10x natuur in Costa Rica

Als je naar Costa Rica gaat, doe je dat vooral voor de natuur. Costa Rica is dé ultieme eco-bestemming voor iedere natuurliefhebber. Tico’s zijn trots op hun natuur en weten als geen ander hoe ze moeten werken aan het behoud ervan. Met als resultaat dat veel natuur nu als Nationaal Park is bestempeld met verbod op het kappen ervan. Inmiddels heb ik twee keer dit waanzinnig mooie land mogen bezoeken en daarom laat ik je graag de mooiste natuurplekken zien

1. Tortuguero National Park

Aan de Caribische zee, vind je Tortuguero National Park. Dit immense National Park is alleen per boot te bereiken. Het bestaat voornamelijk uit water, moerasgebied en dicht primair regenwoud én natuurlijk uit strand. Op dit strand komen meerdere keren per jaar verschillende schildpadden hun eieren leggen. Het is een supermooie ervaring om dit mee te maken. Het is verboden om na zes uur op het strand te zijn. Als je schildpadden eieren wilt zien leggen dan moet je met een schildpaddentour mee en je houden aan de strenge voorwaarden van de gidsen. Naast de schildpaddentour kan je verschillende tochten per boot of kajak maken onder begeleiding van een natuurgids. De kans is groot dat je verschillende soorten apen ziet, ook luiaards, leguanen, krokodillen, kaaimannen, watervogels en toekans.

10x natuur in Costa Rica

2. Corcovado National Park

Corcovado National Park is één van de nog meest ongerepte natuurgebieden in Costa Rica. Het is nauwelijks bereikbaar per auto, want er zijn geen wegen en doordat het veel regent, is het heel moeilijk om hier per auto te komen. De beste manier is om met een bootje vanuit Bahia Drake of Puerto Jiminez naar het Nationale Park te gaan. Lopend kan ook, maar dit is een flinke tocht en op sommige plekken is er nauwelijks een pad. Wil je optimaal genieten, boek dan een meerdaagse tocht en overnacht (primitief) bij het Sirena Rangerstation, zoals wij ook hebben gedaan. Je hebt hier grote kans om veel wildlife te spotten, met veel geluk zelfs een poema of een jaguar.

10x natuur in Costa Rica

3. Rincon de la Vieja National Park

Costa Rica staat bekend om haar vulkanen. In Guanacasta vind je onder andere de vulkaan Rincon de la Vieja. In dit Nationale Park kan je verschillende wandelingen maken waar je vulkanische activiteiten kan zien, zoals kokend water en borrelende modderpoelen. Ook kan je hiken naar een van de watervallen. Je komt gegarandeerd een neusbeer tegen en ook de kans op apen is groot.

cr-8-rincon-de-la-vieja-92

4. Los Quetzales National Park

Hoewel bij velen minder bekend, Costa Rica kent ook bergen in de Cordillero de Talamanca. Hier ligt ook de hoogste berg: Cerro Chirripó (3810m). Het plaatsje San Gerado de Dota ligt in een dal in dit berggebied. Het staat bekend om de grote populatie Quetzals die hier voorkomen. Een bijzonder mooie vogel, familie van de trogons. Je vindt hier een aantal trails langs de rivier de Savègre, onder andere naar een paar mooie watervallen. Je komt op je wandeltocht vele mooie vogels tegen. De kans om hier een Emerald toekan te spotten is groot. Het is één van de weinige plekken waar je een trui nodig hebt en waar je warme chocolademelk drinkt bij de open haard.

274a8500

5. Puerto Viejo de Sarapiquí

Als je ergens veel natuur vindt dan is het wel hier. Hoewel er niet echt een Nationaal Park is, vind je hier veel regenwoud en een wild stromende rivier, Sarapiquí genaamd. Bij Tirimbina Biological Reserve kan je mooie wandelingen maken. Je loopt over lange hangbruggen die over de wild stromende rivier hangen en verder door dicht regenwoud. Je hebt hier grote kans om luiaards en toekans te zien. Ook is het leuk om een rafttrip over de rivier te maken of meer te leren over hoe chocolade wordt gemaakt.

274a7906

6. Monteverde National Park

Dit nevelwoud vind je niet ver van Arenal Vulkaan. Je moet er wel wat voor over hebben om hier te komen. We hobbelden over een lastige weg en we konden maximaal 20 km per uur. In het park kan je verschillende wandelingen maken met of zonder gids. Met gids is aan te raden, want je ziet dan toch meer dan als je alleen gaat wandelen. Zo zagen wij een slang, die ik zelf over het hoofd had gezien. Je kunt er ook een wandeling over bruggen maken én in de buurt kan je een coffeetour doen bij Don Juan. Deze laatste is ook echt aan te raden.

costa-rica-063

7. Vulkaan Arenal National Park

Vulkaan Arenal is niet te missen in Costa Rica. Hoewel het alweer lang geleden is dat deze vulkaan echt is uitgebarsten (2000) is hij nog wel steeds actief. Je ziet dat vooral ’s nachts als hij vuur spuwt. Een mooi gezicht! Ook overdag zie je brokstukken langs de wand van de berg naar beneden razen. In de buurt van de vulkaan kan je mooie wandelingen maken. Wij gingen met de kabelbaan mee. Je kunt er ook een canopy doen.

