Ransuilen in Nederland

In Nederland komen 8 soorten uilen voor: kerkuil, steenuil, ransuil, bosuil, velduil, sperweruil, oehoe, sneeuwuil, ruigpootuil. De laatste vier uilen zijn zeldzaam in Nederland. Ze worden hier op heel weinig plekken of sporadisch gezien. Meer lezen over deze uilen bezoek dan de website van de vogelbescherming.

Ransuil Nederland
De ransuil komt in heel Nederland voor

Ransuilen herkennen

De ransuil komt op veel plekken voor in Nederland. Ze zijn zo’n 35-37 cm groot en goed te herkennen aan de oorpluimen. Die zijn bij de ransuil opvallend groot. En aan de oranje/gele ogen. Ze houden zich schuil in bomen, voornamelijk in groenblijvende conifeerachtigen. Maar ook in andere groenblijvende bomen. Dichtbij moet een open veld zijn waar ze hun lievelingsmaaltje bij elkaar kunnen scharrelen: veldmuizen.

Ransuil Nederland
De ransuil is goed te herkennen aan zijn grote oorpluimen
Oranje ogen zijn karakteristiek voor ransuilen

Wil je weten hoe ransuilen klinken? Luister naar de opnames van de vogelbescherming Je zult zien dat het mannetje anders klinkt dan het vrouwtje

Wintertijd: gezellig met z’n allen bij elkaar

De beste tijd om ransuilen te spotten is de wintertijd. Als het winter zoeken groepjes uilen elkaar op en ze verblijven samen in één of enkele bomen
in groepjes bij elkaar. In de winter zitten ze minder verstopt in de bomen. Ze zitten dan wat meer aan de buitenkant, vermoedelijk om wat op te kunnen warmen aan het zonlicht. Ik had het geluk om een groep ransuilen tegen te komen. Ze zijn alsnog soms moeilijk te herkennen. Hun verenpatroon lijkt heel erg op een boomschors. Uiteindelijk zag ik vier ransuilen bij elkaar zitten. Sommige goed verstopt. Wat was het prachtig om deze mooie dieren te zien zitten.

Ransuil Nederland
Kiekeboe, ransuilen zitten goed verstopt
Ransuil Nederland
Zie jij de uil zitten?
Ransuil Nederland
Lijkt net een boomstam

Broeden en jongen

Tussen eind maart en half april leggen de ransuilen hun eieren. Ongeveer 4-6 eieren. Afhankelijk van hoeveel voedsel er te vinden is. Ransuilen broeden vaak in oude nesten van kraaien en eksters. Na ongeveer 3 weken klimmen de jongen uit het nest en verplaatsen zich naar boomkruinen. Na 5 weken zijn ze klaar om te vliegen.

Ook uilen spotten en fotograferen? Kijk dan eens op waarneming.nl hier vind je de meest recente waarnemingen van andere natuurliefhebbers. Het is geen garantie, want het gaat om wilde dieren.

Meer wild spotten? Lees dan ook herten spotten in Zeeland.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.