Zwemmen met zeekoeien bij Crystal River Florida

Zwemmen met zeekoeien (manatees) bij Crystal River in Florida vond ik één van de leukste dingen die ik heb gedaan tijdens onze rondreis door deze staat. Toen het eenmaal bekend was dat wij naar Florida gingen, was dit het eerste wat op mijn lijstje stond. Ik ben gek op de natuur en op het spotten van dieren. Zeekoeien had ik nog nooit gezien, dus het leek me echt heel erg leuk om deze dieren eens te ontmoeten. Ik ontdekte dat je hiervoor bij Crystal River aan het goede adres was. Niet alleen voor de zeekoeien, maar ook voor ander moois ontdekken we.

Kamperen in Crystal River

Ergens in de middag arriveren we in Crystal River vanuit Miami, we doorkruisen daarbij het halve land en steken dwars over. Het is even een stukje rijden, maar de wegen zijn goed en we vinden het prima te doen. In Crystal River gaan we eerst op zoek naar een camping, deze hebben we al snel gevonden. Het is helemaal niet druk, we zijn één van de weinige kampeerders. Het is in mei dan ook best wel warm en de meeste Amerikanen (en toeristen) slapen dan liever in de airco. De camping heeft ook een zwembad dus daar ploffen we allemaal even in. Ook leuk, er lopen overal eekhoorntjes op deze camping. Kortom, deze camping is een prima uitvalsbasis voor onze tour, want daar kwamen we tenslotte voor: zwemmen met zeekoeien. We arriveren in Crystal River op Pasen en we willen de volgende dag mee op een tour. Helaas is het bureau gesloten. Op goed geluk boeken we dan maar een tour voor de volgende dag via de website. En… we krijgen al heel snel een bevestiging. Het lijkt toch te gaan lukken voor morgen!

Camping Crystal River

Op naar de zeekoeien in Crystal River

De wekker gaat al vroeg, want de tour vertrekt al om 6.15 uur en daarvoor moeten we nog onze spullen verzamelen in de tourshop. We krijgen een wetsuit, flippers en snorkels. Uiteraard krijgen we ook nog een formulier waarin we moeten aangeven goed met de dieren om te gaan én dat zij nergens verantwoordelijk voor zijn, dat we alles op eigen risico ondernemen. Tja, het blijven toch Amerikanen natuurlijk. We hijsen ons in onze wetsuit – wat een rotdingen zijn dat toch altijd- en we krijgen een boot toegewezen. We varen op een rivier waar hele luxe huizen aan staan. Het is eigenlijk een nogal stedelijke omgeving, niet echt wat ik me had voorgesteld als leefomgeving van de zeekoeien. Maar dat ze er zitten is duidelijk, want al vrij snel zien we er eentje. Snorkel op en flippers aan en we plonzen in het water.

Zwemmen met zeekoeien bij Crystal River

Levende stofzuigers

Wat zijn zeekoeien groot zeg! Groter dan ik dacht eigenlijk. Het lijken net stofzuigers zoals ze met hun bek over de bodem gaan, waar ze het zeegras ‘opzuigen’.  Het is heel stil onder water, we horen eigenlijk alleen een soort van geknabbel. De zeekoe trekt zich niks van ons aan en eet onverstoorbaar verder. Wij blijven op gepaste afstand en genieten van het immense en apart dier. Na een tijdje klimmen we weer op de boot en varen we een stukje verder. We komen nu in een gedeelte waar we meer bomen zien, vooral mangroves. Hier wordt de omgeving iets meer natuurlijker. En er wordt weer een zeekoe gespot, dit keer niet eentje, maar een heel gezin, vader, moeder en kleintje. Het water was wel een stuk troebeler dus ik zag ze niet echt goed dit keer, pas als je er heel dichtbij was. Terwijl we aan het snorkelen waren zwommen de zeekoeien onder ons. Soms dook er plots eentje op, omdat het water zo troebel was zag je ze niet echt aankomen. Best schrikken af en toe.

