Wandelen in Zeeland: van Middelburg naar Sint Laurens

Omschrijving wandeling

Een afwisselende wandeling langs natuurgebieden, polders en door een stukje historisch Middelburg. Je komt langs een park, een natuurgebied met vogelkijkplek en je klimt over hekjes om zo langs de weilanden je weg te vervolgen. Je loopt een stukje door Middelburg waar je de Jodengang bezoekt, hier ligt de Joodse begraafplaats. Langs de groene singels loop je terug naar het startpunt.

Natuurgebied Sint Laurense Weihoek

We starten de wandeling bij nummer 29 (zie kaart) en via het Amaliapark wandelen we naar de Zandvoortseweg. Hier loop je over een verharde weg, waar gelukkig weinig verkeer komt. Aan de rechterkant zie je weilanden en aan de linkerkant ligt natuurgebied Sint Laurense Weihoek. Dit gebied ligt erg laag en door ontwatering in de Middeleeuwen is het nog lager komen te liggen. Dit betekent dat de grond altijd te nat is voor landbouwactiviteiten. Het trekt wel veel vogels aan en sinds 2005 is dit gebied dan ook ingericht als weidevogelgebied. In de winter, wanneer wij er zijn, zie je er vooral veel ganzen. Voor meer informatie zie: www.hetzeeuwselandschap.nl

Klimmen en klauteren aan de rand van Sint Laurens

We lopen verder richting Sint Laurens, een dorp in de gemeente Middelburg met ongeveer 950 inwoners. Zelf loop ik graag op onverhard terrein, daar waar het kan zoek ik dan ook naar deze routes. Bij Sint Laurens kan je bij knooppunt 82 een onverharde route naar 53 nemen. Je moet even goed kijken, want voor deze route moet je over een hek klimmen en langs de landbouwgronden lopen. Het loopt heerlijk rustig, want hier kom je verder nauwelijks iemand tegen. De enige die wij zien is een pony die in het weiland staat te grazen.

  Wandelen in Zeeland: van Middelburg naar Sint Laurens

Joodse geschiedenis van Middelburg

Van Sint Laurens wandelen we terug naar Middelburg langs de Brigdamseweg en de Noordweg. We wijken even van de route af om langs de Jodengang te wandelen waar we een van de twee Joodse begraafplaatsen in Middelburg vinden. De Sefardische Joden (van Spaans-Portugese afkomst) vluchtten voor de Inquisitie via Antwerpen naar onder andere Middelburg. In 1655 kregen zij het recht op een eigen begraafplaats in de (huidige) Jodengang. Deze begraafplaats is er nog steeds en vind je ingeklemd tussen woonhuizen in het smalle straatje. De Asjkenazische Joden (van Duits-Poolse afkomst) vestigden zich rond 1700 in Middelburg. Het lukte deze Joden i.t.t. de Sefardische Joden wel om een Synagoge te mogen bouwen. Ook zij kregen een eigen begraafplaats. Deze begraafplaats vind je aan de Walensingel, hier loop je langs als je route 23, 24 en 25 volgt over de bolwerken. De Sefardische begraafplaats heeft 93 grafstenen en kenmerkt zich door Spaanse teksten en liggende stenen. De Asjkenazische begraafplaats heeft 347 grafstenen, die rechtop staan en voorzien zijn van Jiddische teksten. Nu woon ik toch al een hele tijd in Middelburg, maar eerlijk gezegd kende ik de hele geschiedenis van de Joden in Middelburg niet. Vooral de Sefardische begraafplaats is bijzonder, want er zijn in heel Nederland maar twee van zulke begraafplaatsen, waaronder dus één in Middelburg. Omdat Joodse graven niet geruimd worden zijn sommige graven wel 350 jaar oud!

Middelburg kent nog steeds dezelfde synagoge, deze bevindt zich in de Herenstraat. Wil je meer weten over de Joodse geschiedenis in Middelburg? Kijk dan op www.synagogemiddelburg.nl en www.zeeuwseankers.nl

De route: omschrijving en praktische informatie

De route kan je op elke willekeurige plek starten. De route langs het wandelnetwerk staan twee kanten op aangegeven. Het makkelijke van het wandelnetwerk is dat je makkelijk van de route kunt afwijken als je een stukje wilt ‘afsnijden’ of als je even op een verharde ondergrond wilt lopen in plaats van over onverhard terrein. Op de kaart zie je welke route wij gelopen hebben. Wij startten de route bij knooppunt 29 en wandelen richting route 83 en 81 over de Zandvoortseweg waar je langs het natuurgebied Sint Laurense Weihoek komt. We slaan af richting route 82 en volgen onze weg door de polder richting knooppunt 53. Wij slaan iets eerder af en vervolgen onze weg naar route 54, 55 en 84. We volgen onze weg naar route 25 over de Noordweg. We lopen een stukje langs de singel en steken de Sandberglaan over richting Jodengang. Hier lopen we door het leuke straatje, langs de Joodse begraafplaats. We vervolgen onze weg weer langs de Seissingel en Langeviele singel en zien de Seismolen aan de andere kant van het water op het bolwerk staan. Het is ook mogelijk om over de bolwerken te lopen (23, 24 25), langs de Seismolen. Wij slaan af naar ons beginpunt (knooppunt 29).

Schrijf deze nr’s op als je dezelfde wandeling wilt lopen: 29 (start- en eindpunt)-28 – 83 – 81-82- 54 – 55 – 84 (Brigdamseweg)-25- Seissingel en Jodengang (óf 25-24-23) – 29

De route is ongeveer 13 kilometer. Je kunt niet overal je hond meenemen (zie de symbolen op de kaart).

Ook zin in deze wandeling? Lees ook Wandelen in Zeeland langs wandelnetwerk waar het principe van de wandelknooppunten wordt uitgelegd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jenny 19 maart 2017 at 09:00

  Wat fijn om natuur en geschiedenis te combineren in een wandeling. Zeeland is vrij vlak en uitgestrekt, dit zorgt voor de broodnodige afwisseling.

 • Reply Eva 21 maart 2017 at 09:19

  In een woord wauw. Prachtige omgeving, prachtige foto’s en indrukwekkende geschiedenis. Ik hou van wandelen. Met onze kleine meid (6 jaar) proberen we ook zo veel mogelijk op pad te gaan, zeker nu het weer wat beter weer is, doorgaans beperkt zich dat in de omgeving van onze woonplaats, maar ik weet zeker dat we deze tocht ook eens een keer gaan lopen.

  • Reply Carolien 22 maart 2017 at 08:46

   Ja heerlijk dat het weer nu beter mee werkt. Als het langer licht blijft kan ik ook ’s avonds gaan wandelen. En alle kleine beetjes helpen. Ik wandel nu ook alleen vanuit huis, ook wegens de tijd. Maar er is nog genoeg in eigen omgeving te ontdekken.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.