Sanibel Island Florida: wildlife en schelpen

Sanibel Island, het schelpeneiland van Florida is een bezoek waard! Zeker als je van natuur en wildlife watching houdt!
Zodra we besloten hebben dat we naar Florida gaan, heb ik een nieuwe missie. Ik wil bewijzen dat Florida meer is dan Miami, Disneyland en stranden vol massatoerisme. Op mijn zoektocht stuit ik vooral op verslagen en blogs die alleen de grote trekpleisters belichten. Maar ik geef niet op. Avonden zit ik op internet te struinen en zoek ik op de papieren routekaart naar natuurparken en leuke must sees. En langzaam komen er dan toch die andere plekken naar voren en heb ik een lijstje voor onze rondreis. Sanibel Island is één van deze plekken. En ik kan je alvast verklappen dat ik niet teleurgesteld raakte.

Sanibel Island Florida

Vandaag gaan we naar Sanibel Island, een eiland die met een brug met vasteland verbonden is. We vertrekken vanuit onze camping in het Koreshan State Park en rijden in ongeveer driekwartier via de Sanibel Causeway naar het eiland. Onderweg halen we koffie bij Dunkin Donuts, dat wordt de rest van de vakantie standaard.. koffie bij Dunkin of bij McDonalds (McCafe), soms ook gewoon via de drive thru. Dat doen de meeste mensen hier, want dan hoef je niet uit de auto, stel je voor dat je moe wordt.

Een groot gedeelte van Sanibel is natuurpark. Ook staat het bekend als hét schelpeneiland. Dat wilde vooral onze dochter ook wel zien. Op Sanibel Island rijden we eerst naar de vuurtoren. Daar lopen we een stukje over het strand richting pier. We zoeken ondertussen al naar schelpen, maar vinden nog niet echt veel bijzondere. Wel zie ik al watervogels aan de kant van de branding en ze pakken er steeds iets uit. Zouden zij de schelpen wel al vinden?

Sanibel Island FloridaSanibel Island schelpen FloridaSanibel Island schelpen FloridaSanibel Island FloridaSanibel Island schelpen Florida

Wandelroutes Bailey tract

We vervolgen onze weg en stoppen bij de Bailey tract, een gebied dat onderdeel uitmaakt van het natuurgebied met de aparte naam, Ding Darling Wilderness Area. De Bailey tract kent verschillende korte wandelingen van een paar mile (uurtje). Ze gaan over dijken langs verschillende watertjes. Het was erg warm, maar het was een mooie wandeling. Het was de moeite waard. We zagen vogels, salamanders, libelles, vlinders, schildpadden en …. een slang! Later blijkt dit een Southern black racer te zijn. Zoek maar op, wat dat voor een slang is.

Sanibel Island schelpen FloridaSanibel Island Florida Sanibel Island slang Florida

Schelpenmuseum

Na deze wandeling gaan we naar het schelpenmuseum, daar keek onze dochter al de hele ochtend naar uit. Dit is echt een leuk museum. Hier zie je pas goed welke mooie grote schelpen er in de oceanen rond Florida leven (en ook buiten Florida). We leren ook veel over de dieren (die in de schelpen leven). Hoe ze lopen, wat ze eten etc. Natuurlijk weet je dat schelpen leven, maar toch, echt er bij stilstaan doe je niet echt en veel erover weten ook niet. Dochterlief mag nog een speurtocht doen door het museum. Als ze alles goed heeft mag ze een mooie grote schelp uitzoeken en krijgt ze ook nog wat kleine dingetjes (potlood en een boekje). Zij ook weer blij!

JN Ding Darling Wilderness Area

Tijd voor een bezoek aan het natuurpark met de gekke naam JN Ding Darling Wilderness Area. We rijden over de Wildlife Drive, een route langs mangrove dat het JN Ding Darling Wilderness Area heet. Je kunt het park wandelend of per fiets bezoeken, maar wij kiezen met deze hitte voor de auto. Op verschillende plekken kunnen we uitstappen om bij watertjes of andere (uitkijk) punten te kijken of we dieren kunnen zien. Dit doen we geregeld, want zo zie je veel meer dan alleen maar vanuit de auto. We zien vooral veel watervogels, maar ook een roofvogel met een vis in zijn klauwen. We vinden het een leuke autoroute. Als het minder warm was, zou het zeker ook een hele leuke fietsroute zijn. We drinken even een coole smoothie en rijden daarna naar het strand bij Gulfpark Beach. Hier zwemmen we lekker en zoeken we weer naar schelpen. We zien een dode zee-egel en een mooie grote levende schelp. Het was leuk om te zien hoe die zich voortbewoog over het zand (richting water). We hebben er een hele tijd naar staan kijken. Leuk dat je ’s middags een hele film hierover hebt gezien en dat je een paar uur later zelf de levende schelpen op het strand ziet lopen.

