Wandelen in het Oranjewoud in Friesland (route 10 km)

Vlakbij Heerenveen vind je het koninklijke bos Oranjewoud. Ooit aangekocht door Albertine Agnes van Oranje, de voorouder van de huidige Oranjes, voor het realiseren van een buitenverblijf. Het huidige gebied bestaat uit voormalige landgoederen met lange lanen, landhuizen, slingerpaadjes, beken en weilanden. Er leven veel vogels, reeën en damherten. Wandelen in Oranjewoud in Friesland is heel afwisselend: de ene keer loop je in een parkachtig landschap, de andere keer slinger je over smalle bospaadjes. En wie weet spot je wel het witte damhert.

Liever fietsen in Friesland? Fiets de Kliffenroute van Gaasterland in het zuidwesten van Friesland. Deze 30 kilometer lange fietstocht volgt een groot deel de dijken langs het IJsselmeer. Maar je fietst ook door de bossen van Gaasterland. Stop bij de hoge kliffen voor een mooi uitzicht op het IJsselmeer.

Wandelen in Oranjewoud in Friesland: uitgestippelde routes en knooppunten

Wandelen in het Oranjewoud in Friesland is heel eenvoudig. Er zijn verschillende korte wandelroutes uitgestippeld die je volgt aan de hand van gekleurde pijltjes. Maar ook het wandelnetwerk loopt door het gebied, dus je kunt ook je eigen route bepalen. Ik kies voor het uitstippelen van een wandelroute met behulp van het knooppuntensysteem. Bij elk knooppunt bepaal ik welke kant ik op ga, zo is het meer struinen dan een vaste route volgen. Uiteindelijk is mijn wandeling ongeveer 10 kilometer.

Museum Belvedère en het parklandschap

Als je gaat wandelen in Oranjewoud in Friesland kan je je auto het beste parkeren bij Golden Tulip Hotel Tjaarda Oranjewoud. Voor het hotel staat een informatiebord met daarop de uitgestippelde wandelroutes én de knooppunten van het wandelnetwerk. Mijn route gaat als eerste richting Museum Belvedère. Hiervoor volg ik eerst een lange laan met hoge statige bomen. Mijn pad vervolgt langs water, waarin runderen dankbaar afkoeling zoeken op deze hele warme nazomerdag. Aan de rechterkant zie ik allemaal leuke vlonderpaden. Ik heb de neiging om die te gaan volgen, maar ik sla ze nu toch even over, want ik wil langs het museum wandelen. In de omgeving van het museum staan een paar mooie kunstwerken, waar ik even de tijd voor neem. Ben je een kunstliefhebber dan moet je zeker naar het museum. In het voorjaar van 2022 vindt Arcadia plaats in Oranjewoud (zie kader onder foto’s), dan staat het hele parklandschap vol kunstwerken.

Arcadia 2022 Van 7 mei tot en met 14 augustus 2022 kan je in het Parklandschap Oranjewoud genieten van beeldende kunst, als onderdeel van Arcadia. Deze opvolger van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa bestaat uit een 100 dagen durend cultureel programma waarmee de organisatie aandacht vraagt voor de toekomst van mienskip (gemeenschap), landschap en erfgoed. Arcadia 2022 duurt van 7 mei tot en met 14 augustus 2022. Een deel van het hoofdprogramma, PARADYS vindt plaats in Oranjewoud. Zo’n vijftien tot twintig internationaal beeldend kunstenaars maken nieuw werk om een ander verhaal te vertellen voer het Parklandschap Oranjewoud. Dit Parklandschap lijkt soms net het paradijs op aarde. Paradys stelt op deze plek vragen over de manier waarop dit paradijs is ontstaan. Zo vormt Oranjewoud het podium voor een prikkelende en confronteren tentoonstelling die de kijker uitnodigt tot nadenken, discussiëren, genieten en soms zelfs meedoen.

Wandelen door Tuimelaarsbos

Het landschap rond het museum is in barokstijl: strak en symmetrisch, met weinig schaduw. Gelukkig kom ik op deze warme dag weer snel in het bos terecht, waar voldoende schaduw is. Een kabbelend beekje stroomt door het bos en even heb ik de neiging mijn schoenen uit te trekken en even mijn voeten in het water te laten afkoelen. Gelukkig kan ik dit weerstaan. Een pauze met een lekkere gezonde koek en veel water zorgt voor de nodige energie en ik kan er weer tegenaan.