cr-6-la-fortuna-arenal-1

8. Manuel Antonio National Park

Dit park is één van de meest toegankelijke van Costa Rica en dat merk je. Het is hier erg druk! Gelukkig zijn er ook wandelingen die minder populair zijn (lees: die langer en moeilijker zijn). Als je een van deze wandelingen kiest, ben je weer voor even alleen en kan je genieten van de mooie natuur. Wij liepen de Punta Cathedral wandeling en kwamen door jungle en langs het strand.

cr-10-manuel-antonio-63

9. Cahuita National Park

Een mooi park aan de Caribische kust. We hadden niet de tijd om deze uitgebreid te bezoeken, maar het gedeelte wat we zagen was erg mooi. Gelijk bij het binnen rijden zien we al verschillende apen en de kust is adembenemend mooi, wel ruwe golven. Hier zou ik graag nog eens naar terug willen om het uitgebreid te bekijken.

cr-4-puerto-viejo-de-talamanca-83

10. Aviarios de Caribe

Dit is een luiaardopvang, waar luiaards opgevangen worden die gewond zijn geraakt of hun moeder kwijt zijn. Dit is erg leuk om te bezoeken. Daarnaast is het ook een erg mooi natuurgebied, waar je met een kano mét gids doorheen kunt varen. We zagen verschillende mooie dieren onderweg, maar alleen de begroeiing langs de kant was al mooi van zichzelf. Erg rustgevend om zo door het water te glijden. En wij waren de enige gasten, dus ook erg rustig. Zie ook → Aviarios de Caribe, opvanghuis voor luiaards

cr-4-puerto-viejo-de-talamanca-45

 

En welke is jouw favoriet?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Maud 16 oktober 2016 at 11:18

  Costa Rica lijkt mij een prachtig land met een hele fascinerende natuur. Precies zoals ik het land in mijn hoofd heb, komt het in jouw artikel naar voren. Tof om te zien!

 • Reply Yvonne 16 oktober 2016 at 20:26

  Wat hebben jullie ontzettend veel van Costa Rica gezien! Ik vraag me af in hoeverre nummer 2 (uiteraard weer mijn favoriet vanwege ongerept en moeilijk bereikbaar, haha) met kleine kinderen te doen is? De parken aan de kust lijken me ook super trouwens!

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 17 oktober 2016 at 06:11

  Wauw! Hier zou ik echt sowieso een keer naartoe moeten gaan. Ik ben gék op wildlife spotten. Vooral Corcovado National Park lijkt me geweldig. Wat een super mooie aap ook! Gaat op de bucketlist 😉

 • Reply ivonne 17 oktober 2016 at 11:50

  Stuk voor stuk prachtige gebieden waar je me zo weer neer mag zetten! Mijn persoonlijke favoriet is en blijft Corcovado en het gebied er omheen. Paradijs!

 • Reply Jenny - ikreis.net 19 oktober 2016 at 08:06

  Wat een prachtige gebieden en mooie ervaringen!

  Ik heb op Bali wel eens gezien hoe jonge schildpadjes werden uitgezet, dat was indrukwekkend. Het leggen van de eieren op het strand en zo’n scchildpaddentour lijkt me echt geweldig!

 • Reply anto 20 oktober 2016 at 15:02

  Supergave post! Ik hou echt van de natuur en denk dus dat ik zeker eens naar Costa Rica moet. Vooral de vulkanische activiteit spreekt me aan, altijd zo bijzonder, het zien van die pruttelpotjes en rokende bergen …

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 20 oktober 2016 at 18:04

  Zo gaaf! Ik wil ook erg graag naar Costa Rica. Lijkt me prachtig! Corcovado staat hoog op mijn wensenlijstje 🙂 .

 • Reply Mirre 21 oktober 2016 at 20:50

  Costa Rica is zoooo mooi en bij mij staat Corcovado met stip op 1. Omdat het zo afgelegen en ongerept is… wat heb je trouwens die quetzal mooi vastgelegd

 • Reply Linda | travellersoftheworld 11 december 2016 at 16:25

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Costa rica lijkt me geweldig mooi, vooral door al het wildlife wat je er kunt spotten. Heel bijzonder

  • Reply Carolien 16 december 2016 at 14:57

   Ja als je van wildlife houdt is dit echt wel een super bestemming. Ik ben echt gek op wildlife spotten én fotograferen. Costa Rica staat in de top 5 mooiste landen tot nu toe 🙂

 • Reply Sigrid | My Travel Secret 13 augustus 2017 at 19:32

  Zooooo gaaf!! Ik kan gewoon niet kiezen 😉

 • Reply Denise 15 juni 2018 at 19:40

  Ik vond Tortuguero inderdaad ook heel mooi, maar 5, 6, 7, 8 en 9 ook. Van nr 10 had ik nog nooit gehoord.
  Práchtige foto trouwens die boven nr 7…

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.