Voorbereidingen roadtrip Zuid Engeland

Deze zomer geen verre reis, maar we gaan wel een voor ons onbekend land ontdekken. We gaan een roadtrip maken door Zuid Engeland! Afgezien van een dagje London ben ik nog nooit in dit land geweest. Het trok me eigenlijk niet zo. Vooral de weersvoorspellingen hielden me tegen, maar dit jaar gaan we toch de sprong wagen.

Cornwall – Stockfoto van Pixabay

Route door Zuid Engeland

Oké we gaan dus naar Engeland dit jaar. Tijd om me meer te verdiepen in dit land. We besluiten al direct dat we het zuiden gaan ontdekken, met hopelijk de meeste kans op mooi weer. Het schijnt in het zuiden redelijk ‘tropisch’  te zijn door een warme Golfstroom. Nu nemen we dat topisch niet al te letterlijk, zoals in warmere oorden, maar we hopen het beste ervan. Natuurlijk laten we ons niet alleen door het weer leiden. Dus ik ga op zoek naar meer informatie over dit land. Ik begin altijd met een prikbord op pinterest ter inspiratie. Hier verzamel ik mooie foto’s en leuke tips. Daarna ga ik naar de bibliotheek voor een aantal reisgidsen om me meer in te lezen. Natuurlijk google ik ook op blogs die over Engeland gaan, zo ben ik uren zoet met het lezen over het land. We hebben nog geen route vastgelegd, maar het wordt een rondje van Folkstone naar het uiterste puntje in Cornwall en weer terug.

Voorbereidingen roadtrip Zuid Engeland

Inspiratiebord Pinterest @cgboogaard

Bezienswaardigheden, waar naartoe?

Ik ben nog niet helemaal uitgelezen, maar een aantal plaatsen en gebieden wil ik zeker gaan bezoeken. We hebben besloten om op de bonnefooi te gaan rondreizen, dus we zien ter plekke wat we wel en wat we niet gaan bezoeken en waar we gaan slapen. Heerlijk die vrijheid! Ik wil in ieder geval een aantal van de nog oude plaatsjes bezoeken die stammen uit de Middeleeuwen en waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, zoals Rye, Canterbury, Salisbury, Bath of Lacock village. Natuurlijk wil ik ook een of enkele oude kastelen en kathedralen zien, daar staat Zuid Engeland vol mee. Meer leren over King Arthur en allerlei legendes en mythes. Waarschijnlijk brengen we ook een bezoek aan Stonehenge, of we gaan naar de minder bekende variant(en). Ik neem zeker een keer een Devonshire Tea (jammie) en we eten vast een keer in een English Pub.  Naast al deze culturele activiteiten wil ik natuurlijk ook kennismaken met de Engelse natuur. We rijden vast langs de bekendere Dartmoor en Exmoor Nationale Parken, maar ik kijk ook uit naar kleinere en minder bekende natuurgebieden. Tot slot ben ik erg benieuwd naar de rotskusten van Zuid Engeland en hoop ik ook een (klein) stukje te wandelen langs de South West Coast Path, pal aan de ruige kust. Genoeg te ontdekken dus!

Salisbury – Stockfoto van Pixabay

Stonehenge – Stockfoto van Pixabay

Cotswold – stockfoto

Kamperen

We zijn gek op kamperen en als het even kan slaan we onze tent ergens op. Nu leent Engeland zich uitstekend om te kamperen. Bijkomend voordeel is dat kamperen ook nog eens de goedkoopste optie is. Een gezellige B&B lijkt me ook echt erg leuk, maar dan betaal je 3x zoveel per nacht. Dan is de keuze zo gemaakt. De kleinere campings bij een boer of in een natuurgebied zijn nog steeds niet echt goedkoop in het hoogseizoen, maar kosten ongeveer 25 pond voor een tent + auto. Soms betaal je nog een paar pond extra voor extra personen en elektriciteit. We rekenen gemiddeld op ongeveer 30 euro per nacht. Op veel campings mag je een vuurtje stoken en ik verheug me nu al op de marshmallows bij het kampvuur. We hebben verschillende tenten, maar eigenlijk voldoen deze niet echt voor wat wij willen. De ene is te groot om mee rond te trekken en onze rondtrektent is weer te klein voor een land waar de kans op regen groot is. We gaan dus nog investeren in een nieuwe lichte tent die snel op te zetten is, maar waar je ook nog binnen kunt zitten bij slecht weer. Verder zoek ik op internet al verschillende campings op en blijk ik nog een campinggids te hebben waar Engeland ook in staat. Altijd handig om en aantal adressen bij de hand te hebben als we rondreizen.

