Wandelroute Leersumser Veld | wandelen Utrechtse Heuvelrug

Deze wandelroute Leersumser Veld leid je langs bijzondere plekken op de Utrechtse Heuvelrug. Naast het Leersumser Veld en de Leersumserplassen, kom je ook langs de Donderberg met de graftombe van Nellesteyn, eeuwenoude grafheuvels, de Uilentoren en langs natuurgebied Breeveen. Je wandelt door bossen, langs heide, vennen en water. Er lopen runderen over het Leersumser Veld, die ik zelf niet gezien heb en het is een walhalla voor allerlei vogels, waaronder de klapekster in de winter.

Ik koos mijn routes op de Utrechtse Heuvelrug aan de hand van deze wandelkaart.

Heide en vennen bij het Leersumser Veld

Wandelroute Leersumser Veld: volg de bruine bordjes

Mijn wandeling start vanaf de parkeerplaats bij Informatiecentrum De Veldschuur. Deze is in verband met Corona gesloten, maar gelukkig staan er buiten genoeg borden met wandelroutes, variërend van 3 tot 11 kilometer. Ik kies voor de wandelroute Het Leersumser Veld en volg de bruine bordjes. Er staat alleen dat deze 3,5 uur is, er staan geen kilometers bij. Iets later lees ik dat ze uitgaan van een tempo van 3 kilometer per uur, dus omgerekend is deze route ongeveer 11 kilometer. Ik deed er uiteindelijk iets meer dan 2,5 uur over.

Wandelroute Leersumser Veld
Het Leersumser Veld is de bruine route

Door natuurgebied Breeveen

Het eerste deel van de wandelroute gaat niet langs het Leersumser Veld, maar buigt af richting bos. Terwijl iedereen naar het Leersumser Veld wandelt, volg ik als enige dit pad. Ik wandel op onverharde bospaden in natuurgebied Breeveen en kom helemaal niemand tegen. Wel spot ik een paar paddenstoelen en in een flits zie ik vogels het pad overvliegen. De rest van de dieren die hier leven houden zich schuil.

Ontdek de graven van de Donderberg

Het pad begint behoorlijk te stijgen, merk ik aan mijn kuiten en ademhaling. Ik ben bij de Donderberg aangekomen. In de verte zie ik een wit gebouw op de top van de heuvel staan. Het is de graftombe van Nellesteyn, in 1818 gebouwd in opdracht van de eigenaar van Kasteel Broekhuizen. Aan de voet van de graftombe liggen eeuwenoude grafheuvels uit de Steentijd. Gek idee dat je hier over zulke oude graven loopt.

Beklim De Uilentoren

Verder op de route stuit ik op een wel heel bijzonder bouwwerk: de Uilentoren. Deze staat op de Lombokheuvel bij Leersum. Vroeger hoorde dit bij Landgoed Lombok, maar deze is inmiddels verdwenen. Wel staat er iets verderop ook nog een tuinkoepel in dezelfde bouwstijl. In 1904 toen deze toren gebouwd werd, bestond het gebied uit heide en keek je ver uit over het landgoed. Nu staat de toren op een vreemde plek, maar dat past wel bij de ‘gekke’ bouwstijl.

Wandelroute Leersumser Veld

Klimmen en dalen

Via een laan omringd door bomen, wandel ik verder door het heuvelachtige bos van de Utrechtse Heuvelrug. Ik wandel weer terug naar het Leersumser Veld. Om het begrazingsgebied in te kunnen klim ik via een trapje over de afrastering. Runderen zorgen ervoor dat het Leersumser Veld open blijft. Zelf kom ik geen runde tegen tijdens mijn wandeling.

