Kamperen en met het vliegtuig, onze praktische tips!

Wil je naar een ver land zoals Australië of Noord-Amerika en daar kamperen met een tent? Maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Wij hebben een paar keer met eigen tent gekampeerd in Australië en ook in Florida. Hier geef ik mijn persoonlijke ervaring en praktische tips.

IMG_0678

Kamperen en met het vliegtuig, onze praktische tips!

1. Waarom kamperen

Wij hebben twee redenen om te willen kamperen op onze reis. De eerste is dat wij gek zijn op kamperen, omdat je op deze manier veel meer één bent met de natuur en op de mooiste plekken kunt staan. Veel campings (m.n. basic campsites) liggen in Nationale Parken, vaak is het ook de enige manier om te overnachten in een Nationaal Park. De tweede reden is: kamperen is goedkoop. En dan heb ik het met name over kamperen met een tent, want de campers zijn vaak weer erg duur (maar hebben weer andere voordelen). In deze blog geef ik je praktische tips voor kamperen met een tent.

2. Eigen tent mee versus ter plekke huren / kopen

Als je besloten hebt om te gaan kamperen met de tent, dan heb je verschillende mogelijkheden. Ben je een fervent kampeerder en heb je zelf al een lichtgewicht tent en andere spullen in huis, dan ligt het meenemen van je eigen tent voor de hand. Let wel op de voorwaarden van jouw vliegmaatschappij, want als je veel moet bijbetalen voor extra bagage kan ter plekke kopen / huren een betere optie zijn (zie ook volgende punt). Heb je geen tent of zie je het meenemen van de spullen niet zitten, dan kan je kijken of je een kampeeruitrusting kunt huren bij je auto. Dit kan in veel gevallen wel. Wij hebben hiervoor nog nooit gekozen, simpelweg omdat we zelf alle spullen al in huis hadden én omdat er (toen wij gingen) vaak geen keuze was voor 3 persoonsuitrusting en een 4 persoonsuitrusting of meer was meestal weer een stuk duurder of groter. En bedenk dat je je tent heel vaak moet opzetten en afbreken als je aan het rondreizen bent, dus hoe kleiner hoe beter. Je kunt ook ter plekke in een grote supermarkt of outdoorwinkel een kleine tent kopen. Het is wel handig om van te voren uit te zoeken waar zo’n winkel zit, zodat je niet teveel tijd kwijt bent met het zoeken naar een juiste winkel.

Wij hebben ervaring met de volgende (reis)organisaties, die ook tenten verhuren bij de auto (of een daktent, zoals wij de laatste keer hebben gehuurd, wél duurder dan met een auto en klein (eigen) tentje)

www.walkabout.nl
www.tiakitravel.nl
www.australiacampers.com

Of kijk op de site van de bekende autoverhuurders zelf, zoals Britz,  Apollo of Kea.

3. Eigen tent: hoe meenemen in het vliegtuig?

Wij hebben een paar keer onze eigen tent meegenomen in het vliegtuig. Wij hebben steeds gekozen voor een lichte koepeltent (rond 7kg) en selfinflatables die redelijk dik zijn. We hebben wel eens hele simpele kleine luchtbedjes meegenomen, maar toen hebben we geen oog dicht gedaan, dus daarna geïnvesteerd in betere inflatables van 10cm dik. We verpakken alles in zogenaamde flightbags (transporthoezen), wij hebben twee grote aangeschaft, zie foto hieronder.

tent mee in vliegtuig

Let op: lees goed de bagagevoorwaarden van de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. Wij hebben altijd onze tenten mee kunnen nemen zonder extra betaling. Meestal als je intercontinentaal vliegt, mag je veel bagage meenemen. Eén keer hadden we eigenlijk een tas teveel, maar bij de incheckbalie zeiden ze dat ze de tas als sportartikelen (odd size) gingen inchecken en we hoefden niks bij te betalen.

