Quetzals spotten in San Gerado de Dota in Costa Rica

San Gerado de Dota is een fijne plek om te bezoeken tijdens je rondreis door Costa Rica. Het ligt in het Talamancagebergte op 2200m en heeft daardoor een zeer koel klimaat, heel anders dan de rest van Costa Rica. San Gerado ligt in een Cloud Forest (nevelwoud), een regenwoud tegen een berg aan. Je kunt hier dan ook prachtige wandelingen maken, maar de meesten komen echter maar voor één ding naar San Gerado de Dota in Costa Rica, namelijk het spotten van de quetzals. Een van de mooiste vogels van de Trogon familie die vooral voorkomt in nevelwouden. Ook wij gaan op pad om deze vogel te spotten. Na een eerdere mislukte poging in Monteverde, een ander nevelwoud in Costa Rica, wagen we een nieuwe poging om quetzals te spotten  in San Gerado de Dota in Costa Rica. 

Lees ook mijn eerdere artikel met tips over → wat te doen in San Gerado de Dota.

 Wel of geen gids bij quetzals spotten in Costa Rica?

Wij weten al vrij snel dat we graag de quetzal willen spotten in San Gerado, maar besluiten vooraf nog geen tour te boeken. We besluiten ter plekke wel of we iets boeken of niet. Ergens heb ik gelezen dat je bij een plaatselijk eettentje (soda Miriam) een goede gids kunt regelen. Het eerste wat we dan ook doen als we het plaatsje binnen rijden is op zoek gaan naar het eettentje. We weten uit ervaring dat je prima zelf op pad kunt, maar dat het spotten van wild zo veel succesvoller is met een plaatselijke gids. Met handen en voeten vraag ik Miriam die alleen Spaans spreekt of zij een gids weet voor het spotten van quetzals. Ze zegt dat ik even moet zitten wachten, dat ze iemand gaat bellen. Althans dat is wat ik denk dat ze zegt. Ik ga naar buiten om op de veranda naar de vele vogels te kijken die gewoon in de achtertuin zitten. Een quetzal zie ik echter nog niet. Na 10 minuten wachten komt er inderdaad iemand naar me toe die uitstekend Engels spreekt en die morgen een quetzaltour kan regelen. We spreken een prijs en tijd af en done! We rijden naar ons hotel waar we bij het inchecken ook gevraagd worden of we een quetzaltour willen boeken. We horen later van anderen dat deze ook prima was. Dus ook bij je hotel kan je boeken. Wij hadden wel een iets lagere prijs en een kleinere groep, maar voor het spotten van de vogel maakt de groepsgrootte niet zoveel uit.

Tip: vraag bij Soda Miriam naar gids Bryan, wij waren meer dan tevreden over zijn services!

San Gerado de Dota ligt in Cloud Forest, een ideale woonomgeving voor de Quetzal

Op zoek naar de quetzals in San Gerado Costa Rica

De wekker gaat vroeg deze ochtend, want om 5.45 uur moeten we klaar staan voor onze tour. Bryan komt ons ophalen en we pikken nog vier Portugezen op. We rijden eerst naar het dorp waar onze zoektocht start. Vlakbij de school schijnt een goede plek te zijn. Van de gids horen we dat de quetzal vooral van de wilde avocado houdt (Aguacatillo heet het fruit officieel). Je moet dus op zoek naar deze bomen, dan is de kans groter dat je de vogel spot. De beste tijd om ze te zien is tijdens de broedtijd van februari tot en met mei. Bij mannetjes groeien in de paartijd vier staartdekveren uit tot erg lange, sierlijke groene slierten. Dan zien ze er indrukwekkend mooi uit. Helaas zijn wij er in juli dus de kans is dan iets minder groot om ze te spotten en hebben ze hun staartdekveren waarschijnlijk niet meer, maar we zijn nog vol goede moed!

De wilde avocado, quetzals zijn gek van dit fruit, deze bomen moet je dus zoeken!

