuevo

Wij lopen de hele boulevard Paseo Nuevo af, langs de Golf van Biskaje. De zee is hier ruig, de golven slaan hard op de rotsige kust. Wij waaien hier heerlijk even uit. Je wandelt niet alleen langs het water, maar ook om Monte Urgull, een versterking waar vroeger de uitkijkposten en kanonnen stonden, om de stad te verdedigen.

IMG_0744
IMG_0741
IMG_0750

Baskische cultuur

Na deze wandeling zijn we weer terug bij de oude stad. We wandelen nog wat door de winkelstraten, genieten van de leuke winkeltjes en kopen nog een heerlijk ijsje. Terug naar de auto stuiten we nog op een groep Baskische muzikanten. De Baskische cultuur is hier nog heel levendig, ook onder de jongeren.

San Sebastian en eigenzinnig Baskenland mag niet ontbreken tijdens je Rondreis Spanje.

San Sebastian in een dag

Hou je van lekker eten, kunst en cultuur, een gezellige sfeer én strand? Dan zit je goed in San Sebastian!


Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel is een samenwerking met SRC Reizen €

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Judith 13 september 2017 at 21:03

  San Sebastian staat al een tijdje op mijn stedentripwensenlijstje maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Door jouw blog denk ik dat ik het toch eindelijk maar eens ga plannen.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.