Sanibel Island wildlife Florida Sanibel Island wildlifewatching FloridaSanibel Island wiildlife FloridaSanibel Island FloridaSanibel Island wildlife FloridaSanibel Island Florida

Praktische tips

 • Sanibel Island Florida is niet groot en prima te bezoeken tijdens een dagtrip vanuit Fort Myers. Op zoek naar een leuke camping in een natuurlijke omgeving? Verblijf dan op de camping in Koreshan Statepark, niet ver van Ft Myers en Bonita Beach. Lees ook de reviews van campings in Florida.
 • Het Bailey Tract natuurgebied is gratis te bezoeken en zeer de moeite waard, sla deze niet over! Probeer deze wel zo vroeg mogelijk op de dag te doen, want er is weinig tot geen schaduw
 • JN Ding Darling Wilderness Area is een must bij je bezoek aan Sanibel. Je kunt kiezen om te wandelen, fietsen of met de auto het park te verkennen. Voor dit park moet je entree betalen, $5 voor een auto, $1 voor fietsers en wandelaars (prijspeil feb 2019) . Let op het park is op vrijdag gesloten, om de dieren de nodige rust te geven!
 • Het schelpenmuseum is echt een heel leuk museum, niet alleen voor kinderen, sla deze dus niet over. En ga na je bezoek aan dit museum naar het strand bij Gulfside Beach, op zoek naar levende schelpen.
Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Yvonne 17 april 2016 at 20:04

  Nou, dat bewijs heb je alleen al hiermee wel geleverd. Mooiiii. En zoveel gezien, zelfs een slang.. ik heb ‘m opgezocht, hij klonk gevaarlijker dan hij is 🙂

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:59

   Klopt, gelukkig niet gevaarlijk, maar ja dat weet je niet meteen als je er bij staat hé… was blij met mijn telelens 😉

 • Reply Jenny - ikreis.net 17 april 2016 at 22:31

  Wat leuk dat je een andere kant van dit gebied belicht! En een schelpenmuseum: dat klinkt echt té schattig.

  Is er nog geen in Zeeland?

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:58

   Ehm, nee volgens mij geen schelpenmuseum in Zeeland, voor zover ik weet. Is erg leuk inderdaad én ook erg leerzaam nog. Voor kids natuurlijk helemaal super.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 18 april 2016 at 12:07

  Heel erg mooi! Ik heb heeeeel lang geleden Florida bezocht en toen ook alleen de bekende highlights bezocht. Ik had nog nooit van Sanibel Island gehoord.

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:58

   Oeps… dan moet je nog een keer terug hahaha…. tja de meesten gaan toch alleen voor strand, Miami en de pretparken naar Florida, maar er is meer!

 • Reply Jacomijn - Safe and Healthy Travel 18 april 2016 at 12:52

  Heerlijk hoor! Lekker relaxed ziet het er uit!

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:57

   Ja, was zeker relaxed en verrassend mooie natuur ook

 • Reply ivonne 18 april 2016 at 13:44

  Jaren geleden, toen we bij Atlanta woonden, maakten we een rondreis door Florida en sliepen ook 2 nachten op Sanibel Island. Heerlijk schelpjes zoeken daar!

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:57

   Leuk dat je ook op Sanibel bent geweest! En ja, heel veel schelpen haha (en dieren!)

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 22 april 2016 at 13:46

  Haha, ik moet bekennen dat ik inderdaad één van de mensen ben die behoorlijk wat vooroordelen heeft over Miami. Of eigenlijk over Amerika an sich. Toch verdiep ik me er de laatste tijd steeds iets meer in en ook deze blog helpt me weer een beetje om in te zien dat Amerika ook écht hele gave kanten heeft. Eigenlijk zou ik het gewoon eens een kans moeten geven. Maarja, er is zoveel moois 😉 Je foto’s zien er in ieder geval super uit. Mooie natuur daar!

  • Reply Carolien 22 april 2016 at 13:56

   Leuk dat mijn blog jou helpt! En ik moet eerlijk zeggen, dat ik die vooroordelen ook had. Overigens is een deel waar hoor, haha, maar er is zoveel moois op natuurvlak en dat is grotendeels toch mijn motivatie om te reizen. En ja, ook in Florida is dus mooie natuur te vinden 🙂

 • Reply Jempi 23 april 2016 at 11:37

  Tof verslag van jullie trip. Die slang blijkt dan toch een leukerd te zijn, zo ziet ie er anders nochtans niet uit 🙂
  De USA blijft voor mij nog steeds 1 van de toppers om te ontdekken in al zijn facetten. Vele jaren geleden heb ik ook een roadtrip door Florida gedaan. Je hebt er alles hé, zon, zee, prachtige natuur, pretparken etc…
  Ik begin hier terug te watertanden, misschien toch maar opteren om in het najaar nog eens naar Florida te trekken. Dankzij jou leuk verslag Carolien! Groetjes, Jempi 🙂

  • Reply Carolien 25 april 2016 at 21:45

   Leuk om te horen Jempi! En ja ik vond Florida heel fijn om in rond te reizen. De rest van USA (nationale parken in Zuidwest oa) staan nog op mijn lijstje om een keer te ontdekken. Lijkt me daar ook erg mooi!

 • Reply karlien 28 april 2016 at 14:45

  Florida is zo mooi! Ben er geweest toen dochter een baby was en we hebben geen enkel pretpark gezien. Miami vond ik wel heel tof. Sanibel hebben we niet gezien maar wel een ander eiland daar in de buurt. Wil heel graag nog eens naar Florida.

  • Reply Carolien 4 mei 2016 at 22:48

   Ja met kinderen is Florida ook goed te bezoeken. Ik heb er ook echt genoten.

 • Reply Ann Vandenbergh 26 januari 2018 at 11:00

  Ik kijk ernaar uit om dit allemaal in het echt te zien!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.