Espelette Baskenland

5x verrassend Frans Baskenland

Frankrijk is een veel bezocht land. Zelf ben ik er ook al heel vaak geweest, toch was er een gebied wat ik nog nooit bezocht had: Frans Baskenland. Ik had er niet zoveel verwachtingen van, maar ik werd positief verrast. Zo verrast dat ik er inmiddels meerdere keren ben geweest, want de natuur is hier prachtig. Maar dat niet alleen. Het is ook een hele aparte regio met een heel eigen cultuur. Met een eigen taal, sport, vlag en gerechten. De mooie witte huizen met rode luiken, de pelgrimsroute, de leuke steden en de ruige kustlijn maken dit tot een ideaal vakantiegebied voor avonturiers. Ben jij hier ook niet erg bekend? Lees dan hieronder mijn tips om 5x verrassend Frans Baskenland te ontdekken.

1. Bezoek Espelette

Espelette is een leuk klein plaatsje in Frans Baskenland. Wat je meteen opvalt is dat de witte huizen met rode luiken vol hangen met rode pepertjes. Deze speciale soort pepers worden alleen in Espelette en 9 omliggende dorpjes gekweekt en is erkend met het AOC-label. Er wordt streng gecontroleerd dat de peper uit deze streek komt voordat ze het label krijgen. Het verhaal gaat dat Columbus het plantje meenam uit Mexico, maar dat het nergens kon gedijen, behalve dan in de streek Aquitaine, waar Espelette ligt.

Espelette Baskenland

2. Foret d’Iraty en omgeving

Foret d’Iraty is een groot bos dat tegen de Spaanse grens aan ligt. Dit natuurgebied mag je echt niet overslaan als je naar Frans Baskenland gaat. We rijden langs bergweggetjes met mooie uitzichten en veel dieren op/langs de weg, zoals koeien, schapen, gieren en Potoks (paarden). En we lunchen lekker aan de rivier met uitzicht op mooie natuur en de Potoks paarden. Zoveel mooie natuur en vooral zoveel dieren, dat hebben we nergens nog zo gezien in Frankrijk. Wij zijn fan!

3. Gorges d’Holzarté

Deze kloof bevindt zich in de Haute Soule de meest Oostelijke provincie van Baskenland met de hoogste bergtoppen zoals Pic d’Orhy met zijn 2017 m. Op ong. 8 km van de Spaanse grens ligt een van de spectaculairste bezienswaardigheden van de Franse Pyreneeën: de Passerelle d’Holzarté, een enorme wiebelende hangbrug, 140m lang en 171 hoog. Vroeger (in 1920) werd de brug gebruikt voor de houtproductie, nu wordt deze gebruikt om het vee in de vroege zomer naar de hoger gelegen weiden te verplaatsen. Het pad ernaartoe is steil en vol keien die glad zijn bij vochtig weer (bij ons dus), gelukkig zijn er staalkabels op de moeilijkste plekken. Na ongeveer driekwartier lopen kom je bij het punt waar de Gorges d’Holzarté en de Gorge d’Olhadubi elkaar ontmoeten. Bij de brug heb je een spectaculair zicht op de kloof, wow wat mooi! Je kunt na de brug de route vervolgen, wij zijn na de brug weer dezelfde route terug gelopen. Voor ons was dit even voldoende.

4. Gorges de Kakouette

Een wandeling door een mooie kloof, die heel weelderig begroeid is. Op sommige plekken maar 3 m breed en wel 350m hoog. Soms flink klimmen maar meer dan de moeite waard. Met nat weer kun je deze beter niet wandelen, de houten planken en stenen worden dan spiegelglad

5. Roncevaux pass /puerto de Ibañeta, route naar Santiago de Compostela

De pas ligt op ruim 1000m hoogte. Van de pas en het uitzicht hebben we niet veel gezien, het was heel erg mistig namelijk. maar het gaat ook meer om de route ernaartoe die heel steil en bochtig omhoogklimt én waar je verschillende pelgrims tegen komt, op weg naar Santiago de Compostela. Dit maakt de weg gevaarlijk (overal lopende mensen op de weg) maar ook heel bijzonder. Daarom verdient dit een plekje in de 5x verrassend Frans Baskenland bezienswaardigheden.

Op zoek naar een leuke camping niet ver van Frans Baskenland? Kies dan voor camping Domaine d’Esperbasque en combineer Frans Baskenland met de streken Bearn en Les Landes.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Yvonne 11 september 2016 at 20:54

  Zelf zijn we nog nooit in Frans Baskenland geweest, maar het lijkt me er prachtig! Op de 1 of andere manier lijkt het er alleen maar niet van te komen om weer eens echt in West-Europa op pad te gaan. Wie weet volgende zomer, waarvoor kamperen in Europa 1 van de opties is. Die Gorges d’Holzarté staan in ieder geval alvast genoteerd. 🙂

  • Reply Carolien 16 september 2016 at 11:49

   tja, zoveel keuzes hè.. Ik geniet ook echt enorm van onze trips in Europa. Zeker als we plekken bezoeken die nog niet platgelopen zijn. Het levert vele mooie verrassingen op.

 • Reply Sanne 13 september 2016 at 13:51

  Wat is het water in gorges de kakouette blauw! Mooie natuur. Ik kende baskerland vooral van de beelden die worden uitgezonden tijdens de tour de france. Ben wel benieuwd wat hun eigen sport is!

  • Reply Carolien 16 september 2016 at 11:43

   Pelote is een soort squash, maar dan met de hand of een speciale houten bat. Ieder plaats heeft een pelote ‘veld’, meestal op het centrale plein

 • Reply Denise - Follow my footprints 14 september 2016 at 15:02

  Mooi dat natuurgebied bij punt 2! Ik ben nog nooit in Frans Baskenland geweest, ik ben er alleen een keer gedeeltelijk doorheen gereden (denk ik) onderweg naar Salamanca.

 • Reply Jenny - ikreis.net 14 september 2016 at 21:30

  Wat een heerlijk landschap met die kloven en die schaapjes! Echt geweldig om doorheen te wandelen (en dan heel lang te pauzeren om de mooiste foto’s te maken).

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 15 september 2016 at 19:28

  Ik ben nog nooit in die regio geweest maar het ziet er prachtig uit!

 • Reply Jessica 16 september 2016 at 00:06

  Wat ziet het er toch mooi en groen uit! Ik ben vorig jaar in het Spaanse deel van Baskenland geweest, ook heel mooi! 🙂

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 16 september 2016 at 08:49

  Espelette, wat mooi! Vooral die huizen die zijn behangen met rode pepers. Als het even kan neem ik op reis door (Zuid)-Italië ook altijd strengen met gedroogde pepers mee. Dat staat zo leuk in de keuken en ik gebruik ze best vaak. Maar dat zijn dan vast geen AOC-pepers 🙂

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.