Fietsen in Wallonië: rondje Chimay en Lompret

Fietsen in Wallonië, van Chimay naar Lompret is één van mijn favoriete routes. Zoals ik al in eerdere blogs schreef, fietsen in Wallonië is echt voor iedereen. Of je nu van uitdagende tochten houdt of met je gezin op pad gaat. Eerder beschreef ik al de route van Namen naar Dinant, die 30 km lang over vlak terrein gaat langs de Maas en de kindvriendelijke fietsroute langs Les lacs de l’eau d’heure van 8 km. In deze blogpost de route van Chimay naar Lompret. De route start bij het kasteel van Chimay en gaat over glooiende wegen door het boeren landschap naar het dorpje Lompret. Van daaruit fiets ik via een andere route weer terug naar het plaatsje Chimay. Totale lengte zo’n 15 kilometer.

Fietsen in Wallonië: rondje Chimay en Lompret

Château de Chimay

Het kasteel van Chimay is het startpunt van mijn fietsroute in Wallonië, vandaar fiets ik naar Lompret. Uiteraard neem ik eerst de tijd om het kasteel te bezoeken. En dat is de moeite waard! Het kasteel stamt uit de 9e eeuw en is door de jaren heen in handen van verschillende belangrijke families geweest. Naast een militair bolwerk was het vaak ook een religieuze plek en een plaats waar recht werd gesproken. En natuurlijk wilden de families graag hun macht tonen aan anderen. Nu kan je met behulp van een interactief programma het kasteel verkennen. Je krijgt bij je bezoek een ipad met het programma in jouw taal (voor zover beschikbaar). Als je door de verschillende ruimtes loopt, lichten voorwerpen op en hoor je het verhaal erachter. In het indrukwekkende theater wordt de geschiedenis verteld aan de hand van een 3d voorstelling.

Chateau de Chimay

Kasteel Chimay Wallonië Kasteel Chimay toonzaal 274a7348 Kasteel Chimay Wallonië

Fietsen door glooiende boeren landschappen

Dan is het tijd om op mijn fiets te stappen. Als ik het plaatsje Chimay uit ben, kom ik gelijk in het groen. De route gaat door het glooiende boeren landschap, waarbij koeien me gezapig aankijken, terwijl ze onverstoord verder gaan met herkauwen. In deze route zit een aantal flinke stijgingen, waarbij mijn benen aan het werk moeten. Voordeel van stijgen is dat er ook gedaald wordt. Met de wind in mijn haren sjees ik de heuvels af. Ik gooi mijn benen in de lucht en laat de zwaartekracht het werk doen. Joehoe, ik voel me zo vrij als een vogeltje. Heerlijk. Af en toe stap ik van mijn fiets, omdat ik een mooi plaatje zie wat ik echt even moet vastleggen. Koeien en paarden in de wei, hooibalen op een stapel en oude boeren schuren. De tijd lijkt hier te zijn stilgestaan. Ik kom helemaal tot rust.

Platteland Lompret 274a7383 Fietsen in Wallonië Lompret Fietsen door het platteland in Walloniëimg_1521

Les plus beaux village Lompret

Ongeveer halverwege de route kom je bij het dorpje Lompret. Dit is een ‘les plus beaux villages’ van Wallonië. Je kent dit waarschijnlijk wel van Frankrijk, maar ook Wallonië heeft nu 24 plaatsen die de naam mogen dragen. Het betekent dat het dorpje authentiek is en goed onderhouden wordt en dat er cultureel erfgoed te vinden is. De dorpskern van Lompret is een overblijfsel van een oud feodaals kasteel. Nu is het vooral een lekkere plek langs de rivier Eau Blanche voor een stop tijdens de fietstocht. Bij het restaurant L’eau blanche serveren ze Chimay trappistenbier. Heerlijk om hier even te zitten en te genieten van de omgeving, voordat je weer terug naar Chimay fietst.