4. Welke spullen nog meer meenemen en welke ter plekke kopen?

Handig om zelf mee te nemen (naast tent, inflatables en slaapzakken):

 • Per persoon 1 bord, 1 bestekset en 1 beker
 • 1 klein pannetje waarmee je bij ook water voor thee en koffie kunt koken
 • 1 brandertje (zonder gastank, want die mag niet in het vliegtuig!)
 • 1 goed mes en/of een zakmes multitool
 • (zak)lamp(je)
 • klein snijplankje
 • hamer kan makkelijk zijn. We hadden deze eens een keer niet bij maar kregen de haringen bij geen mogelijkheid in de grond (zo hard).

IMG_4144
Geheel overzichtelijk is het niet meer aan het eind van een reis, maar je ziet hier rechts de kleine, multifunctionele opbergbox, met daarachter de kleine koelbox en de wokpan. In de la zie je een lampje, hamer en klein pannetje

Wij hebben een kleine opbergbox met handvat aangeschaft waarin we bovenstaande losse spullen in vervoeren. Zo blijven alle spullen overzichtelijk bij elkaar, ook straks in je auto. En het is ook makkelijk om ter plekke zo’n box te hebben, bijvoorbeeld om je spullen mee te nemen naar de campkitchen* of om je zoete (ontbijt)spullen in op te bergen zodat de mieren er niet bij kunnen. Ook gebruiken wij hem wel eens als afwasteil of voor een handwas. Multifunctioneel en een echte must have voor ons.

*kampkitchen: in Australië heb je bij de luxere campings een kampkitchen, dit is een volledig uitgeruste keuken, met kooktoestellen, ovens, magnetron, bbq’s, koelkast(en) en stoelen en tafels. De keuken is altijd overdekt en soms binnen. De mate van luxe en inrichting verschilt per camping. Handig is dat je gebruik kunt maken van de koelkast. Ik kreeg er flashbacks van mijn studententijd van, allemaal zakjes met namen erop in de koelkast 🙂

IMG_3839
Onze gekochte stoelen in Australië

tent mee in vliegtuig
Tijdens onze tweeweekse rondreis door Florida namen we genoegen met deze picknick tafels en de autostoelen (dan zit een bank bij thuiskomst wel weer superlekker!)

Handig om daar te kopen:

 • stoelen (eventueel), maar vaak heb je bij de luxere campings ook een campkitchen met stoelen (Australië) of bij de basic campings picknicktafels bij je plek (USA), dus het is niet noodzakelijk. Als we langer dan 2 weken gaan dan kopen we stoelen voor het comfort,
 • koelbox van piepschuim (esky), kosten niks en je kunt ze vullen met ijs (te verkrijgen bij supermarkten en benzinestations),
 • een kleine wokpan + spatel,
 • gastankje
Tent mee in vliegtuig

Koelbox ter plekke kopen

5. Kosten?

Wat zijn de kosten van het aanschaffen van kampeerspullen en wat kosten campings?

De basisuitrusting:

Een tent kan je zo duur maken als je zelf wilt. Toen we met z’n tweetjes waren hadden we een hele simpele koepeltent van de Bristol meegenomen, van rond de 50 euro. Hou er rekening mee dat je meestal 1 persoon meer moet rekenen dan op de tent staat of je moet echt supermager zijn en op elkaar willen liggen. Wij hebben met z’n drieën een vierpersoonstent en dat past goed. Reken op ongeveer 100-200 euro (hoe luxer je wilt hoe duurder het wordt). Selfinflatables zijn er ook in verschillende varianten. Wij kozen voor comfort en onze inflatables kosten meer dan 100 euro (weet niet meer precies), maar je hebt al matten vanaf 40 euro. Kijk goed welke temperaturen je kunt verwachten voordat je een nieuwe slaapzak koopt. Zo hadden we in Florida geen (dikke) slaapzak nodig, maar waren we in Australië erg blij met onze slaapzakken. In Australië hebben we wel eens een extra deken gekocht, zo koud hadden we het!

IMG_7015

Kosten van ter plekke aan te schaffen spullen:

Stoeltjes heb je al voor 15 euro, een kleine piepschuimen koelbox kost circa 5 euro, een kleine wokpan Ca 15 euro.

