Doornik 5 redenen voor een citytrip

Heb jij wel eens van Doornik gehoord? Of van Tournai? Ik kende Tournai vaag van de kaart, maar ik had werkelijk geen idee wat voor stad het zou zijn. Doornik (in het Frans Tournai) ligt in Wallonië, het Franstalig gedeelte van België. Met z’n 2000 jaar is het de oudste stad van België. Met 70.000 inwoners is het geen grote stad, maar het heeft wel voldoende te bieden voor een (korte) citytrip. Je kunt het prima combineren met een fietstocht in de omgeving.

Doornik 5 redenen voor een citytrip

1. Grote Markt en terrassen

Het is goed toeven op de terrassen op de Grote Markt. Hier kan je in de schaduw van het Belfort, van de Lakenhal of van de Sint-Kwintenskerk genieten van lokale specialiteiten, zoals van een Doorniks biertje. Ondertussen kan je genieten van de uitzichten op de mooie gebouwen en gevels, maar ook van spelende kinderen bij de fonteinen.

Doornik 5 redenen voor een citytripDoornik 5 redenen voor een citytrip

2. Historisch erfgoed (Unesco)

Doornik is 2000 jaar oud en daarmee de oudste stad van België. De stad vindt haar oorsprong in de Romeinse oudheid. In de vijfde eeuw had een koning hier zijn machtsbasis, hij beheerste de Romeinse provincie Belgica. Veel van de gebouwen van Doornik stammen uit deze tijd, zoals de kathedraal en het Belfort, beiden UNESCO monumenten. Het Belfort is het oudste van België. Je kunt de toren beklimmen en je hebt dan een mooi uitzicht over de stad. Helaas staat tijdens mijn bezoek de kathedraal in de steigers  De restauratie neemt nog vele jaren in beslag, maar ook met de steigers, zie je hoe groot deze kathedraal is. Hopelijk kom ik er nog een keer als de restauratie helemaal afgerond is, zodat ik het in volle glorie kan zien.

274a7434274a7438-320274a7433-320274a7460

274a7473274a7462-320274a7463-320

3. Kunst en musea

Ook als je geïnteresseerd in kunst bent en graag musea bezoekt, kan je in Doornik je hart ophalen. In Doornik vind je maar liefst 7 musea! En van de belangrijkste is het Museum voor Schone Kunsten. Hier vind je o.a. kunstwerken van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh.  Andere musea zijn het Folkloremuseum, het Museum voor militaire geschiedenis, het Natuurhistorisch museum en Vivarium, het Archeologiemuseum, het Museum van de Marionettenkunst en het Museum voor wandtapijten TAMAT. In de 15e eeuw was Doornik  een van de centra voor de tapijtkunst. Er werkten meer dan tweehonderd tapijtwevers in de stadsateliers en de tapijten werden naar heel Europa geëxporteerd. Je kunt deze tapijten bewonderen in het Museum voor wandtapijten.

274a7420

4. Feesten & evenementen

Doornik kent het hele jaar door verschillende feesten en evenementen. Sommige feesten kennen al een lange traditie, zoals de Verloren Maandag, de maandag die volgt op 6 januari. Op die dag is iedereen vrij, eet men met familie en vrienden ‘Konijn op Doornikse wijze’ en speelt het spel ‘Lundi Perdu’. Andere traditionele feesten zijn de jaarlijkse grote bloemenmarkt op Goede Vrijdag, het Carnaval, de wandeling met de Pelgrimsstok en de Grote Processie. Moderne festivals zijn er ook, zoals het filmfestival in januari en het festival des Inattendues in augustus, dit laatste festival is een combinatie van filosofie en muziek. De volledige evenementenkalender vind je op visittournai.be

274a7426

5. Wandelen en fietsen langs de Schelde

De rivier de Schelde stroomt dwars door Doornik. De kaaien zijn omgetoverd tot een aantrekkelijke plek voor wandelaars en fietsers. Je vindt er ook veel café’s, vooral aan de kaai van de Quai Marché au Poisson. Veel festiviteiten vinden ook op de kaaien plaats. Bezoek ook de Pont des Trous. Deze oude waterpoort van de tweede stadsomwalling verhinderde ooit de ingang van de stad via het water.

