Shark Bay in West-Australië

Shark Bay is het meest westelijke punt van Australië. Het bestaat uit verschillende eilanden die allemaal rijk aan natuur zijn. Het is het grootste en rijkste zeegras gebied ter wereld. Dit trekt heel veel zeekoeien aan. Ook vind je hier stromatolieten (algenkolonie) die tot de oudste soorten ter wereld behoren. Heel bijzonder. Naast mooie uitzichten, stranden en blauwe zee, kom je hier ook oog in oog met allerlei soorten dieren. Shark Bay staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sla dit gebied dus zeker niet over als je door het westen van Australië reist.

2 of 4WD? Als je van alles wilt genieten dan is een 4WD een aanrader. En voor Francois Peron en Dirk Hartog Island een must. Veel andere plekken zijn wel per 2WD bereikbaar. Lees ook Australië 2 of 4WD auto, wat kies jij, om je voor te bereiden op je reis naar Australië.

Shark Bay informatiebord wildlife
Welkom in Shark Bay!

Shell Beach: een strand vol schelpen

Shell Beach is een heel bijzonder strand. Zoals de naam al zegt, het bestaat niet uit zand maar uit schelpen! Het hele strand is bedekt met een laag van 7-10 meter. De schelp is een kokkelsoort met de moeilijke naam Fragum Erugatum. Doordat het zeewater zo zout is kan de kokkel hier goed overleven. De vijanden van de kokkel kunnen niet tegen het vele zout, dus geen vijanden meer. De vele schelpen vormen kalksteen. En totdat Shark Bay een beschermde status kreeg werden de schelpen gebruikt als bouwmateriaal. Er werd niet gebouwd met steen of hout, maar met schelpen.

Stromatolieten in Hamelin Pool

Nog een bijzonderheid op Shark Bay zijn de stromatolieten in Hamelin Pool. Deze algenkolonie behoort tot de oudste soorten ter wereld. In het begin weet je eigenlijk niet waarnaar je nu kijkt. Het lijken allemaal net stenen. De stromatolieten in Shark Bay zijn 3,5 miljard jaar geleden gevormd. Dat is bijna niet in te denken zo oud.

Shark Bay stromatolieten

Monkey Mia: dolfijnen en ander wildlife

Monkey Mia is een toeristenattractie in het noorden van Shark Bay. Vroeger leefden hier vooral vissers en parelvissers. Een visser gooide een deel van zijn vangst terug in zee, richting dolfijnen. Deze bleven terugkomen. Het trok bezoekers aan die dolfijnen van dichtbij wilden bekijken. Omdat het erg druk werd, heeft de overheid het ‘voeren’ nu gereguleerd en geeft voorlichting over de dieren en het Marine Park. Niet alleen de dolfijnen, maar ook andere dieren zoals Pelikanen houden van een visje. Het zien en voeren van de dolfijnen lijkt erg leuk, maar geeft toch gemengde gevoelens. De biologen houden scherp toezicht en zorgen ervoor dat de dieren niet voldoende krijgen zodat ze zelf ook moeten jagen en wild blijven. Dat is goed uiteraard, maar toch zie ik ze liever geheel in het wild én zonder al die andere toeristen.

Tip: huur een kajak in Monkey Mia en peddel zonder andere mensen tussen de roggen en dolfijnen.

Shark Bay Monkey Mia dolfijnen
Shark Bay Monkey Mia pelikaan

François Peron National Park

Een van de mooiste plekken van Shark Bay is François Peron National Park. Om dit gebied te bezoeken heb je een 4WD nodig. Het is een contrast met het ‘circus’ in Monkey Mia. Hier komen we nauwelijks mensen tegen en al helemaal geen voorzieningen. Op één composttoilet op de camping na. In het begin vind je Peron Homestead. Vroeger een schapenboerderij, nu een klein museum. Hierna begint het 4wd avontuur. Zorg dat je ook minimaal een nacht in het Francois Peron National Park kampeert, zodat je optimaal kunt genieten van de mooie sterrenhemel.

Eagle Bluff Lookout

Ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Denham vind je de Eagle Bluff Lookout. Een uitkijkpunt hoog boven de kliffen. Als je geluk hebt zie je hier roggen, haaien, schildpadden, vissen en zeekoeien. Helaas hadden wij het geluk niet, want toen wij er waren zagen we niks. Als je tegen het einde van de dag gaat heb je ook nog een mooie zonsondergang.

