Paklijst meerdaagse kano kampeertocht in Nederland

Als je een meerdaagse kano kampeertocht in Nederland gaat maken, dan vraag je je waarschijnlijk af wat je allemaal mee moet nemen. Dit is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren, onder andere waar je gaat overnachten, of er faciliteiten zijn en wat je zelf aan luxe wilt hebben. Ik geef je hieronder onze paklijst van onze meerdaagse kano kampeertocht in de Weerribben-Wieden in Nederland, die we in de zomer maakten.

Paklijst meerdaagse kano kampeertocht in Nederland

Kano

Uiteraard is stap één het hebben van een kano (of kajak). De voorkeur gaat uit naar een kano omdat je daar veel meer spullen in mee kunt nemen dan in een kajak. Maar ook met een kajak kan je meerdaagse tochten maken. Wij huurden een kano van kanoschool HerbieBird. Een prachtige open kano, samen met houten peddels, afgestemd op onze lichaamslengte. Dit is erg belangrijk voor een prettige vaartocht. De spullen leg je in het midden van de kano, de kleinste / lichtste zit voorin en de grootste/zwaarste achterin. Naast een kano (en peddels) heb je ook zwemvesten nodig. Het is niet verplicht, maar als het heel slecht weer is, druk of groot vaarwater dan kan het wel handig zijn. Wij hadden ze bij, maar hebben ze niet nodig gehad. Verder is touw handig om mee te nemen, zodat je je kano vast kan leggen.

 • Kano + peddels
 • Zwemvest
 • Touw
 • Vaar- of kanokaart (met evt. hoes bij slecht weer)
Paklijst meerdaagse kano kampeertocht in Nederland

Kampeerspullen

Als je een meerdaagse kano kampeertocht gaat maken, heb je een aantal kampeerspullen nodig. Natuurlijk een tent. Wij kregen een tipitent mee van de kanoschool. Deze heeft veel ruimte en staat heel snel op. Ideaal. Maar ieder andere tent voldoet, zolang deze maar niet te groot en zwaar is en snel opstaat. Verder heb je een slaapmat en lichtgewicht slaapzak nodig. Ook een (klein/ outdoor) kussen kan fijn zijn. Wij hebben outdoorkussens die je kunt opvouwen, aangevuld met je fleecevest is dit een heerlijk dik kussen. Mijn slaapmatje, slaapzak en kussentje zijn zo lichtgewicht en klein dat ze makkelijk in mijn rugzak passen. Wel zo handig want je wilt zo min mogelijk losse spullen in je kano. Stoeltjes zijn een luxe, die heb je niet echt nodig, maar ik was heel blij dat we ze wel bij hadden. Na meerdere dagen in de kano, is het heel fijn om op een lekkere zachte stoel te kunnen zitten.

Kookgerei

Als je gaat kamperen zal je niet overal een restaurant hebben waar je kunt gaan eten. En zeg nu zelf als je een meerdaagse kano kampeertocht gaat maken, is het ook leuk om onderweg je eigen potje te koken. Wij hadden een éénpits gasstel mee, inclusief een keteltje en 2 kleine, lichtgewicht pannetjes die in elkaar passen. Verder hadden we een koffiefilter mee en een thermosfles, want zonder koffie geen goed begin van de dag en oploskoffie is niks voor ons. Daarnaast hadden we twee sporks bij (vork en lepel in één), een multitool, voor ieder een bord en een beker. Een theedoek en een afwasborstel. Geen afwasmiddel, meeste kon er wel af met water.

Eten en drinken

Het was voor ons vooraf onduidelijk of we wel of geen winkels of horeca onderweg zouden tegenkomen. We wisten vooraf niet op welke campings we zouden staan. Met dat in het achterhoofd hebben we voor iedere dag eten meegenomen. Als hoofdmaaltijd soep, stoofpotje en ready to eat outdoormaaltijden. Voor lunch en/of ontbijt een brood, jam en gevriesdroogde zakjes met havermout en muesli. En voor tussendoor nog een heleboel snacks, zoals crackers, snelle jelle’s, energiereeps en noten. Niet alles wat hieronder staat is opgegaan, want we kwamen wel af en toe horeca en een winkeltje tegen. Maar toch is dit wel een goede indicatie voor 5 dagen. Vooral de crackers met smeersels en de noten zijn erg fijn om als snack mee te hebben.

