7 redenen waarom je NIET naar Zeeland wil komen

Zeg nu zelf, Zeeland, daar wil je toch niet naartoe? Het is dat ik er woon, maar het is er een en al ellende. Misschien moet ik toch eens overwegen om te gaan verhuizen, want zeg nu zelf, niks dan narigheid hier, toch?

1. Zeeland is rustig en een uithoek

Zeeland ligt zo in een uithoek dat is niet te geloven. Als je eens een dagje naar de Randstad gaat dan doe je er wel 1,5 uur over! Alles is zo ver weg. En het is ook nog eens zo saai, in de trein zit je het laatste stuk naar Zeeland bijna alleen, hoe vervelend is dat! Ik sta veel liever gezellig opgepropt als haringen in een ton, nog net niet tussen de deur van de trein. Lekker de geuren van mijn medemens opsnuivend en alle telefooongesprekken afluisterend gedurende de hele rit, heerlijk toch? En ook met de auto naar je werk in Zeeland is dikke ellende. Je staat gewoon nooit eens lang stil in de file om je kopje koffie te drinken, je make-up bij te werken of om de status van je socials te checken. Super irritant dat Zeeland!

2. Zeeland bestaat bijna alleen uit water

Echt waar, zelfs de Provincie zegt het, Zeeland is land IN zee. Overal waar je kijkt is wel water te zien of te ruiken.  Sterker nog bijna de hele provincie ligt onder NAP, nou de gevolgen hebben we al eens ervaren. Wie wil daar nu wonen? En al die krijsende meeuwen boven je huis, die schijten alles onder en terroriseren de hele stad. Niks dan ellende. Hoezo je kunt lekker met je surfplank of boot op het water genieten, eerst moet je in de zomer in de file door invasie van Duitse toeristen. Het lijkt wel een bezetting. Niet normaal meer hoor hier in Zeeland. Hoezo spreiding toeristen?

3. Zeeland is de veiligste provincie

Zeeland schijnt een van de veiligste provincies te zijn van Nederland. Bah wat saai. Nooit meer de politie bij je buren van wie je je af vraagt wat daar allemaal voor illegaals gebeurt. Weinig meer te roddelen over de ander. En zelf iets illegaals ondernemen wordt zo ook wel lastig, want inwoners letten hier nog op elkaar (zie ook volgende punt). Je kinderen kunnen gewoon op de fiets naar school dus pronken met je nieuwe auto op het schoolplein is er niet meer bij en hun hele leven regelen ook niet, want ze kunnen in Zeeland al heel snel alles zelf wel.

Middelburg

4. In Zeeland word je nog gegroet en herkend

Oh wat een ellende, je wordt in Zeeland (vriendelijk) aangesproken als je over straat loopt. Net als je in een chagerijnige bui bent en tegen iedereen aan wilt schoppen, krijg je een vriendelijke groet. Daar zit je toch helemaal niet op te wachten! Goedendag? Nou dat maak ik zelf wel uit! En als ik in elkaar zak op de Markt zit ik ook echt niet te wachten op hulp, laat mij maar lekker anoniem en alleen zijn, in mijn eigen ellende. Ja toch?

5. In Zeeland eten ze zo uit de zee

Zijn ze zo arm in Zeeland dat ze zelf het strand op gaan om hun eten bij elkaar te zoeken? Ik bedoel wie verzint dat nou dat je met het hele gezin kokkels en mosselen gaat rapen op het strand. Hebben ze geen supermarkten in Zeeland die aan huis bezorgen? Je denkt toch niet dat ik zelf mijn handen uit de mouwen ga steken om mijn eten bij elkaar te rapen? En dan die stank op dat strand, niet normaal meer, al die groene drab stinkt een uur in de wind. Nee mij niet gezien, behalve dan misschien met een biertje in mijn hand bij het oude strandhuis, wat ik dan helaas weer niet kan vinden.

6. Ik versta de mensen niet

Hosternokke… zie ik op de pet van Bertie staan tijdens Expeditie Robinson, maar zeg nu zelf… Hosternokke, dat slaat toch nergens op (alhoewel het wel lekker bekt)? Net als Oemoemenoe … is dat een Nederlands woord? En ik ga naar Hoes of Erremuu welke plaatsen bedoel je nu eigenlijk? Geen mens buiten Zeeland die dat snapt. En nog zo een: om boodschappen gaan? Zie jij dat al voor je? Leg je dan je boodschappen neer en loop je daar dan een rondje omheen? En oja, laat maar doen, doen ze het dan wel of niet? Ik ben helemaal in de war hier in Zeeland. Snappen ze het eigenlijk zelf wel?