Uitkijktoren De Belvedère

Even verlaat ik het bos en loop via een lange laan met grote luxe huizen naar knooppunt 31, waar ik een leuk klein paadje in sla richting Tjaarda’s Bos. Ik gok erop dat dit pad langs de uitkijktoren De Belvedère komt en ik heb gelukkig gelijk. Even zoeken waar de entree is en dan begint de klim van de 30 meter hoge toren. Bovenop heb je een 360 graden weids uitzicht op de omgeving. Ik zie veel bos en daartussen weilanden met boerderijen. Opeens valt mijn oog op iets wits. Zie ik daar nu een alpaca in het gras liggen? Met mijn telelens zoom ik in en zie ik een hele groep damherten liggen, waaronder een witte. Wat bijzonder!

Damherten spotten: ook een wit exemplaar!

In Oranjewoud leven veel reeën en damherten. In totaal is er een groep van ongeveer 200 damherten in deze omgeving. Tijdens mijn wandeling door dit natuurgebied zie ik ze op verschillende plekken. Het lijkt dus niet moeilijk om ze te spotten. Het meest bijzonder vind ik het witte damhert, die had ik tot nu toe nog nooit gezien. De damherten in Oranjewoud zijn waarschijnlijk ontsnapt uit een hertenkamp en hebben zich hier voortgeplant. En dat ze het hier naar hun zin hebben is duidelijk.

Theetuin de Tún

Het is nog steeds warm en na het nodige klimwerk op de toren krijgen we toch wel zin in iets. Dan valt mijn oog op het bord met de Friese vlag erbij: Theetuin De Tún. Net wat we nodig hebben. Een heerlijke groene plek waar wij nog een plekje vinden in de schaduw. We willen eigenlijk lunchen, maar ze serveren geen broodjes, alleen appelgebak. Nou dan maar appelgebak als lunch. Het smaakt in ieder geval heerlijk, samen met een grote kan homemade ijsthee. Om mij heen hoor ik de cavia’s geluidjes maken (zo schattig) en zie ik mooie bloemen in de tuin. Echt een plekje om even bij te komen. Ik heb gewoon weer moeite om verder te gaan, zo lekker zit ik hier.

Tip: neem contant geld mee, er is geen pinautomaat.

Wandelen in de koninklijke bossen van Oranjewoud in Friesland

Het laatste stuk van de wandelroute gaat voornamelijk door bosrijk gebied. Veel kronkelpaadjes en af en toe ook wat kleine hoogteverschillen. Erg leuk wandelen hier. Tussen de bomen door zien we in de verte weer damherten grazen. We horen ook de muggen zoemen. Ga je op een mooie (na)zomerdag hier wandelen dan is muggenspray aan te raden, kan ik uit ervaring zeggen. We houden nog even een rustpauze op een bankje voor we de laatste kilometers teruglopen naar de auto. Hiermee sluiten we een mooie dag wandelen in Oranjewoud en ons bezoek aan Friesland af.

Praktische informatie

  • Locatie: Oranjewoud ligt ten oosten van Heerenveen in Friesland
  • Parkeren: Tjaarda’s Laan 2, 8453 JZ Oranjewoud
  • Wandelen: er zijn verschillende uitgestippelde korte wandelroutes, een witte route van 5,5 km, een rode route van 5,5 km en een blauwe van 6,5 km. Je kunt ook zelf een route uitstippelen via het wandelnetwerk. De route in dit blogt gaat langs de volgende knooppunten: 24 – 2 – 82 – 1 – 31 – 34 – 35 – 4 – 37 – 5 – 6 – 36 – 39 – 7 – 8 – 3 – 19- 24
  • Toegankelijkheid: De paden zijn over het algemeen zeer goed begaanbaar, sommige zelfs geasfalteerd. In het bos zijn de paden onverhard.
  • Honden: Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
  • Horeca: Restaurant de Oranjetuin (bij het hotel Tjaarda). Bij Museum Belvedère is een Museumcafé. Theetuin De Tún vind je aan de Bieruma Oostingweg 29 (op dit moment alleen thee en taart, maar waarschijnlijk in de winter snert en warme choco en er zijn nog meer plannen, er is geen website en geen pin dus neem contant geld mee).
  • Hoogtepunten: Museum Belvedère, Uitkijktoren Belvedère, Klokkenstoel, Chinees torentje, Landgoed Oranjewoud (niet te bezichtigen).
  • Wildlifetip: Er lopen veel damherten rond in het Oranjewoud. Wie weet zie jij het witte damhert. Ik zag ze vanaf de uitkijktoren Belvedère, ze schijnen daar vaker rond te lopen.
  • Meer informatie over Friesland: www.friesland.nl

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Friesland

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.