 • Gevriesdroogde maaltijden of ready to eat maaltijden (voor ontbijt, lunch en diner)
 • Brood voor ontbijt eerste dagen
 • Smeersels voor op brood en crackers: jam en houdbare paté verschillende smaken
 • Snacks zoals crackers, energierepen, noodles, snelle jelles en nutella & go
 • Dopper en een literfles gevuld met water (om op te drinken, maar ook om onderweg mee te koken)
 • Koffie, koffiefilters, koffiecreamer en suiker, theezakjes
Paklijst meerdaagse kano kampeertocht in Nederland

Persoonlijke spullen

Natuurlijk neem je ook persoonlijke spullen mee zoals toiletspullen en kleding. Denk vooral aan een warme fleecevest, een waterdichte windjack en regenkleding. Wij hadden erg mooi weer, dus de warme kleding had ik niet nodig, maar je weet het nooit als je meerdere dagen op pad gaat. Vergeet niet om een kleine ehbo set mee te nemen. Net als antimuggenspul en zonnebrandcrème. Verder is een e-reader (boek) en een spelletje handig om mee te nemen. En vergeet je medicijnen niet, onderweg kom je geen apotheek tegen.

 • Tandenborstel, haarborstel, kleintje tandpasta, kleintje doucheschuim, kleintje shampoo, antimuggenspul met deet, zonnebrandcrème, medicijnen, paracetamol
 • Zonnebril
 • Fleecevest en windjack
 • Regenkleding
 • Een setje schone kleding voor op de camping na het douchen (lange broek, shirt, warme sokken)
 • Slaapshirt
 • Iedere dag een schoon shirt en ondergoed voor het kanoën
 • Een afritsbroek, die ik iedere dag als korte broek aanhad in de kano
 • Slippers, waterschoentjes en (oude) gympen. Ik kanode vooral met waterschoentjes en slippers. De gympen gebruikte ik om ’s avonds nog een rondje te kunnen wandelen.
 • Boek
 • Sneldrogende handdoek
 • Spiegelreflex camera (incl. extra batterij en kaartjes)
 • Smartphone en powerbank

Tassen en tonnen

In de kano wil je zo min mogelijk losse spullen hebben liggen. Uiteraard met in het achterhoofd dat je dan alles kwijt ben mocht je een keer omslaan (hoewel de kans heel erg klein is), maar vooral ook omdat je iedere dag de kano in en uit moet laden en dan heb je geen zin om gebukt allemaal kleine spullen bij elkaar te moeten harken. Wij hadden 3 rugzakken bij. Twee voor persoonlijke spullen en eentje voor eten en kookgerei. De tent en de stoelen gingen los mee. We hadden een kleine waterdichte ton voor mijn spiegelreflexcamera en een waterdichte tas voor telefoons, opladers en spullen die ik bij de pak wilde houden. Onze rugtassen waren waterdicht of we deden er een waterdichte hoes omheen. Wij hadden mooi weer, maar mocht het de hele tijd regenen dan is een afdekzeil ook wel fijn om mee te nemen.

 • (rug)Tassen voor persoonlijke spullen, kampeerspullen en eten
 • Kleine waterdichte ton voor camera
 • Waterdichte tas voor elektronica (telefoon, opladers, powerbank)
Paklijst meerdaagse kano kampeertocht in Nederland

Lees hier ons verslag van de meerdaagse kano kampeertocht door de Weerribben-Wieden, inclusief de campings waar we overnachten en heel veel foto’s.

Pinterest

Bewaar deze paklijst op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.