Snorkelen bij Crystal River Zeekoeien bij Crystal River Zwemmen met zeekoeien Crystal River zwemmen met zeekoeien Crystal River

Crystal River spring

We varen weer een stukje verder en wie zien dat het water steeds blauwer wordt. De gids vertelt dat we naar de Three Sisters Spring gaan, een warmwaterbron. Deze bron is de reden waarom hier, vooral in de winter, zoveel zeekoeien naartoe komen. Ze komen op het warme water af. We mogen weer het water in en we zwemmen met z’n allen door palen heen naar een grote open plek. Wat is het water hier mooi blauw en helder! Wow, nog nooit zo mooi gezien. De gids zegt dat we naar de bodem moeten kijken. Naast leuke visjes die langs je heen zwemmen, zien we bubbels uit de bodem komen. Echt erg mooi. Ook de omgeving oogt hier tropisch. We zien geen huizen meer, alleen maar palmbomen en mangroves. Hier wil ik wel een tijdje blijven ronddobberen. Helaas komt aan alles een eind dus ook aan deze tour. Ik vond het echt superleuk om mee te maken. En er kan zeker weer iets van de (wildlife) bucketlist af.

Snorkelen bij Crystal River
De bron!
snorkelen bij Crystal River
snorkelen bij Crystal River

Praktische informatie

Wil je ook zwemmen met zeekoeien? Lees dan mijn praktische tips.

 • Hoewel je op meer plekken in Florida zeekoeien kunt zien, mag je alleen in Crystal River met ze zwemmen.
 • Je hebt verschillende soorten zeekoeien/manatees. In Florida vind je de West Indische Manatee.
 • De zeekoeien komen vooral in de winterperiode (nov-apr) naar de warmwaterbronnen, dan is de rivier vol met de dieren. Dan weet je zeker dat je er een spot, maar bedenk wel dat er dan ook heel veel mensen in het water liggen. Of het dan nog een leuke ervaring is? Wij waren er in mei, buiten het ‘hoogseizoen’ en hebben nog voldoende zeekoeien gezien terwijl er bijna geen andere mensen waren. De bron hadden we nagenoeg voor onszelf.
 • Wij boekten onze tour bij Bird’s Underwater, een prima optie, maar volgens mij geldt dat wel voor de meeste tours. Naast het boeken van een tour met een boot, kan je natuurlijk ook zelf een kano huren of gewoon op goed geluk ergens van de kant het water in springen.
 • Nog meer leuke dingen doen nabij Crystal River? Bezoek dan ook het Silver River State Park, onderdeel van het Ocala National Park, een mooi natuurpark, waar je goed kunt wandelen.Manatees en zeekoeien bij Crystal River

Ook naar Florida? Met een huurauto heb je alle vrijheid! Wij huurden onze auto naar volle tevredenheid bij Alamo. Bekijk ook onze route door Florida op de kaart.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Yvonne 22 januari 2017 at 22:06

  Wow, wat een super bijzondere ervaring lijkt me dit. Wat mooi om dit samen met jullie dochter te kunnen doen, memory for life! Ik wist trouwens niet dat je verschillende soorten zeekoeien hebt, haha… weer wat geleerd.

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:28

   Ja hé dit zijn echt die dingen die je altijd bij blijven. Natalie vond dit het leukste van de vakantie, leuker dan Disneyland hahahaha

 • Reply Sanne 23 januari 2017 at 05:32

  Wat super cool!!!

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:26

   ja hé zo gaaf!!

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 23 januari 2017 at 12:58

  Gaaf! Wij zijn in Florida in een warmwaterbron geweest waar ook zeekoeien zouden moeten zijn, we hebben ze alleen niet gespot. Echt cool dat jullie ze gezien hebben, erg indrukwekkend dieren!

