5x Snorkelen met wilde zeedieren

Zwemmen en snorkelen met wilde zeedieren staat vaak bovenaan onze wensenlijst als we op zoek gaan naar een nieuwe bestemming. We hebben op onze reizen en roadtrips al verschillende ontmoetingen gehad met allerlei wilde dieren. Naast het verkennen van de mooie natuur is snorkelen vaak één van de hoogtepunten van onze reis. De onderwaterwereld is zo’n andere wereld, waar je geen weet van hebt als je gewoon aan het zwemmen bent. We hebben een aantal bijzondere ontmoetingen met zeedieren gehad. We hebben gesnorkeld met zeeleeuwen, reuzenmanta’s, roggen, zeekoeien en nog veel meer.

Hieronder onze tips voor 5x snorkelen met wilde zeedieren en links naar tours waar wij mee op pad zijn geweest.

1. Snorkelen met zeeleeuwen- Zuid Australië

Bijzondere ervaring was dit! We gingen met een hele kleine groep op ‘safari’ in de Gawler Ranges, we zagen heel veel kangaroes, reptielen etc, maar het zwemmen met de wilde zeeleeuwen was toch wel het hoogtepunt. Eigenlijk vond ik het best wel een beetje spannend, want de dieren hebben behoorlijk grote tanden, maar… ze waren heel speels en dartelden met ons mee. Doken wij onder water deden zij dat ook, maakte iemand een draai dan deed de zeeleeuw dat ook, echt heel grappig. De tour die wij boekten was niet goedkoop maar meer dan het geld waard!

foto van www.gawlerrangessafaris.com

2. Schildpadden eieren zien leggen en zien tijdens snorkelen – Costa Rica

Alsof je in een film van National Geographic zit, zo voelde ik me toen ik de zeeschildpad eieren zag leggen op het strand bij Tortuguero NP. Je mag er pas bij als de zeeschildpad begint met eieren leggen want dan raakt ze in een trance. Doe je het eerder dan heb je kans dat ze gestoord wordt en weer terug in zee gaat. Ook mag je geen licht gebruiken (de gids had een speciale lamp bij) en niet fotograferen of filmen. Ik kan jullie dan ook geen beelden laten zien, maar het beeld dat in mijn hoofd heb raak ik nooit meer kwijt. Het is ook heel goed mogelijk om schildpadden al snorkelend tegen te komen. Wij zagen ze in Costa Rica, maar ook in Australië en Maleisië.

Schildpad

3. Snorkelen met zeekoeien- Florida

Al een paar keer was ik in een land waar zeekoeien voorkwamen, maar nog nooit had ik deze dieren mogen aanschouwen. Nu bestond de mogelijkheid in Florida er wel. Hoewel we niet helemaal in het goede seizoen waren, hebben we hier wel zeekoeien gezien. We gingen snorkelen in Crystel River, waar zeekoeien ook zwemmen en na een tijdje kwamen we al een zeekoe tegen. Echt indrukwekkend, hoe groot die dieren zijn en hoe ze als stofzuigers over de bodem met grassen gaan. Nadien hebben we ook nog in de bron van de rivier gesnorkeld, dat was zo mooi en helder en je zag het water borrelend uit de grond omhoog komen. Als je in Florida bent ga dan zeker mee op een snorkeltrip op zoek naar zeekoeien.

4. Zwemmen met mantarays en walvishaaien – West Australië

Toen we in juli naar West Australië gingen hoorden we dat het nog mogelijk was om met de walvishaaien te zwemmen. Het was wel tegen het einde van het seizoen, maar er werden nog steeds walvishaaien gespot. Na lang wikken en wegen (want een trip is DUUR), toch besloten dit te gaan doen, want als we een walvishaai zien is het toch wel een once in a lifetime experience (en we weten niet of we ooit nog eens de kans krijgen). Helaas voor ons, werd er geen walvishaai gespot, toch best wel teleurgesteld. Maar….. op het eind werd de bemanning enthousiast en bleek er een mantaray in het water te zijn. Wij snel erin en ja hoor, een megagrote rog zoefde onder ons door. Het was flink zwemmen om ‘m bij te houden, maar oh… wat was dit mooi! En wat voel je je klein.

Ook in Indonesië kan je snorkelen met Manarays, wat een gave en indrukwekkende dieren zijn dit!