De spullen die we niet mee terug naar NL willen nemen, laten we altijd achter op de laatste campingplek. Als je geluk hebt kun je dus ook spullen van andere reizigers krijgen. Zo kregen wij eens allerlei etenswaar van een stel die de laatste reisdag hadden, zoals kruiden, sausjes, bbq kolen etc. Superhandig! En we zagen ook een Engels gezin hele snorkeluitrusting en wetsuits weggeven. Het was dat wij toen zelf ook aan het eind van onze reis zaten, anders was dat een goede ‘vangst’ 😉

Kosten van campings zijn heel verschillend. De basic campsites, bijvoorbeeld in Nationale parken, kosten rond de 15 euro. Maar de luxere kunnen al gauw oplopen tot 50 euro of meer. Je kunt ook kijken of je gratis kunt overnachten. Dit verschilt per land.

Lees ook:
Alles over kamperen in Australië

Campings Florida

Neem jij wel eens je eigen tent mee in het vliegtuig?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Jenny - ikreis.net 30 januari 2016 at 12:27

  Ik heb één keer de tent meegenomen in het vliegtuig. Het vliegen met tent was geen probleem, het kamperen met 45 graden (toevallige hittegolf) was niet zo mijn ding.

  Sindsdien kampeer ik alleen nog maar op plekken met slecht weer die je per auto kan bereiken 😉

  • Reply Carolien 31 januari 2016 at 10:49

   Oeps, dat is wel heel warm ja. Wij hebben ook wel eens 40 graden gehad, toen hebben we maar een cabin met airco gehuurd. En ook een keer sneeuw gehad… maar ik weet niet wat ik erger vind hoor, warm of slecht weer, ik ga liever kamperen daar waar het gewoon lekker is qua temperatuur!

 • Reply Lotte 30 januari 2016 at 22:45

  Dank voor de geode tips! Ik ben enorm fan van kamperen EN wil graag een keer naar Noord-Amerika dus ze komen zeker van pas:-)

  • Reply Carolien 31 januari 2016 at 10:50

   Graag gedaan! En ja. Noord Amerika leent zich er wel voor. Zelf zie ik nog wel (letterlijk) beren op de weg, maar het eea schijnt goed beveiligd te worden rond campsites dus… en ja, ik heb de krokodillen, giftige slangen en spinnen ook overleefd in Australië en Florida, dus dan zouden beren ook nog wel kunnen toch?

   • Reply Lotte 2 maart 2016 at 22:03

    Haha ja het gaat vast goed. Ik ga waarschijnlijk ook kamperen op Hokkaido (Japan) en daar schijnen ook beren rond te lopen. Toch wel een spannend idee…

 • Reply Sanne 2 februari 2016 at 23:57

  Jeetje wat een handige tips! Een echte ervaringsdeskundige. Afgelopen zomer hebben wij wel gekampeerd in een safaritent met inventaris.

  • Reply Carolien 3 februari 2016 at 12:31

   haha glamping, als echte die hards kampeerders, vinden wij dat geen kamperen 😛 Maar toegegeven luxe is af en toe wél heel fijn!

 • Reply karlien 3 februari 2016 at 14:48

  Interessant. Ik houd van kamperen, maar over kamperen in het verre buitenland met twee peuters had ik mijn twijfels. Fijne tips geef je, het is dus wel mogelijk. Nu mijn man nog overtuigen.

  • Reply Carolien 3 februari 2016 at 15:19

   Het is zeer zeker mogelijk als je zelf al kamperen gewend bent en als je flexibel bent. Wij gingen voor het eerst met onze dochter naar Australië kamperen toen ze 8mnd was! Peuter is wel lastig omdat ze dan overal naartoe lopen en soms minder goed slapen, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ik vond 2-3 jr een lastige kampeerleeftijd, maar je moet voor jezelf bepalen of je het ziet zitten. Vanaf 4 jaar is het sowieso allemaal makkelijker op reisgebied 😉

