Yosemite National Park | de mooiste plekken

Rotswanden met pieken zo hoog je kunt kijken. Spetterende watervallen. En spectaculaire kloven. Dat is Yosemite National Park. In dit park hoef je geen lange wandelingen te maken om van de mooiste plekken te genieten. En dat is wel zo fijn als het +30 graden is. En dat wordt het hier in de zomer vaak.

Ga je in het hoogseizoen (juli / augustus) naar Yosemite National Park? Lees dan ook deze tips om van jouw roadtrip in het hoogseizoen naar zuidwesten van Amerika een onvergetelijke ervaring te maken.

Over het park: Yosemite Valley is gevormd door schuivend gletsjerijs in de ijstijd en is dus al heel oud. In 1819 werd het een nationaal park en sinds 1984 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Uitkijkpunten Yosemite

Als je Yosemite binnenrijdt vanuit het westen en je rijdt naar Yosemite Valley, dan val je al heel snel met je neus in de boter. De Merced Rivier baant zich een weg tussen de hoge rotswanden die een kloof vormen. En in de verte zie je watervallen uit de hoogte naar beneden storten. En dwars door dit natuurgeweld baant zich een smalle weg. Best een uitdaging voor een camper. Dat ontdekken we vooral als we de tunnels door moeten en een RV Highfive hebben (botsing met andere RV met de spiegels, iets wat hier blijkbaar dagelijks voorkomt). Maar de natuur in Yosemite is schitterend. Superlatieven schieten hier tekort. Voor mij is dit park hét hoogtepunt van onze rondreis door het Zuidwesten van USA. Mis vooral Tunnelview niet voor het perfecte postcard plaatje. En stop regelmatig aan de kant van de weg om van de uitzichten te genieten.

top 3 uitkijkpunten voor het perfecte plaatje: Tunnelview, Glacier Point & Olmested Point

Yosemite NP Tunnelview

Tunnel View

Sequoia bomen in Mariposa Grove

Yosemite bestaat niet alleen uit rotsen en een kloof waar de Merced River zich een weg door baant. Je vindt hier ook gigantisch grote bomen: the Sequoiatree. Deze bomen kunnen meer dan 3000 jaar oud worden en zijn de grootste bomen ter wereld (in omvang). Deze oerboom, ook wel mamoetboom genoemd, kunnen tientallen meters breed worden. De mooiste en grootste bomen vind je bij Mariposa Grove. Maak hier een wandeling van ongeveer 5 kilometer langs de verschillende bomen. Een selfie tussen de bomen mag natuurlijk niet ontbreken. Dan zie je pas hoe breed de bomen zijn!

Feit: de grootste Sequoiaboom is de General Sherman Tree ruim 83 meter hoog en 31 meter breed. Deze boom staat bij Marioposa Grove.


Mariposa Grove Sequoia Tree YosemiteMariposa Grove Sequoia Tree

De bekendste watervallen

Yosemite National Park heeft heel wat watervallen, die vooral in het voorjaar indrukwekkend zijn. Vanaf de zomer neemt de kracht van het water steeds meer af. De bekendste is Yosemite Falls (739 meter). Andere bekende watervallen zijn Bridalveil Fall (189 meter), Vernall Fall (97 meter) en Nevada Fall (181 meter). Maak de wandeling naar Vernall Fall of zelfs de Nevada Fall voor mooie uitkijkpunten op deze watervallen. Let op: je wordt wel nat bij deze wandeling.

Mist Trail: je hoeft geen lange wandeling te maken om een mooi uitzicht te hebben. Vanaf de Vernall Footbridge zie je de Vernall Fall naar beneden storten. Perfecte fotoplek. Je kunt zelf bepalen hoe ver je daarna nog verder omhoog wil klimmen.

Yosemite National Park Mist Trail

Zwemmen in de Merced River

Even genoeg van autorijden langs de smalle wegen? En geen zin om lang te wandelen? Parkeer je auto of camper dan bij parking vlakbij Lower Yosemite Falls (Shuttlebus stop 8) en wandel een paar honderd meter naar de Merced River. Vergeet niet je zwemkleding mee te nemen! Want wat is dit een prachtige plek om te zwemmen. Uitzicht op rotsen, watervallen en het water om in af te koelen. Wat wil je nog meer als het een hete dag is. Ook heel fijn voor kinderen om even pootje te baden tussen al dat outdoor- en natuurgeweld.