5. Bultrugwalvissen en orca’s zien tijdens snorkeltour – West Australië

Omdat we de walvishaai niet gezien hadden (zie punt 4), mochten we gratis nog een keer mee, helaas ook dit keer geen walvishaai. Maar wel weer heel veel ander moois, waarvan de springende en spuitende bultrugwalvissen wel heel gaaf waren! En als kers op de taart, kwamen er ook nog eens meerdere orca’s voorbij gezwommen, de kans dat je deze ziet bij Ningalooreef is erg klein, dus wij hadden heel veel geluk en ik zal dit ook niet snel vergeten. We hebben hier niet echt mee gesnorkeld maar toch komen ze in dit lijstje voor omdat ik ze zag tijdens een snorkeltour en ik ze niet snel zal vergeten.

Andere plekken waar we bultruggen hebben gezien: Oost- Australië: Hervey Bay, West Australië: Blowholes coast (bij Carnarvon), Costa Rica: op zee bij Manuel Antonio.
En natuurlijk, bij alle ontmoetingen bij dieren dien je je te gedragen met respect naar het dier en de natuur!

Waar heb jij mooie ontmoetingen met zeedieren gehad?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Yvonne 3 april 2016 at 21:32

  Wow, wat een gave dingen hebben jullie gedaan zeg. Lijkt me enorm bijzonder om zo dichtbij deze wilde dieren te zijn en dan ook nog in het water. Kan me voorstellen dat die wilde zeeleeuwen best spannend waren van dichtbij. 🙂

  • Reply Carolien 5 april 2016 at 17:16

   ja, haha, ben helemaal geen held, maar vind het wel zo bijzonder, dat ik dit soort dingen wel wil doen.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 4 april 2016 at 12:15

  Wat een gave ontmoetingen zeg! Walvissen heb ik ook gezien in Australië en Zuid-Afrika. Zwemmen met zeeleeuwen lijkt me echt geweldig. Ik heb ook jaren geleden gezwommen met roggen in Belize maar dat vond ik toch best eng….het waren bepaald geen kleintjes en hadden een doorsnee van 2 meter. Dan kijk je wel uit.

  • Reply Carolien 5 april 2016 at 17:15

   Wij hadden één rog, wel een hele grote inderdaad, maar het scheelt dat het er maar één was. Als ik er door omringd zou zijn, dan weet ik ook niet of ik het wel leuk zou vinden. Ik ben eigenlijk helemaal geen held 😉 Die zeeleeuwen vond ik stiekem ook best eng.

 • Reply Jenny - ikreis.net 4 april 2016 at 22:15

  De walvishaai staat ook heel hoog op mijn lijstje! Helaas had ik pech in Mozambique….

  In Oslob in de Filipijnen is de kans vrij groot ze te zien, maar daar worden de dieren gevoerd en worden ze soms aangeraakt. Dat wil ik niet. Ik blijf dus dromen 🙂

  • Reply Carolien 5 april 2016 at 17:12

   Nee inderdaad… niet voeren en aanraken! Ik wacht mijn kans ook af. Ooit.. helaas hadden we pech in Australië. Gelukkig zagen we daar wel hele gave andere dieren.

 • Reply ivonne 5 april 2016 at 15:31

  Wow, gaaf! Zeker die bultrug daar ben ik heel jaloers op, maar wij hadden dan weer de walvishaai! Zoals je weet ben ik een enorme fan van het snorkelen met al die prachtige dieren. Mijn 5 beste ervaringen schreef ik op: http://www.myfootprints.nl/destinations/vijf-gave-plekken-om-met-dieren-te-snorkelen/
  en daarnaast kan ik jullie deze zomer zeker een tocht met Sierra (nr 6 )aanbevelen om op zoek te gaan naar dolfijnen!

  • Reply Carolien 5 april 2016 at 16:58

   Ja die van jou heb ik ook bekeken. Cool hé! Wat hebben we al mooie dingen gedaan hé Ivonne. En wie weet wat er deze zomer nog bij komt. Dank voor het delen van jouw gave snorkelervaringen!

 • Reply anto 8 april 2016 at 16:33

  Gaaf zeg! Ik heb met dolfijnen gezwommen op Curacao maar die waren niet wild. Ik zou graag nog eens zwemmen met walvishaaien, dat lijk me echt ultiem!

 • Reply Sanne 21 juni 2016 at 19:41

  Super gaaf! Nigaloo reef , wat een mooie plek hè? Wij hebben ook met manta’s gezwommen, ik vond dat echt een hele bijzondere ervaring!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.