Lees ook: alles over kamperen in Engeland

Voorbereidingen roadtrip Zuid Engeland

Kayakken in Engeland – Stockfoto van Pixabay

Praktische zaken als vervoer

We hoeven dit keer geen vliegtickets te kopen of auto te huren. We kunnen zo vanuit ons huis in onze eigen auto vertrekken. Wel moeten we natuurlijk de zee oversteken om in Engeland te komen. We moeten dus tickets kopen voor de boot of de autotrein. Wij kiezen voor de autotrein van Calais naar Folkstone. Deze overtocht duurt maar 35 minuten. De kosten variëren naar de vraag, hoe eerder en later op de dag je gaat, hoe goedkoper het is. En hoe later je boekt hoe duurder ze worden. Ook voor een caravan of aanhanger betaal je meer. Aangezien we in het hoogseizoen gaan hebben we de tickets vooraf geboekt. Wij zijn rond de 200 euro kwijt voor retourtje. Zie ook →www.eurotunnel.com

Als je veel monumenten, kastelen en kathedralen bezoekt is de aanschaf van een Nationaal Trust abonnement iets om over na te denken. Hiermee krijg je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden. De aanschaf is echter ook vrij prijzig dus wij zijn er nog niet helemaal uit wat we doen. Wel of niet aanschaffen?

Cornwall – Stockfoto van Pixabay

We hebben erg veel zin om een nieuw land te gaan ontdekken en dat zo dichtbij huis eigenlijk. Was jij al eens eerder in Zuid Engeland? Heb je nog leuke tips voor ons?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Yvonne 19 maart 2017 at 13:10

  Wat goed dat jullie de sprong gaan wagen! Hier om dezelfde reden ook nog nooit die kant op geweest, zelfs niet naar Londen. Heerlijk dat jullie op de bonnefooi gaan, die vrijheid vind ik toch altijd heerlijk. En met de eigen auto is ook fijn. Korte overtocht trouwens, valt me enorm mee… ga ik thuis eens aankaarten (mijn man werd tijdens een schooluitje zo zeeziek dat hij niet meer met de boot over wil).

  • Reply Carolien 22 maart 2017 at 08:46

   Nog beter Yvonne, met de autotrein ga je door een tunnel, dus je hoeft niet meer over zee. Nu heb je geen excuses meer hé ?

 • Reply Diana 21 maart 2017 at 20:53

  Wat mooie dat jullie ondanks alle twijfel toch gaan. Zelf ben ik nog nooit in Engeland geweest maar wil er toch zeker naar toe. Maar moet zeggen dat ik verrast ben. De prijzen schrik ik wel van maar ben ook wel Azië prijzen gewend haha. Ben heel benieuwd geraakt naar je reis. Alvast heel veel reis plezier.

  • Reply Carolien 22 maart 2017 at 08:44

   tja Azië daar kan niks tegenop qua prijzen haha. Ik ben ook erg benieuwd naar Engeland, hopelijk zit het weer een beetje mee

 • Reply Annemarie 22 maart 2017 at 09:28

  Jaaaa, goede keuze hoor, Zuid-Engeland! Een paar jaar geleden hebben wij er drie weken rondgereisd en ik wil er nog wel een keer heen. Lacock, Exmoor NP en Cornwall vind ik echte aanraders. Stonehenge vonden wij een beetje een tourist trap, maar ik kan me voorstellen dat je het toch wilt afstrepen van je lijstje. Ik hoop dat jullie geluk hebben met het weer. En zeker de cream tea proberen!

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:17

   Ja, Stonehenge weet ik ook nog niet zo goed of ik dat wil. We zien wel. Hadden jullie een National Trust abonnement aangeschaft?

   • Reply Annemarie 28 maart 2017 at 19:08

    Nee, wij hadden geen Nat. Trust abonnement. Maar als je veel wilt zien is dat misschien wel een goed idee?

 • Reply Sanne 22 maart 2017 at 11:47

  Als ik op televisie van die Engelse programma’s zie waar mensen hun eigen droomhuis gaan bouwen dan valt me de schoonheid van het landschap meteen op. Zo mooi en groen! Toch ben ik er zelf nog niet geweest. In augustus gaan we voor een lang weekend naar Brighton en omgeving. Ik ben heel benieuwd! Wat fijn he, dat je eigenlijk best makkelijk met je eigen auto over kan. Ze rijden daar links, dat zal wel even wennen zijn!