Zuytdorp Nature Reserve & Steep Point

Het Zuytdorp Nature Reserve is genoemd naar het Nederlandse schip dat hier in 1712 voor de kust is vergaan. Een stukje Nederlandse geschiedenis, in het verre Australië. Het natuurreservaat beslaat de ruige kust van Steeppoint tot aan Kalbarri, met kliffen tot wel 200 meter hoogte. Steep Point is het meest westerlijke punt van het vaste land van Australië. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh noemde het “Steyle Hock” (steep point) toen hij hier in 1697 aanlegde. Als je een 4WD hebt met high- clearance hebt dan kan je zelf langs de kustlijn rijden naar Steep Point. Bereid je hier goed op voor en lees meer over de rit naar Steep Point op de Shark Bay website.

Lees meer over de Nederlandse ontdekkingsreizigers en de ruige kust van West-Australië in het artikel over Kalbarri National Park. Hier vind je onder andere het Zuytdorp Memorial.

Zuytdorp Memorial Kalbarri Coast
Zuytdorp Memorial bij Kalbarri

Dirk Hartog Island National Park

Vanaf Steep Point kan je met de boot naar Dirk Hartog Island. Om dit eiland te verkennen moet je ruim van tevoren plannen, want er mogen maar 20 auto’s tegelijk het eiland bezoeken. Er zijn geen faciliteiten en de omstandigheden kunnen zwaar zijn: hitte, ruige kust en zacht zand waarin je makkelijk kunt stranden met je auto als je niet weet hoe hiermee om te gaan. Doordat het een afgelegen eiland is, komen er wel dieren voor die nergens anders leven, zoals de Dirk Hartog Island black and white fairy-wren (witvleugelelfje). Lees meer over een bezoek aan Dirk Hartog Island National Park.

Shark Bay schildpad

Wildlife spotten: de beste wildlife plekken op Shark Bay

Shark Bay is een natuureiland én een marinepark. Je vindt hier heel veel wildlife. Vooral zeedieren. Hierbij tips voor de beste wildlifespots op Shark Bay:

  • Entree Shark Bay: gelijk bij de entree van Shark Bay zagen we al emoes lopen. Deze komen op meerdere plekken voor. Bij Monkey Mia heb je ook een grote kans om ze te zien. Ook kangoeroes kan je hier spotten.
  • Monkey Mia: natuurlijk de dolfijnen, hiervoor hoef je niet naar het voederen te gaan, want je ziet ze ook op andere momenten vanaf de kant. Evenals pelikanen en schildpadden. Je kunt hier ook verschillende tours boeken en nog leuker, zelf een kajak huren en tussen de dieren peddelen.
  • Eagle Bluff Lookout: een uitkijkpunt waar je grote kans hebt om zeedieren te zien zonder nat te worden, zoals haaien, roggen, schildpadden en zeekoeien.
  • François Peron National Park: in het park zagen wij meerdere bobtail lizard’s onderweg in het rode zand. Vanaf Skipjack Point zagen we haaien, roggen en schildpadden in het water.
  • Dirk Hartog Island: hier vind je een vogel die alleen op dit eiland leeft: het witvleugelelfje. De naam alleen maakt dat ik hem zelf zou willen zien. Verder komen hier heel veel zeevogels voor die nesten hebben op eilanden vlak voor de kust. De Loggerhead Turtle komt aan land bij Turtle Bay en legt hier haar eieren. Verder zwemmen bultrugwalvissen, zeekoeien en walvishaaien voor de kust.

Praktische informatie

Voordat je naar Shark Bay gaat, lees dan eerst deze praktische informatie. Zo voorkom je teleurstellingen.

  • Accommodaties: overnachten kan op verschillende plekken. Bij Denham en Monkey Mia vind je de meeste accommodaties. Van luxe (en dure) lodges en resorts tot airbnb en campingplaatsen. Denham is een goede centrale plek voor je verblijf. Wil je bij Monkey Mia verblijven, bel dan van tevoren om te kijken of er plaats is. Het is er vaak volgeboekt. Voor het echte outdoor / island gevoel overnacht je in een van de Nationale Parken.
  • Vervoer. Je kunt met de bus in Shark Bay komen, maar met de auto is de beste manier van rondreizen. En als je het meeste uit je bezoek wilt halen, dan kom je met een 4WD auto. Dan kan je ook naar François Peron, Steep Point en Dirk Hartog Island. Met 2WD kan je naar Shell Beach, Eagle Bluff, Denham en Monkey Mia.
  • Voorbereidingen 4WD tocht. Als je naar afgelegen gebieden gaat, zorg dan dat je goed voorbereid bent én dat je over een goede 4WD beschikt. Er is vaak geen water, benzine of plek voor eten / drinken. Je zult alles zelf mee moeten nemen. Onzeker of het iets voor je is maar wil je wel off the road? Boek dan een begeleide tour.
  • Plattegrond. Bereid je bezoek aan Shark Bay voor met deze plattegrond zodat je weet wat je waar kunt zien.

Bewaar dit artikel op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.