7. Zeeland vakantieland

Zeeland, daar kan je toch alleen maar vakantie vieren? Er zijn toch alleen maar vakantieparken en campings? Daar wonen toch geen mensen, toch? Ik bedoel, waarom zou je ergens gaan wonen waar je graag op vakantie gaat. Dat is toch hardstikke onlogisch? Je wilt toch geen continu vakantiegevoel het hele jaar door, wat moet je dan tijdens de vakantie doen? Kan je niet meer naar Zeeland, want daar ben je al het hele jaar. Dat snappen jullie toch wel?

Ik kan nog wel even door gaan, want dit zijn natuurlijk niet de enige redenen, maar ik denk dat jullie nu wel een beeld van Zeeland hebben. Toch? En… wil jij nog naar Zeeland? 😉

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

41 Comments

 • Reply Margreet 6 april 2018 at 20:47

  Nu ik het zo lees ga ik denk ik maar verhuizen. Ik woon hier helaas al 43 jaar maar nu is de maat vol, wegwezen. Ik ga wel lekker wietlucht opsnuiven in Amsterdam ofzo. Bedankt dat je me dit duwtje in de rug hebt gegeven, Carolien. Ik baal er ook zo van dat mensen me aanstaren op straat. Alleen maar omdat ik graag in klederdracht wil lopen. De hroeten!

  • Reply Carolien 8 april 2018 at 09:46

   Nou inderdaad Margreet…heb jij dat nou ook als je in je klederdracht loopt? Snap er niks van ..

   • Reply h.krete@kpnmail.nl 8 april 2018 at 15:43

    Nee niet doen daar krijg je spijt van. Blijf maar in je mooie klederdracht lopen SVP

 • Reply Rita 7 april 2018 at 22:44

  Om de hollanders hier weg te houden haha

  • Reply Carolien 8 april 2018 at 08:25

   Ja haha… love Zeeland 💕

 • Reply Wvdp 7 april 2018 at 23:44

  Zozo… jij hebt de wijsheid in pacht zeg…
  1) het enige goede aan de randstad is de trein er vandaan… en als je dan toch als haringen in een ton wil zitten, probeer dan de trein van Amersfoort naar Utrecht eens.
  2) Zeeland onder Nap? Blijkbaar heb jij op de basisschool geen Bosatlas gehad, maar half Nederland ligt onder Nap… dus ook jouw geliefde randstad.
  3) Blijkbaar is veiligheid niet jouw ding… misschien moet je Bagdad eens proberen, daar hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over je tasje.
  4) Gelukkig zijn er buiten jouw randstad wel nog gezellige mensen te vinden. Maar dat kun ik jou niet aan je verstand krijgen omdat waar jij woont zo’n verzuurde put is dat je vriendelijkheid niet op prijs kan stellen.
  5) Het eten waar jij 3x voor betaald halen ze in Zeeland uit zee en IJmuiden en Harlingen en den helder. Kokkels en Mossels lukt ook prima met vissersschepen… met de hand? Leef jij in de jaren 50? En dat strandhuis? Dat vertellen we jou lekker niet!
  6) de taal… oja, zelfs Lange Frans snapt het wel… een dialect iedere 10 minuutjes. Dat je het niet verstaat is alleen maar goed.
  7) Zeeland vakantieland! Heerlijk…

  Oh… en mocht mn bekbouk opzoeken en uit dokteren dat ik in Drenthe woon… prima, ik ben en bluuf een Zeeuw.

  En als jij zo’n verzuurde zeikende blogger wil zijn succes ermee maar probeer niet je achterlijk gewauwel te botvieren op een mooie provincie

  • Reply Carolien 8 april 2018 at 08:24

   Beste WVDP

   Het is jammer dat jij de hele blog niet begrepen hebt en de humor er niet van kan inzien (gelukkig 99,9% van de lezers wel) Ik ben een geboren en getogen echte Zeeuw en de hele blog is natuurlijk cynisch bedoeld, beschreven vanuit het zichtspunt van de Hollander. In dat opzicht heb ik het dus goed gedaan alleen jammer dat je het sarcasme niet hebt begrepen. Maar wees dus gerust er is geen grotere fan van Zeeland dan ik.

   • Reply Sudurba 7 mei 2019 at 14:59

    HEAR HEAR!

    Heel goed gezegd Carolien!!
    En gelukkig heb ik het wel begrepen want ik heb krom kunnen liggen van het lachen!!