Spot deze vogels op de wandelroute Leersumser Veld

Na mijn lunch begin ik aan de grote ronde langs de randen van het Leersumser Veld en om de Leersumser Plassen heen. In de naaldbomen om mij heen zie ik van alles bewegen. Als ik goed kijk zie ik dat het goudhaantjes zijn. Dit zijn de kleinste vogeltjes van Nederland. Ze zijn erg leuk met hun gele kuifjes, maar ook erg lastig om te fotograferen. Ze zijn nogal beweeglijk. Het Leersumser Veld en de Leersumser Plassen trekken heel wat vogels aan. Een van de meest bijzondere is de klapekster, die hier in de winter gezien wordt. Zelf zie ik deze vogel helaas niet. Een klapekster spitst zijn prooi aan een takje of prikkeldraad om zo een voorraadje aan te leggen. Ziet er wat luguber uit, ik heb het zelf tot nu toe nog nooit gezien.

Het leuke goudhaantje met zijn gele kuif

De Leersumser Plassen

De wandelroute gaat helemaal om de Leersumser Plassen heen. Je komt langs een vogelkijkhut die uitkijkt op het water. Ik zie zelf niet zoveel bijzonders, maar er zitten hier regelmatig geoorde futen en doddaars. Ook de klapekster en de zwarte specht worden hier wel eens gezien. In de winter is het rustig, in het voorjaar zie je hier meer. Een groot gedeelte is afgesloten tussen 15 maart en 15 juli, tijdens het broedseizoen, maar de hut is wel toegankelijk.

Zonsondergang op het Leersumser Veld

Uiteindelijk kom ik bijna weer bij het eindpunt van de wandeling, maar voordat ik terugloop naar de auto sla ik nog even af richting het Leersumse Veld, ik volg even de rode route. Nu ben ik midden in het heidegebied. Een andere vogelaar die hier vaker komt heeft me gewezen waar de klapekster vaak te vinden is, natuurlijk wil ik dat met eigen ogen zien. Ik heb helaas geen geluk, hij is niet te zien. Als ik achterom kijk zie ik echter wel dat de zon al langzaam begint onder te gaan en dat geeft een mooie warme gloed. Ik gun mezelf een korte pauze op een bankje en kijk naar de mensen die nog even hun benen strekken aan het eind van de dag. Als de klapekster zich echt niet meer laat zien, wandel ik terug naar de auto. Ik heb genoten van deze afwisselende wandelroute over het Leersumser Veld.

Wandelroute Leersumser Veld
Wandelroute Leersumser Veld

Praktische informatie

 • Locatie: Leersumser Veld en de Leersumser Plassen liggen op de Utrechtse Heuvelrug ten noorden van Leersum (provincie Utrecht).
 • Parkeren:  Parkeerplaats Maarsbergseweg 16, 3956 KW Leersum, bij Informatiecentrum De Veldschuur
 • Wandelroute: De wandelroute Leersumser Veld is ongeveer 11 kilometer, volg de paaltjes met de bruine streep.

  Andere wandelroutes die starten vanaf de parkeerplaats bij De Veldschuur zijn:

  1. Rolstoelpad Natuur zonder Drempels (3 km, blauwe bordjes)
  2. De Steen van Mariken (3,5 km, rode bordjes)
  3. Leersumser Veld (6,2 km, gele bordjes)
  (routes van Staatsbosbeheer)
  4. Breeveen (7,5 km, groene streep op paal)
  5. Leersumse Plassen (6 km, paarse streep op paal)
  (routes van Utrechts Landschap)

  Zie ook deze wandelkaart voor de verschillende routes rondom het Leersumser Veld.
 • Honden: Groot gedeelte aangelijnd welkom. Bij Leersum in de buurt is een losloopgebied.
 • Toegankelijkheid: De wandelroute gaat voor grootste gedeelte over onverhard terrein, je moet regelmatig klimmen en bij nat weer worden de paden modderig. Met een kinderwagen kan je een van de korte routes volgen over het Leersumser Veld.
 • Tip: Beklim de Uilentoren, bezoek de graftombes en spot vogels op de Leersumser Veld (zoek in de winter naar de klapekster)

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.