274a7436

Praktisch:

 • Doornik is de Nederlandse en Tournai de Franse benaming van deze  stad (ik vind het zo verschillend van elkaar dat ik eerst niet wist dat het over dezelfde stad ging).
 • Doornik vindt je in Wallonië, in de provincie Hainaut, dit ligt op nog geen 2 uur van Middelburg en circa 2u45 minuten van Rotterdam.
 • Met de trein reis je vanuit Rotterdam in 2u53 minuten naar Doornik met de Thalys (ca 78 euro enkele reis) of via Inercity via Brussel in 3u45 minuten (19 euro enkele reis)
 • Een bezoek aan Doornik is prima te combineren met fietstochten in de omgeving.
 • Meer informatie vind je op visittournai.be

Ik bezocht Doornik op uitnodiging van de Dienst voor Toerisme.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 8 oktober 2016 at 10:15

  Leuk om over onbekende bestemmingen te lezen. Ik had nog nooit van deze stad gehoord. Ziet er erg gezellig uit, de grote markt. Ik zou sowieso graag ens meer van deze regio willen ontdekken.

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:39

   Ja, goed idee voor een korte break. Lekker fietsen, outdoor activiteiten, stadjes en kastelen bezoeken 🙂

 • Reply Yvonne 9 oktober 2016 at 19:28

  Ik heb echt nog nooit van Doornik gehoord, maar ziet er zeker leuk uit. Ik vind het altijd wel leuk om over plaatsen te lezen die ik nog niet ken, vaak wordt m’n interesse gewekt (zo ook nu) en wordt er ergens in 1 van mijn excelletjes met reizen weer een regel toegevoegd. 🙂

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:39

   Nee hè, ik had er ook nog nooit van gehoord. Toch leuk om eens iets te ontdekken waar je nog nooit van gehoord hebt. Lekker blanco ergens heen 😉

 • Reply Maud 10 oktober 2016 at 06:26

  Wooow, ik had er nog nooit van gehoord en dat terwijl het relatief dichtbij is. Stom! Maar zo te zien is het er prachtig! Altijd leuk om onbekende bestemmingen te bezoeken.. Wij hadden dat bijvoorbeeld met Lille. We hadden nauwelijks verwachtingen en we hadden zo’n fijn weekend! Doornik lijkt me ook erg fijn 🙂

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:38

   Oja Lille, daar ben ik nog nooit geweest maar hoor daar ook positieve geluiden over. Alhoewel die stad al een stuk bekender is, maar ook groter.

 • Reply Jenny - ikreis.net 10 oktober 2016 at 20:35

  Wat een mooi stadje! Ik had inderdaad nog nooit van Doornik gehoord. Het lijkt me een heerlijk plekje voor een weekendje weg, zeker als je het combineert met een mooie wandeling in de natuur.

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:37

   Ja inderdaad, mooie wandeling of fietsen in de omgeving. Altijd fijn als je een stad kunt combineren met actief en ‘buiten’

 • Reply Aniek | travelwriter.nl 11 oktober 2016 at 22:47

  UNESCO is voor mij al een reden om te gaan. Wat een leuke tip voor een citytrip!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:36

   Ja dat wist ik ook helemaal niet dat je hier UNESCO erfgoed hebt. We leren iedere dag weer bij 🙂

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 12 oktober 2016 at 19:19

  Ik had er serieus nog nooit van gehoord, maar het ziet er super uit! Ik zal het eens in gedachten houden voor een stedentrip…ik ben dol op UNESCO erfgoed 🙂 .

 • Reply Denise - Follow my footprints 13 oktober 2016 at 09:57

  Ik kende gekgenoeg de Franse naam wel, maar de Nederlandse naam niet.

 • Reply Sanne 14 oktober 2016 at 07:49

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar werkelijk prachtige fotos. Als ik eens in die buurt ben, dan ga ik er zeker heen!

 • Reply Jessica 14 oktober 2016 at 18:00

  Ik moet bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord, maar wat ziet het er leuk uit zeg! Ik was laatst in Leuven en daar was ik ook ontzettend door verrast zeg. Zo zie je maar weer, dicht bij huis zijn er ook toffe plekken te ontdekken 🙂

 • Reply anto 15 oktober 2016 at 07:29

  Mooi! Doet me een beetje aan Leuven denken. Ik vind Belgische steden altijd heel sfeervol 🙂

 • Reply Mirre 15 oktober 2016 at 13:59

  Wat zijn er toch mooie stadjes te vinden in Europa! Weet jij toevallig of het fietspad langs de Schelde een beetje vlak is? Groetjes, Mirre

 • Reply Diana 27 januari 2018 at 11:46

  Oooh dit is nieuw voor mij. Doornik! Ik ken veel in België maar deze plek zegt mij helemaal niks. Toch leuk om dan dit artikeltje tegen te komen. En grappig dat het twee namen heeft.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.