    • Reply Stans 17 juni 2019 at 16:42

     Wow..zelf ik niet geboren en getogen in Nederland, begrijp je cynisme en heb er onwijs om kunnen lachen hoe je het beschreef.
     Zeeland … een fantastische plek. Dat is het wat ik uit je beschrijving haal..

   • Reply Monique 2 februari 2020 at 20:52

    We leven hier allemaal in polders, in oude huizen.lopen op klompen, spreken een taal die niemand verstaat..eten alleen maar stamppotten. Er wonen hier alleen maar boeren en er ligt veel modder op de weg .

    ..hotskernokke!

  • Reply Pippa 8 april 2018 at 21:01

   Eeehm ooit van sarcasme gehoord!?!?!?!

  • Reply Eilandmeisje 1 februari 2020 at 22:17

   Jeetje lessen in begrijpend lezen nodig?
   Hoe kan je hier nou een aanval op zeeland in terug lezen?
   Zuremossel

  • Reply Jock 3 februari 2020 at 10:15

   Beetje jammer dat er ook nog bij vermeld dat je Zeeuw bent want dat pleit niet voor ons Zeeuwen. Je heb er namelijk helemaal niets van begrepen. Wel eens van sarcasme gehoord? Deze blog is namelijk heel positief bedoelt voor Zeeland als je het goed leest. Wellicht heb je je humor nog in Zeeland laten liggen.

  • Reply Harry Oostersluis 12 augustus 2021 at 12:40

   Hoi WVDP,

   Kun je aub beloven NOOIT te gaan stemmen? Als je dit al niet begrijpt?

 • Reply Marjolein 8 april 2018 at 09:41

  Daarom zijn wij 14 jaar geleden in Zeeuws Vlaanderen gaan wonen!

  • Reply Carolien 8 april 2018 at 09:44

   Yes, heerlijk Zeeland ❤ ik zou niet anders meer willen

 • Reply Uut Sintepier 8 april 2018 at 12:31

  Haha, ik vind ‘m goed

 • Reply Marianne Heitman 8 april 2018 at 16:40

  Ik heb altijd in de randstad gewoond!!…maar nu al bijna 19 jaar hier in zeeland ,ik ga hier nooit meer weg…hoewel het hier nu wel wat drukker word met mensen die tijdelijk zeeland toch ook eens van dichtbij willen bekijken
  Zo vervelend is het hier😉

 • Reply Corné 9 april 2018 at 08:37

  Zeeland? Wie wilt er nu wonen in een openlucht bejaardenhuis, als maar in de rollatorfile in de supermarkt, dan is de AH to Go, to echt wel een uitkomst! Waar moet ik dan toch gaan werken in de provincie als meer dan één derde buiten de provincie werkt? Buiten de ring van Amsterdam, is daar überhaupt dan wat? Voor rust hoef ik ook niet naar Zeeland, wij hebben hier geen oude strandhuizen, maar wel coffeeshops om jezelf vol te stoppen, de Zuidas is hier de meest gelegen plaats voor. Kennen jullie in Zeeland wel de macro flavour? Wij hebben hier de Macro maffia, iets gezelliger en als het je niet aanstaat dan weten ze wel raad met je! De woningprijzen zijn hier zo hoog dat je heel snel van je woning afkomt, hoe is dat dan in dat zuinige Zeeland, Kats, Rilland of Gapinge? Van Gapinge de naam zegt het al saai he? Ik denk dat ik nu maar weer eens in mijn eigen taal ga schrijven; i am going to home!

  Geschreven door een ZeBra,Zeeuw van oudsher. Mist Zeeland en in Zeeland mis ik de rest, altijd een gevecht van vooruitgang; wie altijd maar vooruit wilt verliest de weg ook terug!

  • Reply Freek 11 april 2018 at 08:54

   Hahaha, de Macro maffia LOL. Die is inderdaad erger dan de Sligro maffia!!!!

  • Reply Flox 2 juni 2019 at 16:56

   Het lijkt me heerlijk daar, dicht bij zee en België. Hoop mijn man over te halen om ons huis in het gooi te verkopen en daar neer te strijken.

 • Reply José de Vries-Buitenweg 9 april 2018 at 13:43

  Altijd in het midden van het land gewoond, Utrecht, Wijk bij Duurstede en De Bilt. 14 jaar geleden verhuisd naar Zeeland, Strijenham, een plaatsje op Tholen, in het buitengebied. Direct aan de Oosterschelde.
  Als mensen mij vragen of we ooit spijt hebben gehad, is ons antwoord: “Ja….. we hadden dit jaren eerder moeten doen”. 🙂
  We wilden altijd onze oude dagen slijten op een eiland in het buitenland, maar nu we in Zeeland wonen, zitten we daar al. Super blij met Zeeland.

