Het verhaal achter de foto #4 Sabanero

Het verhaal achter deze ‘Het verhaal achter de foto’ brengt me naar Costa Rica. Als je In Costa Rica richting het Noordwesten rijdt kan je er niet omheen: cowboys te paard, oftwel Sabanero’s. In het ruige Guanacaste vind je heel veel paarden. Ze staan (los) grazend langs de weg of voor een café wachtend op de eigenaar. We zien ruiters met een mobiele telefoon aan hun oor en cowboys die hun koeien bgeleiden. In dit deel van Costa Rica is het paard nog een van de meest gebruikte vervoermiddelen (naast de motor). Of zoals de eigenaresse van onze B&B zegt: “Een paard is een ideaal werkmiddel, maar daarnaast ben je hier over de ‘ruige wegen’ met een paard ook zoveel sneller en comfortabeler dan met een auto “. Dat laatste kunnen wij beamen, want we zijn volledig door elkaar geschud op weg naar de B&B en we gingen echt niet veel sneller dan de paarden.

274a8382

Paard als vervoersmiddel

Paarden worden hier veel gebruikt in de veehouderijen en op het boeren land. Bijna iedere inwoner heeft een paard in zijn tuin en kinderen leren er al snel op te rijden. Paardrijden als hobby en sport zoals wij dat kennen is voor hun een vreemd fenomeen. Ze kijken vreemd op als wij paardrijden antwoorden op hun vraag wat wij aan sport doen. Een paard in dit deel van Costa Rica is zoals een fiets in Nederland.

Paardrijden onder leiding van Edgar

Natuurlijk met de komst van de vele toeristen en de opkomst van de industrie is het ook in Costa Rica aan het veranderen. Je ziet hier ook steeds meer motoren én voor toeristen worden er nu ook paardrijtochten puur voor het plezier georganiseerd. Edgar, de man van de foto, is tegenwoordig paardrijgids. Hij begeleidt paardrijtochten niet ver van Rincon de la Vieja. Het is een man van weinig woorden en een serieuze, maar zachte blik in zijn ogen. Hier vertrouwen we onze dochter wel aan toe. Ze gaat met hem op pad voor een tocht naar een vulkaan. Hoewel hij alleen Spaans spreekt, geniet mijn dochter volop, want wie van paarden houdt spreekt dezelfde taal: paardentaal.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sanne 4 december 2016 at 23:07

  Mooi! Je ziet ook echt de master op het paard zitten er er zit ook beweging in!

 • Reply Jenny - ikreis.net 5 december 2016 at 09:00

  Prachtige foto!

  Ik snap de paardengekte bij Nederlandse meiden niet altijd, maar ik vind het geweldig om te zien met hoeveel passie er in Midden- en Zuid-Amerika gereden wordt.

 • Reply karlien 5 december 2016 at 09:38

  Wat prachtig! Ik sluit mij aan bij Jenny: ik snap de paardengekte ook niet zo goed. Maar ik houd er wel van om deze authentieke beelden te zien.

  • Reply Henriette 18 november 2017 at 11:07

   Haha Jenny, paarden zijn zo leuk;)

 • Reply Yvonne 5 december 2016 at 12:56

  Wat goed dat ze de paarden steeds meer voor andere dingen kunnen inzetten en dat dit ook gebeurt. Paarden horen toch een beetje bij Midden- en Zuid-Amerika voor mijn gevoel. Zelf paard gereden in Peru.

 • Reply sdclaudel@gmail.com 6 december 2016 at 20:39

  Mooie authentieke foto! Het is eigenlijk best gek dat wij paardrijden als een hobby of sport zien, terwijl paarden in andere delen van de wereld echt nog dienen als hulpmiddel. Als ik dit zie, sta ik weer extra stil bij hoe luxe wij het hier hebben.

  • Reply Henriette 18 november 2017 at 11:09

   De sport staat hier wel centraal inderdaad maar ook in NL en Be worden paarden nog veel ingezet als ‘werkpaarden’.

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 7 december 2016 at 14:57

  Heerlijk! Paardrijden is altijd erg lekker en rustgevend vind ik zelf, maar daar is het meer noodzaak. Hier wordt het gezien als hobby en daar als praktisch, leuk dat je dit verschil gelijk merkt. Prachtig verhaal achter een foto, leuke rubriek overigens.

  • Reply Henriette 18 november 2017 at 11:08

   Jij houdt ook van paardrijden dus Gabriëlle?

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 8 december 2016 at 19:38

  Ik vind paardrijden alles behalve ontspannend en rustgevend, haha. Ik ben echt een kneus op een paard 😉 . Hele mooie foto trouwens.

 • Reply Jessica 9 december 2016 at 01:35

  Haha ik zie dat Jenny die mening met mij deelt: ik heb die paardengekte nooit echt begrepen bij meisjes in Nederland, al moet ik wel zeggen dat ik het inmiddels op reis een beetje geleerd heb en dat het eigenlijk best een leuke manier is om een plek te ontdekken 🙂 Mooie foto trouwens!

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 9 december 2016 at 11:17

  Prachtige foto! Zo grappig om te zien dat er in heel veel landen paarden (of ezels) worden gebruikt als vervoersmiddel of hulpmiddel.. En in Nederland (en vele andere westerse landen!) maken wij er een complete sport van.. Van dressuur tot ‘schoonheids-wedstrijden’..

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 15:05

   Ja, heel anders dan in die landen. Maar de basis is wel dezelfde, paardrijders houden van hun paarden. Of het nou werk- of sportpaarden zijn 😉

 • Reply Aniek 9 december 2016 at 12:03

  Ik heb op middelbareschool-leeftijd wel een aantal keer paardgereden, maar sindsdien echt nooit meer. Dit is wel de mooiste plek om het een keer te doen, lijkt me!

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 15:04

   Ja, ik heb een paar keer op een pony gezeten, maar ik was gelijk genezen, niks voor mij! Soms vind ik het wel jammer, want het lijkt me wel gaaf om die mooie omgeving te paard te ontdekken, en vooral om dit dan samen met mijn dochter te kunnen delen.

 • Reply ivonne 9 december 2016 at 13:18

  Grappig, ik heb niet zo veel van het noordwesten van Costa Rica gezien en ook niet zo veel (lokale) mensen met paarden. Ik heb op reis weleens paard gereden. Prima als je maar niet in galop gaat want dan ben ik een gevaar op de weg, doodeng! Mooie foto!

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 15:03

   Ik vind het ook doodeng! Mij krijg je niet op een paard hoor, haha. Maar ja, mijn dochter wilde wel heel graag, dus die ging twee uur met gids op pad.

 • Reply Bianca 9 december 2016 at 23:04

  Lijkt me prachtig om zo te kunnen paardrijden en dit dan op de mooiste plekken tijdens het reizen te doen. Grappig om te zien, paarden voor het cafe 🙂

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 15:01

   Ja, die paarden voor het café waren grappig. Zelf ben ik geen amazone, ben bang voor paarden, maar ik vind het wel mooie dieren om te zien.

 • Reply Marcella 11 december 2016 at 20:14

  Mooie foto, lijkt me echt een heel gave ervaring! Ik heb nog nooit paardgereden, wil het zeker eens doen en dan ’t liefst op reis!

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 14:56

   Nou, ik heb zelf dus helemaal niks met paardrijden, ik ben bang van paarden. Het is vooral de passie van mijn dochter, die ging 2 uur paardrijden richting vulkaan.

 • Reply Henriette 18 november 2017 at 11:09

  Mooi verhaal Carolien! Ik wil wel eens meerijden als een Hollandse cowgirl met de Sabanero’s!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.