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:16

   Oh ja Brighton, daar komen we vast ook in de buurt, ik weet nog niet of ik deze plaats ga bezoeken, spreekt me niet meteen erg aan, maar wie weet denk ik er ter plekke anders over. We hebben al meerdere keren links gereden (Australië) dus dat komt wel goed, ik moet wel zeggen dat ik zelf niet veel zal rijden denk ik, ik ben meestal de navigator 😉

 • Reply Kelly 22 maart 2017 at 19:47

  Wat een fijn vooruitzicht. Veel mensen denken niet aan Engeland als vakantiebestemming, maar daar zal het weer ook mee te maken hebben 😉 . Toch zou ik heel graag een roadtrip willen maken, want het is er zo ontzettend mooi.

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:14

   Inderdaad, het weer is die onzekere factor. Ik ben zelf ook erg benieuwd, want het was ook niet mijn eerste keuze 😉

 • Reply Esther 23 maart 2017 at 15:52

  Het ziet eruit als een mooie bestemming. Ik ben er zelf nog nooit geweest en het staat eerlijk gezegd ook niet bovenaan de bestemmingen die ik wil zien. Maar als ik dit zo lees, vind ik het wel een mooie en gave plek om te zien. Juist omdat je er ook vrij gemakkelijk heen reist en het gebied divers is. Heb je echt zoooveel gidsen gekocht 😉

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:13

   haha, nee, zijn bijna allemaal boeken van de bibliotheek. Ik heb één reisgids voor mijn verjaardag gekregen. Ik koop zelf zelden reisgidsen, het zijn ideale kadootjes en voor de rest leen ik ze bij bibliotheek of ik zoek online.

 • Reply Marcella 24 maart 2017 at 20:35

  Leuk lady! Ik ben alleen in Londen en Newcastle geweest, dus wil ook graag meer zien van het land. Ik kijk uit naar jouw avonturen! Die wegenkaart van de ANWB gebruiken wij trouwens ook vaak. Ideaal!

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:12

   Ja, lekker ouderwets met een papieren wegenkaart, heerlijk routes uitstippelen 🙂

 • Reply Elisa 24 maart 2017 at 23:13

  Onwijs leuk dat jullie naar Engeland gaan! Ik ben er al heel vaak geweest, maar nooit in het zuiden (wel in Londen en de kant van Blackpool / Lake district). Lijkt me een erg mooie reis en ben benieuwd naar je verhalen!

  • Reply Carolien 26 maart 2017 at 13:11

   Ik ben zelf ook benieuwd, haha… vooral of het weer ook een beetje wil meewerken 😉

 • Reply ivonne 8 mei 2017 at 19:38

  Jaaah, ik heb een fantastische tip. Loop een deel van het South West Coast Path! Ik deed het afgelopen maart en het smaakte naar meer.
  Dit is een link naar mijn nieuwste blog! https://www.myfootprints.nl/activiteiten/weekend-wandelen-aan-de-engelse-zuidkust/
  Ik wens jullie alvast een fijne vakantie!

  • Reply Carolien 8 mei 2017 at 19:44

   Hi Ivonne, ja ik had al gezien dat jij daar had gewandeld. Ik wil zeker ook een stuk wandelen, maar ik weet niet of ik de rest mee krijg…anders nog een keer terug in mijn eentje ?

 • Reply Marcel 16 mei 2017 at 02:19

  Wat tof dat jullie naar Engeland gaan! Wat jullie tot op heden heeft tegengehouden, hebben wij ook. Een roadtrip door dit gedeelte van Engeland zie ik wel zitten. Ik ben dan ook erg benieuwd naar je verhalen!

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:10

   Wij zijn zelf ook erg benieuwd. Vooral of we het ook een beetje droog gaan houden, haha 😉

 • Reply Edwin 7 november 2018 at 19:26

  Ons lijkt Engeland ook mooi we willen met de caravan en dan stena line is de cravan gratis.
  Heb nog geen idee welke camping maar zal zuid engeland worden .
  Wel benieuwd hoe ver dat rijden is vanaf Harwich.
  hebben jullie nog tips?

  • Reply Carolien 8 november 2018 at 19:48

   Hi Edwin, leuk vooruitzicht, wanneer wil je gaan? En wat voor tips zoek je precies? Een camping?

 • Reply Kevin 20 mei 2019 at 12:21

  Absoluut een mooie stap! Land is prachtig en ben er meermaals met de motor doorheen gereden. Dan kom je wel direct achter het nadeel van deze prachtige omgeving; het weer. Veel regenachtige dagen. Voor mij zal het daarom altijd bij een bezoekje aan Engeland (haha).

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.