 • Reply john van Dungen 9 april 2018 at 22:05

  Bekropen en small minded. Bang en angstig en duurzaamheid is totaal onbekend.
  En rust, jazeker.

 • Reply Karina Polderman 11 april 2018 at 11:46

  Heerlijk Zeeland , zou voor geen goud hier weg willen. En leuke blog,,,

 • Reply Marjolein 13 april 2018 at 23:07

  Zeeland, place to be!! Hier zou iedereen moeten wonen.. Enajjetniewilbluufjetochlekkerdoar
  Dag eej

 • Reply Wibo 15 april 2018 at 21:38

  Deze blog is me uit het leven gegrepen. De kinderen rijden hier op de fiets rond, omdat het zo veilig is. Ik moet nu wel extra opletten in mijn auto. Kunnen die kinderen niet gewoon computerspelletjes spelen?

 • Reply Nel Schijf 24 april 2018 at 08:17

  Geweldig! Ik heb erg moeten lachen. Jammer dat sommigen de humor hiervan niet hebben begrepen en boos worden.

 • Reply Marina 24 april 2018 at 13:40

  Ik vind het overal in Nederland mooi en ben geboren en getogen in Zeeuws Vlaanderen. Draag alles wat goed en mooi is uit als een echte ambassadrice en dat Zeeland altijd vol zit in het seizoen is kletspraat. Zeeland bestaat niet alleen uit de kust en het strand. In het achterland hebben we in het voorjaar prachtige bollen/tulpenvelden die door het warme weer eerder in bloei staan dan in de bollenstreek waar NL hard over roept. En dan straks het vlas dat in bloei staat en de aardappelvelden die heerlijk ruiken als er bloemen in staan. Fietsen en wandelen, in de polders en de kleine dorpen en de geschiedenis opsnuiven, diverse musea. Eigen bewoners zouden zelf eens moeten gaan genieten van dit alles. We gaan op vakantie naar verre streken, maar kennen eigen land of woongebied nauwelijks. Stap eens op de fiets en rijd gewoon eens een rondje in je eigen streek, je zult verbaasd zijn!!!

 • Reply T. Anoniem 30 april 2018 at 21:14

  Heerlijk.
  Ik begrijp precies wat je bedoeld.
  Niets meer en minder dan allerlei gaten hier in Zeeland, gevuld met Zeeuwen.
  Zeeland. Het laatste stukje van de Nederlandse kaart. Op het nieuws worden we als de Belgen gezien of bij Zuid Holland geplakt.

  Zeeland. Je gaat half dood van het rotte zeewier.
  Zeeland is net zo verschrikkelijk als deze blog. Zal hier maar zo snel mogelijk vertrekken.

  (ook cynisch maar dat begrijp je wel. Complimentje voor het schrijven. Je maakt ons Zeeuwen weer gelukkig.)

 • Reply patricia 4 mei 2019 at 18:58

  Sorry heb het 18 jaar geprobeerd in Zeeuws Vlaanderen maar mis de randstad nog,
  de drukte de Haagse humor. Altijd iemand die met je praat. Alles lekker dichtbij. Ik heb echt geprobeerd aansluiting te vinden maar blijf eenzaam vooral de winters. Moet er niet aan denken hier oud te worden. Werk in België ben daar wel welkom zo ervaar ik dat echt.
  Hoop over 2 jaar terug te kunnen. Heb mooi huis, met geweldig landelijk uitzicht, tuin grote garage kan dit nooit meer terugkopen realiseer mij dit wel maar zou het zo willen ruilen voor een flatje in Zoetermeer. Ieder het zijne en laat iedereen in zijn waarde aub. groetjes, patricia

  • Reply Carolien 5 mei 2019 at 10:07

   Uiteraard ieder zijn ding. Je moet dit niet al te serieus nemen. Ik ben gek op Zeeland en ben er trots op. Maar ik vind heel Nederland mooi.

 • Reply Lucie Kokorova 2 december 2019 at 11:49

  Wat een leuk stuk! Wij zijn van plan om met onze kleine kinderen de rust op te zoeken. Misschien wel in Zeeland. Het lijkt mij heerlijk dat mensen elkaar nog groeten en het verder zo lekker rustig is. In de Randstad is dit ver te zoeken. Wel vraag ik mij af hoe het zit met het geloof. Ho ho niets tegen! Alleen wij zijn niet gelovig en ik heb veel verhalen gehoord dat je dan op veel plekken niet wordt geaccepteerd. Dat zou heel jammer zijn. Hebben jullie tips voor waar wij dan niet of juist wel moeten kijken? Alvast bedankt!

