Menu
Inspiratie & Reistips / Wandelen / Wandelen in Nederland

Waarom wandelen in de winter een goed plan is | 5 redenen én tips om warm te blijven

Wandelen in de winter. Dat doen we vaak toch een stuk minder dan in het voorjaar of de zomer. Ken je dat? Dat je in de zomer tijdens vakanties wel vaak even een wandeling maakt. Maar dat het er thuis maar niet van komt, tussen alle dagelijkse bezigheden? En dan zeker niet in de winter. Wanneer het buiten grijs en grauw is. En koud. Heb jij de neiging om dan op de bank te kruipen? Onder een dekentje met Netflix aan? Niet doen! Want wandelen in de winter is juist een heel goed plan. Lees hier waarom.

5 redenen om juist wel te gaan wandelen in de winter

1. Bewegen is goed en je slaapt lekker

Een van de belangrijkste reden  is dat je in beweging bent. Bewegen is gezond. Niet voor niets geeft de Gezondheidsraad als advies dat volwassenen minstens 2,5 uur per week matig intensief moet bewegen en 2x per week spier- en botversterkende activiteiten moet ondernemen. Maak daarom meerdere wandelingen per week. Juist ook in de winter, wanneer we toch al minder bewegen. We pakken dan vaker de auto, zitten eerder binnen en hebben meestal heel veel excuses om vooral niet te gaan sporten. En dat terwijl het zo heerlijk is als je een paar uur buiten bent geweest. Het geeft voldoening. En je slaapt ’s avonds zoveel beter.

In januari ging ik een paar dagen wandelen in de Meinweg in Limburg en toen viel er een pak sneeuw! Heerlijk om dan buiten te zijn.

2.  Buiten zijn zorgt voor de nodige vitamine D

Door buiten te zijn maken we vitamine D aan. Door de ultraviolette B-stralen kan ons huid zelf vitamine D aanmaken uit zonlicht. Zelfs bij bewolkt weer, hoewel je dan wel langer buiten moet zijn. Buiten zijn is gezond. Bacteriën en virussen hebben minder kans zichzelf te ontwikkelen als je veel buiten bent. Je krijgt een grotere weerstand en je voorkomt griep. Wandelen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid. Ook mentaal gezien is het goed om veel buiten te zijn. Frisse lucht is goed tegen sombere gedachten. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen. Door te bewegen nemen maakt het lichaam meer dopamine, serotonine en endorfine aan. Allemaal stoffen die ons beter doen voelen. Ze verminderen stress en geven je een goed humeur. Last van winterdepressie? Ga naar buiten en beweeg!

Verhoog je weerstand en voorkom verkoudheden en griep door veel naar buiten te gaan

Wandelschoenen in de sneeuw winterwandelen

3. Rustiger, juist in de winter minder bezoekers

In de winter is het veel rustiger buiten dan in het voorjaar en de zomer. Je hebt hierdoor veel meer ruimte om je heen. Hierdoor kan je in alle rust je hoofd leegmaken en genieten van de natuur. Je hoeft niet te mediteren als je regelmatig buiten in de natuur loopt in de winter. Het is ontzettend rustgevend. En nog een bijkomend voordeel: geen stress of er parkeerplekken zijn én parkeren is in de winter bijna altijd gratis.

Tip: maak een wandeling in de winter in een van mijn favoriete gebieden in Zeeland: Oranjezon. Parkeren is gratis in de winter en in het weekend kan je na afloop heerlijk lunchen bij Uitspanning Oranjezon

4. Meer kans op het spotten van wild

Zoals hierboven al benoemd: in de winter is het rustiger. Dit betekent dat de dieren zich vrijer bewegen. Doordat de bomen geen bladeren hebben, is het zicht ook beter. Dit betekent dat je in de winter een grotere kans hebt om wild te zien. Hoewel een aantal dieren een winterslaap houden, geldt dit lang niet voor alle dieren. Neem je verrekijker en camera dus mee als je in de winter op pad gaat.

Wild spotten is het leukste wat er is. Lees mijn tips voor het spotten van herten in Zeeland

5. Winterlandschappen zijn mooi

Zeker als het heeft gesneeuwd, is er niks mooiers dan buiten wandelen. Maar dit geldt ook als het heel koud is en er rijp op de bladeren zit. Of als de ijspegels aan de struiken hangen. Kijk eens goed naar de kunstwerken in de natuur. En de bladeren knisperen dan zo lekker onder je voeten. Meestal schijnt de zon als het koud winterweer is. Geniet op deze dagen zéker van het buiten zijn. Al je zintuigen worden geprikkeld.

Tips voor een warme winterwandeling: ga goed voorbereid op pad

Wandelen in de winter betekent wel dat je je goed en vooral slim moet aankleden. Hoe? Dat vertel ik je hieronder. En ik geef je nog meer slimme tips om warm te blijven tijdens je winterwandeling.

  • Kleed je minder warm aan dan je nodig denkt te hebben

Dat klinkt tegenstrijdig met wat ik hierboven schrijf: tips voor een warme winterwandeling. Maar als je een lange wandeling gaat maken, zal je jezelf inspannen. Zeker als je ook nog op hoog tempo loopt. Als je van binnen naar buiten gaat, lijkt het alsof je je heel warm moet kleden. Maar al snel tijdens de wandeling zal je merken dat je het warm krijgt van de inspanning. Als je net buiten bent en je hebt het licht koud, dan is het goed. Neem voor de zekerheid extra kleding mee, als je twijfelt.

