Wat moet je zien en doen in Lissabon

Een stedentrip naar Lissabon is heerlijk! Zeker als je het combineert met een korte roadtrip door Portugal, zodat je ook de omgeving van Lissabon verkent. Lissabon bestaat niet uit één groot centrum, maar uit verschillende wijken met een eigen sfeer en allerlei bezienswaardigheden. Soms liggen ze behoorlijk ver uit elkaar. Gelukkig rijden er leuke trams rond waar je makkelijk van de ene naar de andere wijk gaat. Ook rijden er metro’s en bussen in Lissabon. Om de hoogtes in de stad te overbruggen zijn er een aantal liften, waarvan de Justa lift de bekendste én mooiste is. In dit artikel lees je wat je moet zien en doen in Lissabon in ruim 3 dagen. Uiteraard kan je je er nog veel meer dagen vermaken, want Lissabon is behoorlijk groot.

Zin in een stedentrip in Portugal? Lees dan ook de artikelen over mijn stedentrip in Porto. Ook heel goed te combineren met een roadtrip, bijvoorbeeld door de Douro vallei. Porto is iets meer compacter dan Lissabon. Beide steden zijn tegen een heuvel aangebouwd en dat betekent flink klimmen. Waar Lissabon bekent staat om de Pastéis de Nata, kan je in Portugal vooral heerlijk port drinken en kennismaken met verschillende Porthuizen. Hmmm, ik kan niet kiezen, allebei zijn heerlijk steden voor een korte stedentrip in Portugal.


Stippel je eigen stedentrip uit met een van deze reisgidsen, ik heb de linkse veel gebruikt:


Wat je moet zien en doen in Lissabon:

1. Castelo San Jorge

Hoog boven op de heuvel staat Castelo San Jorge. Vanaf dit kasteel kijk je 360 graden over Lissabon en ver daarbuiten. Leuk om aan het begin van je stedentrip te doen, zodat je een beeld krijgt van hoe Lissabon in elkaar zit. Je komt vooral naar dit kasteel voor het uitzicht, verder is er niet veel te zien. Op de pleinen lopen overal pauwen rond, die met enige regelmaat hun mooiste veren tonen, fotogeniek plaatje! Ben je klaar met het genieten van het uitzicht, dan kan je een bakje koffie of ander lekkers krijgen bij een foodtruck in de vorm van een oude tram. Zo leuk.

2. Sé Kathedraal

Als je vanaf de Taag naar Lissbon kijkt steekt deze kathedraal er overal bovenuit. Lissabon werd door koning Alfonso I heroverd op de Arabieren en prompt bouwden ze deze grote kathedraal boven op de plek waar eerst de moskee stond. Het is het oudste kerkgebouw van de stad, maar door zware aardbevingen is het wel verschillende keren herbouwd en heeft daardoor meerdere bouwstijlen.

Wat moet je zien en doen in Lissabon
Uitzicht op de wijk Alfama met de Sé kathedraal

3. Miradouros: genieten van het uitzicht

Miradouros:

  • Castelo San Jorge
  • Portas do Sol
  • Santa Catarina

Lissabon is gebouwd op een heuvel en dat betekent veel klimmen. Gelukkig word je ook goed beloond, want op bijna iedere hoek heb je een mooi uitkijkpunt. De leukste uitzichten zijn die waar je ook nog kan genieten van een bakje koffie of een lunch zoals die bij Miradouro das Portas do Sol. Eigenlijk vond ik dit een van de leukste dingen om te doen in Lissabon: met een drankje in mijn hand genieten van al die mooie uitzichten waarbij de rivier de Taag nooit ver weg is.

