Steenuilen in Nederland

Steenuilen zijn de kleinst voorkomende uilen in Nederland. Met zijn 22cm is hij ongeveer even groot als een merel, maar door zijn verenkleed lijkt hij veel groter. De steenuil houdt van agrarisch gebied en je vindt hem dan ook veel op boerenerven. Hij broedt in knotwilgen en (oude) hoogfruitbomen. Maar ook vaak in speciale uilenkasten.

Meer lezen over uilen spotten? Lees dan ook de artikelen over ransuilen in Nederland en die over bosuilen in Nederland.

Steenuilen herkennen in Nederland

De steenuil is de kleinste uil van Nederland met zijn 22 cm en is te herkennen aan zijn felgele ogen. Als hij op zijn gemak is, heeft hij een gedrongen houding. Is hij alert dan strekt de uil zich meer uit en dan zie je zijn poten beter. De achterkant van zijn kop lijkt op de voorkant (met gesloten ogen).

Steenuilen Nederland

Leefgebied en territorium steenuil

De steenuil komt vrij veel voor in de menselijke omgeving, vooral op boerenerven, in agrarisch gebied. Ze houden van paaltjes, knotwilgen en gebouwen om vanaf te jagen. Ze eten vooral veldmuizen en andere kleine dieren zoals vogels. Ze blijven het hele jaar op dezelfde plek. Weet je dus waar een koppeltje steenuilen zit, dan kan je gerust zijn dat ze daar later nog steeds zitten.

Broeden en jonge steenuilen

Steenuilen broeden meestal van half april tot half mei en kiezen hiervoor een hol in een knotwilg of oude fruitboom. Of in een speciale uilenkast. Na ongeveer 3-4 weken komen de eieren uit en na ongeveer nog een maand verlaten de jongen voorzichtig het nest. Jonge steenuilen worden ongeveer 6 weken verzorgd, voordat ze uitzwerven naar een andere plek in de buurt.

Steenuilen Nederland

Tips voor het zien en fotograferen van uilen

Steenuilen houden van een zonnetje en zitten op heldere en windstille dagen vaak buiten te zonnen, vlakbij hun hol. Ideaal om ze dan te zien en te fotograferen. Heb je een plek gezien waar vaak steenuilen zitten? En zie je een steenuil buiten zijn hol zitten? Blijf dan vooral in de auto. Doe je een stap buiten de auto dan zijn ze weg.

Kijk ook op waarneming.nl waar uilen die vaak op dezelfde plek zitten vaak genoemd worden. In Zeeland vind je veel uilenkasten op boeren erven in Zuid-Beveland. Maak een rondje en wie weet heb je geluk!

Wil je weten hoe de roep van een steenuil klinkt? Luister dan eens hier naar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.