Chimay trappistenbier Wallonië

Een Chimay trappistenbier bij restaurant L’Eau Blanche

Lompret een van de mooiste dorpen van Wallonië

Espace de Chimay: ontdek de Chimay bieren en kazen

Ongeveer 10 kilometer buiten Chimay vind je Espace de Chimay. Hier kan je alles ontdekken over Chimay bieren en kazen. Ga op ontdekking in de expositieruimte. Om vervolgens de bieren en kazen te proeven in het restaurant. Bij elk soort bier hebben ze een bijpassende kaas. De Chimaykazen worden niet in zout water gewassen maar met bier. Naast trappistenbier heeft Chimay dus ook trappistenkaas. Ik heb er heerlijk van zitten smullen, ik ben een echte kaasliefhebber. Hoewel de opzet en ruimte wat groot en erg op groepen gericht is (lees wat minder sfeervol), maken de lekkere kazen en bieren alles goed. Een aanrader wat mij betreft!

Zie ook: → Espace de Chimay

Espace de Chimay274a7399Proeverij Espace de Chimay

Dit blog kwam tot stand met medewerking van België Toerisme

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 26 september 2016 at 09:48

  Wat een prachtige landschappen! Mooi om zo’n mooi gebied op deze manier te verkennen!

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:45

   Ja heerlijk. Er is niet zo heel veel, maar die landschappen en die rust, ik vind dat op z’n tijd zo zalig. Zeker na een drukke periode, dan kom je echt helemaal bij.

 • Reply Sanne 27 september 2016 at 08:37

  Wat een leuke route en met 15 km voor iedereen goed te doen! Prachtige natuur en super leuk, die interactieve ipad tour. En niet alleen voor kinderen. 🙂

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:42

   Nee, ik vind het zelf ook leuk om wat meer te weten over de geschiedenis en dan is zo’n interactieve tour met iPad heel erg leuk.

 • Reply Stephanie | Expeditie Aardbol 29 september 2016 at 11:28

  Prachtige plaatjes en wat een mooie omgeving! In Wallonië kom ik nooit, des te leuker om jouw enthousiaste verslag te lezen!

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:39

   dank je! Ik kwam zelf daar ook nooit, maar het is echt de moeite waard voor een bezoek, bijvoorbeeld tijdens een midweekje of herfstvakantie.

 • Reply Jenny - ikreis.net 29 september 2016 at 16:53

  Wat een prachtig gebied lijkt me dit om te fietsen! Mooie afwisseling van cultuur en natuur.

  • Reply Carolien 30 september 2016 at 11:38

   Ja, het is erg leuk en dat had ik eerlijk gezegd niet zo verwacht. Wallonië rijd ik eigenlijk altijd voorbij, als ik onderweg naar Frankrijk ben, maar dat is zonde!

 • Reply Jessica 30 september 2016 at 18:33

  Wat is het daar eigenlijk groen en wat kun je veel zien tijdens een fietstocht van 15 kilometer zeg! 😀 Zijn de fietspaden ook wel een beetje goed? 😉 Wij als Nederlanders zijn best verwend met al onze fietsroutes en -paden haha :p

  • Reply Carolien 5 oktober 2016 at 12:13

   De fietspaden zijn wel goed te doen, maar het verschilt per route. Sommige zijn wel echte karresporen of wasbordjes, dan is een mountainbike of fiets met brede banden wel weer fijn. We zijn zeker verwend hier in NL. Maar, soms is het juist ook weer leuk om over de niet gebaande paden te rijden. Zeker als je een mountainbike hebt.

 • Reply Yvonne 2 oktober 2016 at 20:36

  Wat een mooie foto’s zeg! En 15 kilometer is zelfs voor ons heel prima te doen, onze oudste van bijna 4 fietst inmiddels behoorlijk vlot door, dus misschien komend jaar eens zo’n fietstocht proberen. Dat kasteel vinden onze dames vast ook erg leuk!!

  • Reply Carolien 5 oktober 2016 at 12:14

   Ja leuke routes hoor. Gewoon heel relaxt en je hebt toch behoorlijk wat te zien onderweg, van leuke kleine plaatsjes tot kastelen en bierbrouwerijen

 • Reply Marcella 17 oktober 2016 at 20:45

  Geweldig gebied om op de fiets te ontdekken. Echt eentje voor op mijn wishlist!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.