4. Vier liften in Lissabon (de Santa Justa, da Bica, da Glória en do Lavra)

Het is klimmen in Lissabon, van de ene wijk naar de andere en dat voel je al snel in je benen. Gelukkig zijn er een aantal liften die je van de lage naar de hoger gelegen wijken brengt. De bekendste is de Santa Justa lift in de wijk Baixa. Deze gietijzeren lift uit 1902 is ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel, jawel, de eigenaar van het bedrijf dat de Eifeltoren heeft gebouwd. De lift is prachtig om te zien. Verwacht wel een grote rij voordat je naar boven kan. Toen wij er waren (maart 2022) was het uitkijkpunt gesloten. In ongeveer 5 minuten ben je boven en loop je zo de wijk Chiado in. De Bica, Glória en Lavra liften zijn trammetjes die van beneden naar boven rijden.

Prijs varieert van ca 3,50 euro (tramliften) tot 5,50 euro (Santa Justa) enkele reis.

Met de Lisboa Card heb je gratis toegang tot alle liften. Daarnaast reis je gratis met OV en heb je gratis toegang tot zeer veel musea. Te verkrijgen voor verschillend aantal dagen.

5. Carmo klooster: Ruínas do Convento do Carmo

Als je uit de Santa Justa lift stapt loop je er bijna direct tegenaan: de ruïnes van de kerk en het klooster do Carmo. Helaas is dit gebouw grotendeels verwoest door de aanrdbeving van 1755 en nooit meer herbouwd. In een klein gedeelte van de kerk dat nog wel overeind staat zit nu een klein Archeologisch museum. Bijzonder om te zien, zo’n ruïne midden in een drukke stad.

Tip: vanaf de kasteelmuren van Castelo San Jorge kan je het gebouw en de grootte ervan goed zien liggen te midden van de andere gebouwen en de levendige stad, bizar gezicht. Als je er vlakbij bent is het lastiger te overzien.

Wat moet je zien en doen in Lissabon
Uitzicht vanaf het kasteel met in het midden de Ruínas do Convento do Carmo en de Santa Justa lift

6. Igreja de São Domingos

Deze bijzondere kerk ligt niet ver van de Ruínas do Convento do Carmo. Het is gebouwd in de 13e eeuw en meerdere keren verwoest door aardbevingen en in 1959 helemaal uitgebrand. Door geldgebrek is de kerk niet helemaal meer hersteld. Als je even om een hoek kijkt zie je de sporen van de brand nog. Er worden nog wel gewoon diensten gegeven.

7. Plein: Praça do Comércio

Ooit stond hier een koninklijk paleis, maar dat gebouw is helemaal verwoest tijdens de aardbeving van 1755. Wat je nu ziet dateert van na de aardbeving. Het nieuwe koninklijke paleis doet nu dienst als ministerie. Een grote versierde poort met booggalerijen geeft toegang tot de stad. Het plein grenst aan de Taag. Midden op het plein staat een bronzen beeld van koning José I te paard.

Tip: Ga eens fietsen in Lissabon en ontdek de stad als een echte Nederlander. Je kunt zelf een fiets huren of een fietstocht door Lissabon boeken met gids, dan hoor je gelijk alle hoogtepunten van de stad. Handig om aan het begin van je bezoek te doen, dan kan je ook nog tips vragen en beter bepalen wat je echt wil zien in de stad.

8. Voormalig vissersdorp Belém

Belém is een buitenwijk aan de rivier de Taag, die vooral bekend staat om zijn mooie gebouwen, visrestaurants en zeevaarders verleden. Dit is nog goed te zien aan monumenten als de 16e-eeuwse Torre de Belém en het monument Padrão dos Descobrimentos in de vorm van een schip met gebolde zeilen. In dit voormalige vissersdorp vertrokken Portugese ontdekkingsreizigers naar overzeese oorden zoals India. Je bent met de bus of tram (o.a. nr 15) binnen ongeveer 20 minuten. Er is nog veel meer te zien in Belém, binnenkort een apart blogartikel over deze leuke wijk.