 • Reply antonette 5 februari 2016 at 07:29

  Handig overzicht! Wij kamperen bijna altijd op reis en in ieder geval op verre reizen gaat ie altijd mee. Zo gingen we al eens kamperen in Nieuw-Zeekand, de westkant van de VS en op Newfoundland. In Patagonië en Nepal deden we het niet omdat acco’s daar een stuk voordeliger zijn dan de eerder genoemde westerse landen. We vertrekken volgende week naar Tasmanië en het is wel een crime om alles schoon te krijgen. Wij nemen trouwens meestal onze MSR brander mee, daar kunnen ze moeilijk over doen. Meestal wassen we hem uit met een flesje cola, dat verhult de benzinelucht. Ik heb er nu al weer zin in om mijn tentje op het strand te plaatsen 🙂

  • Reply Carolien 5 februari 2016 at 08:53

   Oh wat een heerlijk vooruitzicht! En idd in Australië zijn ze best streng, maar over onze tent hebben ze nooit moeilijk gedaan, ondanks de grond aan de haringen, die maakten we nooit van te voren schoon 😉 veel plezier op Tasmanië!

 • Reply Florien 8 mei 2017 at 17:45

  Hoi Carolien,
  Leuk om je blog tegen te komen! Ik overweeg kamperen tijdens een reis van San Francisco naar Seattle. Wat voor een brandertje gebruiken jullie?

  • Reply Carolien 8 mei 2017 at 19:42

   Hoi Florien, wat een leuk vooruitzicht! Wij hadden een brandertje bij voor gaz, die blauwe gastankjes. Ze verkopen ze op de meeste plekken (ze mogen niet mee in vliegtuig!). Als je nog iets moet aanschaffen zou ik een multifuel of benzinebrander kopen, hierbij ben je minder afhankelijk. Succes! groeten Carolien

 • Reply anto 24 september 2017 at 07:54

  Ik neem regelmatig mijn kampeerspullen mee. Dan met name de tent, slaapzak, matje en kookspullen. Zaken zoals een koelbox en gas/benzine koop ik dan daar. Ik vind kamperen in het buitenland een stuk leuker dan in Nederland. Het is vaak wel even proppen om alles in de bagage te krijgen, maar meestal lukt het wel!

 • Reply Kelly 24 september 2017 at 18:02

  Ik heb nog nooit kampeerspullen meegenomen op reis (behalve een slaapzak) dus deze tips komen zeker een keer van pas. Kamperen vind ik wel erg leuk en ik hoop ooit nog terug te gaan naar Australië en de VS. Geweldige bestemmingen om te kamperen 🙂

 • Reply Sanne 25 september 2017 at 11:55

  Ik heb nog nooit kampeerspullen meegenomen met het vliegtuig, maar vind het wel een goed idee. We hebben ooit wel geprobeerd een koelbox van Australië mee naar Nederland nemen. Was niet zo’n groot succes… Fijne tips!

 • Reply Aniek 26 september 2017 at 14:08

  Fijn overzicht van wat je mee moet nemen en wat je ter plekke moet kopen. Ik heb tot nu toe nooit een tent meegenomen, want het leek me altijd zo’n gedoe om die mee te slepen. Maar misschien ga ik toch op zoek naar een lichtgewicht klein tentje.

 • Reply Gabrielle 9 december 2017 at 16:16

  Goed overzicht! Tot nu toe ben ik alleen gaan kamperen als ik met de auto ergens ben. Maar Australië is inderdaad een goed voorbeeld waar ik het wel zou doen.

 • Reply willemijn 26 mei 2019 at 13:00

  Dag Carolien,

  Ik ben dit zomer van plan om naar noord Spanje te vliegen en vanaf Bilbao naar Santiago de Compostela te reizen. Nu ben ik op zoek naar een organisatie die een tent verhuurd of een auto met een daktent. Ik zie toevallig dat jij ook in Noord-Spanje bent geweest. Heb je tips voor mij?

  • Reply Carolien 26 mei 2019 at 14:28

   Hi Willemijn,
   Leuke plannen. Ik ben inderdaad in Noord-Spanje geweest, maar altijd met eigen auto en tent. Ik heb dus helaas geen tips voor je.

   groeten Carolien

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.