Prachtige vogels in San Gerado de Dota

In het begin vinden we de vogels niet. We wandelen en turen naar avocadobomen, maar zonder resultaat. Het zal toch niet zo zijn dat dit weer een vruchteloze poging wordt? We lopen een stuk verder en moeten een heuvel beklimmen. Dit is nog flink klimmen langs smalle en natte paadjes, niet zo makkelijk met een camera met 400mm telelens erop. Op de heuvel staan echter meerdere avocadobomen en daar houden quetzals van. En ja hoor ineens wijst Bryan naar een boom en daar zie ik een quetzal zitten! Ik duw nog net niet de andere mensen opzij om de mooiste foto’s te maken. Ook kunnen we ‘m goed zien door de telescoop van Bryan. Dan zien we er nog meer zitten, wauw wat een geluk! We zien mannetjes en vrouwtjes. Een mannetje heeft nog een zo’n lange sierlijke staartveer, maar deze ziet er nu wat misplaatst uit. Maar wat is het prachtig om deze vogels te zien! Ik kijk, klik en geniet. En het blijft hier niet bij want op de terugweg naar ons hotel zien we ook nog een Emerald Toucanet (nog zo’n prachtige vogel!) en ook nog een hoop andere kleurige vogels waar ik de naam even niet van weet. Maar mooi zijn ze wel! Het was een zeer geslaagde tour en we zitten hierna heerlijk te genieten van ons ontbijt in het hotel. Overigens zagen we de middag ook zelf nog een quetzal zitten. Je moet weten waar te kijken en een beetje geluk hebben.

Quetzal San Gerado de Dota Costa Rica
quetzal mannetje
Quetzal San Gerado de Dota Costa Rica
quetzal vrouwtje
Emerald Toucanet
Kolibri’s bij ons hotel

Praktische tips en informatie

 • Boek een gids voor je quetzaltour, bijvoorbeeld Bryan via Soda Miriam, vraag of je gids een telescoop mee neemt
 • Ga het liefst tijdens de broedtijd, dan zie je het mannetje met zijn prachtige sierstaart!
 • Neem een verrekijker mee en natuurlijk een camera met een flink zoombereik, ze zitten nog behoorlijk ver weg
 • Ga op zoek naar de wilde avocadoboom (die met de kleine groene vruchtjes), hier houden de quetzals van
 • Zorg voor warme kleding, want zeker in de ochtend is het nog erg koud!
 • Trek je wandelschoenen aan want je moet soms nog even flink klimmen wil je de quetzal zien.
 • Ga ook een tijdje op de veranda van Soda Miriam zitten en geniet van de vele vogels, misschien zie je hier al de quetzal!
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Jenny 18 augustus 2017 at 20:56

  Ik herinner me de quetzal nog uit een eerdere blog van je. Wat een bijzondere beestjes lijken me dat!

  Mooie foto’s.

  • Reply Carolien 19 augustus 2017 at 08:49

   Dank je! Ja in wat te doen in San Gerado noem ik het spotten van de quetzal ook dus dat klopt.

 • Reply Edith 18 augustus 2017 at 21:00

  Wow, wat bijzonder dat jullie de quetzal gespot hebben! Da’s behoorlijk moeilijk, tussen al dat groen. Toch fijn dat zo’n lokale gids vaak net wat beter kan speuren. Mooi hoor!

  • Reply Carolien 19 augustus 2017 at 08:50

   Ja ze hebben goede schutkleuren. Gelukkig weet de gids waar te zoeken.

 • Reply Niels 23 augustus 2017 at 11:17

  Een locale gids is altijd een goed idee als je iets echt wilt zien. Die weten precies waar mogelijk de quetzal zitten. Wel handig trouwens dat ze veel van die bomen hebben staan. Dat maakt het zoeken iets makkelijker. Lijkt me een bijzondere vogel om in het echt tegen te komen. Een stuk mooier dan de huismus die hier in de tuin rond huppelt 😉

 • Reply Aniek 14 november 2017 at 20:03

  Wat een bijzondere vogel, prachtige kleuren ook! Al denk ik dat ik hem met mijn camera niet zo mooi zou kunnen vastleggen.

  • Reply Carolien 14 november 2017 at 21:23

   Ja het is inderdaad lastig, ze zitten nog best een eindje weg. Daar is een telelens wel weer handig voor

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.