  • Draag laagjes

Je kunt voor een korte wandeling natuurlijk gewoon je winterjas aan doen. Maar als je langer gaat wandelen, of sportief wandelt op een hoger tempo, dan zal je merken dat deze winterjas je in de weg gaat zitten. Beter is het om een water- en winddichte outdoorjas te dragen. Zorg dat je verschillende laagjes draagt, zodat je je beter kunt bewegen. Een ademend, waterafstotend windjack met daaronder een (thermo) shirt en een fleecevest is een prima combinatie. Op deze website vind je meer outdoorkleding.

  • Thermokleding

Bij erg koud weer is thermokleding een aanrader. Je bovenbenen worden snel koud, ook als je beweegt. Een thermobroek zorgt voor een extra warme laag. Het zorgt vaak ook voor betere afvoer van vocht.

  • Denk aan handschoenen, sjaal en een muts

De uitstekende delen van het lichaam (voeten, handen, neus, hoofd en oren) koelen het eerste af. Als lichaamstemperatuur daalt zal het bloed als eerste naar de organen gaan en daardoor koelen de andere delen sneller af. Zorg dus dat je handschoenen, een sjaal en een muts meeneemt. Zeker als je kaal bent is een muts noodzakelijk.

Wandelen in de winter, warm blijven met sjaal, muts en handschoenen
Winterlandschap: bij koud weer zorg voor sjaal, handschoenen en een muts (of capuchon)
  • Regenkleding

Helaas is het in Nederland niet altijd mooi winterweer. Vaak is het grauw, grijs en regenachtig. Als het met bakken uit de hemel komt zullen niet veel mensen gaan wandelen. Ik ook (liever) niet! Maar een paar spetters houden mij niet tegen. Zorg dat je de weersvoorspellingen in de gaten houdt. Zelf heb ik een waterafstotende (ademende) buitenjas. Deze houdt spetters en regen voor langere tijd tegen. Gaat het echt plenzen dan trek ik een poncho of regenpak aan. In de meeste gevallen zal een spijkerbroek bij een dagwandeling in de winter ook gewoon voldoen. Deze is echter niet geschikt als het veel regent of als je meerdere dagen op pad gaat. Investeer dan in een waterafstotende, ademende outdoorbroek en neem je regenkleding mee.

  • Waterdichte schoenen en hoge sokken

Kies schoenen die waterdicht / waterafstotend zijn. In de winter is het vaak vochtig. En in onze Hollandse winters regent het ook nogal eens. Niks is zo vervelend als natte voeten. Trek een broek óver je schoenen, anders drupt de regen vanuit je broek alsnog in je schoenen. Kies ook sokken die comfortabel en warm zijn. Mijn Falke sokken zonder naden bevallen mij goed, maar ook die van Decathlon zitten lekker. Kies in de winter sokken die wat hoger zijn, zo blijven je enkels lekker warm. Lees nog meer tips over hoe je warme voeten houdt tijdens het wandelen.

Tip: draag wandellaarzen in de winter als het sneeuwt. Deze wandellaarzen zijn lekker gevoerd en hebben een goed profiel. Zo weet je zeker dat je geen natte voeten krijgt. Ook handig als je gaat wandelen na veel regen, vooral op klompenpaden of moeraslandschappen komen ze goed van pas.

wandelschoenen waterdicht
Mijn Berghen wandelschoenen maar ook mijn Hanwags voldoen prima in de winter
  • Warme drank

Als je (langer) wandelt moet je voldoende drinken om je vochtbalans op peil te houden. Neem in de winter een thermoskan of thermosbeker met thee (of warm water) mee in plaats van koud water. Zo warmt je lichaam weer op na een korte drinkpauze. Ook fijn om je handen aan te warmen! 

Heerlijk, een warm kopje thee tijdens de winterwandeling
  • Vuilniszak en fleecedeken of een zitlap

Als je langer gaat wandelen neem je onderweg de tijd om te picknicken. Het is heel fijn om ook in de winter even op een bankje te zitten om te genieten van een lunch. Even uitpuffen. Je ‘gewone’ boterhammetjes smaken buiten zoveel lekkerder. Maar helaas zijn de houten picknickbanken in de winter vaak nat door regen of gewoon vochtig. En ook heel erg koud. Het is af te raden om zonder bescherming op de banken te gaan zitten. Dit geldt ook voor de grond. Je spieren worden dan stram en je lichaam koelt veel te veel af. Zorg voor een zitlap of vuilniszak (tegen het vocht) en iets warms zoals een fleecedeken(tje) of handdoek die je kunt opvouwen om op te zitten. Je zult merken hoe fijn dit is.

  • Picknicken in de winter

Zoals hierboven gezegd, niks is zo fijn als een winterpicknick onderweg. Vaak staan bankjes op een mooie plek. Even tot rust komen en genieten van het uitzicht. Met warme thee en een dekentje houd je het warm. Trek ook eventueel nog een extra laag aan als je gaat zitten. Maar blijf vooral niet te lang zitten. Want ondanks deze maatregelen koel je toch snel af. En je zult merken dat je weer moeilijk op gang komt als je een tijdje gezeten hebt.

Met deze maatregelen ben je helemaal klaar voor je winterwandeling. En? Ga jij lekker veel wandelen deze winter?

Wil je beginnen met wandelen? Of wil je jouw wandelafstand en -tempo opvoeren, maar weet je niet hoe? Wil je dit op een verantwoorde manier doen en samen met anderen? Professionele wandeltrainer Wanda zorgt ervoor dat je zonder blessures en met veel plezier aan de slag gaat om jouw persoonlijke wandeldoelen te bereiken! Volg een van haar online wandeltrainingen.

Pinterest

wandelen in de winter

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel bevat affiliatelinks en een samenwerking met Outdoorsupply.

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    NIEUWSBRIEF

    Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

     

    Nieuwsbrief

    Ontvang reistips en updates over nieuwe bestemmingen

    This function has been disabled for Dream the world.