Varen: je kunt ook met een opblaasboot de rivier afzakken. Er staat geen sterke stroming dus het is vooral een zen activiteit en af en toe moet je zelf peddelen.

Yosemite NP USA

Pootje baden en zwemmen in Merced River

Yosemite Fall

Mooi decor van ons zwemplekje

Tioga Road

Een van de mooiste autoroutes in Yosemite National Park is de Tioga Road. Deze weg is de helft van het jaar gesloten, wegens sneeuwval. Het is met 3000 meter hoogte, de hoogstgelegen weg van de Verenigde Staten. Bij Olmsted point heb je een mooi uitzicht. Stop hier dus zeker om even de benen te strekken en te genieten van het uitzicht. Sla ook Tuolomne Meadows niet over. Dit is een grote open sub-alpine weidegebied, omringd door rotspieken. Hier stroomt de Tuolumne River. Hier starten ook verschillende wandelroutes.

Yosemite NP

Olmsted Point

Yosemite NP Tioga Lake

Tioga Lake

Yosemite NP

Onderweg naar Mono Lake, rijden tussen de hoge bergen

Praktische informatie

Wil je ook Yosemite National Park bezoeken tijdens jouw rondreis door het Zuidwesten van Amerika? Dan is het goed om een aantal zaken te weten én om je accommodatie / campings te regelen. Zeker als je in de zomermaanden gaat.

 • Plan jouw bezoek aan Yosemite van tevoren. Zeker als je wilt kamperen in het park. In juli en augustus is er zonder reservering geen plek op een camping. De campingplekken moet je al maanden vooraf reserveren via deze website met alle campings binnen Yosemite NP. Een goed alternatief is de Sweetwater Forest campsite, op ongeveer 20 minuten rijden vanaf de Big Oak Flat ingang. Dit is een first come first serve camping.
 • Als je buiten het park overnacht zorg dan dat je vroeg het park ingaat (rond 7u). Zo vermijd je niet alleen lange files bij de ingang, maar is het ook nog mogelijk om een parkeerplaats te vinden. Parkeer je auto of camper en neem voor de rest van de dag de shuttle bus. Houd sowieso rekening met heel veel drukte in de zomer. Als het even kan vermijd je deze periode en kies je voor het voor- of najaar.
 • Bij Mariposa Grove moet je ook een stukje met de shuttlebus. Je kan niet met de auto bij de wandelroute langs de Sequoia bomen komen.
 • Rijden in Yosemite National Park is niet zo eenvoudig met grote camper. Zeker de tunnels zijn erg smal aan de bovenkant (ze lopen taps toe). Wij hadden een botsing met spiegels met een andere RV en dit komt meerdere keren per dag voor. Beter is het om met een auto of kleine camper het park te bezoeken.
 • De Tioga Road is niet het hele jaar open, meestal opent de weg van mei/juni tot november.
 • Er zijn vaak veel bosbranden in de zomer. Deze dreigingen zijn reëel en neem daarom alle waarschuwingen serieus!
 • Er lopen beren in Yosemite National Park. Hoewel de kans klein is dat je ze ziet, is het wel nodig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Op campings moet je alles van eten en alles met een ‘luchtje’ in een speciale bearproof container stoppen.
Sweetwater Campground USA

Ons plekje op Sweetwater campground. Niet verkeerd toch?

Bekijk ook de route van onze camper roadtrip door het Zuidwesten van Amerika. En mijn tips voor Zion National Park.

En, welke plek in Yosemite vinden jullie de mooiste?


Op zoek naar een reisgids? Deze beschrijft een 20-daagse rondreis inclusief heel veel highlights!

Dit artikel bevat een affiliatelink

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Evelyn 7 maart 2019 at 08:17

  Oh ik vond de Mist Trail echt super! En het hele kamperen wel leuk, echt een Amerikaans gevoel. Eigenlijk vind ik Yosemite sowieso, ondanks de drukte wel een heel fijn park!

  • Reply Carolien 7 maart 2019 at 08:43

   Ik vond Amerika ook supermooi en het kamperen erg leuk. Wij zijn altijd al gek van kamperen. Alleen in de zomer was het voor ons veel te druk. En het was ook wel heel erg warm (+40 graden). Yosemite was wel een van de hoogtepunten vond ik.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.