Fatbiken bij Salla in Fins Lapland

In september bezoek ik Fins Lapland. Er staat me een heerlijke outdoorweek te wachten. Ik spot (wilde) dieren, pluk bessen in het wild, wandel in verschillende nationale parken (Oulanka National Park en Riisitunturi National Park), rijd in een ATV over bospaden, pak de kano én ik raft. En last but not least: ik ga fatbiken! Oftewel fietsen met een mountainbike met hele dikke banden.

Fatbiken bij Salla in Fins Lapland
Fietsen met een e-fatbike in Fins Lapland

Fatbike: mountainbike met dikke banden

Ik had er zelf nog nooit van gehoord, een fatbike. Het blijkt een mountainbike te zijn met hele dikke banden. Zo zijn ze ook geschikt om over besneeuwde wegen te rijden. Ook blijk je er makkelijk mee over oneffen terrein te kunnen rijden. Met ruim 35 kilometer sjezen we de berg af. Heuveltje op is een ander verhaal. Gelukkig hebben we een e-fatbike. Zo kunnen we gewoon blijven fietsen, daar waar andere mountainbikers moeten afstappen en lopen. Echt heerlijk om met de fiets op pad te zijn. En net als met de auto, er is onderweg weinig verkeer. Heerlijk relaxed.

Fatbike is een mountainbike met dikke banden
Een fatbike is een mountainbike met hele dikke banden, ook geschikt om in de sneeuw mee te fietsen

Fatbike fiets huren bij Salla Ski Resort

Wij huren onze fatbike fiets bij het Salla Ski Resort. We hebben de keuze uit gewone fatbikes en E-fatbikes. Aangezien we al gezien hebben dat het hier bij Salla soms behoorlijk bergje op gaat, kiezen we voor de e-fatbike. En dat blijkt helemaal geen verkeerde keuze. Natuurlijk krijgen we er ook een charmante helm bij. Alles voor de veiligheid. Ook krijgen we er een kleine plattegrond bij met daarop de fietsroutes. Handig, er staat bij welke routes je met een gewone fiets kunt rijden en welke meer geschikt zijn voor een mountainbike.

Wennen aan de fiets

We besluiten eerst richting het meer en de camping te fietsen. Even rustig beginnen over geasfalteerde paden en daarna over gravel. Ik heb nog nooit met een e-fatbike gefietst dus even wennen hoe alles werkt. Over de gravelroad klimmen we al snel omhoog en dan merken we dat de trapondersteuning wel erg fijn is!

Fietsen over gravel en langs een prachtig meer

Na het rustige stukje langs het meer, steken we de weg over en vervolgen ons pad via Tsallantunturi Tuvat. Hierachter volgen we een gravelpad dat behoorlijk stijgt. We komen veel mountainbikers tegen die met de fiets aan de hand lopen, wij kunnen met de trapondersteuning en flink wat inspanning op onze fiets blijven zitten fijn! We zien een prachtig meer, waarvoor we even van de fiets stappen. Dit is zo mooi!

Fietsen over gravelroad

Fietsen over sneeuwscooterpaden

We wennen steeds meer aan onze fiets en we worden zelfverzekerder. Een tandje omhoog qua moeilijkheid dus. Er zijn niet alleen gewone fiets- en mountainbikepaden. Je kunt ook fietsen over sneeuwscooterpaden. Deze zijn echter niet allemaal even makkelijk begaanbaar. We komen op een pad met heel veel grote stenen. Gelukkig kunnen de dikke banden van de fatbike veel aan, maar af en toe is het zelfs hiervoor te gek en moeten we even lopend verder. We steken de weg weer over en klimmen omhoog en voor ik het weet staan we halverwege de skipiste van Sallantunturin. Ik kijk naar beneden en moet even slikken met mijn hoogtevrees. Strak vooruitkijken en snel mijn weg vervolgen. Terug naar het beginpunt. Hier leveren we onze fietsen weer in.

Fietsen over sneeuwscooterpaden, van goed begaanbaar tot technische uitdagingen
Fatbiken bij Salla in Fins Lapland
Over een goed begaanbaar sneeuwscooterpad

Fatbiken in Finland is echt superleuk! Helaas hadden we niet de hele dag de tijd, anders had ik graag nog meer verkend.

Ook zo’n gave outdoorreis maken naar Fins Lapland? Kijk dan eens op de website van Voigt Travel voor de mogelijkheden.


Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Voigt Travel en Salla Ski Resort

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.