9. Parque das Naçoes

Een wat onbekendere wijk in Lissabon is Parque das Naçoes. Voor de Expo 1998 is dit voormalige industriegebied aan de Taag omgebouwd tot moderne stadswijk. Hier vind je veel (openbare) kunst, moderne gebouwen en attracties die vooral voor kinderen leuk zijn, zoals een groot oceanium (Oceanário de Lisboa) en een wetenschapsmuseum (Pavilhão do Conhecimento). Deze wijk ligt op een paar minuten van het vliegveld, dus ideaal om na je roadtrip hier nog een nachtje (of 2 als je met kinderen bent) te verblijven om de omgeving te verkennen. Ik vond zelf de beelden van afval erg leuk om te zien, de lynx van Bordalo II en het zeemonster bij het oceanium volledig gemaakt van petflessen.

Wij sliepen een nacht in het Ibis hotel. Een prima hotel, met hele vroege ontbijtservice, ideaal als je vroeg moet vliegen.

Reserveer nu online je tickets voor het Oceanium en/of de kabelbaan:

10. Leukste terrassen met uitzicht

Natuurlijk kan je in de winkelstraten een terrasje pakken, maar je kunt ook kiezen voor leuke, bijzondere terrassen mét uitzicht. Zoals het terras van Ribeira das Naus dat aan de rivier de Taag ligt. Strandstoelen waar je heerlijk in ligt, je benen op de rand, drankje in de hand en kijken naar de boten die voorbijvaren. Beter wordt het niet. Andere leuke terrassen vind je in de buurt van Miradouro de Santa Catarina, bijvoorbeeld de rooftopbar/restaurant van Noobai. Hierboven noemde ik al het terras bij uitkijkpunt Miradouro das Portas do Sol: Quiosque das Portas do Sol (geen website). Je moet even geduld hebben, want er staan vaak lange rijen bij de kiosk en het gaat niet zo snel, maar de koffie én koek zijn lekker. En als laatste het terras naast ons hotel: Koa bar- loja de cá aan een leuk plein met uitzicht op de rivier de Taag (in de verte). Het heeft geen website, maar zit aan de Rua dos Bacalhoeiros.

Waar overnachten in Lissabon

Waar overnachten in Lissabon? Er zijn een aantal wijken in Lissabon waar je goed kunt overnachten. Bijvoorbeeld in Chiado / Baixa, de chiquere winkelbuurten en wijk met grote pleinen, vooral overdag levendig. In Bairro Alto is de volksbuurt en schijnt vooral in de avond levendig te zijn, toen wij er doorheen liepen overdag was het helemaal uitgestorven en niet erg aanlokkelijk. Wij hadden ons hotel in de wijk Alfama aan de rivier de Taag. Een erg leuke plek, van waaruit je makkelijk andere wijken kunt verkennen. In de buurt van het hotel zitten een aantal leuke restaurants en naast het hotel is een bar met terras waar ze heerlijke smoothies en cocktails serveren.

Bekijk meer hotels in Lissabon (met > 8+ beoordelingen)

Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden, leuke plekken en fijne restaurants. Veel te veel om op te noemen in een artikel en ook teveel voor een (kort) bezoek aan Lissabon.

Misschien is het je al opgevallen dat Tram 28 niet in mijn lijstje voorkomt. Mijn mening is dat het rijden met de tram, zeker die met nummer 28, totaal geen toegevoegde waarde heeft. Je zit opgepropt in een tram, waar je al eerst heel lang op moet wachten in een rij. Om vervolgens dus niks te zien van de hele rit. Er gaan meer ‘oude’ trams die door Lissabon rijden, bijvoorbeeld nummer 12, neem een stukje met deze tram vanaf bijvoorbeeld Portas do Sol door Alfama. Deze tram is nagenoeg leeg, dus je kan heerlijk zitten en rustig genieten. Het blijft een leuk gezicht om de trams door de smalle straten van Lissabon te zien rijden

Download de pdf gids over Portugal

Pinterest

Bewaar deze tips over Lissabon op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.