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:25

   O wat jammer dat je ze niet gezien hebt. Ja ze zitten bij meerdere bronnen. Als je in de winter gaat heb je veel meer kans om ze te zien

 • Reply Denise - Follow my footprints 23 januari 2017 at 14:15

  Wat grappig, ik heb volgens mij nog nooit een zeekoe gezien. Dus om er mee te gaan zwemmen was ook nog niet bij me opgekomen. 😉

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:24

   haha, nee, ik had ze ook nog nooit gezien, maar ik wil altijd zoveel mogelijk wildlife spotten, daar word ik blij van 🙂

 • Reply Sanne 23 januari 2017 at 16:43

  Ik wil, ik wil, ik wil! Het lijkt me zo gaaf om met ze te zwemmen en ze van zo dichtbij te zien. Check, staat op mijn bucketlist! 🙂

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:23

   Ja is echt gaaf hoor! haha… die bucketlist hé 😉

 • Reply Jonna@burgertrutjesNL 24 januari 2017 at 20:31

  Hier zijn wij ook geweest! Echt een hele toffe ervaring! We love Florida! Eind September gaan we naar Las Vegas en dan door naar Dallas. Zin in!

  • Reply Carolien 24 januari 2017 at 21:23

   Leuk!! Dat klinkt ook niet verkeerd jullie nieuwe plannen. Ik ben verder nog niet in USA geweest, maar staat nog wel op mijn lijstje.

 • Reply Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 26 januari 2017 at 14:33

  Dit ziet er gaaf uit zeg! Had er nog nooit van hehoord… Wel van zeekoeien natuurlijk maar niet dat je met ze kan zwemmen. Lijkt me erg bijzonder! Ik heb een keer met schildpadden gezwommen, op Curaçao, ook heel mooi!

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:36

   Schildpadden zijn ook ontzettend gaaf!! Die heb ik ook al meerdere keren onder water gezien ?

 • Reply Aniek - travelwriter.nl 26 januari 2017 at 21:47

  Wat een gave ervaring! Volgens mij heb ik ze ook nog nooit in het echt gezien. 🙂

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:35

   Ik had ze hiervoor ook nog nooit in het echt gezien. Ze zijn echt heel groot.

 • Reply Jenny - IkReis 27 januari 2017 at 17:26

  Ik zou zo graag een keer met zeekoeien willen duiken!

  Ik heb het geprobeerd in Egypte. Een leuke duik met veel schildpadden, maar geen zeekoe.

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:34

   Ja duiken kan natuurlijk ook. Ze zijn in open zee denk ik moeilijker te vinden. In Australië komen ze ook voor, maar daar heb ik ze helaas niet gezien

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 27 januari 2017 at 19:44

  Zo gaaf! Ik heb het al eens op televisie voorbij zien komen. Lijkt me hartstikke leuk 🙂 .

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:33

   Oh echt, op tv? Ik vond het echt een van de hoogtepunten van onze Floridareis

 • Reply Jessica 28 januari 2017 at 00:22

  Wat ontzettend gaaf Carolien, ik ben maar een beetje jaloers! 😉 En ze lijken inderdaad op stofzuigers als ze zo over de bodem zwemmen haha ;p

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:32

   Ja hè, vond ik nou ook. Echt heel aparte dieren!

 • Reply Marcella 28 januari 2017 at 15:00

  Wat een gave ervaring! Ik ben gék op zwemmen, dus deze ervaring wil ik ook eens meemaken. Supertof!

  • Reply Carolien 30 januari 2017 at 08:31

   Ja zowel de zeekoeien als de bron waren heel gaaf!

 • Reply ivonne 30 januari 2017 at 13:56

  Wij een dit ook toen we nog in Atlanta woonden. Wat een super ervaring is het hè! Helaas had ik het wel enorm koud en aan het eind echt blauwe lippen, ondanks de wetsuit. Maar ik zou het zo weer overdoen!

 • Reply anto 31 januari 2017 at 07:43

  Gaaf zeg, nooit geweten dat dit zomaar kan 🙂

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.