  • Reply Carolien 4 december 2019 at 16:44

   Hoi Lucie, ik zou me maar niet te druk maken over wel / niet gelovig zijn, want daar merk ik eccht niks van. Ben zelf ook niet gelovig en de meeste van mijn vrienden / bekenden niet. Dus als je niet in al te kleine (gelovige) dorpen gaat wonen, dan komt dat wel goed! In de steden zit je sowieso wel goed, dus zou ik als ik jou was kiezen voor Goes, Middelburg of Vlissingen.

 • Reply DesireeZeeuw 1 februari 2020 at 17:27

  Hosternokke, wat doen we nog in dit “achterlijk” stuk Nederland? De mariniers willen geeneens hier naar toe komen! Dat zegt al genoeg!
  Nee, hoor, ik bin en bluuf un Zeeuw en za nooit meer wig wille ‘ierzô! Veels te mooi, lekker rustig,nog betaalbare woningen,de ruimte. Nee, ik zal hier nooit meer weg willen

 • Reply Sylvia Musch 2 februari 2020 at 11:49

  Goeree-Overflakkee is weliswaar geen Zeeland maar Zuid-Holland maar is minstens net zo erg….

 • Reply Liane 2 februari 2020 at 13:12

  Als kind in Bru gewoond, maar wij ‘hoorden”er niet thuis en werden dus veel gepest, toch heeft Zeeland wel een plekje in mijn hart want ik ben gek op de zee en strand, als mijn man en ik er makkelijk (passend) werk zouden vinden was het de overweging waard er te gaan wonen. Ik mis nog steeds de Zeeuwse bolussen 😉

 • Reply marc 2 februari 2020 at 15:19

  Wahahahahaha geniaal !!!…. en ja verdomd als het niet zo is. Ik BEN verhuisd juist ome en aantal van deze redenen UIT zeeland weer terug naar het heerlijke binnenland. maar man, hoe verzin je dit artikel,…. echt Geniaal !!!! 😀 😀 😀

 • Reply Ingrid 2 februari 2020 at 16:21

  Helemaal gelijk.
  Je moet lekker in de randstad wonen, daar gaat in de vakantie als het 35 graden is, om drie uur het zwembad dicht ivm personeelskosten.
  Daar mag je heel lang in je auto zitten en rondjes rijden om een parkeerplek te vinden, als je die gevonden hebt betaal je een half weeksalaris voor een dagje parkeren ook bij een ziekenhuis.
  Je buren niet kan verstaan omdat ze weigeren om fatsoenlijk Nederlands te leren tijdens de inburgeringscursus.
  Je 12 jaar moet wachten op een sociale eengezinshuurwoning (waar dan weer wel, niet Nederlands sprekende mensen inwonen) tenzij je
  a-sociaal bent of een kruiwagen hebt.
  Er zoveel zwerfvuil ligt waardoor je denkt eigenlijk op een illegale vuilnisbelt re wonen.
  Waar je op iedere kilometer weg, zeker 6 stoplichten, 4 zebra’s, 2 rotondes tegen komt.
  De bus altijd daarnaar toe rijdt waar jij niet wil zijn en moet overstappen op een bus die net voor je neus wegrijdt maar dat wel weer doet omdat het schema het voorschrijft maar het schema niet verteld dat de bus tijdens de spits Japans vol zit.
  Kan er nog wel een paar opnoemen waarom het wonen in de randstad zo heerlijk cozy is, zo lekker hutje op mutje, huisje boompje beestje, vooral de hondenstront, er gaat echt niets boven wonen in de O zo fijne randstad.
  🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣😂🤣
  Groetjes uit de 😢 randstad 😭

 • Reply Kelly 3 februari 2020 at 11:07

  Ik woon in de drukke Randstad (vreselijk), maar kon mn hele leven al in Zeeland. I LOVE IT! Superleuk geschreven stuk, ik moest er hard om lachen. En misschien woon ik ooit zelf in Zeeland, lijkt me heerlijk :).

 • Reply Nathalie 6 februari 2020 at 19:39

  Nu in het duits vertalen🤣🤣

 • Reply Sefa 26 juni 2020 at 18:27

  Leuke bait. Ik was getriggerd hahahaha

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.